Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Špalda a čočka na celerovém krému

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Ingredience
3 porce
  • 100 g špaldy
  • 100 g čočky belugy
  • brokolice zelená
  • brokolice Romanesco
  • květák
  • jedlé kaštany
  • sůl
  • tamari
  • koření sambar masala
  • česnek
  • saturejka
  • čerstvý zázvor
  • bílá cibule
  • celer
  • pepř
  • jablko
  • olej

Letošní Jarní očista byla pro mě v lecčem jiná, a to nejen díky tomu, že jsem byla těhotná. Naučila jsem se více odpo...

Jak připravit celerový krém se špaldou a čočkou

  1. Nechte namáčet špaldu celou noc. Druhý den jí uvařte, sceďte a dejte stranou.
  2. Uvařte černou čočku a dejte stranou.
  3. Nařízněte podélně kaštany a upečte ve speciální pánvi na kaštany nebo v normální pánvi se silným dnem. Po upečení je sloupněte a dejte stranou.
  4. Nakrájejte celer na kostky. Nalijte do kastrolu olej, rozehřejte ho a přidejte nakrájenou cibuli, česnek, sůl, a celer, zalijte vodou a přiveďte k varu. Po 10 minutách vaření přidejte nakrájené jablko. Vařte, dokud nejsou měkké jablko i celer. Vyjměte tekutinu a nechte ji stranou. Smíchejte celer a jablko a tyčovým mixérem je rozmixujte. Vodu, ve které se vařil celer, přidávejte postupně, abyste snadno dosáhli požadované konzistence.
  5. Očistěte květák a brokolice a rozeberte je na růžičky. Dejte do pařáčku a vařte nad párou. Trošku osolte.
  6. Do pánve nalijte olej, přidejte nastrouhaný zázvor, česnek, saturejku, oloupané kaštany a podlijte tamari omáčkou a troškou vody. Vařte několik minut, poté přidejte špaldu a čočku, ochutnejte a popřípadě osolte a opepřete.
  7. Na talíř naservírujte krém, posypte ho čočkou a špaldou a na vrch nandejte květák a brokolice. Polijte trochou olivového oleje a jídlo je připraveno.

Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • Pánev na kaštany má na dně velké díry a používá se na přímém plameni. Jde je upéct na normální pánvi se silným dnem. Poskládejte je v jedné vrstvě, pokropte trochou vody a opékejte. Občas je promíchejte nebo zatřeste pánví. Slupka hodně ztmavne a do 10 minut máte kaštany hotové.
  • Nelekejte se tolika ingrediencí, připravit tento recept je mnohem rychlejší než ho napsat.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu.
  • Pro verzi bez sóji použijte namísto klasického tamari omáčku bez sóji.
  • Toto je jídlo berte spíše jako sváteční, obecně se vyhýbáme kombinace obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas a pokud jsme zdraví si to můžeme dopřát, ale neměli bychom tuto kombinaci jíst pravidelně.

Obměna

  • Pokud nemáte kaštany, můžete zkusit mandle nebo ořechy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ubereme olej, sůl a koření.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

67 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes jsem toto jídlo udělala k večeři, bylo to opět strašně dobré, Vierko! Je to super kombinace, která by mě nenapadla. Moc děkuji za inspiraci. Fakt, že mně tato jídla tolik chutnají, mi moc pomáhá se této stravy držet. Děkuji a ať se Ti daří!

Vierko, s kaštany nemám moc zkušeností. Věděla byste prosím, jak použít ve vašem receptu už vyloupané a restované?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...