Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Tempeh s mrkvovou salsou

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Toto jídlo představuje samo o sobě kompletní talíř. Doplňte ho trochou kvašené zeleniny a skvělý zdravý a lahodný oběd je na světě.

Ingredience
  • tempeh
  • mrkev
  • čočka beluga
  • ječmen
  • citrónová kůra
  • petržel
  • gomasio
  • tamari
  • olej
  • čerstvá jarní cibulka
  • datlový sirup
  • citrónová šťáva
  • česnek

Jak připravit tempeh s dušenou mrkví

  1. Nejprve uvařte ječmen a čočku.
  2. Na pánev s trochou oleje přidejte nasekanou petrželku, nastrouhanou citrónovou kůru, mletý česnek, uvařenou čočku a ječmen. Zamíchejte a nechte několik minut vařit. Dejte stranou.
  3. Mrkev nakrájejte na plátky a zlehka ji orestujte na oleji, potom osolte, podlijte trochou vody a pomalu duste, dokud mrkev nezměkne.
  4. Do mixéru vložte část dušené mrkve, tamari, datlový sirup, česnek, citrónovou šťávu, trochu vody a rozmixujte na krém.
  5. Do další pánve dejte olej a osmahněte tempeh z obou stran, přelijte mrkvovou omáčkou a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  6. Na talíř naservírujte připravenou čočku a ječmen, přidejte zbylou dušenou mrkev, tempeh, polijte salsou. Posypejte gomasiem a čerstvou cibulkou.

    Praktické

    • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
    • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou obilovinu.
    • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové a domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).

    Obměna

    • Můžete zvolit jinou obilovinu i luštěninu.
    • Místo datlového sirupu použijte klidně jiné sladidlo.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    15 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Vierko, toto je taková dobrota…:) dnes s velkými fazolemi a špaldovým bulgurem…kdybych si přidala, tak se přejím…😊 vše jsem smíchala a je to i takto moc dobré..:)

    Vierko, dnes k obědu a dobrota, příště musím udělat víc..:)

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Pečené kuskusové kuličky s šafránem

    Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

    Krém z červené čočky, špalda a zelenina

    I oko žádá své a proto si vždycky v kuchyni ráda hraji. Prášek z červené řepy zaručí wow efekt na talíři. Toto lahodné a jednoduché jídlo je nejen krásné n...

    Celozrnné farfalle se zeleninou, čočkou a klíčky alfa alfa

    Krásně barevný letní recept, do kterého využijete čerstvá sezónní zeleninu a jehož příprava vám nezabere mnoho času.

    Tofu v sezamové krustě

    Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.

    Ovesný porridge

    Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

    Veganský burger

    Máte rádi karbanátky nebo burgery? Zkuste tuto zdravou variantu bez masa a dejte vědět, jak vám chutnaly.