Rostlinné smetany ve zdravých výživách jsou drahé a často nemají obsahují i nějaké konzervanty. Přitom smetana se dá během minuty vykouzlit doma za pár kaček ze 3 ingrediencí, které určitě máte doma.
Ingredience
  • 0,5 hrnku tučného strouhaného BIO kokosu
  • 0,5 hrnku ovesných vloček (nebo bezlepkových)
  • 1 hrnek horké vody

Jak připravit domácí rostlinnou smetanu

  1. Vločky i kokos nasypeme do mixéru.
  2. Zalijeme hrnkem horké vody.
  3. Vše rozmixujeme do hladké hmoty.
  4. Nalijeme do jemného sítka a přecedíme (hustou hmotu použijeme třeba do kaše nebo na dezert).
  5. Smetanu použijeme všude tam, kde bychom použili kupovanou smetanu (tj. omáčky, polévky, dezerty, hlavní jídla, krémy, dresinky, těstovinové směsi, s ovocem, do kávy aj.).
  6. Zbytek smetany uchováváme v lednici maximálně 3 dny.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi můžete použít pohankové vločky nebo bezlepkové ovesné vločky.
  • Smetana je opravdu hustá, takže s ní můžete zahustit omáčky nebo polévky.
  • Když do smetany přidáte ještě lžičku lahůdkového droždí, vykouzlíte úplnou chuť klasické smetany.
  • Můžete experimentovat s ingrediencemi a připravit ji třeba jen z vloček, kokosu, mandlí, rýže nebo jiných škrobovitých potravin.
  • Zbytek z výroby smetany – tj. tu hustou hmotu můžete použít do ranní kaše, na krémové dezerty, na sušenky, do různých těst atp.

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Doporučujeme koupit BIO kokos (prodávají je i supermarkety nebo zdrave vyzivy). Ty balicky strouhanych kokosu ze supermarketu jsou moc suche a nejspíše vam to s nimi nepůjde.

  2. Mohu se prosím zeptat, jestli je obyčejný strouhaný kokos z obchodu „tučný“ a vhodný pro tento recept,nebo musím pořídit nějaký jiný? Děkuji

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.