Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Kopřivová krémová polévka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhejte si tuhle zeleninu zdarma cestou z procházky. Polévka z kopřiv chutná malým i velkým, je rychlá a lahodná.

Ingredience
pro 4 porce

  • 4 hrsti čerstvých kopřiv
  • cibule
  • horký zeleninový vývar nebo horká voda
  • miso pasta (nejlépe bílá)
  • olej
  • sůl
  • umeocet nebo jablečný ocet na dochucení
  • rostlinná smetana na dochucení (nemusí být)
  • pražená slunečnicová semínka
  • čerstvé sedmikrásky na ozdobení

Minulý rok byl pro mě rokem plným dramatických změn, ale protože můj život stále provází Jíme Jinak, ráda bych se s v...

  • 4 hrsti čerstvých kopřiv
  • cibule
  • horký zeleninový vývar nebo horká voda
  • miso pasta (nejlépe bílá)
  • olej
  • sůl
  • umeocet nebo jablečný ocet na dochucení
  • rostlinná smetana na dochucení (nemusí být)
  • pražená slunečnicová semínka
  • čerstvé sedmikrásky na ozdobení

Jak připravit kopřivový krém

  1. Ve studené vodě na velkém sítu propereme kopřivy, abychom spláchli hlínu a prach.
  2. Horkou vodou je spaříme, aby nás nepálili do rukou při krájení a necháme okapat na sítku.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí.
  4. Pokrájíme kopřivy na menší kousky a když je cibule osmahlá, přidáme kopřivy a ještě chvilku restujeme.
  5. Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a cca 10 minut na mírném ohni vaříme.
  6. Stáhneme polévku z plotny, přidáme lžičku miso pasty a rozmixujeme do krémové podoby.
  7. Na závěr dochutíme ume octem (osolí a okyselí) nebo použijeme jen jablečný ocet.
  8. Máme-li rádi smetanové krémové polévky přidáme ještě na talíři trošičku rostlinné smetany.
  9. Polévku dozdobíme opranými kvítky sedmikrásek a posypeme praženými slunečnicovými semínky.

Praktické

  • Pokud nejsme na chuť divoké zeleniny zvyklí, můžeme do polévky přidat kořenovou zeleninu jako mrkev nebo petržel.
  • Kopřivu můžeme skladovat cca 2 dny v lednici.
  • Pokud je polévka řídká, zahustíme ji lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě a krátce povaříme. Zahustit také můžeme zbytky obilovin z lednice, které přimixujeme k uvařené kopřivě. Pak teprve přidáme miso pastu a ocet.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat česnek, pepř či jiné oblíbené koření.
  • Do hotové polévky můžeme přidat uvařené obiloviny nebo luštěniny, máme-li zbytky v lednici. Získáme tak hodnotnou obědovou polévku
  • Polévku můžeme připravit z jakékoli plané zeleniny. Nebojte se tedy zkombinovat kopřivy s bršlicí kozí nohou, žabincem ptačincem, jitrocelem, pampeliškou a dalšími čerstvými rostlinami. Všechny jsou bohaté na vitamíny a minerály a mnoho dalších užitečných látek.

Děti

Tuto polévku dáváme dětem cca 1,5 roku, menším ubereme sůl a olej.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dekuji za recept. Kopřivovou polévku jsem vařila úplně prvně, raději jsem tedy přidala i mrkev a petržel. Zbyla mi namočená červená čočka z předchozího dne, tak jsem ji přidala také. Moc mi chutnala!

Jaroslav Hlávka
24. 4. 2023

Rok utekl jako voda, tak nastal čas i pro tuto polévku 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Luxusní hrachová polévka s dýní

Hrachovka je naše oblíbená polévka. V téhle verzi nenadýmá, je rychle hotová a neskutečně dobrá. Do chladných nevlídných dnů hotové potěšení pro oko i mlsn...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.