Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Zeleninový nákyp s adzuki fazolemi

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
sezóna zima
děti od 1,5 roku
děti od 2 let

V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajímavý i svou barvou – je zelený.

Ingredience
1 pekáček
  • 1,5 hrnku do máslova uvařených fazolí
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 cukety
  • 5 stonků mangoldu
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • černé a bílé sezamové semínko na posypání
  • olej a sůl na vymazání pekáčku

Nabitých 5 dní v krásném prostředí Orlických hor v originálních apartmánech s báječnými lidmi, dobrým jídlem ...

Jak vytvořit nákyp z fazolí

  1. Zapneme troubu a očistíme zeleninu, kterou pokrájíme na menší kusy kvůli mixování.
  2. V mixéru rozmixujeme postupně cuketu a cibuli, aby vznikla tekutá hmota.
  3. Pak přidáme mrkev a mangold (i stonky).
  4. Na závěr přimícháme fazole, koření, sojovou omáčku, česnek.
  5. Pomáháme si kolíčkem, aby se hmota dobře promixovala a nezůstávaly nám ingredience jen nahoře.
  6. Jako poslední dáme mouku.
  7. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  8. Připravenou směs dáme do mísy, uhladíme, aby byla všude stejně vysoká.
  9. Posypeme semínkem a dáme péct.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 30 minut dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
  11. Pro kontrolu můžeme píchnout špejlí, zda se nákyp nelepí.
  12. Krájíme po zchladnutí.

Praktické

  • Začátečníkům doporučuji více osolit a více česneku než je v receptu uvedeno.
  • Vše jsem rozmixovala ve Vitamixu a na pečení používám pekáček Easiglide Neverstick (klubáci mají na mixér 17% a na nádobí 25% slevu, registrovaní čtenáři 10%)
  • Pokud nemáte výkonný mixér, můžete zeleninu nastrouhat.
  • Při použití nepřilnavého nádobí není potřeba vymazávat a vysypávat pekáček.
  • Můžeme použít i horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
  • Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.
  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká (každá mouka saje jinak), přidejte pohankovou mouku.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi použijte sojovou omáčku tamari nebo sůl.

Obměna

  • Místo adzuki můžete použít i jiné fazole.
  • Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Téhle máme nadúrodu, tak ji dáváme do všeho.
  • Pokud se vám líbí zelena barva nákypu a nemáte mangold, požijte špenát.
  • Pokud nemáte bezlepkovou dietu, můžete použít i lepkovou mouku (špaldovou apod.).
  • Koření si dejte podle chuti.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření a sůl a  raději než pečení, zvolíme napaření nákypu nad pařáčkem.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
maca.stej
11. 11. 2019

Vyzkoušeno a opět vynikající…děkujeme za stále nové recepty…Máca.

Klub

Tohle bych mohla udělat dětem na Halloweena na vyděšení – stopro by udělaly tři kroky dozadu:-))

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Cizrnové kari pro chladné dny

Cizrnové kari patří k oblíbeným jídlům a v rodinách, kde zdravá výživa zrovna nefrčí. My v něm máme hodně zeleniny, takže je lehoučké a velmi chutné.