- 1 větší cibule
- 1 petržel
- menší brokolice
- 2 lžíce oleje
- sůl
- zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr
- miso pasta – nemusí být
- sojová omáčka
- umeocet nebo jablečný ocet
- na dochucení rostlinná smetana (sojová, ovesná apod.), ale nemusí být
- na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně
Veganská brokolicová polévka
- Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit do konvice vodu.
- Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli.
- Necháme lehce zesklovatět a přidáme na kostičky nakrájenou petržel a dvě minuty restujeme.
- Zalijeme horkým vývarem, nebo vodou a přidáme brokolici nakrájenou na větší kusy.
- Přidat můžeme i oloupaný stonek z brokolice nakrájený na kostky.
- Vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.
- Na závěr polévku odstavíme, přidáme sójovou omáčku a lžíci misa a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Měla by vzniknout krémová hustá polévka.
- Pokud jste měli zeleniny málo a vody moc, polévka je řídká, pak rozmíchejte v trošce studené vody lžíci kukuřičného škrobu a přidejte do polévky. Nechte ještě maličko povařit, aby se škrob zapracoval a nebyl cítit.
- Po dovaření dochutíme trochou umeocta, případně jablečným octem, když už je polévka dost slaná. Podáváme pokapané smetanou, posypané bylinkami a upraženými semínky.
Obměna
- Alternativou na ochucení brokolicové polévky je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky), případně muškátový oříšek či jiné koření podle vaší chuti. Může chutnat pokaždé jinak, nebojte se experimentovat!
- Pokud budete připravovat tuto polévku pro malé dítě bez tuku viz níže, můžete si ji pro ostatní “domastit” například tak, že orestujete pórek nebo cibulku a dáte do polévky pouze pro dospělé. Je to velmi chutné!
Praktické
- Tato polévka je další finta, jak dostat brokolici do těch, kterým zelenina moc nejede :-) Tato zdravá brokolicová polévka je velmi vhodná i pro těhotné a kojící, hlavně kvůli železu a dalším prospěšným látkám.
Zdravá brokolicová polévka pro děti
- Pokud vaříte zároveň pro malé dítě, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, nebudete vařit na tuku, ale dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vařte do změknutí zeleniny. Odeberte porci pro dítě a zeleninu buď jí pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Po vypnutí dochutíte misem, umeoctem či zázvorem, můžete přidat smetanu atd. dle chuti.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Ta mi po ranu prisla k chuti, uplne pohlzeni pro zaludek. :) Jen jsem obmenila podle zasob, takze misto petrzele byl pastinak, na sojovku a miso jsem zapomnela, zato jsem pridala redkvickove listy a trosku rebricku a zdobila kokosovym mlekem a kvetem rebricku. :)
Dnes jsem dělala tuto houbovou paštiku poprvé a musím uznat , že je výtečná , doporučuji ji všem.Mám chuť ji sníst ještě teplou a samotnou….