Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.
Ingredience
pro vyšší pekáček
- 1 hrnek jahel
- 1 kg mirabelek (špendlíky)
- 3 hrnky vody
- 6 lžic ovocenky (ovocný koncentrát)
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
Postup pro přípravu špendlíkového nákypu
- Zapneme troubu.
- Omyjeme špendlíky a propereme jáhly.
- Nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
- Přidáme vodu, ovocenku, špetku soli, olej a špendlíky.
- Promícháme, aby semínka neudělala hrudky.
- Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
- Během pečení, když už je voda zčásti vstřebaná dvakrát, třikrát promícháme, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
- Většina jahel zůstane u dna, většina semínek a mirabelek nahoře, takže vznikne „těsto“ a „vršek“.
- Krájíme po vychladnutí
Praktické
- Rychlejší varianta je uvařit zvlášť jáhly a s mirabelkami je dát zapéct jako u klasických jahelníků, já ale dělám dezerty večer při úklidu nebo práci, takže mě nezdržuje, že se něco peče v troubě.
- Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.
- Mirabelek dejte co nejvíc, co se jen vejde a nepřeteče.
- Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
- Skleněný pekáč není potřeba vymazat a vysypat, jiné povrchy ano.
- Pokud chcete udělat „buchtu“ na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
- Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
- Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte „těsto“ sladem (sirupem).
- Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.
Obměna
- Místo sladu můžete použít hrozinky, nám zrovna došly, jinak by tam byly.
Děti
- Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží zvládnou pecky v ovoci. Meníšm bude potřeba dezert vypeckovat.
Evi, ráda bych se zeptala jak je to s jáhlami v tomto stavu – uvařené a vychladlé. Jsem horký typ, vím že jáhly stejně jako pohanka zahřívají a vysušují..a právě pro horké typy nejsou ideální. Platí to i v tomto stavu v dezertech? Moc děkuji…..
Jáhly budou zahřívat a vysušovat, když je budeme jíst často a nebudeme střídat jiné přílohy. Ale kousek ve formě dezertu, který je navíc s ovocem (osvěžující prvek), určitě problém nezvětší. Navíc obilí je stále ještě neutrální povahy, i když v rámci obilovin můžeme rozlišit na více a méně zahřívající/ochaluzující, ale primárně je potřeba vyhnout se extrémním potravinám, ne jáhlám. Jinak můj tip je vařit je dohromady s bílou rýží nebo kukuřicí. Když už byste to chtěla takhle do detailu řešit, jsou pak lepší ty kukuřičné dezerty. Mkrněte na https://www.jimejinak.cz/jak-na-telo-pusobi-jin-a-jang-potraviny/ , https://www.jimejinak.cz/lecebna-strava-pro-jang-kondici-a-nemoci/
super, velmi děkuji :-)
Rádo se stalo 😉
Špendlík.
Mirabelky rostou většinou u cest. Jsou kulatější. Špendlík má tvar jako švestka, ale je žlutý, např. tady je na obrázku https://www.prodejstromku.cz/produkt/spendlik-svestka-
A všechny chutnají skvěle 😋
Dobrý den, nesmíchalo se prosím víc receptů najednou? ;)
Nebo jsou jen zaměněné třešně a mirabelky?
To byl můj překlep, v létě peču jeden ovocný koláč za druhým a už míchám hrušky s jablkama, tedy třešně s mirabelkama :-))) Díky!