Korma je proslulá indická omáčka, jedna z těch nejlepších a nejoblíbenějších. V zimních dnech tento indický pokrm krásně zahřeje, pohladí a zasytí. A maso vám v ní opravdu chybět nebude!

Ingredience
na 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/4 lžičky čili prášku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička garam masaly (nebo kari)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 hrst kešu oříšků
  • 2 mrkve
  • 1 hrst brokolice
  • 1 hrst květáku
  • 1 hrst růžičkových kapustiček
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 velké rajče/lžíce protlaku (není nutné)
  • 1 lžička soli

Jak připravit pokrm indická Korma

  1. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a zázvor.
  2. Přidáme všechno koření, rajče/protlak (není nutné ho použít, pokrm je dobrý i bez něj) a kešu oříšky.
  3. Vše orestujeme a zalijeme částí kokosového mléka.
  4. Dusíme cca 8 minut, případně podlíváme mlékem.
  5. Pak vše rozmixujeme na hladkou pastu.
  6. V jiném hrnci si v osolené vodě oblanšírujeme zeleninu do poloměkka (nebo napaříme na pařáčku).
  7. Smícháme rozmixovanou pastu s oblanšírovanou zeleninou a necháme chvíli pod pokličkou prolnout chutě.
  8. Podáváme.

Praktické

  • Pokud by vám vyšla pasta příliš hustá, rozřeďte ji kokosovým mlékem. Když je moc řídká, přidejte do ní ještě pár kešu oříšků a vše znovu rozmixujte.

Obměna

  • Korma je výborná také s hráškem, paprikou, batátem, topinambury a další zeleninou.
  • Místo kokosového mléka můžete použít také kokosový krém nebo kokosovou smetanu.

Kombinujeme

  • Podávejte s uvařenou obilovinou, plackami, nudlemi, těstovinami atp. Pro kompletní talíř přidejte i bílkovinu – například nakrájený tempeh, tofu, seitan nebo uvařenou luštěninu (cizrna, fazole).
  • Talíř doplňte syrovou zeleninou a posypkou z koriandru, petrželky, jarní cibulky nebo pažitky.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. K tomuto mám úplnou pecku, musím to honem sepsat, dokud mám trochu energie zrovna teď.:
    Prodělávám si svoji eliminaci upoutaná na lůžku, o vše se stará manžel. Když po několika polívkových dnech – líčím mu z té pohovky, co do polévky, aby nebyla pořád stejná, jsem konečně dostala trochu hlad, ptala jsem se, jeslti by udělal něco, abych se najedla i já (po pizze a masových lasagních a něco jsem asi ještě prospala – asi chlebové orgie – ještěže jsem kázala koupit humus). Navrhla jsem mu kormu. Odvážně najel na JJ a přesně podle receptu to uvařil!!!!!hurá!!!!. A když jsme to dojedli, dodal: no, dobré jídlo jsi vybrala – tuplovaný hurá!!! Mějte se zatím ženy.

    • Já pořád říkám, že ty nemoce a eliminace (stejně je to jedno) mají svůj význam! :-))) Paráda! Krásné zprávy, úžasný chlap!!! Huráááááá!!!! :-)))

  2. Další skvělý recept a opět jsem neuhlídala porci a přecpala se, ale nešlo přestat. S takovou asi nezhubnu 🙁

    • Nebojte, zhubnete, já se zpočátku nemohla donajíst těch dobrotek a stejně mi kila opadala jako hrušky na konci léta 😉 Samozřejmě není cílem se dlouhodobě přejídat 🙂

    • Nebojte! Já se taky děsně cpu a za měsíc s JJ 5kg dole a 7 cm přes břicho! Ale taky se budu muset naučit brzdit! Když ono mě to taaak chutná!! 😉

  3. Děkuji moc za tento recept. Kormu miluju, dávám si ji vždy v indické restauraci nebo si ji občas koupím i hotovou (sic!), jsem moc ráda, že už umím i zdravější variantu. A vynikající!

    • To jsou dobrůtky, co, Verčo 🙂 A ta radost, že to zvládnu i já u sebe doma, mě pořád ještě nepřešla.

    • Protože je to hodně kořeněné, česnek, zázvor, čili,…ani ty kešu oříšky nejsou pro malé děti ideální. Menším dětem můžete dát, ale bude potřeb upravit a tyto věci ubrat. Dáváme sem přísnou verzi, tak jsme svoje děti živili my, ale kdo je běžně krmí konvenční stravou, nemusí se těchto pokynů vůbec držet a může dávat všechno 😉

  4. Ahojky, špičková omáčka, pikantní, chuťová. Dělala jsem s vlašáky.
    K tomu bílou a černou rýži, každou vařenou zvlášť. Špica, výborné, díky:)

    • Milá Evo, děkujeme 🙂 Jsme rádi, že jste si pochutnala! A super tip s těmi vlašáky. To musím příště také vyzkoušet, mňam.

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNebezpečný akrylamid v běžných potravinách, které jíme. Jak se mu vyhnout?
Další článekDýňová kaše s jáhlami