Letní kukuřičné dezerty jsou u nás ve velké oblibě. Letos jsem ho vyzkoušela prvně s rebarborou a je to zatím náš favorit. Když bylo rebarbory málo, přidala jsem hrušku a máme další rodinný hit. Musím zasadit rebarboru!

Ingredience
na klasický plech
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 4 hrnky teplé vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 hrnky oloupané rebarbory nakrájené na malé kousky
  • 2 hrnky hrušek nakrájených na tenké plátky
  • 1/2 hrnku sušeného sladu na posypání (lze nahradit tekutým)
  • 2 lžíce tekutého sladu (celiaci bezlepkový sirup)
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

 

Postup

  1. Vodu ohřejeme a rozpustíme v ní slad.
  2. Na plech nasypeme rovnoměrně kukuřičnou krupici.
  3. Pak na plech vlijeme vodu se sladem, nasypeme kokos, přidáme olej a sůl.
  4. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 20 minut.
  5. Když už korpus drží tvar a není tekutý, vyndáme plech z trouby, posypeme rovnoměrně rebarborou a hruškou, zasypeme sladem (polijeme, pokud nemáme sypký) a dáme dopéct.
  6. Pečeme ještě cca 20 minut. Zkontrolujeme špejlí, zda je střed tuhý a špejle čistá.
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

 

Praktické

rebarboro hruskovy kolac z kukuricne krupice plech

Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.

 

Obměna

Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.

Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky.

Děti

Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...
  1. Přišlo mi toho všeho na plech dost málo, tak jsem všeho od oka přidala… Tak jsem celkem zvědavá, jak to dopadne :-)
    Už chladne venku na balkoně a zítra ho vyzkoušíme. Každopádně vypadá báječně, už se na něj moc těším :o)

  2. Nějak mi není jasné, zda půl hrnku sladu smíchám s vodou na naliji na kukuřičnou krupici nebo jen ty dvě lžíce a půl hrnku pak naliji na rebarboru?

    • Tekutý slad smíchat s vodou, kukuřicí a kokosem, z toho bude těsto. Na to nasypat hrušky a rebarboru. Na vrch nasypat sypký slad, protože rebarbora je hodně kyselá. Když není sypký, dá se tekutý i na vrch. Nahrazuje to klasické pocukrování.

    • Zkuste si dát syrovou rebarboru a bude vám to jasné, mishafran :-) Pokud chcete zachovat látky citlivé na teplo, pak se tepelná úprava nedoporučuje. Pokud však chcete zlepšit stravitelnost nebo dokonce eliminovat některé nevhodné látky, pak je tepelná úprava na místě. Látky, o které přijdete, doplníte z jiných zdrojů. Proto je naše strava pestrá jak co do počtu druhů, tak do způsobu úpravy potravin.

  3. Zajímalo by mě, jak je to s kukuřičnou krupicí – polentou. Bere se to jako obilovina nebo jí mohu v klidu kombinovat s ovocem? Vždy jsem měla strašně ráda kukuřičnou polentu s jahodami

  4. Tak musím moooc pochválit! Upřímně, nevěřila jsem, že se mi koláč povede (měla jsem už několik nezdarů zdejších sladkých receptů)…ale povedl se výborně a hlavně všem i chutná :-) kombinovala jsem rebarboru s jahodami a je to prostě mňamka !!!

  5. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHubneme do plavek – první den
Další článekZáklady zdravého stravování