Červené fazole patří mezi moje nejoblíbenější luštěniny. Nejčastěji z nich uvařím různé zeleninové směsi, kam fazole  jen přidám. Tentokrát jsem zkusila uvařit klasický guláš, kde maso bylo nahrazenou fazolemi a cibule bylo skoro stejně jako fazolí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařených červených fazolí
  • voda z vaření fazolí
  • 3 červené cibule (lze i žlutá)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl (si půl lžičky)
  • 3 lžíce oleje
  • zázvorová šťáva
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžičky červené sladké papriky
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • sójová omáčka

Jak připravit guláš z fazolí

  1. Fazole propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu v tlakovém hrnci necelou hodinu, tak by byly uvařené do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme osmažit na oleji spolu ze solí do sklovata. Smažíme tak, aby cibulka byla trochu zkaramelizovaná.
  3. Ke konci smažení zaprášíme cibuli červenou paprikou a ještě chvilku společně restujeme.
  4. Pak přidáme uvařené fazole i s trochou vody z nich, drcený kmín a protlačený česnek.
  5. Povaříme společně asi 10 minut a na závěr přidáme majoránku, povaříme jen krátce, aby neztratila vůni.
  6. Dochutíme trochou umeocta, sójové omáčky a šťávou z nastrouhaného zázvoru.

Kombinujeme

  • Fazolový guláš podáváme s jakoukoliv rýží, na snímku je bílá vařená se sezamovým semínkem. Hodí se i kváskový chléb nebo jakékoliv placky.
  • Nezapomeňte talíř doplnit o kvašenou zeleninu a také o nějakou napařenou zeleninu či zeleninový salát.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z nich víc druhů jídel. Skvělá je fazolová polévka nebo pomazánka.

Děti

  • Fazolový guláš je vhodná pro děti od 2 let, kdy šetříme s dochucovadly a vynecháme zázvorovou šťávu a šetříme s česnekem.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....
  1. Výborný gulášek. Děti prudily, že nebude maso, nakonec se olizovaly až za ušima a nikdo maso nepostrádal. Navařila jsem pořádný hrnec a říkala si, že to budeme jíst tak týden, nakonec jsem s velkými obtížemi zachránila jednu porci pro manžela:-).

  2. No, já zatím jen zkouším vařit podle vašich receptů, ale už teď se mi zdá, že člověk by se měl tak trochu přestěhovat a skoro i přespávat v kuchyni.Toho vaření mi přijde šíleně moc.Uvařit fazolový guláš,k tomu rýži a ještě napařovat nebo chystat zeleninu.Jedno jídlo a půl dne v háji.Tak nevím co s tím, můžete nějak poradit?

    • Romane, přihlaste se do klubu nebo do právě startujícího programu Podzimní detox, my vás to tam naučíme. V klubu jsou video recepty, v programu jsou taky. Máte tam nákupní seznamy, jídelníčky, které na sebe navazují, aby se šetřil čas. V kuchyni není potřeba trávit zbytečně moc času. Ale chce to dělat chytře. A to vás můžeme naučit jako všechny, kdo se k nám přidali. Uvařit polévku, hlavní jídlo, udělat salát a něco napařit je práce na půl hodiny, když už máte základ (vařené obilí a luštěninu) nebo na hodinu, když začínáte s čistým stolem bez ničeho.

  3. Obrovska dobrota!!! Moc dekuji za recept….. :) Nas JJ seznam oblibenych uz pomalu praska ve svech… cokoliv bylo totiz v posledni dobe vyzkouseno, slo rovnou na seznam ;)

    • To máme radost, že chutná, Jani :-) My si to jídlo neskutečně užíváme. Pořád čekám, kdy nás to přestane bavit, ale zatím je to jídlo boží :-)

  4. Dnes jsem dělala a rodina si opravdu pochutnala. Již dříve jsem vařila podobný, jen místo obiloviny jsem dávala brambory. Tenhle je lepší :-) A i ta kvašená zelenina k němu výborně chutná!

  5. Včera jsem udělal z fazolí Adzuki. Přidal jsem zbytek na kostky nakrájeného domácího seitanu, jako příloha jáhly s rýží a sezamem. Jednoduchý a fakt dobrý.

  6. Včera jsem ho udělala čtyři porce, s úmyslem, že ho budeme mít i dnes k obědu ( jíme takto pouze dva), ale snědli jsme ho všechen najednou. Zařazuji do oblíbených a děkuji:-)

  7. Díky Vám jsem se dnes večer odhodlala k prvnímu samostatnému guláši. A vzhledem k tomu, že se mi poprvé povedla i kvašená zelenina, tak jsem zase o kousek blíž k vyváženému jídlu. Děkuji za inspirace

  8. Dělali jsme teď gulášek z velké hnědé fazole a přidali trošku seitanu speciálu, trošku mrkve a klasika na cibulce,česnek naložený v shoyu,majoránka a trochu i medědího česneku a ti naši strávníci byli přímo nadšeni.Jo a zahuštěný byl,,jak bioteta říká aby se vlk nažral a koza zůstala celá,trošičku pohankovou moukou,no a příště zkusíme čirokovou třeba. Tak to jen zas trošku jiný gulášek.K tomu kroupovojáhlový knedlík a když se chce tak kváskový a to už je fakt pecka.Tak pa pa Helenko a Evičko,nestíhám vás,jste fakt borci,jen tak dál,držíme palečky:-)))

  9. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChce se mi běhat i ve sněhu
Další článekPohankový chléb kváskový