Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Pomerančová glazovaná cizrna

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Jednoduchá, netradiční a velmi lahodná úprava cizrny, ve které se snoubí svěží chuť citrusů a pikantního koření.

Ingredience
  • tofu
  • vařená cizrna
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • šťáva z půlky citrónu
  • olej
  • gochugaru (chilli na kimchi)
  • 1 lžíce tamari
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 polévková lžíce mirinu
  • sůl
  • rýže basmati
  • kokosové plátky
  • černá sezamová semínka
  • kešu oříšky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • voda
  • čerstvá petrželka

Čtenářka Renáta pochází ze sudetské oblasti Čech, kde jsou kornouty do školy tradicí. Babička dodnes vzpomíná na to, ...

Jak připravit glazovanou cizrnu s pomerančovou šťávou

  1. V misce smíchejte citrusové šťávy, rýžový ocet, tamari, gochugaru, mirin a dobře promíchejte.
  2. Připravenou směs dejte na pánev, přiveďte k varu a rukama do omáčky rozdrobte tofu. Vařte 3 minuty a přidejte uvařenou cizrnu.
  3. Škrob rozpusťte v troše vody a vlijte do pánve, promíchejte a vařte, dokud omáčka nezíská lesklou a hustou konzistenci.
  4. Uvařte rýži.
  5. Opečte kešu, sezamová semínka a kokosové vločky na suché pánvi.
  6. Rýži naservírujte na talíře, přidejte glazovanou cizrnu a posypte kokosem, petrželkou, sezamovými semínky a kešu.

Praktické

  • Pokud máte uvařenou cizrnu, ostatní příprava je velmi rychlá.
  • Množství ingrediencí si upravte podle počtu strávníků.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a místo tamari hrachovou omáčku. Tofu můžete zcela vynechat.
  • Pokud nemáte sladké pomeranče, oslaďte sladem nebo sirupem.
  • Toto jídlo je sváteční, obecně se vyhýbáme kombinaci obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Pokud jsme zdraví, jednou za čas si to můžeme dopřát, ale ne pravidelně.

Obměna

  • Můžete podávat s jakoukoliv obilovinou.

Děti

  • Pikantní, kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

23 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.
46
3

Podzimní rýžová kaše

Podzimní rýžová kaše, která vás zasytí a zahřeje. Pokud máte rádi dýni a houby, určitě si pochutnáte. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.