Letní kukuřičné dezerty jsou u nás ve velké oblibě. Letos jsem ho vyzkoušela prvně s rebarborou a je to zatím náš favorit. Když bylo rebarbory málo, přidala jsem hrušku a máme další rodinný hit. Musím zasadit rebarboru!

Ingredience
na klasický plech
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 4 hrnky teplé vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 hrnky oloupané rebarbory nakrájené na malé kousky
  • 2 hrnky hrušek nakrájených na tenké plátky
  • 1/2 hrnku sušeného sladu na posypání (lze nahradit tekutým)
  • 2 lžíce tekutého sladu (celiaci bezlepkový sirup)
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

 

Postup

  1. Vodu ohřejeme a rozpustíme v ní slad.
  2. Na plech nasypeme rovnoměrně kukuřičnou krupici.
  3. Pak na plech vlijeme vodu se sladem, nasypeme kokos, přidáme olej a sůl.
  4. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 20 minut.
  5. Když už korpus drží tvar a není tekutý, vyndáme plech z trouby, posypeme rovnoměrně rebarborou a hruškou, zasypeme sladem (polijeme, pokud nemáme sypký) a dáme dopéct.
  6. Pečeme ještě cca 20 minut. Zkontrolujeme špejlí, zda je střed tuhý a špejle čistá.
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

 

Praktické

rebarboro hruskovy kolac z kukuricne krupice plech

Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.

 

Obměna

Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.

Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky.

Děti

Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...
  1. Přišlo mi toho všeho na plech dost málo, tak jsem všeho od oka přidala… Tak jsem celkem zvědavá, jak to dopadne :-)
    Už chladne venku na balkoně a zítra ho vyzkoušíme. Každopádně vypadá báječně, už se na něj moc těším :o)

  2. Nějak mi není jasné, zda půl hrnku sladu smíchám s vodou na naliji na kukuřičnou krupici nebo jen ty dvě lžíce a půl hrnku pak naliji na rebarboru?

    • Tekutý slad smíchat s vodou, kukuřicí a kokosem, z toho bude těsto. Na to nasypat hrušky a rebarboru. Na vrch nasypat sypký slad, protože rebarbora je hodně kyselá. Když není sypký, dá se tekutý i na vrch. Nahrazuje to klasické pocukrování.

    • Zkuste si dát syrovou rebarboru a bude vám to jasné, mishafran :-) Pokud chcete zachovat látky citlivé na teplo, pak se tepelná úprava nedoporučuje. Pokud však chcete zlepšit stravitelnost nebo dokonce eliminovat některé nevhodné látky, pak je tepelná úprava na místě. Látky, o které přijdete, doplníte z jiných zdrojů. Proto je naše strava pestrá jak co do počtu druhů, tak do způsobu úpravy potravin.

  3. Zajímalo by mě, jak je to s kukuřičnou krupicí – polentou. Bere se to jako obilovina nebo jí mohu v klidu kombinovat s ovocem? Vždy jsem měla strašně ráda kukuřičnou polentu s jahodami

  4. Tak musím moooc pochválit! Upřímně, nevěřila jsem, že se mi koláč povede (měla jsem už několik nezdarů zdejších sladkých receptů)…ale povedl se výborně a hlavně všem i chutná :-) kombinovala jsem rebarboru s jahodami a je to prostě mňamka !!!

  5. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHubneme do plavek – první den
Další článekZáklady zdravého stravování