Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Václavky ve sladko-kyselém nálevu

Uvařeno

Na svatého Václava začínáme sbírat václavky a nakládáme je do láku. Máme pak zásoby na další rok. Houby nakládáme bez cukru, bez sladidel, bez hotových nakládacích směsí. A jsou výborné!

Ingredience
na cca 1,5 kg václavek
  • václavky (hlavičky)
  • 1 cibule
  • lžička soli
Na nálev:
  • 700 ml vody
  • 300 ml jablečného octa
  • 300 g rýžového sirupu
  • 10 g soli
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 0,5 lžičky tymiánu
  • 0,5 lžičky mletého koriandru
  • 8 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření

Nikdy není pozdě začít vařit a jíst jinak. Klidně na samém začátku důchodu. Za pár týdnů můžete mít výsledky jako Jan...

Jak připravit nakládané václavky

  1. Ze surovin na nálev uvaříme lák. Dáme vše společně vařit, když přijde voda k varu, ztlumíme a vaříme na mírném plameni 5 minut. Necháme vychladnout a připravíme václavky.
  2. Kloboučky václavek nejprve spaříme vroucí vodou – dáme je do hrnce či velkého síta a nalijeme na ně vroucí vodu. Pak je propláchneme studenou. Tímto procesem se zbavíme velké části šupinek a nečistot.
  3. Přendáme václavky do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni 5 minut. Během varu se dělá pěna, která vynáší nečistoty a šupinky, které sbíráme z povrchu sítkem. Povařené václavky propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  4. Přendáme je do vymytých sklenic (nabíráme hrstě a sypeme do lahví), které plníme cca 3 cm od okraje. Naplněné sklenice zalijeme vývarem přes sítko, aby nám do václavek nepřišlo koření.
  5. Necháme 8 hodin (nebo klidně přes noc) nasáknout nálevem. Pak nálev dolijeme až pod hrdlo, přidáme kousek cibule navrch, zavíčkujeme a sterilujeme ponořené ve vodě do 2/3 lahviček na 95 °C 20 minut.

 

Praktické

  • Počítejte s tím, že václavky velmi zmenší svůj objem, když odkrájíte nožičky a povaříte je. Z plného košíku mívám 5 lahviček, jaké vidíte na fotce.
  • S povařenými václavkami se nijak extra neskládám, nabírám je po hrstech a plním lahvičky, jde to rychle od ruky.

Obměna

  • Koření můžete obměnit podle vašich chuťových preferencí. Jako základ považuji nové koření, pepř a bobkový list.
  • Ocet, sůl a sirup dejte také podle své chuti, zda chcete nálev kyselejší, slanější či sladší.
  • Rýžový sirup můžete nahradit sladem, pokud nemáte problém s lepkem.

Děti

  • Nakládané houby dáváme dětem cca od 2 let. Pokud jim však běžně dáváte kupovanou nakládanou slanou zeleninu jako okurky apod., bez obav jim dejte i domácí václavky.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

eště umět sbírat ty Václavky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

9
4

Švestkovo-bezinková marmeláda bez cukru

Tuhle kombinaci jsme prohlásili za naprostého marmeládového šampiona. Kombinace zralých švestek a bezinek je prostě nepřekonatelná. Ani s touhle marmeládou...
22
18

Švestková povidla bez cukru pečená v troubě

Švestková povidla jsou slaďoučká a žádný cukr není absolutně potřeba. Stačí je trochu osolit, strčit do trouby a počkat. Jsou pak skvělá na dorty, palačink...

Hroznová marmeláda bez cukru

Marmeláda nebo džem z hroznového vína je delikatesa. Pokud máte víno bez peciček, je to téměř bez práce. Ale i to s pecičkami snadno zpracujeme. Ta slaďouč...

Jablečná povidla bez cukru

Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné ...

Domácí jablečný ocet – jak ho snadno vyrobit krok po kroku

Jablíček je všude plno – vyrobte si z nich snadno a rychle domácí jablečný ocet za pár korun. Je výborným dochucovadlem do salátů, omáček, polévek, m...

Bezinková marmeláda s datlemi, skořicí a hřebíčkem

Dělám jí každý rok a zkouším různé varianty. Tentokrát jsem zkusila s kořením a moc nám chutná.  Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších potíží...