Výborná krémová lehce nasládlá polévka ze sladkých brambor, mrkve a květáku, která chutná nejen dětem, ale i dospělým. Lze použít jak pro maličké děti, tak pro celou rodinu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 3 střední mrkve
  • 250 g batátů
  • čtvrtka květáku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi 3/4 litru
  • miso pasta
  • sojová omáčka
  • umeocet
  • šťáva se zázvoru (nemusí být)

Jak připravit polévku z batátů

  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. Mrkev a batáty pokrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky.
  3. Do vývaru, nebo horké vody dáme vařit nejdřív mrkev a květák a asi po 5 minutách přidáme batáty.
  4. Cibuli si mezitím nakrájíme na kostičky, krátce ji orestujeme na pánvi na oleji spolu se solí.
  5. Do uvařené zeleniny přidáme usmaženou a osolenou cibulku a ještě krátce povaříme.
  6. Na závěr přidáme sójovou omáčku, odstavíme a rozmixujeme se lžičkou misa do hladka.
  7. Měla by vzniknout krémová hustá polévka.
  8. Dochutíme trochou umeocta, pozor, je zároveň slaný.
  9. Kousek zázvoru nastrouháme na hrubším struhadle a vyždímáme do polévky.
  10. Podáváme posypané čerstvými bylinkami a opraženými semínky slunečnice, nebo dýně.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.
  • Batáty můžeme nahradit dýní, nebo dát více mrkve.

Obměna

  • Místo květáku lze použít kedluben, nebo brokolici.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť. Pokud tedy vaříme pro dítě mladší 1 roku, po uvaření zeleniny trochu odebereme i s vývarem a pro děťátko jí rozmačkáme vidličkou, nebo lisem na česnek.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...
  1. Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor. Kluci vylízali hrnec a pro velký úspěch jsme ji museli vařit druhý den znovu. Tentokrát došel i květák a tak jsme rozmixovali v polévce fazole a bylo to také výborné. Děkuji za recept, požádám kuchařky v naší mateřince, aby ji dětem udělaly.

    • To je skvělé, že to u vás doma chutnalo a že to umíte obměnit 🙂 díky za zprávičkua držím palce, aby ve školce byly pro 😉

  2. Mňam! 🙂 Moc dobrá a opravdu mi vznikla i ta krémová konzistence. Polívka je sladká, takže umeocet se k ní krásně hodí, nakonec měla skvělou, sladkokyselou chuť. Budu si ji vařit!

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPoradna s Dášou Lužnou: Když se hubne příliš
Další článek1. Kupujeme dárky a plánujeme cukroví