Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

sezóna jaro

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je na trzích nebo v bedýnkách u farmářů. A které dobroty do jídelníčku můžete zařadit v květnu?

Sezónní potraviny v květnu

Už se začíná zelenat na lepší časy. V dubnu začaly růst konečně divoké bylinky a některé mladé druhy zeleniny. Květen nám přináší další jarní potraviny nabité živinami, které můžeme zařadit do našeho jídelníčku.

Co je k mání?

  • chřest (zeleninová příloha, polévky, do těstovin)
  • mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
  • kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
  • jarní cibulka (posypka polévek a jídel, do salátů, pomazánek, lze ji využít místo cibule na oleji pod zeleninu)
  • polníček (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
  • pažitka (posyp jídel, polévek, do pomazánek)
  • rebarbora (do koláčů, buchet)
  • jahody (do buchet, koláčů, marmelády)
  • řeřicha (ozdoba talíře, polévek, omáček, do salátů)
  • ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, “glazovat”)
  • mladý salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
  • divoké bylinkyšnytlík (divoká lesní pažitka), bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
  • (rané brambory – proč brambory nejíme?)

Do jídelníčku dále zařazujeme také potraviny, které dobře uskladněné vydrží delší dobu, jako je mrkev, petržel, celer, řepa, hlávkové zelí, cibule, česnek, ořechy atp.

Recepty na květen se sezónními potravinami:
– Chřest s těstovinami a smetanou
– Grilovaný chřest s čerstvým tymiánem
– Veganská krémová polévka ze zeleného chřestu
– Těstovinový salát s houbami a chřestem
– Polévka z bílého chřestu jinak
– Ranní miso polévka s Wakame a řeřichou
– Dozlatova opečené plátky kedlubny
– Kedlubnová polévka s ovesnými vločkami
– Kedlubnové zelí a adzuki prejt
– Česneková rýže s mangoldem
– Mangoldová krémová polévka s vločkami
– Cizrna v dýňové omáčce s mangoldem na česneku
– Špenátová omáčka z mangoldu a kedlubnu gigant
Salát z polníčku s hořčičnou zálivkou
Jarní salát s polníčkem a koriandrem
Jarní salát s ředkvičkou a kvašenou zeleninou
Bezlepkový koláč s hruškou a rebarborou
Reveňová bublanina
Jarní miso polévka s řasou wakame
Jarní kuskus se zeleninou
Rychlokvašené ředkvičky
Glazované ředkvičky v kuzu 
Quinoový salát s polníčkem a tahini zálivkou

Recepty s divokými bylinkami:
Bulgurotto s medvědím česnekem a bršlicí
– Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
– Kopřivovo-pohankové palačinky s “vajíčkovou” náplní
– Kopřivový šoulet
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kopřivová krémová polévka
Rizoto s kopřivou
Tempura z kopřivy
Kopřivový špenát
– Fialkový čaj
– Fialkový ocet
– Salát s mladými pampeliškovými listy
Špagety s medvědím česnekem
Pesto z medvědího česneku
Bezlepkové placky s medvědím česnekem

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

22 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

6
9

Jahody v zimě? Víte, kdy mají skutečně sezónu?

Co se týče jahod, měla by to Maruška z pohádky O dvanácti měsíčcích v dnešní moderní době opravdu jednoduché. Stačí v zimě zajít pár kroků do supermarketu ...
klub
105
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...
72
18

Nebezpečí zelených smoothie a šťáv – jsou nabité živinami, ale i riziky

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je...

Jarní těstoviny s divokou zeleninou

Využijte sílu jarních rostlinek a dejte si je do výborného lehkého jídla k večeři nebo obědu. Toto je velmi variabilní recept, který v různých obměnách děl...