Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Špalda a čočka na celerovém krému

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Ingredience
3 porce
  • 100 g špaldy
  • 100 g čočky belugy
  • brokolice zelená
  • brokolice Romanesco
  • květák
  • jedlé kaštany
  • sůl
  • tamari
  • koření sambar masala
  • česnek
  • saturejka
  • čerstvý zázvor
  • bílá cibule
  • celer
  • pepř
  • jablko
  • olej

Čtenářka Renáta pochází ze sudetské oblasti Čech, kde jsou kornouty do školy tradicí. Babička dodnes vzpomíná na to, ...

Jak připravit celerový krém se špaldou a čočkou

  1. Nechte namáčet špaldu celou noc. Druhý den jí uvařte, sceďte a dejte stranou.
  2. Uvařte černou čočku a dejte stranou.
  3. Nařízněte podélně kaštany a upečte ve speciální pánvi na kaštany nebo v normální pánvi se silným dnem. Po upečení je sloupněte a dejte stranou.
  4. Nakrájejte celer na kostky. Nalijte do kastrolu olej, rozehřejte ho a přidejte nakrájenou cibuli, česnek, sůl, a celer, zalijte vodou a přiveďte k varu. Po 10 minutách vaření přidejte nakrájené jablko. Vařte, dokud nejsou měkké jablko i celer. Vyjměte tekutinu a nechte ji stranou. Smíchejte celer a jablko a tyčovým mixérem je rozmixujte. Vodu, ve které se vařil celer, přidávejte postupně, abyste snadno dosáhli požadované konzistence.
  5. Očistěte květák a brokolice a rozeberte je na růžičky. Dejte do pařáčku a vařte nad párou. Trošku osolte.
  6. Do pánve nalijte olej, přidejte nastrouhaný zázvor, česnek, saturejku, oloupané kaštany a podlijte tamari omáčkou a troškou vody. Vařte několik minut, poté přidejte špaldu a čočku, ochutnejte a popřípadě osolte a opepřete.
  7. Na talíř naservírujte krém, posypte ho čočkou a špaldou a na vrch nandejte květák a brokolice. Polijte trochou olivového oleje a jídlo je připraveno.

Praktické

  • Pánev na kaštany má na dně velké díry a používá se na přímém plameni. Jde je upéct na normální pánvi se silným dnem. Poskládejte je v jedné vrstvě, pokropte trochou vody a opékejte. Občas je promíchejte nebo zatřeste pánví. Slupka hodně ztmavne a do 10 minut máte kaštany hotové.
  • Nelekejte se tolika ingrediencí, připravit tento recept je mnohem rychlejší než ho napsat.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu.
  • Pro verzi bez sóji použijte namísto klasického tamari omáčku bez sóji.
  • Toto je jídlo berte spíše jako sváteční, obecně se vyhýbáme kombinace obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas a pokud jsme zdraví si to můžeme dopřát, ale neměli bychom tuto kombinaci jíst pravidelně.

Obměna

  • Pokud nemáte kaštany, můžete zkusit mandle nebo ořechy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ubereme olej, sůl a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

51 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

A šlo by to i bez toho jablíčka? Nebo tam to jablko je pro výslednou chuť nepostradatelné?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...
46
3

Podzimní rýžová kaše

Podzimní rýžová kaše, která vás zasytí a zahřeje. Pokud máte rádi dýni a houby, určitě si pochutnáte. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

Rýžová kaše s omáčkou čtyř ingrediencí

Kompletní jídlo skvěle doladěné lahodnou omáčkou. Tato omáčka je velmi vhodná pro zimní období místo oleje v syrovém stavu, který ochlazuje organizmus.

Podzimní strozzapreti s tempehem

Podzim nás vždy obdaruje krásnými barvami. Tak proč si ty barvy a chutě nepřipravit na náš talíř? Oko bude mít radost a chuťové pohárky ještě větší.

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...