Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si přijdete na své :-)

Ingredience
  • 1 cibule
  • hrst lesních hříbků
  • 1 velký kedluben
  • 0,5 lžičky celého kmínu
  • 3 ks nového koření
  • 2 bobkové listy
  • rostlinná smetana
  • 2 lžíce kvásku (nebo mouky)
  • 1 lžíce rýžového octa
  • kopr
  • 2 lžíce oleje
  • k dochucení: sůl, umeocet

Jak připravit krémovou omáčku á la Kulajda

  1. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a osolíme.
  2. Přidáme na plátky nakrájené hříbky, na kostičky kedluben a vše orestujeme.
  3. Ochutíme kořením (kmín, bobkový list, nové koření) a zalijeme vodou.
  4. Dusíme do změknutí zeleniny a hub.
  5. Vyndáme koření (bobkový list a nové koření).
  6. V hrníčku si rozmícháme kvásek s troškou studené vody a vlijeme k omáčce.
  7. Jakmile se omáčka zahustí, vypneme ji, zjemníme smetanou, ochutíme octy a přidáme najemno nakrájený kopr.
  8. Podáváme se zdravým knedlíkem, těstovinami nebo vařenou obilovinou (na obrázku kroupy).

Praktické

  • Dá se použít i jako hustá polévka.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkový kvásek nebo bezlepkovou mouku (případně škrob).

Obměna

  • Pokud nemáme lesní hříbky, můžeme použít i sušené nebo kupované (např. žampiony, hlívu).
  • Místo kedlubny můžeme použít tuřín, celer, bílou ředkev nebo batát.
  • Pokud máme šťávu z vodního pickles (např. z kvašáků), můžeme ji použít místo octa.
  • Místo kvásku můžeme použít na zahuštění i mouku (např. celozrnnou pšeničnou, špaldovou nebo bezlepkovou – rýžová, kukuřičná, pohanková) nebo škrob (kuzu, arrowroot, maizena).

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 2 let.

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekEvropský parlament potvrdil rizika 5G sítě – a i přes to ji chce zavést!
Další článekDomácí univerzální bezlepkový mix – na slané i sladké pečení