Kapustovou polévku vaříme docela často, patří mezi naše favority, protože chutná úplně všem a je raz dva hotová. Tohle je naše oblíbená jarní verze.
Ingredience
pro 4 porce
- 1/4 kapusty
- 1 cibule
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- koření: 3 bobkové listy, špetka kmínu
- 1 lžíce bílé miso pasty
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- umeocet podle chuti
Postup
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme kapustu.
- Cibuli i kapustu nakrájíme na proužky
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme kapustu a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
- Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.
Obměna
- Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.
Vynikajici!! pridala jsem trochu cervene cocky a par vlocek na zahusteni a skvostna komplet polivecka byla na svete ray dva :-)
Uvařila jsem dnes z kadeřávku pro celou rodinu – 6 lidí a všem chutnala.
To je super Jani 👍 Když chutná celé rodině, je to ideální 😉
Mnaaaaaam ♥️ Oh mana nebeská 😇
Dekuju za recepty na polevky. Umim varit ty kremove, ale tyto „vodickove“ moc ne. Tak jsem vdecna za kazdy vas recept, protoze uspech je zarucen! :-)
To mám radost, Lucko 👍
Mám otázočku. V recepte je kapusta, aj som to robila s kapustou, polievka bola vynikajúca, ale na obrázku vidím, že to asi je kel – kadeřávek.
Ne ne, to je kapusta, taková ta kulatá, vy jí říkáte snad kel a kadeřávek je kel kaderavý, ale ten to není, ten je aspoň na naší zahradě o dost tmavší. Ale určitě by to šlo i z kadeřávku 😉
Ďakujem za tento dotaz, veru aj mňa to pomýlilo a mám už kúpenú a pripravenú kapustu, a ono je to kel 😅 nevadí, aj tak bude určite výborná 🙂
Tak jsem dneska vyzkoušela, je výborná a navíc rychlá, přišli jsme domů s dětmi přesně v poledne a o půl 1 už jsme jedli :) Ještě jsem přidala nastrouhanou mrkev, posypala petrželkou, slunečnicovými semínky a nemohla jsem se nabažit :)
V jednoduchosti je krása, ono je v podstatě úplně jedno, které dva, tři druhy zeleniny tam dáte :), hlavně že je čerstvě uvařená, vždycky je to dobrota!!!