V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajímavý i svou barvou - je zelený.

Ingredience
1 pekáček
  • 1,5 hrnku do máslova uvařených fazolí
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 cukety
  • 5 stonků mangoldu
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • černé a bílé sezamové semínko na posypání
  • olej a sůl na vymazání pekáčku

Jak vytvořit nákyp z fazolí

  1. Zapneme troubu a očistíme zeleninu, kterou pokrájíme na menší kusy kvůli mixování.
  2. V mixéru rozmixujeme postupně cuketu a cibuli, aby vznikla tekutá hmota.
  3. Pak přidáme mrkev a mangold (i stonky).
  4. Na závěr přimícháme fazole, koření, sojovou omáčku, česnek.
  5. Pomáháme si kolíčkem, aby se hmota dobře promixovala a nezůstávaly nám ingredience jen nahoře.
  6. Jako poslední dáme mouku.
  7. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  8. Připravenou směs dáme do mísy, uhladíme, aby byla všude stejně vysoká.
  9. Posypeme semínkem a dáme péct.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 30 minut dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
  11. Pro kontrolu můžeme píchnout špejlí, zda se nákyp nelepí.
  12. Krájíme po zchladnutí.

Praktické

  • Začátečníkům doporučuji více osolit a více česneku než je v receptu uvedeno.
  • Vše jsem rozmixovala ve Vitamixu a na pečení používám pekáček Easiglide Neverstick (klubáci mají na mixér 17% a na nádobí 25% slevu, registrovaní čtenáři 10%)
  • Pokud nemáte výkonný mixér, můžete zeleninu nastrouhat.
  • Při použití nepřilnavého nádobí není potřeba vymazávat a vysypávat pekáček.
  • Můžeme použít i horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
  • Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.
  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká (každá mouka saje jinak), přidejte pohankovou mouku.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi použijte sojovou omáčku tamari nebo sůl.

Obměna

  • Místo adzuki můžete použít i jiné fazole.
  • Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Téhle máme nadúrodu, tak ji dáváme do všeho.
  • Pokud se vám líbí zelena barva nákypu a nemáte mangold, požijte špenát.
  • Pokud nemáte bezlepkovou dietu, můžete použít i lepkovou mouku (špaldovou apod.).
  • Koření si dejte podle chuti.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření a sůl a  raději než pečení, zvolíme napaření nákypu nad pařáčkem.

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
      • Jo, jo Evičko prošlo to a ještě jsme se u jídla nasmáli, protože moji kluci 18 a 23 let mají poznámky typu-„Co to je za brčál“ nebo „To už někdo před námi jedl“ u dalších jídel – „Mami ta tvoje jídla jsou opravdu zvláštní – ty jsi umělkyně, to není jen tak udělat“: „Tuňákovou pomazánku bez tuňáka“, „Sekanou bez masa“, „Lečo bez vajec“…prostě si mě dobírají a je sranda…no a když se k nim přidá ještě manžel, tak to teprve stojí za to…cha, cha…Krásný den. Máca.

    • Nám tu drží navzdory raním mrazíkům a sousedce, která moc nejí zeleninu, se přímo přemnožil, tak mám super zdroj 🙂

  1. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNewsletter – První týden
Další článekJíme jinak mi dává smysl