Letní kukuřičné dezerty jsou u nás ve velké oblibě. Letos jsem ho vyzkoušela prvně s rebarborou a je to zatím náš favorit. Když bylo rebarbory málo, přidala jsem hrušku a máme další rodinný hit. Musím zasadit rebarboru!
Ingredience
na klasický plech
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 4 hrnky teplé vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 hrnky oloupané rebarbory nakrájené na malé kousky
  • 2 hrnky hrušek nakrájených na tenké plátky
  • 1/2 hrnku sušeného sladu na posypání (lze nahradit tekutým)
  • 2 lžíce tekutého sladu (celiaci bezlepkový sirup)
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

 

Postup

  1. Vodu ohřejeme a rozpustíme v ní slad.
  2. Na plech nasypeme rovnoměrně kukuřičnou krupici.
  3. Pak na plech vlijeme vodu se sladem, nasypeme kokos, přidáme olej a sůl.
  4. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 20 minut.
  5. Když už korpus drží tvar a není tekutý, vyndáme plech z trouby, posypeme rovnoměrně rebarborou a hruškou, zasypeme sladem (polijeme, pokud nemáme sypký) a dáme dopéct.
  6. Pečeme ještě cca 20 minut. Zkontrolujeme špejlí, zda je střed tuhý a špejle čistá.
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

 

Praktické

rebarboro hruskovy kolac z kukuricne krupice plech

Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.

 

Obměna

Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.

Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky.

Děti

Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky? Krásně se...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

25 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Přišlo mi toho všeho na plech dost málo, tak jsem všeho od oka přidala… Tak jsem celkem zvědavá, jak to dopadne 🙂
    Už chladne venku na balkoně a zítra ho vyzkoušíme. Každopádně vypadá báječně, už se na něj moc těším :o)

  2. 26×39 cm plech se ukázal moc velký, rozhodně to nejde vzít do ruky, těsto je dost tenké, ovoce se do něj nepropadlo. Mám tvrdší jen po okrajích, možná zkusím dát ještě na chvilku do trouby…

  3. Nějak mi není jasné, zda půl hrnku sladu smíchám s vodou na naliji na kukuřičnou krupici nebo jen ty dvě lžíce a půl hrnku pak naliji na rebarboru?

    • Tekutý slad smíchat s vodou, kukuřicí a kokosem, z toho bude těsto. Na to nasypat hrušky a rebarboru. Na vrch nasypat sypký slad, protože rebarbora je hodně kyselá. Když není sypký, dá se tekutý i na vrch. Nahrazuje to klasické pocukrování.

    • Zkuste si dát syrovou rebarboru a bude vám to jasné, mishafran 🙂 Pokud chcete zachovat látky citlivé na teplo, pak se tepelná úprava nedoporučuje. Pokud však chcete zlepšit stravitelnost nebo dokonce eliminovat některé nevhodné látky, pak je tepelná úprava na místě. Látky, o které přijdete, doplníte z jiných zdrojů. Proto je naše strava pestrá jak co do počtu druhů, tak do způsobu úpravy potravin.

  4. Zajímalo by mě, jak je to s kukuřičnou krupicí – polentou. Bere se to jako obilovina nebo jí mohu v klidu kombinovat s ovocem? Vždy jsem měla strašně ráda kukuřičnou polentu s jahodami

  5. Tak musím moooc pochválit! Upřímně, nevěřila jsem, že se mi koláč povede (měla jsem už několik nezdarů zdejších sladkých receptů)…ale povedl se výborně a hlavně všem i chutná 🙂 kombinovala jsem rebarboru s jahodami a je to prostě mňamka !!!

  6. 🙂 jooo, ta krupice tam v postupu vypadla. Ta se podle mě nasype na ten plech jako první a pak se zalije vodou s rozmíchaným sladem/sirupem…

  7. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek10. Bonus – naše tlusté fotky
Další článekZáklady zdravého stravování