Polévka chutí i vzhledem připomínající klasickou bramboračku. Místo brambor použijeme tuřín, který byl dříve na našem území velmi rozšířenou a oblíbenou zeleninou. Tuřín se dá někdy koupit ve zdravé výživě, nebo v Makru. Ale jde i dobře nahradit kedlubnou.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 větší petržel
  • kus celeru (stejné množství jako petržele)
  • šálek namočených hub
  • asi šálek nakrájeného tuřínu na kostičky
  • pár růžiček květáku (nemusí být)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl dle chuti
  • půl lžíce miso pasty
  • ume ocet dle chuti
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být)
  • 3/4 litru zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • majoránka
  • 1 bobkový list
  • lžička mletého kmínu
  • 3 kuličky nového koření
  • petrželka, nebo pažitka
  • lžíce rostlinné smetany na zjemnění (nemusí být)

Jak připravit bramborovou polévku bez brambor

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Houby zalijeme horkou vodou, nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  3. Mrkev nakrájíme na kostičky, nebo na kolečka, petržel a celer buď nastrouháme, nebo nakrájíme na menší kostičky. Tuřín nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme také na jemné kostičky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, když se rozpálí, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer, posolíme tak, abychom měli ještě prostor na dochucení misem, které je také slané a chvilku orestujeme.
  5. Potom zalijeme horkým vývarem, přidáme namočené houby, bobkový list, nové koření, pomletý kmín a kousek květáku, který do klasické bramboračky nepatří, ale dodá jí výborný říz. Česnek můžeme nakrájet na malé plátky, nebo ho prolisujeme.
  6. Vaříme asi 15-20 minut do změknutí zeleniny.
  7. Majoránku přidáme až ke konci vaření, aby neztratila vůni.
  8. Na závěr rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu ve trošce studené vody a vlijeme do polévky, kterou necháme ještě 3 minuty povařit.
  9. Polévku odstavíme z plotny a ochutnáme. Pokud není už dost slaná, v trošce horké polévky rozmícháme lžičku misa a zamícháme do polévky.
  10. Přidáme ještě lžičku umeocta a pokud potřebuje stále dosolit, přikápneme sójovku.
  11. Do horké polévky přidáme na jemno nakrájenou pažitku, nebo petrželku a můžeme zjemnit troškou sójové smetany.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit i z jakékoli jiných druhů zeleniny.
  • Místo tuřínu použít třeba kedlubnu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej (polévku uděláme na vodě). Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Tak jsem se se zlou potázala. Nesmím říkat bramboračka. Navrhla jsem houbovku,ta taky neprošla. Tak snad se mi do příště podaří sehnat ten tuřín.

    • Vážně? a zrovna u vás doma bych si tipla na úspěch 🙂 Asi máte doma odpůrce „napadobenin“, tak raději neříkejte, jak se to jmenuje a třeba budou spokojení. Ani tuřín nechutná přesně jako brambora.

  2. Já sehnala tuřín v Kauflandu. Krásnej obrovskej asi za 17,- kč/ks :-).
    Takže zítra zkusím recept přesně tak, jak ho píšete 🙂

    • Určitě vyzkouším. A co se týče tuřínu – pokud máte vstřícného zelináře, tak Vám ho sežene. Akorát cena je v tuto dobu poněkud přehnaná.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMé druhé těhotenství – 3.měsíc
Další článekBezlepkový pohankový kvásek