Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhejte si tuhle zeleninu zdarma cestou z procházky. Polévka z kopřiv chutná malým i velkým, je rychlá a lahodná.

Ingredience
pro 4 porce

  • 4 hrsti čerstvých kopřiv
  • cibule
  • horký zeleninový vývar nebo horká voda
  • miso pasta (nejlépe bílá)
  • olej
  • sůl
  • umeocet nebo jablečný ocet na dochucení
  • rostlinná smetana na dochucení (nemusí být)
  • pražená slunečnicová semínka
  • čerstvé sedmikrásky na ozdobení

Jak připravit kopřivový krém

  1. Ve studené vodě na velkém sítu propereme kopřivy, abychom spláchli hlínu a prach.
  2. Horkou vodou je spaříme, aby nás nepálili do rukou při krájení a necháme okapat na sítku.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí.
  4. Pokrájíme kopřivy na menší kousky a když je cibule osmahlá, přidáme kopřivy a ještě chvilku restujeme.
  5. Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a cca 10 minut na mírném ohni vaříme.
  6. Stáhneme polévku z plotny, přidáme lžičku miso pasty a rozmixujeme do krémové podoby.
  7. Na závěr dochutíme ume octem (osolí a okyselí) nebo použijeme jen jablečný ocet.
  8. Máme-li rádi smetanové krémové polévky přidáme ještě na talíři trošičku rostlinné smetany.
  9. Polévku dozdobíme opranými kvítky sedmikrásek a posypeme praženými slunečnicovými semínky.

Praktické

  • Pokud nejsme na chuť divoké zeleniny zvyklí, můžeme do polévky přidat kořenovou zeleninu jako mrkev nebo petržel.
  • Kopřivu můžeme skladovat cca 2 dny v lednici.
  • Pokud je polévka řídká, zahustíme ji lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě a krátce povaříme. Zahustit také můžeme zbytky obilovin z lednice, které přimixujeme k uvařené kopřivě. Pak teprve přidáme miso pastu a ocet.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat česnek, pepř či jiné oblíbené koření.
  • Do hotové polévky můžeme přidat uvařené obiloviny nebo luštěniny, máme-li zbytky v lednici. Získáme tak hodnotnou obědovou polévku
  • Polévku můžeme připravit z jakékoli plané zeleniny. Nebojte se tedy zkombinovat kopřivy s bršlicí kozí nohou, žabincem ptačincem, jitrocelem, pampeliškou a dalšími čerstvými rostlinami. Všechny jsou bohaté na vitamíny a minerály a mnoho dalších užitečných látek.

Děti

Tuto polévku dáváme dětem cca 1,5 roku, menším ubereme sůl a olej.

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...
  1. Tak dnes jsem měla zase jednou radost. Nevím přesně kolik jsou 4hrsti – prostě jsem dala, kolik jsem zrovna natrhala – (teď jsem si to šla ověřit – je to polouzavřená dlaň, takže to bylo tak akorát. Zdálo se mi, že to bude moc řídké, tak jsem přidala , abych zachovala barvu cuketu (ale i jednu mrkvičku a petrželku) a čekala co bude. Mladší: mňáááááám, starší: je tam něco, co mi nechutná?, já:ne, jsou tam samé dobroty a po očku jsem sledovala co dál – no, opatrně ochutnával, ale tu radost mi udělal, když se po dojezení své porce zeptal, jestli ještě zbylo a na můj dotaz, jestli to znamená, že si chce přidat, řekl, že jo. Tralala.

    • To jsou krásné zprávy Dášo! Líbí se mi jak to s klukama a jídlem pohodově řešíš?

      • Je to vývoj. Na začátku to jedli se mnou, pak se začali bránit, ale já na ně naléhala, tak jsme byli všichni naštvaní. Pochopila jsem, že to musím udělat, aby to jedli. Takže např. pravidelně o víkendu dělám špagety (to všichni tři milujou) a omáčka je sice s (bio)rajčatovým pyré (z oloupaných rajčat), ale je v tom i ta jiná zelenina, kterou by prostě jinak nesnědli. Taky jsme udělali domluvu, že co jsem uvařila aspoň ochutnaj, tak pochopili, že vzhledově to nemusí podle nich být nic moc, ale chuťově to třeba celkem jde.
        Ale byli jsme na dovči, kde jsem vařila a nic jiného se k jídlu nanacházelo a jak to všichni baštili, až se za ušima olizovali, úplně jsem zírala – zkrátka jinde než doma jim chutnalo to samé víc, než kdybych to uvařila doma.

        • To je fakt úžasné, Dášo, jak jsi se toho chopila, rychle pochopila a prostě fungujete! Moc ráda čtu tvé komentáře a myslím, že pro ostatní mamky je to velká motivace. Věřím, že venku se líp tráví a že i líp chutná :-)))

  2. Veľká vďaka za typ. V nedeľu som vybehla von, natrhala a za pár minút mala uvarení polievku. Hovorila som si, vyzerá to zvláštne, len stihnúť pomixovať, aby ma druhý stravník nevidel ?. Chutila veľmi, mala som obavu priznať z čoho je, ale zbytočne. Nezostala ani kvapka, bola pochvala. ?

  3. Tak jsem včera natrhala a dneska si umixovala džusíkový koktejlek – to je super nápad! I malá bude mít v omáčce kopřivu :)

  4. Moc dobrá polévka, nikdo z rodiny nepoznal, že to není špenátová. Dcera dokonce snědla i sedmikrásky, přitom se běžně šklebí i nad pažitkou:-) Takže holky díky za nápad! Dávám palec nahoru:-)

  5. Poprvé mě mrzí, že nemáme na zahradě plevel :-) Jen občas pampelišku :-) Ale dneska jsem si natrhala kopřivy u řeky. A udělala jsem kopřivové kari. Do špenátu z kopřiv jsem zamíchala cizrnovou pomazánku a dochutila troškou kari. Delikatesa! Asi by šla i kurkuma, jenže mě moc chutná indická kuchyně, tak zkouším něco z ní využívat i pro sebe.

  6. Polévka je vynikající. Z kopřiv jsem si v těhotenství (měla jsem málo železa) dělala nápoj: čerstvé kopřivy omýt, s vodou rozmixovat a naředit jablečným moštem. Je to moc dobré a železo se mi velmi rychle upravilo.

    • A jaks‘ to Blanko připravovala? Normálně nespařene Kopřivy jen tak rozmixované s vodou a mostem? A v jakem poměru nebo spíš jaká množství? Finišuji právě sve 3.těhotenství a také potrebuji doplnit železo, proto se ptám… Pokud si vzpomeneš, dik předem, Lea

      • Přesně tak, nespařené kopřivy, tak hrst, rozmixovat cca v deci vody a dolít deci moštu. Poměr je možno upravit podle chuti. Nápoj mi upíjela i 11 letá dcera, které taky chutnal :-) . Kopřivy v nápoji opravdu „nepálí“.

  7. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTopinamburová krémová polévka
Další článekToto jste o medvědím česneku nevěděli