Červené fazole patří mezi moje nejoblíbenější luštěniny. Nejčastěji z nich uvařím různé zeleninové směsi, kam fazole  jen přidám. Tentokrát jsem zkusila uvařit klasický guláš, kde maso bylo nahrazenou fazolemi a cibule bylo skoro stejně jako fazolí.
Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařených červených fazolí
  • voda z vaření fazolí
  • 3 červené cibule (lze i žlutá)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl (si půl lžičky)
  • 3 lžíce oleje
  • zázvorová šťáva
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžičky červené sladké papriky
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • sójová omáčka

Jak připravit guláš z fazolí

  1. Fazole propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu v tlakovém hrnci necelou hodinu, tak by byly uvařené do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme osmažit na oleji spolu ze solí do sklovata. Smažíme tak, aby cibulka byla trochu zkaramelizovaná.
  3. Ke konci smažení zaprášíme cibuli červenou paprikou a ještě chvilku společně restujeme.
  4. Pak přidáme uvařené fazole i s trochou vody z nich, drcený kmín a protlačený česnek.
  5. Povaříme společně asi 10 minut a na závěr přidáme majoránku, povaříme jen krátce, aby neztratila vůni.
  6. Dochutíme trochou umeocta, sójové omáčky a šťávou z nastrouhaného zázvoru.

Kombinujeme

  • Fazolový guláš podáváme s jakoukoliv rýží, na snímku je bílá vařená se sezamovým semínkem. Hodí se i kváskový chléb nebo jakékoliv placky.
  • Nezapomeňte talíř doplnit o kvašenou zeleninu a také o nějakou napařenou zeleninu či zeleninový salát.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z nich víc druhů jídel. Skvělá je fazolová polévka nebo pomazánka.

Děti

  • Fazolový guláš je vhodná pro děti od 2 let, kdy šetříme s dochucovadly a vynecháme zázvorovou šťávu a šetříme s česnekem.

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. No, já zatím jen zkouším vařit podle vašich receptů, ale už teď se mi zdá, že člověk by se měl tak trochu přestěhovat a skoro i přespávat v kuchyni.Toho vaření mi přijde šíleně moc.Uvařit fazolový guláš,k tomu rýži a ještě napařovat nebo chystat zeleninu.Jedno jídlo a půl dne v háji.Tak nevím co s tím, můžete nějak poradit?

    • Romane, přihlaste se do klubu nebo do právě startujícího programu Podzimní detox, my vás to tam naučíme. V klubu jsou video recepty, v programu jsou taky. Máte tam nákupní seznamy, jídelníčky, které na sebe navazují, aby se šetřil čas. V kuchyni není potřeba trávit zbytečně moc času. Ale chce to dělat chytře. A to vás můžeme naučit jako všechny, kdo se k nám přidali. Uvařit polévku, hlavní jídlo, udělat salát a něco napařit je práce na půl hodiny, když už máte základ (vařené obilí a luštěninu) nebo na hodinu, když začínáte s čistým stolem bez ničeho.

  2. Obrovska dobrota!!! Moc dekuji za recept….. 🙂 Nas JJ seznam oblibenych uz pomalu praska ve svech… cokoliv bylo totiz v posledni dobe vyzkouseno, slo rovnou na seznam 😉

    • To máme radost, že chutná, Jani 🙂 My si to jídlo neskutečně užíváme. Pořád čekám, kdy nás to přestane bavit, ale zatím je to jídlo boží 🙂

  3. Dnes jsem dělala a rodina si opravdu pochutnala. Již dříve jsem vařila podobný, jen místo obiloviny jsem dávala brambory. Tenhle je lepší 🙂 A i ta kvašená zelenina k němu výborně chutná!

  4. Včera jsem udělal z fazolí Adzuki. Přidal jsem zbytek na kostky nakrájeného domácího seitanu, jako příloha jáhly s rýží a sezamem. Jednoduchý a fakt dobrý.

  5. Včera jsem ho udělala čtyři porce, s úmyslem, že ho budeme mít i dnes k obědu ( jíme takto pouze dva), ale snědli jsme ho všechen najednou. Zařazuji do oblíbených a děkuji:-)

  6. Díky Vám jsem se dnes večer odhodlala k prvnímu samostatnému guláši. A vzhledem k tomu, že se mi poprvé povedla i kvašená zelenina, tak jsem zase o kousek blíž k vyváženému jídlu. Děkuji za inspirace

  7. Dělali jsme teď gulášek z velké hnědé fazole a přidali trošku seitanu speciálu, trošku mrkve a klasika na cibulce,česnek naložený v shoyu,majoránka a trochu i medědího česneku a ti naši strávníci byli přímo nadšeni.Jo a zahuštěný byl,,jak bioteta říká aby se vlk nažral a koza zůstala celá,trošičku pohankovou moukou,no a příště zkusíme čirokovou třeba. Tak to jen zas trošku jiný gulášek.K tomu kroupovojáhlový knedlík a když se chce tak kváskový a to už je fakt pecka.Tak pa pa Helenko a Evičko,nestíhám vás,jste fakt borci,jen tak dál,držíme palečky:-)))

  8. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChce se mi běhat i ve sněhu
Další článekPohankový chléb kváskový