Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Zeleninový nákyp s adzuki fazolemi

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
sezóna zima
děti od 1 a půl roku
děti od 2 let

V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajímavý i svou barvou – je zelený.

Ingredience
1 pekáček
  • 1,5 hrnku do máslova uvařených fazolí
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 cukety
  • 5 stonků mangoldu
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • černé a bílé sezamové semínko na posypání
  • olej a sůl na vymazání pekáčku

Eva měla s váhou potíže už od puberty. Kromě akné, ji trápily kvasinky a neustálé záněty. Ve dvaceti letech brala lék...

Jak vytvořit nákyp z fazolí

  1. Zapneme troubu a očistíme zeleninu, kterou pokrájíme na menší kusy kvůli mixování.
  2. V mixéru rozmixujeme postupně cuketu a cibuli, aby vznikla tekutá hmota.
  3. Pak přidáme mrkev a mangold (i stonky).
  4. Na závěr přimícháme fazole, koření, sojovou omáčku, česnek.
  5. Pomáháme si kolíčkem, aby se hmota dobře promixovala a nezůstávaly nám ingredience jen nahoře.
  6. Jako poslední dáme mouku.
  7. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  8. Připravenou směs dáme do mísy, uhladíme, aby byla všude stejně vysoká.
  9. Posypeme semínkem a dáme péct.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 30 minut dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
  11. Pro kontrolu můžeme píchnout špejlí, zda se nákyp nelepí.
  12. Krájíme po zchladnutí.

Praktické

  • Začátečníkům doporučuji více osolit a více česneku než je v receptu uvedeno.
  • Vše jsem rozmixovala ve Vitamixu a na pečení používám pekáček Easiglide Neverstick (klubáci mají na mixér 17% a na nádobí 25% slevu, registrovaní čtenáři 10%)
  • Pokud nemáte výkonný mixér, můžete zeleninu nastrouhat.
  • Při použití nepřilnavého nádobí není potřeba vymazávat a vysypávat pekáček.
  • Můžeme použít i horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
  • Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.
  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká (každá mouka saje jinak), přidejte pohankovou mouku.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi použijte sojovou omáčku tamari nebo sůl.

Obměna

  • Místo adzuki můžete použít i jiné fazole.
  • Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Téhle máme nadúrodu, tak ji dáváme do všeho.
  • Pokud se vám líbí zelena barva nákypu a nemáte mangold, požijte špenát.
  • Pokud nemáte bezlepkovou dietu, můžete použít i lepkovou mouku (špaldovou apod.).
  • Koření si dejte podle chuti.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření a sůl a  raději než pečení, zvolíme napaření nákypu nad pařáčkem.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

maca.stej
11. 11. 2019

Vyzkoušeno a opět vynikající…děkujeme za stále nové recepty…Máca.

Tohle bych mohla udělat dětem na Halloweena na vyděšení – stopro by udělaly tři kroky dozadu:-))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čočkový koláč s cuketou (bezlepkový)

Slané koláče jsou příjemným zpestřením a krásně v nich schováte jak zeleninu tak luštěninu před strávníky, kteří zdravé stravě příliš neholdují. U nás doma...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Jarní směs s cizrnou

Zase jedna rychlá dobrota, která se vším všudy nezabere víc jak 20 minut. Jen je potřeba mít už uvařenou cizrnu.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!