Sezónní tip
Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)
Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.
Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
Masala Chai jinak – bez kofeinu, bez cukru a bez mléka
Čaj masala příjemně zahřívá díky koření a perfektně uspokojí chuť na sladké. My ho milujeme v naší vlastní verzi, která chutná stejně jako čaj...
Mandlové kurkuma latte s vanilkou
Je to nápoj, ale my si ho dáváme místo dezertu. Tak dobré je zlaté mléko - nápoj tisíce let používaný na Východě pro dobrý...
Teplé nápoje pro zimní dny: jde to i bez cukru!
Kazí vám náladu, že je venku chladno a nevlídno? Zahřejte své tělo a potěšte smysly popíjením horkých nápojů bez cukru. A klidně i s...
Růžičková kapusta na sladkém curry
Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutnala dnes i všem dětem. Kdyby jí bylo víc, přidávali...
Celerová polévka s koprem
Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější,...
Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
16 nejlepších zdravých receptů s jahodami
Využijte sezónu jahod a udělejte si výborný zdravý dezert bez cukru, mléka, bílé mouky a vajec, který uspokojí vaši chuť na sladké, ale neohrozí...
Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
Jáhlová kaše s dýní
Skvělá snídaně, která uspokojí potřebu dát si něco sladkého velmi zdravě.
Pečené seitanové plátky
Seitanové plátky jsou velmi rychlou a chutnou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, takže nezatěžuje...
Růžový šťavnatý salát
I zarytí odpůrci řepy si u tohohle salátu pomlaskávají. Dejte řepě šanci, je nesmírně zdravá.
Návykové slané tyčinky ve 4 verzích (bez lepku, low-carb, paleo)
Luxusní slané tyčinky chutí podobné tyčinkám značky Damodara, které lze udělat v mnoha různých verzích. Doporučuji zdvojit dávku, jsou silně návykové!
Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu
Máte rádi klasickou majonézu a tataskou omáčku z ní vyrobenou, ale chcete jíst zdravě? Připravte si velmi chutnou domácí tofunézu. Poprvé jsem ji udělala...
Cizrnové kari pro chladné dny
Cizrnové kari patří k oblíbeným jídlům a v rodinách, kde zdravá výživa zrovna nefrčí. My v něm máme hodně zeleniny, takže je lehoučké a...
Seitan na cibuli a cuketě
"Mami, to chci k narozeninám na oběd!" prohlásila Markétka, když ochutnala. Seitanové plátky jsou velmi chutnou a celkem rychlou součástí oběda nebo večeře. Mají...
Kadeřávkové a kapustové chipsy s česnekem
Kapusta a kadeřávek jsou zimní zeleninou plnou živin (např. důležitého vápníku). Pojďme je chutně zpracovat! Třeba v podobě těchto chipsů, které milují i děti....
Křupavé zelí s tofu
Výborné křupavé restované zelíčko je skvělou příloha k jakékoliv obilovině. My ho máme nejraději s kroupami nebo těstovinami a posypané opraženými vlašskými ořechy!
Kapustový mozeček
Víte, že i obyčejná kapusta (zejména ta kadeřavá - kadeřávek) je zdrojem vápníku? Nezapomeňte ji proto zařazovat pravidelně do svého jídelníčku. Můžete z ní...
Dýňová kaše s jáhlami
Výborná přirozeně nasládlá dýňovo-jáhlová kaše, která může sloužit jako uspokojující sladká snídaně, dezert nebo příloha k pečené zelenině, špízům či "řízečkům".
Květákový pilaf s žampiony
Pokud máte zbytek uvařené rýže nebo krup, můžete rychle vykouzlit výborný pokrm jako je tento mírně kořeněný pilaf. Pilaf existuje v mnoho variantách, my...
Chlebové placky se semínky (bez lepku)
Jednoduché a velmi variabilní bezlepkové placky, které děláme často na výlety. Jsou výborné s jakoukoliv pomazánkou a čerstvou zeleninou nebo třeba k chilli con...
Indický cizrnový guláš
Tento guláš je spojením indické a české kuchyně. Chuť mrkve a dýně se v tomto receptu doplňuje s příjemnou vůní římského kmínu a jemnou...
