Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Tempeh s mrkvovou salsou

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Toto jídlo představuje samo o sobě kompletní talíř. Doplňte ho trochou kvašené zeleniny a skvělý zdravý a lahodný oběd je na světě.

Ingredience
  • tempeh
  • mrkev
  • čočka beluga
  • ječmen
  • citrónová kůra
  • petržel
  • gomasio
  • tamari
  • olej
  • čerstvá jarní cibulka
  • datlový sirup
  • citrónová šťáva
  • česnek

Ráda bych se s vámi podělila o mé dosavadní zkušenosti s Jíme jinak a posledním Podzi...

Jak připravit tempeh s dušenou mrkví

  1. Nejprve uvařte ječmen a čočku.
  2. Na pánev s trochou oleje přidejte nasekanou petrželku, nastrouhanou citrónovou kůru, mletý česnek, uvařenou čočku a ječmen. Zamíchejte a nechte několik minut vařit. Dejte stranou.
  3. Mrkev nakrájejte na plátky a zlehka ji orestujte na oleji, potom osolte, podlijte trochou vody a pomalu duste, dokud mrkev nezměkne.
  4. Do mixéru vložte část dušené mrkve, tamari, datlový sirup, česnek, citrónovou šťávu, trochu vody a rozmixujte na krém.
  5. Do další pánve dejte olej a osmahněte tempeh z obou stran, přelijte mrkvovou omáčkou a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  6. Na talíř naservírujte připravenou čočku a ječmen, přidejte zbylou dušenou mrkev, tempeh, polijte salsou. Posypejte gomasiem a čerstvou cibulkou.

    Praktické

    • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
    • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou obilovinu.
    • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové a domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).

    Obměna

    • Můžete zvolit jinou obilovinu i luštěninu.
    • Místo datlového sirupu použijte klidně jiné sladidlo.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

    PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

    Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky a detox.

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

    15 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Vierko, toto je taková dobrota…:) dnes s velkými fazolemi a špaldovým bulgurem…kdybych si přidala, tak se přejím…😊 vše jsem smíchala a je to i takto moc dobré..:)

    Vierko, dnes k obědu a dobrota, příště musím udělat víc..:)

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Tofu v sezamové krustě

    Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.

    Zimní Kung Pao (vegan)

    Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

    Fazolová pomazánka tří pepřů

    Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

    Prasorizo – řecký pórek s rýží

    Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

    Řepa se špaldou

    Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.

    Bob po indicku

    Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...