Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazolový gulášek

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Červené fazole patří mezi moje nejoblíbenější luštěniny. Nejčastěji z nich uvařím různé zeleninové směsi, kam fazole  jen přidám. Tentokrát jsem zkusila uvařit klasický guláš, kde maso bylo nahrazenou fazolemi a cibule bylo skoro stejně jako fazolí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařených červených fazolí
  • voda z vaření fazolí
  • 3 červené cibule (lze i žlutá)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl (si půl lžičky)
  • 3 lžíce oleje
  • zázvorová šťáva
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžičky červené sladké papriky
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • sójová omáčka

Těsně před Vánoci nám poslala Martina krásnou zprávu o tom, jak začala jíst jinak a co s u ní všechno změnilo. Jeden ...

Jak připravit guláš z fazolí

  1. Fazole propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu v tlakovém hrnci necelou hodinu, tak by byly uvařené do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme osmažit na oleji spolu ze solí do sklovata. Smažíme tak, aby cibulka byla trochu zkaramelizovaná.
  3. Ke konci smažení zaprášíme cibuli červenou paprikou a ještě chvilku společně restujeme.
  4. Pak přidáme uvařené fazole i s trochou vody z nich, drcený kmín a protlačený česnek.
  5. Povaříme společně asi 10 minut a na závěr přidáme majoránku, povaříme jen krátce, aby neztratila vůni.
  6. Dochutíme trochou umeocta, sójové omáčky a šťávou z nastrouhaného zázvoru.

Kombinujeme

  • Fazolový guláš podáváme s jakoukoliv rýží, na snímku je bílá vařená se sezamovým semínkem. Hodí se i kváskový chléb nebo jakékoliv placky.
  • Nezapomeňte talíř doplnit o kvašenou zeleninu a také o nějakou napařenou zeleninu či zeleninový salát.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z nich víc druhů jídel. Skvělá je fazolová polévka nebo pomazánka.

Děti

  • Fazolový guláš je vhodná pro děti od 2 let, kdy šetříme s dochucovadly a vynecháme zázvorovou šťávu a šetříme s česnekem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
17. 10. 2022

Testování nového receptu dopadlo na výbornou, ta chuť je moc fajn 🙂

Sice se mi povedlo rozvařit fazole, ale i tak nám chutnalo moc, manžel si dal nášup 😉

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...