Cizrnové kari s kokosovým mlékem
Kari s cizrnou je rychle hotové a vždycky sklidí úspěch. Podle chuti můžete udělat ostřejší nebo zcela jemné.
Jáhlový dezert s čokoládou a kokosem (bez mléka a cukru)
Když vás honí chuť na čokoládu, ale chcete se vyhnout cukru, je tu elegantní a velmi chutné řešení - horký dezert s kakaovými boby...
Vydatná polévka z vloček, mrkve a kapusty
Oves je vydatná obilovina, proto by nám neměl v zimním jídelníčku chybět. Zkuste ho třeba přidat ve formě vloček do polévky.
Teplé oříškové mléko s kurkumou
Z hlediska ájurvédy kurkuma mírně zahřívá, tudíž stabilizuje trávicí oheň, zlepšuje zažívání, stravitelnost potravy a vstřebávání živin. Navíc má silné protizánětlivé účinky. Dopřejte si...
Pečené seitanové plátky
Seitanové plátky jsou velmi rychlou a chutnou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, takže nezatěžuje...
Krémová „rajčatová“ polévka z červené řepy
Všem, co mají "rajčatovou závislost" jako jsem měla já, udělá radost polévka, kterou jsem dokonale zmátla okolí. Chutná dost věrohodně jako rajčatová, ale nejsou...
Zelenina a tofu smažené v hrašce
Velmi oblíbená pochoutka v naší rodině. Smažené "kousavé" kousky uspokojí naši chuť, kterou dříve bývalo maso. Pokud vaše děti či polovičky sabotují teplou zeleninu,...
Thajská polévka se zázvorem, červenou čočkou a kokosovým krémem
Na oběd jsme hlad moc neměli, tak jsem udělala jen velmi hustou nudlovou polévku s červenou čočkou. No ještě že jsem ji udělala takový...
Křenová omáčka
Křenová omáčka připravená pouze ze zeleniny, dobrých dochucovadel a čerstvého křenu je lahodná a lehce pikantní.
Růžový šťavnatý salát z červené řepy a kvašeného zelí
Salát z červené řepy se nám nesmírně osvědčil. I zarytí odpůrci řepy ho dlabou a pomlaskávají, proto jsme začaly experimentovat s dalšími variantami. A...
Pečená dýňová polévka
Pečená dýně je lahoda a co teprve, když si z upečené zeleniny uděláte polévku. Zahřeje vás do morku kostí a ještě překvapí svoji sytou...
Pikantní fazolová polévka
Hutná polévka která zasytí a zahřeje. Kombinace zázvoru a kokosového krému má v této polévce výraznou pikantní chuť.
Jak udělat domácí kvašenou zeleninu se solí (pickles ze zelí a...
Kvašená zelenina (pickles) má tisíciletou tradici a je to ideální způsob jak uchování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina...
Adzuki směs s majoránkou
Fazole adzuki máme v chladném období opravdu často. Abychom měli na talíři pokaždé jinou chuť je dobré začít kouzlit i s kořením. Směs kmínu...
Fazolový gulášek
Červené fazole patří mezi moje nejoblíbenější luštěniny. Nejčastěji z nich uvařím různé zeleninové směsi, kam fazole jen přidám. Tentokrát jsem zkusila uvařit klasický guláš,...
Seitan na kari
Kari jsem jako koření mívala moc ráda, ale v posledních letech jsem na něj skoro zapomněla. Zavonělo na mě až v obchodě s kořením...
Jasmínová rýže s ochuceným tofu a zeleninou ve woku
Tohle byla opět rychlovka na 20 minut a přitom pokrm hodný labužníků. Stačilo sáhnout po ochuceném tofu a zajímavém koření a všichni se olizovali.
Ovocná čokoládová poleva nebo pudink
Čokoládovou polevu či pudink běžně dělám ze sladěnky nebo obilného sirupu. Jenže teď nebylo nic takového po ruce, tak jsme sáhla po poslední sladké hmotě...
Pikantní adzuki směs
V zimě je potřeba častěji zařazovat pikantní, štiplavou chuť. A proto vám přinášíme jednu rychlovku, která splní tyto požadavky.
Smažené jáhlové placky
Na výlety nosíme často pomazánku a placky. Děláme je na mnoho způsobů, tyhle jsou zrovna z jahel a sezamu.