Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Václavky ve sladko-kyselém nálevu

Uvařeno

Na svatého Václava začínáme sbírat václavky a nakládáme je do láku. Máme pak zásoby na další rok. Houby nakládáme bez cukru, bez sladidel, bez hotových nakládacích směsí. A jsou výborné!

Ingredience
na cca 1,5 kg václavek
  • václavky (hlavičky)
  • 1 cibule
  • lžička soli
Na nálev:
  • 700 ml vody
  • 300 ml jablečného octa
  • 300 g rýžového sirupu
  • 10 g soli
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 0,5 lžičky tymiánu
  • 0,5 lžičky mletého koriandru
  • 8 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření

Crohnova choroba je velké téma, které se objevuje i v naší skupině. V diskusi na FB Jíme Jinak se objevil zajímavý ko...

Jak připravit nakládané václavky

  1. Ze surovin na nálev uvaříme lák. Dáme vše společně vařit, když přijde voda k varu, ztlumíme a vaříme na mírném plameni 5 minut. Necháme vychladnout a připravíme václavky.
  2. Kloboučky václavek nejprve spaříme vroucí vodou – dáme je do hrnce či velkého síta a nalijeme na ně vroucí vodu. Pak je propláchneme studenou. Tímto procesem se zbavíme velké části šupinek a nečistot.
  3. Přendáme václavky do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni 5 minut. Během varu se dělá pěna, která vynáší nečistoty a šupinky, které sbíráme z povrchu sítkem. Povařené václavky propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  4. Přendáme je do vymytých sklenic (nabíráme hrstě a sypeme do lahví), které plníme cca 3 cm od okraje. Naplněné sklenice zalijeme vývarem přes sítko, aby nám do václavek nepřišlo koření.
  5. Necháme 8 hodin (nebo klidně přes noc) nasáknout nálevem. Pak nálev dolijeme až pod hrdlo, přidáme kousek cibule navrch, zavíčkujeme a sterilujeme ponořené ve vodě do 2/3 lahviček na 95 °C 20 minut.

 

Praktické

  • Počítejte s tím, že václavky velmi zmenší svůj objem, když odkrájíte nožičky a povaříte je. Z plného košíku mívám 5 lahviček, jaké vidíte na fotce.
  • S povařenými václavkami se nijak extra neskládám, nabírám je po hrstech a plním lahvičky, jde to rychle od ruky.

Obměna

  • Koření můžete obměnit podle vašich chuťových preferencí. Jako základ považuji nové koření, pepř a bobkový list.
  • Ocet, sůl a sirup dejte také podle své chuti, zda chcete nálev kyselejší, slanější či sladší.
  • Rýžový sirup můžete nahradit sladem, pokud nemáte problém s lepkem.

Děti

  • Nakládané houby dáváme dětem cca od 2 let. Pokud jim však běžně dáváte kupovanou nakládanou slanou zeleninu jako okurky apod., bez obav jim dejte i domácí václavky.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

eště umět sbírat ty Václavky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2
4

Švestkovo-bezinková marmeláda bez cukru

Tuhle kombinaci jsme prohlásili za naprostého marmeládového šampiona. Kombinace zralých švestek a bezinek je prostě nepřekonatelná. Ani s touhle marmeládou...
5
18

Švestková povidla bez cukru pečená v troubě

Švestková povidla jsou slaďoučká a žádný cukr není absolutně potřeba. Stačí je trochu osolit, strčit do trouby a počkat. Jsou pak skvělá na dorty, palačink...

Hroznová marmeláda bez cukru

Marmeláda nebo džem z hroznového vína je delikatesa. Pokud máte víno bez peciček, je to téměř bez práce. Ale i to s pecičkami snadno zpracujeme. Ta slaďouč...

Jablečná povidla bez cukru

Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné ...
7
9

Rýmovníkový sirup bez cukru

Připravte se na podzim a na zimu. Udělejte si rýmovníkový sirup proti kašli, rýmám a nachlazení. Jeho účinky jsou zázračné a zmírní Vám nepříjemné projevy ...

Máte rádi v receptech citrón? Zkuste tuto vychytávku

Miluji citrón, ale nebaví mě strouhat citronovou kůru a mačkat citronovou šťávu. Máte to stejně? Proto jsem vymyslela vychytávku, jak citron zpracovat 2v1,...