Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

“Bramboračka” bez brambor

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Polévka chutí i vzhledem připomínající klasickou bramboračku. Místo brambor použijeme tuřín, který byl dříve na našem území velmi rozšířenou a oblíbenou zeleninou. Tuřín se dá někdy koupit ve zdravé výživě, nebo v Makru. Ale jde i dobře nahradit kedlubnou.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 větší petržel
  • kus celeru (stejné množství jako petržele)
  • šálek namočených hub
  • asi šálek nakrájeného tuřínu na kostičky
  • pár růžiček květáku (nemusí být)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl dle chuti
  • půl lžíce miso pasty
  • ume ocet dle chuti
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být)
  • 3/4 litru zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • majoránka
  • 1 bobkový list
  • lžička mletého kmínu
  • 3 kuličky nového koření
  • petrželka, nebo pažitka
  • lžíce rostlinné smetany na zjemnění (nemusí být)

Miška najela na jídelníček podle Jíme Jinak a byla velmi překvapená, v jak krátkém čase se začala cítit jinak. Přesta...

Jak připravit bramborovou polévku bez brambor

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Houby zalijeme horkou vodou, nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  3. Mrkev nakrájíme na kostičky, nebo na kolečka, petržel a celer buď nastrouháme, nebo nakrájíme na menší kostičky. Tuřín nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme také na jemné kostičky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, když se rozpálí, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer, posolíme tak, abychom měli ještě prostor na dochucení misem, které je také slané a chvilku orestujeme.
  5. Potom zalijeme horkým vývarem, přidáme namočené houby, bobkový list, nové koření, pomletý kmín a kousek květáku, který do klasické bramboračky nepatří, ale dodá jí výborný říz. Česnek můžeme nakrájet na malé plátky, nebo ho prolisujeme.
  6. Vaříme asi 15-20 minut do změknutí zeleniny.
  7. Majoránku přidáme až ke konci vaření, aby neztratila vůni.
  8. Na závěr rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu ve trošce studené vody a vlijeme do polévky, kterou necháme ještě 3 minuty povařit.
  9. Polévku odstavíme z plotny a ochutnáme. Pokud není už dost slaná, v trošce horké polévky rozmícháme lžičku misa a zamícháme do polévky.
  10. Přidáme ještě lžičku umeocta a pokud potřebuje stále dosolit, přikápneme sójovku.
  11. Do horké polévky přidáme na jemno nakrájenou pažitku, nebo petrželku a můžeme zjemnit troškou sójové smetany.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit i z jakékoli jiných druhů zeleniny.
  • Místo tuřínu použít třeba kedlubnu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej (polévku uděláme na vodě). Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
11. 10. 2021

Přidala jsem kousek tuřínu, ale i bez nej by to byla neskutečná pochoutka ♥️ Děkujeme JJ

Tak jsem se se zlou potázala. Nesmím říkat bramboračka. Navrhla jsem houbovku,ta taky neprošla. Tak snad se mi do příště podaří sehnat ten tuřín.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.