Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Pomerančová glazovaná cizrna

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Jednoduchá, netradiční a velmi lahodná úprava cizrny, ve které se snoubí svěží chuť citrusů a pikantního koření.

Ingredience
  • tofu
  • vařená cizrna
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • šťáva z půlky citrónu
  • olej
  • gochugaru (chilli na kimchi)
  • 1 lžíce tamari
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 polévková lžíce mirinu
  • sůl
  • rýže basmati
  • kokosové plátky
  • černá sezamová semínka
  • kešu oříšky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • voda
  • čerstvá petrželka

Donedávna jsem si myslela, že jím celkem zdravě… Ale poslední dobou mi nebylo dobře. Místo snídaně jsem si bral...

Jak připravit glazovanou cizrnu s pomerančovou šťávou

  1. V misce smíchejte citrusové šťávy, rýžový ocet, tamari, gochugaru, mirin a dobře promíchejte.
  2. Připravenou směs dejte na pánev, přiveďte k varu a rukama do omáčky rozdrobte tofu. Vařte 3 minuty a přidejte uvařenou cizrnu.
  3. Škrob rozpusťte v troše vody a vlijte do pánve, promíchejte a vařte, dokud omáčka nezíská lesklou a hustou konzistenci.
  4. Uvařte rýži.
  5. Opečte kešu, sezamová semínka a kokosové vločky na suché pánvi.
  6. Rýži naservírujte na talíře, přidejte glazovanou cizrnu a posypte kokosem, petrželkou, sezamovými semínky a kešu.

Praktické

  • Pokud máte uvařenou cizrnu, ostatní příprava je velmi rychlá.
  • Množství ingrediencí si upravte podle počtu strávníků.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a místo tamari hrachovou omáčku. Tofu můžete zcela vynechat.
  • Pokud nemáte sladké pomeranče, oslaďte sladem nebo sirupem.
  • Toto jídlo je sváteční, obecně se vyhýbáme kombinaci obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Pokud jsme zdraví, jednou za čas si to můžeme dopřát, ale ne pravidelně.

Obměna

  • Můžete podávat s jakoukoliv obilovinou.

Děti

  • Pikantní, kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak jsem si včera chtěla vyzkoušet i něco jiného, netradičního. Doma tři pomeranče + uvařená cizrna – volba byla tedy jasná. No… nebylo to špatné, snědlo se to, nicméně omáčka mi silně připomínala takovou tu sladkou pálivou omáčku, co se prodává u vietnamců 😀 a tu tedy vůbec nemusíme. Ale znám spoustu lidí, co tu omáčku milujou. Určitě by si přišli na své a ve zdravé alternativě. Možná by stálo za přemýšlení tento recept přejmenovat 😉 Děkujeme 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Etiopská žlutá čočka

Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.