V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajímavý i svou barvou - je zelený.
Ingredience
1 pekáček
- 1,5 hrnku do máslova uvařených fazolí
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1/2 cukety
- 5 stonků mangoldu
- 2 lžíce oleje
- 5 lžic sojové omáčky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička tymiánu
- černé a bílé sezamové semínko na posypání
- olej a sůl na vymazání pekáčku
Jak vytvořit nákyp z fazolí
- Zapneme troubu a očistíme zeleninu, kterou pokrájíme na menší kusy kvůli mixování.
- V mixéru rozmixujeme postupně cuketu a cibuli, aby vznikla tekutá hmota.
- Pak přidáme mrkev a mangold (i stonky).
- Na závěr přimícháme fazole, koření, sojovou omáčku, česnek.
- Pomáháme si kolíčkem, aby se hmota dobře promixovala a nezůstávaly nám ingredience jen nahoře.
- Jako poslední dáme mouku.
- Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
- Připravenou směs dáme do mísy, uhladíme, aby byla všude stejně vysoká.
- Posypeme semínkem a dáme péct.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 30 minut dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
- Pro kontrolu můžeme píchnout špejlí, zda se nákyp nelepí.
- Krájíme po zchladnutí.
Praktické
- Začátečníkům doporučuji více osolit a více česneku než je v receptu uvedeno.
- Vše jsem rozmixovala ve Vitamixu a na pečení používám pekáček Easiglide Neverstick (klubáci mají na mixér 17% a na nádobí 25% slevu, registrovaní čtenáři 10%)
- Pokud nemáte výkonný mixér, můžete zeleninu nastrouhat.
- Při použití nepřilnavého nádobí není potřeba vymazávat a vysypávat pekáček.
- Můžeme použít i horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
- Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.
- Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká (každá mouka saje jinak), přidejte pohankovou mouku.
- Pro striktně bezlepkovou verzi použijte sojovou omáčku tamari nebo sůl.
Obměna
- Místo adzuki můžete použít i jiné fazole.
- Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Téhle máme nadúrodu, tak ji dáváme do všeho.
- Pokud se vám líbí zelena barva nákypu a nemáte mangold, požijte špenát.
- Pokud nemáte bezlepkovou dietu, můžete použít i lepkovou mouku (špaldovou apod.).
- Koření si dejte podle chuti.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření a sůl a raději než pečení, zvolíme napaření nákypu nad pařáčkem.
Vyzkoušeno a opět vynikající…děkujeme za stále nové recepty…Máca.
Díky Máco za zprávu, že prošel i tenhle extra zelený :-))
Jo, jo Evičko prošlo to a ještě jsme se u jídla nasmáli, protože moji kluci 18 a 23 let mají poznámky typu-„Co to je za brčál“ nebo „To už někdo před námi jedl“ u dalších jídel – „Mami ta tvoje jídla jsou opravdu zvláštní – ty jsi umělkyně, to není jen tak udělat“: „Tuňákovou pomazánku bez tuňáka“, „Sekanou bez masa“, „Lečo bez vajec“…prostě si mě dobírají a je sranda…no a když se k nim přidá ještě manžel, tak to teprve stojí za to…cha, cha…Krásný den. Máca.
To je bezva, ze se tomu nasmejete a neberes si to osobne! 👍👍👍👍
Tohle bych mohla udělat dětem na Halloweena na vyděšení – stopro by udělaly tři kroky dozadu:-))
:-))))
Vypadá výborně, mangold dostávám stále ještě v bedýnce 😃
Nám tu drží navzdory raním mrazíkům a sousedce, která moc nejí zeleninu, se přímo přemnožil, tak mám super zdroj :-)