Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Kopřivová krémová polévka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhejte si tuhle zeleninu zdarma cestou z procházky. Polévka z kopřiv chutná malým i velkým, je rychlá a lahodná.

Ingredience
pro 4 porce

  • 4 hrsti čerstvých kopřiv
  • cibule
  • horký zeleninový vývar nebo horká voda
  • miso pasta (nejlépe bílá)
  • olej
  • sůl
  • umeocet nebo jablečný ocet na dochucení
  • rostlinná smetana na dochucení (nemusí být)
  • pražená slunečnicová semínka
  • čerstvé sedmikrásky na ozdobení

Po prodělané cévní mozkové příhodě se moje zdraví i psychika sypaly čím dál víc. Začala jsem na sobě pracovat, už pro...

  • 4 hrsti čerstvých kopřiv
  • cibule
  • horký zeleninový vývar nebo horká voda
  • miso pasta (nejlépe bílá)
  • olej
  • sůl
  • umeocet nebo jablečný ocet na dochucení
  • rostlinná smetana na dochucení (nemusí být)
  • pražená slunečnicová semínka
  • čerstvé sedmikrásky na ozdobení

Jak připravit kopřivový krém

  1. Ve studené vodě na velkém sítu propereme kopřivy, abychom spláchli hlínu a prach.
  2. Horkou vodou je spaříme, aby nás nepálili do rukou při krájení a necháme okapat na sítku.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí.
  4. Pokrájíme kopřivy na menší kousky a když je cibule osmahlá, přidáme kopřivy a ještě chvilku restujeme.
  5. Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a cca 10 minut na mírném ohni vaříme.
  6. Stáhneme polévku z plotny, přidáme lžičku miso pasty a rozmixujeme do krémové podoby.
  7. Na závěr dochutíme ume octem (osolí a okyselí) nebo použijeme jen jablečný ocet.
  8. Máme-li rádi smetanové krémové polévky přidáme ještě na talíři trošičku rostlinné smetany.
  9. Polévku dozdobíme opranými kvítky sedmikrásek a posypeme praženými slunečnicovými semínky.

Praktické

  • Pokud nejsme na chuť divoké zeleniny zvyklí, můžeme do polévky přidat kořenovou zeleninu jako mrkev nebo petržel.
  • Kopřivu můžeme skladovat cca 2 dny v lednici.
  • Pokud je polévka řídká, zahustíme ji lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě a krátce povaříme. Zahustit také můžeme zbytky obilovin z lednice, které přimixujeme k uvařené kopřivě. Pak teprve přidáme miso pastu a ocet.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat česnek, pepř či jiné oblíbené koření.
  • Do hotové polévky můžeme přidat uvařené obiloviny nebo luštěniny, máme-li zbytky v lednici. Získáme tak hodnotnou obědovou polévku
  • Polévku můžeme připravit z jakékoli plané zeleniny. Nebojte se tedy zkombinovat kopřivy s bršlicí kozí nohou, žabincem ptačincem, jitrocelem, pampeliškou a dalšími čerstvými rostlinami. Všechny jsou bohaté na vitamíny a minerály a mnoho dalších užitečných látek.

Děti

Tuto polévku dáváme dětem cca 1,5 roku, menším ubereme sůl a olej.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
19. 4. 2022

Tak po roce znovu návrat k vynikající “zelené” polévce 🙂

Klub
Jaroslav Hlávka
6. 4. 2021

Kopřivy a sedmikrásky sbírány včera (3.4.), za sněhové a kroupové přeháňky, pak celou noc v lednici odpočívali 😀 Výborná a zcela jednoduchá polévka, kopřiv jsem dal mnoho, líbí se mi když to má to správné “nakopnutí”. Děkuji za velmi chutný recept 🙂

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...
1

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Krémová polévka z mangoldu a pórku

Někomu mangold v zelenině nechutná. Když ho však rozmixujete s  pórkem, přidáte bylinky a trochu rostlinné smetany, mohou se utlouct i ti, kdo mangold nera...