Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si přijdete na své :-)
Ingredience
  • 1 cibule
  • hrst lesních hříbků
  • 1 velký kedluben
  • 0,5 lžičky celého kmínu
  • 3 ks nového koření
  • 2 bobkové listy
  • rostlinná smetana
  • 2 lžíce kvásku (nebo mouky)
  • 1 lžíce rýžového octa
  • kopr
  • 2 lžíce oleje
  • k dochucení: sůl, umeocet

Jak připravit krémovou omáčku á la Kulajda

  1. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a osolíme.
  2. Přidáme na plátky nakrájené hříbky, na kostičky kedluben a vše orestujeme.
  3. Ochutíme kořením (kmín, bobkový list, nové koření) a zalijeme vodou.
  4. Dusíme do změknutí zeleniny a hub.
  5. Vyndáme koření (bobkový list a nové koření).
  6. V hrníčku si rozmícháme kvásek s troškou studené vody a vlijeme k omáčce.
  7. Jakmile se omáčka zahustí, vypneme ji, zjemníme smetanou, ochutíme octy a přidáme najemno nakrájený kopr.
  8. Podáváme se zdravým knedlíkem, těstovinami nebo vařenou obilovinou (na obrázku kroupy).

Praktické

  • Dá se použít i jako hustá polévka.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkový kvásek nebo bezlepkovou mouku (případně škrob).

Obměna

  • Pokud nemáme lesní hříbky, můžeme použít i sušené nebo kupované (např. žampiony, hlívu).
  • Místo kedlubny můžeme použít tuřín, celer, bílou ředkev nebo batát.
  • Pokud máme šťávu z vodního pickles (např. z kvašáků), můžeme ji použít místo octa.
  • Místo kvásku můžeme použít na zahuštění i mouku (např. celozrnnou pšeničnou, špaldovou nebo bezlepkovou – rýžová, kukuřičná, pohanková) nebo škrob (kuzu, arrowroot, maizena).

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 2 let.

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekEvropský parlament potvrdil rizika 5G sítě – a i přes to ji chce zavést!
Další článekDomácí univerzální bezlepkový mix – na slané i sladké pečení