Ještě nemáte žádnou velikonoční dobrotu na stole? Snadná pomoc. Tento zajíček se dá zvládnout docela rychle a i když v něm není lepek, vejce ani máslo, krásně drží tvar a moc dobře chutná.
Ingredience
na malý plech nebo dortovou formu

Na korpus (forma o obsahu 600 ml):

  • 3 lžíce lněného semínka
  • 400 ml vody
  • 100 g mandlí namletých na jemno
  • 100 g jáhlové mouky
  • 4 lžíce pohankové mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce kypřícího prášku do perníku (bez fosfátu)
  • 4 lžíce obilného sirupu
  • špetka soli
  • olej a mouka nebo sezamová semínka na vysypání formy

Na spojení:

  • 1 hrnek vody
  • špetka soli
  • lžička agaru
  • 1/2 hrnku sušených meruněk

(lze nahradit marmeládou nebo povidly)

Na polevu:

  • 1 hrnek vody
  • 3 lžičky kukuřičného škrobu
  • 3 lžičky karobu/kakaa
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce obilného sirupu
  • špetka soli
  • 1/3 lžičky agaru
  • na ozdobu: semínka/oříšky/mandle/rozinky

Jak připravit velikonočního zajíčka s polevou

  1. Lněné semínko namočíme do 400 ml vody a necháme nabobtnat aspoň hodinu (ale můžeme i přes noc). Pak povaříme a rozmixujeme. (Nemáme-li čas namáčet nasekáme v mixéru na drobno a pak dáme vařit do 400 ml vody). Pohlídáme si, aby neuteklo z hrnce, krátce povaříme a vypneme.
  2. V míse smícháme všechny ingredience na korpus (obě mouky, sladěnka, olej, sůl, mandle, prášek do perníku) a přidáme lněné semínko i s vodou a řádně promícháme. Podle chuti přidáme sladěnku.
  3. Formy vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo semínky opravdu poctivě, aby se nám nelámala ouška.
  4. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 40 minut na 180°C.
  5. Pro kontrolu píchneme do těsta špejlí – pokud se nelepí, je hotovo.
  6. Necháme vychladnout a před vyklopením ještě kulatým nožem odkrojíme kraje, aby se nám neutrhl čumáček nebo ouška.
  7. Vychladlé půlky zajíčka spojíme marmeládou nebo povidly a necháme zatuhnout. My neměli po ruce marmeládu, tak jsme ve vodě se špetku soli rozmixovali a rozvařili sušené meruňky. Po 5 minutách varu jsme je romixovali s agarem a marmeláda, která výborně drží, je na světě.
  8. V malém rendlíčku rozpálíme lžíci oleje, přidáme sladěnku a necháme zpěnit na mírném plameni.
  9. V hrnku studené vody rozmícháme karob, sůl, agar a škrob a vmícháme na zpěněnou sladěnku.
  10. Mícháme na mírném plameni dokud nezhoustne na konzistenci hustějšího pudinku.
  11. Přelijeme zajíčka polevou a lžičkou doladíme místa, kde poleva chybí.
  12. Do tuhnoucí polevy vložíme semínka, mandle či oříšky místo očiček a čumáčku.

Praktickédezert velikonocni zajicek rez

  • Když dobře vymažete formy, bude se dobře vyklápět a bude krásně držet tvar. Nesnažte se ale vyndat zajíčka z formy dokud pořádně nevychladne.
  • Protože v polevě nejsou žádné ztužené tuky, bude nám zajíček brzy vysychat a poleva praskat (viz foto řezu), což není nic proti chuti, ale není to na vystavování. Je tedy vhodné ho jeden den udělat a druhý den sníst, případně skladovat tak, aby nevysychal.
  • Navíc se nejedná o klasické moučné těsto, zajíček je pěkné vláčný a sytý (z jednoho jsme se doslova najedli celá rodina), nemá tedy ani takovou životnost jako suché moučné dezerty, protože je poměrně vlhký. Což nám chutná víc než “suchá klasika” 🙂

Obměna

  • Chcete-li zajíčka s vůní vanilky, přidejte vanilkový lusk do těsta.

Děti

  • Dezert je vhodný již pro první narozeninové oslavy našich nejmenších. Dá se předložit jako dětský dort.

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

  1. Bezlepkový velikonoční zajíček byl opravdu skvělý!!! Velká pochvala receptu, který je neskutečně jednoduchý a hlavně výborně chutná. Neměla jsem lněné semínko, nahradila jsem chia a fungovalo to také, vyšlo mi na dva zajíčky, příště z tohoto množství udělám tři, poprvé jsem dala do formy zbytečně hodně těsta. Dle fotek jsem také pekla v otevřené formě každou půlku zvlášť a lepila hruškovými povidly bez cukru. Karobovou polevu jsem udělala ještě v noci a druhý den na svátečním stole byli oba zajíčci moc pěkní, poleva vydržela (přes noc jsem dala do igelitového sáčku, aby tolik nevyschla).

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNemoce a vedlejší účinky očkování IV. část
Další článekTak takhle to funguje v JJ?! (Iva 30 let)