Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si přijdete na své :-)
Ingredience
  • 1 cibule
  • hrst lesních hříbků
  • 1 velký kedluben
  • 0,5 lžičky celého kmínu
  • 3 ks nového koření
  • 2 bobkové listy
  • rostlinná smetana
  • 2 lžíce kvásku (nebo mouky)
  • 1 lžíce rýžového octa
  • kopr
  • 2 lžíce oleje
  • k dochucení: sůl, umeocet

Jak připravit krémovou omáčku á la Kulajda

  1. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a osolíme.
  2. Přidáme na plátky nakrájené hříbky, na kostičky kedluben a vše orestujeme.
  3. Ochutíme kořením (kmín, bobkový list, nové koření) a zalijeme vodou.
  4. Dusíme do změknutí zeleniny a hub.
  5. Vyndáme koření (bobkový list a nové koření).
  6. V hrníčku si rozmícháme kvásek s troškou studené vody a vlijeme k omáčce.
  7. Jakmile se omáčka zahustí, vypneme ji, zjemníme smetanou, ochutíme octy a přidáme najemno nakrájený kopr.
  8. Podáváme se zdravým knedlíkem, těstovinami nebo vařenou obilovinou (na obrázku kroupy).

Praktické

  • Dá se použít i jako hustá polévka.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkový kvásek nebo bezlepkovou mouku (případně škrob).

Obměna

  • Pokud nemáme lesní hříbky, můžeme použít i sušené nebo kupované (např. žampiony, hlívu).
  • Místo kedlubny můžeme použít tuřín, celer, bílou ředkev nebo batát.
  • Pokud máme šťávu z vodního pickles (např. z kvašáků), můžeme ji použít místo octa.
  • Místo kvásku můžeme použít na zahuštění i mouku (např. celozrnnou pšeničnou, špaldovou nebo bezlepkovou – rýžová, kukuřičná, pohanková) nebo škrob (kuzu, arrowroot, maizena).

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 2 let.

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekEvropský parlament potvrdil rizika 5G sítě – a i přes to ji chce zavést!
Další článekDomácí univerzální bezlepkový mix – na slané i sladké pečení