Červené fazole patří mezi moje nejoblíbenější luštěniny. Nejčastěji z nich uvařím různé zeleninové směsi, kam fazole  jen přidám. Tentokrát jsem zkusila uvařit klasický guláš, kde maso bylo nahrazenou fazolemi a cibule bylo skoro stejně jako fazolí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařených červených fazolí
  • voda z vaření fazolí
  • 3 červené cibule (lze i žlutá)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl (si půl lžičky)
  • 3 lžíce oleje
  • zázvorová šťáva
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžičky červené sladké papriky
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • sójová omáčka

Jak připravit guláš z fazolí

  1. Fazole propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu v tlakovém hrnci necelou hodinu, tak by byly uvařené do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme osmažit na oleji spolu ze solí do sklovata. Smažíme tak, aby cibulka byla trochu zkaramelizovaná.
  3. Ke konci smažení zaprášíme cibuli červenou paprikou a ještě chvilku společně restujeme.
  4. Pak přidáme uvařené fazole i s trochou vody z nich, drcený kmín a protlačený česnek.
  5. Povaříme společně asi 10 minut a na závěr přidáme majoránku, povaříme jen krátce, aby neztratila vůni.
  6. Dochutíme trochou umeocta, sójové omáčky a šťávou z nastrouhaného zázvoru.

Kombinujeme

  • Fazolový guláš podáváme s jakoukoliv rýží, na snímku je bílá vařená se sezamovým semínkem. Hodí se i kváskový chléb nebo jakékoliv placky.
  • Nezapomeňte talíř doplnit o kvašenou zeleninu a také o nějakou napařenou zeleninu či zeleninový salát.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z nich víc druhů jídel. Skvělá je fazolová polévka nebo pomazánka.

Děti

  • Fazolový guláš je vhodná pro děti od 2 let, kdy šetříme s dochucovadly a vynecháme zázvorovou šťávu a šetříme s česnekem.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

7 kg dole, migrény pryč, kafe mi nechybí (Linda)

Linda: Milá Evo a týme, MOC DĚKUJI ZA VAŠI ÚŽASNOU...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Vaření mě začalo bavit (Klára)

Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...

Léky na alergii a bolesti zad už nepotřebuji a jsem o 7 kg lehčí (Monika)

Monika: Ďakujem veľmi pekne za kurz Hubneme do plavek....

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Marta: Nechci nic hodnotit, chci jen poděkovat

Marta: Ahojte nechci nic hodnotit. Chtěla bych poděkovat za...

Výrazně se mi zlepšily výsledky rozboru krve (Anežka, 66 let)

Anežka: Dobrý den, podle Jíme Jinak se stravuji od...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Po třech týdnech 10 kg dole (Radka)

Radka: Ahoj, tak 28.3. jsem odstartovala program jarní očisty....

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...
  1. Výborný gulášek. Děti prudily, že nebude maso, nakonec se olizovaly až za ušima a nikdo maso nepostrádal. Navařila jsem pořádný hrnec a říkala si, že to budeme jíst tak týden, nakonec jsem s velkými obtížemi zachránila jednu porci pro manžela:-).

  2. No, já zatím jen zkouším vařit podle vašich receptů, ale už teď se mi zdá, že člověk by se měl tak trochu přestěhovat a skoro i přespávat v kuchyni.Toho vaření mi přijde šíleně moc.Uvařit fazolový guláš,k tomu rýži a ještě napařovat nebo chystat zeleninu.Jedno jídlo a půl dne v háji.Tak nevím co s tím, můžete nějak poradit?

    • Romane, přihlaste se do klubu nebo do právě startujícího programu Podzimní detox, my vás to tam naučíme. V klubu jsou video recepty, v programu jsou taky. Máte tam nákupní seznamy, jídelníčky, které na sebe navazují, aby se šetřil čas. V kuchyni není potřeba trávit zbytečně moc času. Ale chce to dělat chytře. A to vás můžeme naučit jako všechny, kdo se k nám přidali. Uvařit polévku, hlavní jídlo, udělat salát a něco napařit je práce na půl hodiny, když už máte základ (vařené obilí a luštěninu) nebo na hodinu, když začínáte s čistým stolem bez ničeho.

  3. Obrovska dobrota!!! Moc dekuji za recept….. :) Nas JJ seznam oblibenych uz pomalu praska ve svech… cokoliv bylo totiz v posledni dobe vyzkouseno, slo rovnou na seznam ;)

    • To máme radost, že chutná, Jani :-) My si to jídlo neskutečně užíváme. Pořád čekám, kdy nás to přestane bavit, ale zatím je to jídlo boží :-)

  4. Dnes jsem dělala a rodina si opravdu pochutnala. Již dříve jsem vařila podobný, jen místo obiloviny jsem dávala brambory. Tenhle je lepší :-) A i ta kvašená zelenina k němu výborně chutná!

  5. Včera jsem udělal z fazolí Adzuki. Přidal jsem zbytek na kostky nakrájeného domácího seitanu, jako příloha jáhly s rýží a sezamem. Jednoduchý a fakt dobrý.

  6. Včera jsem ho udělala čtyři porce, s úmyslem, že ho budeme mít i dnes k obědu ( jíme takto pouze dva), ale snědli jsme ho všechen najednou. Zařazuji do oblíbených a děkuji:-)

  7. Díky Vám jsem se dnes večer odhodlala k prvnímu samostatnému guláši. A vzhledem k tomu, že se mi poprvé povedla i kvašená zelenina, tak jsem zase o kousek blíž k vyváženému jídlu. Děkuji za inspirace

  8. Dělali jsme teď gulášek z velké hnědé fazole a přidali trošku seitanu speciálu, trošku mrkve a klasika na cibulce,česnek naložený v shoyu,majoránka a trochu i medědího česneku a ti naši strávníci byli přímo nadšeni.Jo a zahuštěný byl,,jak bioteta říká aby se vlk nažral a koza zůstala celá,trošičku pohankovou moukou,no a příště zkusíme čirokovou třeba. Tak to jen zas trošku jiný gulášek.K tomu kroupovojáhlový knedlík a když se chce tak kváskový a to už je fakt pecka.Tak pa pa Helenko a Evičko,nestíhám vás,jste fakt borci,jen tak dál,držíme palečky:-)))

  9. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChce se mi běhat i ve sněhu
Další článekPohankový chléb kváskový