Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová batátová polévka

Uvařeno
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Výborná krémová lehce nasládlá polévka ze sladkých brambor, mrkve a květáku, která chutná nejen dětem, ale i dospělým. Lze použít jak pro maličké děti, tak pro celou rodinu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 3 střední mrkve
  • 250 g batátů
  • čtvrtka květáku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi 3/4 litru
  • miso pasta
  • sojová omáčka
  • umeocet
  • šťáva se zázvoru (nemusí být)

Považoval jsem se za typického masožravce. Vyrostl jsem na vepřovém, skopovém, mléku kravském a ovčí...

Jak připravit polévku z batátů

  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. Mrkev a batáty pokrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky.
  3. Do vývaru, nebo horké vody dáme vařit nejdřív mrkev a květák a asi po 5 minutách přidáme batáty.
  4. Cibuli si mezitím nakrájíme na kostičky, krátce ji orestujeme na pánvi na oleji spolu se solí.
  5. Do uvařené zeleniny přidáme usmaženou a osolenou cibulku a ještě krátce povaříme.
  6. Na závěr přidáme sójovou omáčku, odstavíme a rozmixujeme se lžičkou misa do hladka.
  7. Měla by vzniknout krémová hustá polévka.
  8. Dochutíme trochou umeocta, pozor, je zároveň slaný.
  9. Kousek zázvoru nastrouháme na hrubším struhadle a vyždímáme do polévky.
  10. Podáváme posypané čerstvými bylinkami a opraženými semínky slunečnice, nebo dýně.
ZÁZNAM Jarní výzvy ZDARMA
Odhal skutečné příčiny jarní únavy, detox potraviny a skryté překážky pro tvůj rozkvět! Jen do 17.2. Pak začínáme Jarní očistu.
PŘEJÍT NA ZÁZNAM

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.
  • Batáty můžeme nahradit dýní, nebo dát více mrkve.

Obměna

  • Místo květáku lze použít kedluben, nebo brokolici.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť. Pokud tedy vaříme pro dítě mladší 1 roku, po uvaření zeleniny trochu odebereme i s vývarem a pro děťátko jí rozmačkáme vidličkou, nebo lisem na česnek.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
21. 1. 2025

Vynikající! S karamelovým miso to bylo prostě super😋

Mila Beata
15. 10. 2021

Dobrůtka veliká lahůdka , bylinky , seminka a gomasio se spirulinou , to byla jen třešnička na dortíčku 😂😂😂♥️ Děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Vánoční dýňová polévka

Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je s ní minimum práce ...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.