Polévka chutí i vzhledem připomínající klasickou bramboračku. Místo brambor použijeme tuřín, který byl dříve na našem území velmi rozšířenou a oblíbenou zeleninou. Tuřín se dá někdy koupit ve zdravé výživě, nebo v Makru. Ale jde i dobře nahradit kedlubnou.
Ingredience
na 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 větší petržel
  • kus celeru (stejné množství jako petržele)
  • šálek namočených hub
  • asi šálek nakrájeného tuřínu na kostičky
  • pár růžiček květáku (nemusí být)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl dle chuti
  • půl lžíce miso pasty
  • ume ocet dle chuti
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být)
  • 3/4 litru zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • majoránka
  • 1 bobkový list
  • lžička mletého kmínu
  • 3 kuličky nového koření
  • petrželka, nebo pažitka
  • lžíce rostlinné smetany na zjemnění (nemusí být)

Jak připravit bramborovou polévku bez brambor

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Houby zalijeme horkou vodou, nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  3. Mrkev nakrájíme na kostičky, nebo na kolečka, petržel a celer buď nastrouháme, nebo nakrájíme na menší kostičky. Tuřín nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme také na jemné kostičky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, když se rozpálí, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer, posolíme tak, abychom měli ještě prostor na dochucení misem, které je také slané a chvilku orestujeme.
  5. Potom zalijeme horkým vývarem, přidáme namočené houby, bobkový list, nové koření, pomletý kmín a kousek květáku, který do klasické bramboračky nepatří, ale dodá jí výborný říz. Česnek můžeme nakrájet na malé plátky, nebo ho prolisujeme.
  6. Vaříme asi 15-20 minut do změknutí zeleniny.
  7. Majoránku přidáme až ke konci vaření, aby neztratila vůni.
  8. Na závěr rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu ve trošce studené vody a vlijeme do polévky, kterou necháme ještě 3 minuty povařit.
  9. Polévku odstavíme z plotny a ochutnáme. Pokud není už dost slaná, v trošce horké polévky rozmícháme lžičku misa a zamícháme do polévky.
  10. Přidáme ještě lžičku umeocta a pokud potřebuje stále dosolit, přikápneme sójovku.
  11. Do horké polévky přidáme na jemno nakrájenou pažitku, nebo petrželku a můžeme zjemnit troškou sójové smetany.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit i z jakékoli jiných druhů zeleniny.
  • Místo tuřínu použít třeba kedlubnu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej (polévku uděláme na vodě). Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...
  1. Tak jsem se se zlou potázala. Nesmím říkat bramboračka. Navrhla jsem houbovku,ta taky neprošla. Tak snad se mi do příště podaří sehnat ten tuřín.

    • Vážně? a zrovna u vás doma bych si tipla na úspěch 🙂 Asi máte doma odpůrce “napadobenin”, tak raději neříkejte, jak se to jmenuje a třeba budou spokojení. Ani tuřín nechutná přesně jako brambora.

  2. Já sehnala tuřín v Kauflandu. Krásnej obrovskej asi za 17,- kč/ks :-).
    Takže zítra zkusím recept přesně tak, jak ho píšete 🙂

    • Určitě vyzkouším. A co se týče tuřínu – pokud máte vstřícného zelináře, tak Vám ho sežene. Akorát cena je v tuto dobu poněkud přehnaná.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMé druhé těhotenství – 3.měsíc
Další článekBezlepkový pohankový kvásek