V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajímavý i svou barvou - je zelený.
Ingredience
1 pekáček
  • 1,5 hrnku do máslova uvařených fazolí
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 cukety
  • 5 stonků mangoldu
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • černé a bílé sezamové semínko na posypání
  • olej a sůl na vymazání pekáčku

Jak vytvořit nákyp z fazolí

  1. Zapneme troubu a očistíme zeleninu, kterou pokrájíme na menší kusy kvůli mixování.
  2. V mixéru rozmixujeme postupně cuketu a cibuli, aby vznikla tekutá hmota.
  3. Pak přidáme mrkev a mangold (i stonky).
  4. Na závěr přimícháme fazole, koření, sojovou omáčku, česnek.
  5. Pomáháme si kolíčkem, aby se hmota dobře promixovala a nezůstávaly nám ingredience jen nahoře.
  6. Jako poslední dáme mouku.
  7. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  8. Připravenou směs dáme do mísy, uhladíme, aby byla všude stejně vysoká.
  9. Posypeme semínkem a dáme péct.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 30 minut dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
  11. Pro kontrolu můžeme píchnout špejlí, zda se nákyp nelepí.
  12. Krájíme po zchladnutí.

Praktické

  • Začátečníkům doporučuji více osolit a více česneku než je v receptu uvedeno.
  • Vše jsem rozmixovala ve Vitamixu a na pečení používám pekáček Easiglide Neverstick (klubáci mají na mixér 17% a na nádobí 25% slevu, registrovaní čtenáři 10%)
  • Pokud nemáte výkonný mixér, můžete zeleninu nastrouhat.
  • Při použití nepřilnavého nádobí není potřeba vymazávat a vysypávat pekáček.
  • Můžeme použít i horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
  • Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.
  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká (každá mouka saje jinak), přidejte pohankovou mouku.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi použijte sojovou omáčku tamari nebo sůl.

Obměna

  • Místo adzuki můžete použít i jiné fazole.
  • Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Téhle máme nadúrodu, tak ji dáváme do všeho.
  • Pokud se vám líbí zelena barva nákypu a nemáte mangold, požijte špenát.
  • Pokud nemáte bezlepkovou dietu, můžete použít i lepkovou mouku (špaldovou apod.).
  • Koření si dejte podle chuti.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření a sůl a  raději než pečení, zvolíme napaření nákypu nad pařáčkem.

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...
      • Jo, jo Evičko prošlo to a ještě jsme se u jídla nasmáli, protože moji kluci 18 a 23 let mají poznámky typu-“Co to je za brčál” nebo “To už někdo před námi jedl” u dalších jídel – “Mami ta tvoje jídla jsou opravdu zvláštní – ty jsi umělkyně, to není jen tak udělat”: “Tuňákovou pomazánku bez tuňáka”, “Sekanou bez masa”, “Lečo bez vajec”…prostě si mě dobírají a je sranda…no a když se k nim přidá ještě manžel, tak to teprve stojí za to…cha, cha…Krásný den. Máca.

    • Nám tu drží navzdory raním mrazíkům a sousedce, která moc nejí zeleninu, se přímo přemnožil, tak mám super zdroj 🙂

  1. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNewsletter – První týden
Další článekJíme jinak mi dává smysl