Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Jarní kapustová polévka

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Kapustovou polévku vaříme docela často, patří mezi naše favority, protože chutná úplně všem a je raz dva hotová. Tohle je naše oblíbená jarní verze.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/4 kapusty
  • 1 cibule
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: 3 bobkové listy, špetka kmínu
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti
  • zelená posypka: petrželka / pažitka

Bára nejí maso už od základní školy. Je to přes 20 let a umíte si představit ten boj s okolím. Časem přestala pít mlé...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme kapustu.
  2. Cibuli i kapustu nakrájíme na proužky
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme kapustu a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 25 minut, aby kapusta krásně změkla.
  6. Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.
  7. Ozdobíme zelenou posypkou a podáváme.

Praktické

  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud použijeme nesójovou miso pastu (cizrnovou, rýžovou, hrachovou apod.).

Obměna

  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami či těstovinami.
  • Do hotové polévky můžeme na závěr přidat klíčky munga, vojtěšky, ředkvičky apod.
  • Pokud nemáte miso pastu, můžete přidat lžíci rostlinné smetany.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zase to bylo dobre :-)

Vynikající, díky! 👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

31

Snídaňová polévka s květákem, batátem, mrkví a pórkem

Tohle je naše oblíbená kombinace zeleniny pro ranní polévku.
5

Hustá snídaňová polévka s qinoou

Když chcete sytější ranní polévku, zkuste tuhle naši oblíbenou.
21

Snídaňová polévka s dýní, batátem a vodnicí

Snídaňová polévka může být každý den jiná. Tohle je naše oblíbená kombinace.
4

Snídaňová polévka s mrkví a pórkem

Když se chuťové buňky vyčistí, pochutnáte si i na takhle obyčejné polévce.
1

Snídaňová polévka s batátem, řapíkatým celerem a pórkem

Polévka je grunt a může mít tisíce podob. Zkuste jinou miso pastu a bude zase jiná.
3

Snídaňová polévka s mrkví, tuřínem a kadeřávkem

Kadeřávek je velmi zdravý, ale málokdo ho zná a používá. Zkuste ho!