Korma je proslulá indická omáčka, jedna z těch nejlepších a nejoblíbenějších. V zimních dnech tento indický pokrm krásně zahřeje, pohladí a zasytí. A maso vám v ní opravdu chybět nebude!

Ingredience
na 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/4 lžičky čili prášku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička garam masaly (nebo kari)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 hrst kešu oříšků
  • 2 mrkve
  • 1 hrst brokolice
  • 1 hrst květáku
  • 1 hrst růžičkových kapustiček
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 velké rajče/lžíce protlaku (není nutné)
  • 1 lžička soli

Jak připravit pokrm indická Korma

  1. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a zázvor.
  2. Přidáme všechno koření, rajče/protlak (není nutné ho použít, pokrm je dobrý i bez něj) a kešu oříšky.
  3. Vše orestujeme a zalijeme částí kokosového mléka.
  4. Dusíme cca 8 minut, případně podlíváme mlékem.
  5. Pak vše rozmixujeme na hladkou pastu.
  6. V jiném hrnci si v osolené vodě oblanšírujeme zeleninu do poloměkka (nebo napaříme na pařáčku).
  7. Smícháme rozmixovanou pastu s oblanšírovanou zeleninou a necháme chvíli pod pokličkou prolnout chutě.
  8. Podáváme.

Praktické

  • Pokud by vám vyšla pasta příliš hustá, rozřeďte ji kokosovým mlékem. Když je moc řídká, přidejte do ní ještě pár kešu oříšků a vše znovu rozmixujte.

Obměna

  • Korma je výborná také s hráškem, paprikou, batátem, topinambury a další zeleninou.
  • Místo kokosového mléka můžete použít také kokosový krém nebo kokosovou smetanu.

Kombinujeme

  • Podávejte s uvařenou obilovinou, plackami, nudlemi, těstovinami atp. Pro kompletní talíř přidejte i bílkovinu – například nakrájený tempeh, tofu, seitan nebo uvařenou luštěninu (cizrna, fazole).
  • Talíř doplňte syrovou zeleninou a posypkou z koriandru, petrželky, jarní cibulky nebo pažitky.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. K tomuto mám úplnou pecku, musím to honem sepsat, dokud mám trochu energie zrovna teď.:
    Prodělávám si svoji eliminaci upoutaná na lůžku, o vše se stará manžel. Když po několika polívkových dnech – líčím mu z té pohovky, co do polévky, aby nebyla pořád stejná, jsem konečně dostala trochu hlad, ptala jsem se, jeslti by udělal něco, abych se najedla i já (po pizze a masových lasagních a něco jsem asi ještě prospala – asi chlebové orgie – ještěže jsem kázala koupit humus). Navrhla jsem mu kormu. Odvážně najel na JJ a přesně podle receptu to uvařil!!!!!hurá!!!!. A když jsme to dojedli, dodal: no, dobré jídlo jsi vybrala – tuplovaný hurá!!! Mějte se zatím ženy.

    • Já pořád říkám, že ty nemoce a eliminace (stejně je to jedno) mají svůj význam! :-))) Paráda! Krásné zprávy, úžasný chlap!!! Huráááááá!!!! :-)))

  2. Další skvělý recept a opět jsem neuhlídala porci a přecpala se, ale nešlo přestat. S takovou asi nezhubnu 🙁

    • Nebojte, zhubnete, já se zpočátku nemohla donajíst těch dobrotek a stejně mi kila opadala jako hrušky na konci léta 😉 Samozřejmě není cílem se dlouhodobě přejídat 🙂

    • Nebojte! Já se taky děsně cpu a za měsíc s JJ 5kg dole a 7 cm přes břicho! Ale taky se budu muset naučit brzdit! Když ono mě to taaak chutná!! 😉

  3. Děkuji moc za tento recept. Kormu miluju, dávám si ji vždy v indické restauraci nebo si ji občas koupím i hotovou (sic!), jsem moc ráda, že už umím i zdravější variantu. A vynikající!

    • To jsou dobrůtky, co, Verčo 🙂 A ta radost, že to zvládnu i já u sebe doma, mě pořád ještě nepřešla.

    • Protože je to hodně kořeněné, česnek, zázvor, čili,…ani ty kešu oříšky nejsou pro malé děti ideální. Menším dětem můžete dát, ale bude potřeb upravit a tyto věci ubrat. Dáváme sem přísnou verzi, tak jsme svoje děti živili my, ale kdo je běžně krmí konvenční stravou, nemusí se těchto pokynů vůbec držet a může dávat všechno 😉

  4. Ahojky, špičková omáčka, pikantní, chuťová. Dělala jsem s vlašáky.
    K tomu bílou a černou rýži, každou vařenou zvlášť. Špica, výborné, díky:)

    • Milá Evo, děkujeme 🙂 Jsme rádi, že jste si pochutnala! A super tip s těmi vlašáky. To musím příště také vyzkoušet, mňam.

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNebezpečný akrylamid v běžných potravinách, které jíme. Jak se mu vyhnout?
Další článekDýňová kaše s jáhlami