Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si přijdete na své :-)

Ingredience
  • 1 cibule
  • hrst lesních hříbků
  • 1 velký kedluben
  • 0,5 lžičky celého kmínu
  • 3 ks nového koření
  • 2 bobkové listy
  • rostlinná smetana
  • 2 lžíce kvásku (nebo mouky)
  • 1 lžíce rýžového octa
  • kopr
  • 2 lžíce oleje
  • k dochucení: sůl, umeocet

Jak připravit krémovou omáčku á la Kulajda

  1. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a osolíme.
  2. Přidáme na plátky nakrájené hříbky, na kostičky kedluben a vše orestujeme.
  3. Ochutíme kořením (kmín, bobkový list, nové koření) a zalijeme vodou.
  4. Dusíme do změknutí zeleniny a hub.
  5. Vyndáme koření (bobkový list a nové koření).
  6. V hrníčku si rozmícháme kvásek s troškou studené vody a vlijeme k omáčce.
  7. Jakmile se omáčka zahustí, vypneme ji, zjemníme smetanou, ochutíme octy a přidáme najemno nakrájený kopr.
  8. Podáváme se zdravým knedlíkem, těstovinami nebo vařenou obilovinou (na obrázku kroupy).

Praktické

  • Dá se použít i jako hustá polévka.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkový kvásek nebo bezlepkovou mouku (případně škrob).

Obměna

  • Pokud nemáme lesní hříbky, můžeme použít i sušené nebo kupované (např. žampiony, hlívu).
  • Místo kedlubny můžeme použít tuřín, celer, bílou ředkev nebo batát.
  • Pokud máme šťávu z vodního pickles (např. z kvašáků), můžeme ji použít místo octa.
  • Místo kvásku můžeme použít na zahuštění i mouku (např. celozrnnou pšeničnou, špaldovou nebo bezlepkovou – rýžová, kukuřičná, pohanková) nebo škrob (kuzu, arrowroot, maizena).

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 2 let.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekEvropský parlament potvrdil rizika 5G sítě – a i přes to ji chce zavést!
Další článekDomácí univerzální bezlepkový mix – na slané i sladké pečení