Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Mirabelkový nákyp

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.

Ingredience
pro vyšší pekáček
  • 1 hrnek jahel
  • 1 kg mirabelek (špendlíky)
  • 3 hrnky vody
  • 6 lžic ovocenky (ovocný koncentrát)
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Postup pro přípravu špendlíkového nákypu

  • Zapneme troubu.
  • Omyjeme špendlíky a propereme jáhly.
  • Nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
  • Přidáme vodu, ovocenku, špetku soli, olej a špendlíky.
  • Promícháme, aby semínka neudělala hrudky.
  • Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
  • Během pečení, když už je voda zčásti vstřebaná dvakrát, třikrát promícháme, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
  • Většina jahel zůstane u dna, většina semínek a mirabelek nahoře, takže vznikne “těsto” a “vršek”.
  • Krájíme po vychladnutí

Praktické

  • Rychlejší varianta je uvařit zvlášť jáhly a s mirabelkami je dát zapéct jako u klasických jahelníků, já ale dělám dezerty večer při úklidu nebo práci, takže mě nezdržuje, že se něco peče v troubě.
  • Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.
  • Mirabelek dejte co nejvíc, co se jen vejde a nepřeteče.
  • Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
  • Skleněný pekáč není potřeba vymazat a vysypat, jiné povrchy ano.
  • Pokud chcete udělat “buchtu” na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
  • Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
  • Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte “těsto” sladem (sirupem).
  • Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.

Obměna

  • Místo sladu můžete použít hrozinky, nám zrovna došly, jinak by tam byly.

Děti

  • Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží zvládnou pecky v ovoci. Meníšm bude potřeba dezert vypeckovat.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Dělala jsem dnes a velice se povedla. Neměla jsem mirabelky, dala jsem švestky a těch jsem měla jenom půl kila, tak jsem ještě přidala dvě lžíce rýžového sirupu a půl hrnku nasekaných kešu oříšků. Jen tak se za pekáčem zaprášilo. I syn, který je velice opatrný na všechno zdravé si pořád přidával.

Evi, ráda bych se zeptala jak je to s jáhlami v tomto stavu – uvařené a vychladlé. Jsem horký typ, vím že jáhly stejně jako pohanka zahřívají a vysušují..a právě pro horké typy nejsou ideální. Platí to i v tomto stavu v dezertech? Moc děkuji…..

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...