Červené fazole patří mezi moje nejoblíbenější luštěniny. Nejčastěji z nich uvařím různé zeleninové směsi, kam fazole jen přidám. Tentokrát jsem zkusila uvařit klasický guláš, kde maso bylo nahrazenou fazolemi a cibule bylo skoro stejně jako fazolí.
Ingredience
pro 4 porce
- 400 g uvařených červených fazolí
- voda z vaření fazolí
- 3 červené cibule (lze i žlutá)
- 2 stroužky česneku
- sůl (si půl lžičky)
- 3 lžíce oleje
- zázvorová šťáva
- 1 lžička majoránky
- 2 lžičky červené sladké papriky
- půl lžičky drceného kmínu
- umeocet
- sójová omáčka
Jak připravit guláš z fazolí
- Fazole propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu v tlakovém hrnci necelou hodinu, tak by byly uvařené do máslova.
- Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme osmažit na oleji spolu ze solí do sklovata. Smažíme tak, aby cibulka byla trochu zkaramelizovaná.
- Ke konci smažení zaprášíme cibuli červenou paprikou a ještě chvilku společně restujeme.
- Pak přidáme uvařené fazole i s trochou vody z nich, drcený kmín a protlačený česnek.
- Povaříme společně asi 10 minut a na závěr přidáme majoránku, povaříme jen krátce, aby neztratila vůni.
- Dochutíme trochou umeocta, sójové omáčky a šťávou z nastrouhaného zázvoru.
Kombinujeme
- Fazolový guláš podáváme s jakoukoliv rýží, na snímku je bílá vařená se sezamovým semínkem. Hodí se i kváskový chléb nebo jakékoliv placky.
- Nezapomeňte talíř doplnit o kvašenou zeleninu a také o nějakou napařenou zeleninu či zeleninový salát.
Praktické
- Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z nich víc druhů jídel. Skvělá je fazolová polévka nebo pomazánka.
Děti
- Fazolový guláš je vhodná pro děti od 2 let, kdy šetříme s dochucovadly a vynecháme zázvorovou šťávu a šetříme s česnekem.
Sice se mi povedlo rozvařit fazole, ale i tak nám chutnalo moc, manžel si dal nášup 😉
Alespoň nebyly tvrdé a dobře se trávily 👍 Hlavně, že chutnalo! 😋
Výborný gulášek. Děti prudily, že nebude maso, nakonec se olizovaly až za ušima a nikdo maso nepostrádal. Navařila jsem pořádný hrnec a říkala si, že to budeme jíst tak týden, nakonec jsem s velkými obtížemi zachránila jednu porci pro manžela:-).
Supeeer! 👍
Skvělá záležitost, všem vřele doporučuji.
Dekujeme 👍
Děkujeme :-)
No, já zatím jen zkouším vařit podle vašich receptů, ale už teď se mi zdá, že člověk by se měl tak trochu přestěhovat a skoro i přespávat v kuchyni.Toho vaření mi přijde šíleně moc.Uvařit fazolový guláš,k tomu rýži a ještě napařovat nebo chystat zeleninu.Jedno jídlo a půl dne v háji.Tak nevím co s tím, můžete nějak poradit?
Romane, přihlaste se do klubu nebo do právě startujícího programu Podzimní detox, my vás to tam naučíme. V klubu jsou video recepty, v programu jsou taky. Máte tam nákupní seznamy, jídelníčky, které na sebe navazují, aby se šetřil čas. V kuchyni není potřeba trávit zbytečně moc času. Ale chce to dělat chytře. A to vás můžeme naučit jako všechny, kdo se k nám přidali. Uvařit polévku, hlavní jídlo, udělat salát a něco napařit je práce na půl hodiny, když už máte základ (vařené obilí a luštěninu) nebo na hodinu, když začínáte s čistým stolem bez ničeho.
Obrovska dobrota!!! Moc dekuji za recept….. :) Nas JJ seznam oblibenych uz pomalu praska ve svech… cokoliv bylo totiz v posledni dobe vyzkouseno, slo rovnou na seznam ;)
To máme radost, že chutná, Jani :-) My si to jídlo neskutečně užíváme. Pořád čekám, kdy nás to přestane bavit, ale zatím je to jídlo boží :-)
Dnes jsem dělala a rodina si opravdu pochutnala. Již dříve jsem vařila podobný, jen místo obiloviny jsem dávala brambory. Tenhle je lepší :-) A i ta kvašená zelenina k němu výborně chutná!
Tak to je bezva, že se obměna povedla :-)
Opravdu vyborne, davam jednicku!
Včera jsem udělal z fazolí Adzuki. Přidal jsem zbytek na kostky nakrájeného domácího seitanu, jako příloha jáhly s rýží a sezamem. Jednoduchý a fakt dobrý.
Včera jsem ho udělala čtyři porce, s úmyslem, že ho budeme mít i dnes k obědu ( jíme takto pouze dva), ale snědli jsme ho všechen najednou. Zařazuji do oblíbených a děkuji:-)
Mňam, velmi jsem doma zabodovala :) trošku jsem ho zahustila maizenou, byl opravdu skvělý!
Díky Vám jsem se dnes večer odhodlala k prvnímu samostatnému guláši. A vzhledem k tomu, že se mi poprvé povedla i kvašená zelenina, tak jsem zase o kousek blíž k vyváženému jídlu. Děkuji za inspirace
Dělali jsme teď gulášek z velké hnědé fazole a přidali trošku seitanu speciálu, trošku mrkve a klasika na cibulce,česnek naložený v shoyu,majoránka a trochu i medědího česneku a ti naši strávníci byli přímo nadšeni.Jo a zahuštěný byl,,jak bioteta říká aby se vlk nažral a koza zůstala celá,trošičku pohankovou moukou,no a příště zkusíme čirokovou třeba. Tak to jen zas trošku jiný gulášek.K tomu kroupovojáhlový knedlík a když se chce tak kváskový a to už je fakt pecka.Tak pa pa Helenko a Evičko,nestíhám vás,jste fakt borci,jen tak dál,držíme palečky:-)))
Děkujeme Drahuško, to je také výborná kombinace!