Rostlinné smetany ve zdravých výživách jsou drahé a často nemají obsahují i nějaké konzervanty. Přitom smetana se dá během minuty vykouzlit doma za pár kaček ze 3 ingrediencí, které určitě máte doma.
Ingredience
- 0,5 hrnku tučného strouhaného BIO kokosu
- 0,5 hrnku ovesných vloček (nebo bezlepkových)
- 1 hrnek horké vody
Jak připravit domácí rostlinnou smetanu
- Vločky i kokos nasypeme do mixéru.
- Zalijeme hrnkem horké vody.
- Vše rozmixujeme do hladké hmoty.
- Nalijeme do jemného sítka a přecedíme (hustou hmotu použijeme třeba do kaše nebo na dezert).
- Smetanu použijeme všude tam, kde bychom použili kupovanou smetanu (tj. omáčky, polévky, dezerty, hlavní jídla, krémy, dresinky, těstovinové směsi, s ovocem, do kávy aj.).
- Zbytek smetany uchováváme v lednici maximálně 3 dny.
Praktické
- Pro bezlepkovou verzi můžete použít pohankové vločky nebo bezlepkové ovesné vločky.
- Smetana je opravdu hustá, takže s ní můžete zahustit omáčky nebo polévky.
- Když do smetany přidáte ještě lžičku lahůdkového droždí, vykouzlíte úplnou chuť klasické smetany.
- Můžete experimentovat s ingrediencemi a připravit ji třeba jen z vloček, kokosu, mandlí, rýže nebo jiných škrobovitých potravin.
- Zbytek z výroby smetany – tj. tu hustou hmotu můžete použít do ranní kaše, na krémové dezerty, na sušenky, do různých těst atp.
Taky u mne husta neceditelna kase. Dala jsem vodu hned po uvareni, neni to tim? Hrnek surovin hrnek vody…
Já tedy když si dělám tuto smetanu, tak si dám do většího hrnku 1 vrchovatou lžíci vloček a jednu vrchovatou lžíci strouhaného kokosu, a zaliji horkou vodou, od oka, ale určitě dávám víc, než je zde uvedený poměr, ono to totiž díky těm vločkách trošku zhoustne, jak to chladne…tak se to musí vyzkoušet, jakou hustotu chcete, jestli chcete mléko, nebo tedy smetanu. Já mixuji tyčovým mixérem.
Jak zde píše Eva, že to dělá ve vitamixu, tak to je asi naprosto rozdílné zpracování…
To máš Jani pravdu. Já dneska dělala hruškový puding s kuzu a přihodila jsem kamut. Měla jsem vyndaný tyčák, tak jsem to mixla, ale obilky byly na znát, bylo to takové hrubé a babička by nám to nejedla. Hodila jsem to tedy do vitamixu a byla z toho úžasná pěna. Ozdobila jsem pár boruvkami a trochou strouhlé čokolády a babča říkala: No je vidět, že jsi dala smetanu:*))). Já si zase říkala – slovem nezarmoutíš:*)))
smetana…:) no já si nějak vystačím s tím tyčovým…chápu, že z vitamixu je to jiné, ale když si to spočítám, tak ho asi nepotřebuji a ani netuším, kam bych ho dala..:)
Dobrý den můžu místo ovse dát rýži?
Prosim, kde se da koupit rostlinna slehacka? Ma treba Countri life? Dekuji
Míšo, rostlinnou smetanu najdete určitě ve všech obchodech se zdravou výživou a myslím, že už je běžně k dostání i klasických supermarketech.
Dobry den, zkousela jsem smetanu,ale zhorkla mi s ni omacka…myslela jsem,ze mam zlukly kokos, tak jsem ted zkusila pouze ovesnou a je hořka!!mam vlocky cerstve od mistniho mlynare ..kupovanou jsem nikdy nemela, tak nevim,jak ma chutnat, ale horkost neni prijemna….je to jakoby horky ocas vzadu….
Horka byt nema, ani domaci ani kupovana. Spis je sladka. Asi je to temi vlockami.
Já dnes dopadla úplně stejně jako Michaela. :( Mám z toho jen hustou kaši. Po snaze přecedit jen pár kapek smetany. Použila jsem stolní míxér i ruční. Měla jsem i BIO kokos.
Kolik minut mixujete? cca? A jaké množství smetany dostanete (hrnek např. 2dcl)? Děkuji moc za reakci. Smetana do kávy nebo melty je jediné, co mi z mléčných výrobků chybí.
Holky, to není možný! Já mixuju asi minutu ve Vitamixu, zbude mi asi 2/3 hrnku a 1/3 hmoty, kterou využiju na dezerty nebo do jídla. Jestli ti chybí smetana a domácí se nedaří, tak si kup hotovou a máš to, nemá cenu něco hrotit a stresovat se. Já smetanu taky nevyrábím pravidelně a mám vždycky jednu pohotovostní koupenou ve špajzu 😉
Asi to dopadne tak, že si ji koupím. Ještě zkusím tu madlovou. Třeba dopadnu lépe. :)
Evi, nešla by smetana udělat naředěním z kokosového másla? 🤷♀️
To tedy nevím, to se obávám, že budeš mít jen mastnou vodičku.
Děkuji, Evi, za reakci. Tak já to pošlu dál, že je to spíš hloupost. 😃 Byl nápad mého muže. 😉 Chlapi jsou většinou dost vynalézaví, alespoň ten můj, ovšem tady se mírně seknul. Já mu to ale ráda odpustím, protože spoustu dalších věcí vymyslel úžasně. 👌
😃😃😃 Oni jsou experti na zjednodušování, což se většinou hodí. Ale ne vždycky to funguje. Ale kdyby přišel s něčím super, tak sem s tím!
Kokosového másla nevím, ale třeba kešu másla určitě jo.
Dobrý den, opravu výroba smetany touto cestou s horkou vodou a v těchto poměrech funguje? já z toho mám hustou kaši. z toho nic nepřecedím. jen jsem to spařila a můžu jíst.
Nám to funguje a podle komentářů i ostatním, tak vůbec netuším, v čem je zádrhel 😒
A nemůže to být typem mixéru? Některé ruční ponorné nejsou tak výkonné jako klasický mixer, který to rozmixuje jemněji.
To by určitě mohlo být.
Dobrý den, zkoušela jsem vymačkat přes utěrku a roztrhla si ji při tom. Jaký typ sítka používáte, aby neprotekla celá hmota? Vymačkáváte tekutinu?
Vhodné je plastové sítko s hustotou oček jako u sítka na čaj, někdo si chválí silonky ;-) jiný plátýnko.
Já používám to úplně jemnoucke kovové sitko.
Doporučujeme koupit BIO kokos (prodávají je i supermarkety nebo zdrave vyzivy). Ty balicky strouhanych kokosu ze supermarketu jsou moc suche a nejspíše vam to s nimi nepůjde.
Mohu se prosím zeptat, jestli je obyčejný strouhaný kokos z obchodu „tučný“ a vhodný pro tento recept,nebo musím pořídit nějaký jiný? Děkuji