Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je na trzích nebo v bedýnkách u farmářů. A které dobroty do jídelníčku můžete zařadit v květnu?

Sezónní potraviny v květnu

Už se začíná zelenat na lepší časy. V dubnu začaly růst konečně divoké bylinky a některé mladé druhy zeleniny. Květen nám přináší další jarní potraviny nabité živinami, které můžeme zařadit do našeho jídelníčku.

Co je k mání?

  • chřest (zeleninová příloha, polévky, do těstovin)
  • mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
  • kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
  • jarní cibulka (posypka polévek a jídel, do salátů, pomazánek, lze ji využít místo cibule na oleji pod zeleninu)
  • polníček (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
  • pažitka (posyp jídel, polévek, do pomazánek)
  • rebarbora (do koláčů, buchet)
  • jahody (do buchet, koláčů, marmelády)
  • řeřicha (ozdoba talíře, polévek, omáček, do salátů)
  • ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, „glazovat“)
  • mladý salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
  • divoké bylinkyšnytlík (divoká lesní pažitka), bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
  • (rané brambory – proč brambory nejíme?)

Do jídelníčku dále zařazujeme také potraviny, které dobře uskladněné vydrží delší dobu, jako je mrkev, petržel, celer, řepa, hlávkové zelí, cibule, česnek, ořechy atp.

Recepty na květen se sezónními potravinami:
– Chřest s těstovinami a smetanou
– Grilovaný chřest s čerstvým tymiánem
– Veganská krémová polévka ze zeleného chřestu
– Těstovinový salát s houbami a chřestem
– Polévka z bílého chřestu jinak
– Ranní miso polévka s Wakame a řeřichou
– Dozlatova opečené plátky kedlubny
– Kedlubnová polévka s ovesnými vločkami
– Kedlubnové zelí a adzuki prejt
– Česneková rýže s mangoldem
– Mangoldová krémová polévka s vločkami
– Cizrna v dýňové omáčce s mangoldem na česneku
– Špenátová omáčka z mangoldu a kedlubnu gigant
Salát z polníčku s hořčičnou zálivkou
Jarní salát s polníčkem a koriandrem
Jarní salát s ředkvičkou a kvašenou zeleninou
Bezlepkový koláč s hruškou a rebarborou
Reveňová bublanina
Jarní miso polévka s řasou wakame
Jarní kuskus se zeleninou
Rychlokvašené ředkvičky
Glazované ředkvičky v kuzu 
Quinoový salát s polníčkem a tahini zálivkou

Recepty s divokými bylinkami:
Bulgurotto s medvědím česnekem a bršlicí
– Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
– Kopřivovo-pohankové palačinky s „vajíčkovou“ náplní
– Kopřivový šoulet
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kopřivová krémová polévka
Rizoto s kopřivou
Tempura z kopřivy
Kopřivový špenát
– Fialkový čaj
– Fialkový ocet
– Salát s mladými pampeliškovými listy
Špagety s medvědím česnekem
Pesto z medvědího česneku
Bezlepkové placky s medvědím česnekem

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRýžové krokety
Další článekAntidepresiva do konce života? Nechci! (Zdeňka, 35 let)