Domů > Zdravé recepty

Kapustový „dort“ s tempehem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Rovnou podotýkám, že tento zelený dort je pro ČTYŘI osoby a ne pro dvě! Pokud je vás nedostatečný počet, raději si někoho k téhle dobrotě sežeňte nebo zvolte menší dortovou formu i objem surovin. Je to hrozivě jedlé a nebezpečí přejedení číhá pod vypečenými listy kapusty vskutku důsledně.

Ingredience
4 porce
  • asi 6 velkých listů kapusty
  • 1 uzený tempeh
  • 2 cibule
  • 1/2 hrnku uvařené pohanky
  • sůl a koření

Lukáše jsem potkala na kurzu JJ. Přivedl svoji manželku a byl to právě on, kdo v jejich rodině změnu jídelnič...

Jak připravit kapustový dort

  1. Přiveďte ve větším hrnci k varu cca 2 litry vody, odstavte a vložte cca na 2 minuty kapustové listy.
  2. Mezitím si osmahněte cibulku, osolte, okořeňte podle chuti (já dala masalu), přidejte strouhaný tempeh a vařenou pohanku, nechte společně pár minut prohřát.
  3. Vyložte spařenými kapustovými listy dortovou formu (nejlépe tu, co se otevírá ze strany). Horní vrstvu nechte pořádně přečnívat přes okraje.
  4. Na listy nahrňte náplň, zabalte listy směrem dovnitř a dejte péct asi na dvacet minut na 180 °C. Potom formu klasicky otevřete a dort překlopte dnem vzhůru, bude vypadat jako na fotce.

Praktické

  • Nebojte se listy při vykládání nechat přečnívat opravdu hodně, dort se vám pak bude lépe balit.
  • Pokud využijete předem uvařenou pohanku, nevadí, pokud je ztuhlá. Stačí ve směsi trochu rozmačkat, případné slepené kousky se ztratí.
  • Dort podávejte s obilovinou, my měli kváskové placky od oběda.

Obměna

  • Místo pohanky můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu nebo ji i vynechat, dort bude mít intenzivnější chuť.
  • Koření volte podle chuti i ročního období, v zimě pikantní zahřívací, v létě lehčí, skvěle vyniknou i čerstvé bylinky.

Děti

  • Dort je vhodný pro děti od 1,5 roku, jen jsme opatrní se solí a kořením, nepoužíváme ostré.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné jídlo ve formě na srnčí hřbet, děkuji za recept. Taky Jana

Kateřina
16. 1. 2023

Měli jsme doma jen pekingské zelí, ale chtěli jsme to zkusit i tak – a super, servírované s ajvarem a kimchi 🤗

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

89
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...

Tempeh s tuřínem a arašídovou omáčkou

Pokud milujete kontrasty na talíři, tohle jídlo vám bude určitě chutnat. Na kontrasty chutí i konzistencí je tento recept velmi bohatý. Pokud se do něj pus...