- 4 hrsti čerstvých kopřiv
- cibule
- horký zeleninový vývar nebo horká voda
- miso pasta (nejlépe bílá)
- olej
- sůl
- umeocet nebo jablečný ocet na dochucení
- rostlinná smetana na dochucení (nemusí být)
- pražená slunečnicová semínka
- čerstvé sedmikrásky na ozdobení
Jak připravit kopřivový krém
- Ve studené vodě na velkém sítu propereme kopřivy, abychom spláchli hlínu a prach.
- Horkou vodou je spaříme, aby nás nepálili do rukou při krájení a necháme okapat na sítku.
- Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí.
- Pokrájíme kopřivy na menší kousky a když je cibule osmahlá, přidáme kopřivy a ještě chvilku restujeme.
- Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a cca 10 minut na mírném ohni vaříme.
- Stáhneme polévku z plotny, přidáme lžičku miso pasty a rozmixujeme do krémové podoby.
- Na závěr dochutíme ume octem (osolí a okyselí) nebo použijeme jen jablečný ocet.
- Máme-li rádi smetanové krémové polévky přidáme ještě na talíři trošičku rostlinné smetany.
- Polévku dozdobíme opranými kvítky sedmikrásek a posypeme praženými slunečnicovými semínky.
Praktické
- Pokud nejsme na chuť divoké zeleniny zvyklí, můžeme do polévky přidat kořenovou zeleninu jako mrkev nebo petržel.
- Kopřivu můžeme skladovat cca 2 dny v lednici.
- Pokud je polévka řídká, zahustíme ji lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě a krátce povaříme. Zahustit také můžeme zbytky obilovin z lednice, které přimixujeme k uvařené kopřivě. Pak teprve přidáme miso pastu a ocet.
Obměna
- Do polévky můžeme přidat česnek, pepř či jiné oblíbené koření.
- Do hotové polévky můžeme přidat uvařené obiloviny nebo luštěniny, máme-li zbytky v lednici. Získáme tak hodnotnou obědovou polévku
- Polévku můžeme připravit z jakékoli plané zeleniny. Nebojte se tedy zkombinovat kopřivy s bršlicí kozí nohou, žabincem ptačincem, jitrocelem, pampeliškou a dalšími čerstvými rostlinami. Všechny jsou bohaté na vitamíny a minerály a mnoho dalších užitečných látek.
Děti
Tuto polévku dáváme dětem cca 1,5 roku, menším ubereme sůl a olej.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Rok utekl jako voda, tak nastal čas i pro tuto polévku 🙂
Na zelený čtvrtek kopřivová polévka :)