Nalaďte se na Halloween. Inspirujte se našimi dobrotami, ze kterých se vlasy ježí hrůzou. Připravte přátelům a rodině hrůzostrašné, ale na první ochutnání luxusní občerstvení!

1Čarodějnické prsty

Ingredience
  • 1 menší kapusta
  • 1 uzený tempeh (tofu)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 2 lžíce majoránky
  • 2 lžíce mahá koření nebo mletý kmín
  • sojová omáčka a sůl dle chuti

Jak připravit čarodějnické prsty

  1. Kapustu rozebereme na jednotlivé listy a oblanšírujeme nebo napaříme doměkka.
  2. Kapustové listy rozmixujeme v blenderu na jemnou směs.
  3. Najemno nastrouháme tempeh.
  4. Do mísy dáme rozmixovanou směs kapusty a přidáme všechny ostatní ingredience.
  5. Vše smícháme a vytvoříme těsto, ze kterého se dají tvarovat hadi.
  6. Pokud by bylo moc mokré, přidáme ještě jemné vločky.
  7. Těsto ochutnáme, pokud by bylo málo slané, přidáme sůl nebo sojovou omáčku, pokud by bylo málo cítit koření, přidáme ho.
  8. Suchýma a čistýma rukama tvarujeme z hadů prsty.
  9. Začátek prstu ozdobíme půlkou loupané mandle.
  10. Pečeme cca 20-30 minut na 200°C.
  11. Ozdobíme „krvavou“ rajčatovou pastou (falešnou rajskou omáčkou nebo kečupem bez cukru) a podáváme.

2Jablíčkové strašidelné tlamičky

Ingredience
  • 1 jablko
  • loupané mandle
  • oříškové nebo semínkové máslo
  • rajčatová pasta (není nutné)

Jak připravit strašidelné tlamičky

  1. Loupané mandle rozkrojíme na polovinu a poté na drobné hranolky. To budou zuby.
  2. Jablko rozkrojíme na čtvrtiny.
  3. Vykrojíme jádřince.
  4. Ve slupce uděláme 2 řezy (ale ne do konce) a dle obrázku vykrojíme tlamičku.
  5. Tlamičku namažeme oříškovým nebo semínkovým máslem a zasázíme do ní zuby nahoru i dolů.
  6. Můžeme ještě dozdobit „krvavou“ rajčatovou pastou.

3Strašidelné obličeje

Ingredience
  • 100 g pohankových krup
  • 100 ml vody
  • velká špetka soli
  • 1/2-1 lžička živočišného uhlí (nebo přidejte do těsta uvařenou černou čočku nebo černé fazole)
  • 1 lžíce lněného semínka (není nutné)
  • 1 lžíce kmínu/mahá koření (není nutné)
  • na ozdobení: dýňová hořčice, loupané mandle

Jak připravit strašidelné obličeje

  1. Pohanku namočíme minimálně na 1 hodinu do vody (nejlépe přes noc).
  2. Pokud spěcháme, můžeme ji jen na 10 minut zalít horkou vodou.
  3. Pohanku slijeme a přemístíme do mixéru.
  4. Přidáme čerstvou vodu, sůl a uhlí (případně uvařenou a scezenou černou čočku nebo černé fazole) a rozmixujeme na hladké těsto.
  5. Těsto přemístíme do misky a přidáme kmín a len. Zamícháme.
  6. Na rozpálené pánvičce děláme malé kulaté placky.
  7. Opečeme z obou stran.
  8. Pomocí dýňové hořčice a mandlí zdobíme strašidelné obličeje.

4Pavoučí hummus

Ingredience
  • 250 g vařené cizrny nebo světlých fazolí
  • 1 lžíce tahini
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/4-1/2 lžičky mletého římského pepře
  • sůl nebo umeocet dle chuti
  • voda nebo vývar z luštěnin na doředění
  • na obarvení: 1 kapsle živočišného uhlí (nebo udělat druhý hummus z vařených černých fazolí nebo černé čočky)

Jak připravit hummus

  1. Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou pastu.
  2. Pokud by byl hummus moc hustý, přidáváme do mixéru vývar z luštěnin nebo vodu.
  3. Ochutnáme a dochutíme umeoctem nebo solí.
  4. Odebereme si 3 lžíce hummusu, obarvíme uhlím. Pokud uhlí nemáme, vyrobíme další úplně stejný hummus (můžeme snížit množství všech ingrediencí), jen místo cizrny použijeme vařené černé fazole nebo vařenou černou čočku a tímto hummusem zdobíme.
  5. Obarvenou část přendáme lžící do pytlíku, ustřihneme konec a na hummus nakreslíme pavoučí síť.
  6. Můžeme ozdobit i pavoukem z černých oliv.

5Pečená strašidla

 

Ingredience
  • 1 batát
  • 1 tuřín nebo vodnice
  • 1 červená řepa
  • špetka soli
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce tymiánu

Jak připravit pečená strašidla

  1. Zeleninu zbavíme slupky a nakrájíme na tenčí kolečka.
  2. U batátu pomocí nože naznačíme obličeje a vyřízneme (viz foto výše).
  3. U tuřínu nebo vodnice pomocí nože uděláme tvar ducha a vyřízneme oči.
  4. Červenou řepu vykrojíme do tvaru klobouku, ale můžeme také vykrojit obličeje.
  5. Všechnu zeleninu naskládáme na plech, pokapeme olejem, posypeme solí a tymiánem a vše pomocí rukou smícháme, aby se olej dostal na každý kousek zeleniny.
  6. Pečeme cca 20 minut na 200°C.
  7. Podáváme s dipem nebo hummusem.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.