V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajímavý i svou barvou - je zelený.

Ingredience
1 pekáček
  • 1,5 hrnku do máslova uvařených fazolí
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 cukety
  • 5 stonků mangoldu
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • černé a bílé sezamové semínko na posypání
  • olej a sůl na vymazání pekáčku

Jak vytvořit nákyp z fazolí

  1. Zapneme troubu a očistíme zeleninu, kterou pokrájíme na menší kusy kvůli mixování.
  2. V mixéru rozmixujeme postupně cuketu a cibuli, aby vznikla tekutá hmota.
  3. Pak přidáme mrkev a mangold (i stonky).
  4. Na závěr přimícháme fazole, koření, sojovou omáčku, česnek.
  5. Pomáháme si kolíčkem, aby se hmota dobře promixovala a nezůstávaly nám ingredience jen nahoře.
  6. Jako poslední dáme mouku.
  7. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  8. Připravenou směs dáme do mísy, uhladíme, aby byla všude stejně vysoká.
  9. Posypeme semínkem a dáme péct.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 30 minut dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
  11. Pro kontrolu můžeme píchnout špejlí, zda se nákyp nelepí.
  12. Krájíme po zchladnutí.

Praktické

  • Začátečníkům doporučuji více osolit a více česneku než je v receptu uvedeno.
  • Vše jsem rozmixovala ve Vitamixu a na pečení používám pekáček Easiglide Neverstick (klubáci mají na mixér 17% a na nádobí 25% slevu, registrovaní čtenáři 10%)
  • Pokud nemáte výkonný mixér, můžete zeleninu nastrouhat.
  • Při použití nepřilnavého nádobí není potřeba vymazávat a vysypávat pekáček.
  • Můžeme použít i horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
  • Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.
  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká (každá mouka saje jinak), přidejte pohankovou mouku.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi použijte sojovou omáčku tamari nebo sůl.

Obměna

  • Místo adzuki můžete použít i jiné fazole.
  • Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Téhle máme nadúrodu, tak ji dáváme do všeho.
  • Pokud se vám líbí zelena barva nákypu a nemáte mangold, požijte špenát.
  • Pokud nemáte bezlepkovou dietu, můžete použít i lepkovou mouku (špaldovou apod.).
  • Koření si dejte podle chuti.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření a sůl a  raději než pečení, zvolíme napaření nákypu nad pařáčkem.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...
      • Jo, jo Evičko prošlo to a ještě jsme se u jídla nasmáli, protože moji kluci 18 a 23 let mají poznámky typu-„Co to je za brčál“ nebo „To už někdo před námi jedl“ u dalších jídel – „Mami ta tvoje jídla jsou opravdu zvláštní – ty jsi umělkyně, to není jen tak udělat“: „Tuňákovou pomazánku bez tuňáka“, „Sekanou bez masa“, „Lečo bez vajec“…prostě si mě dobírají a je sranda…no a když se k nim přidá ještě manžel, tak to teprve stojí za to…cha, cha…Krásný den. Máca.

    • Nám tu drží navzdory raním mrazíkům a sousedce, která moc nejí zeleninu, se přímo přemnožil, tak mám super zdroj :-)

  1. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNewsletter – První týden
Další článekJíme jinak mi dává smysl