Čarodějnické prsty
- 1 menší kapusta
- 1 uzený tempeh (tofu)
- 3 stroužky česneku
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- 2 lžíce majoránky
- 2 lžíce mahá koření nebo mletý kmín
- sojová omáčka a sůl dle chuti

Uteklo ti vysílání? Do 17.2. si je můžeš přehrát a probudit svou energii! Pak začínáme Jarní očistu.
3 VYSÍLÁNÍ ZDARMA

Jak připravit čarodějnické prsty
- Kapustu rozebereme na jednotlivé listy a oblanšírujeme nebo napaříme doměkka.
- Kapustové listy rozmixujeme v blenderu na jemnou směs.
- Najemno nastrouháme tempeh.
- Do mísy dáme rozmixovanou směs kapusty a přidáme všechny ostatní ingredience.
- Vše smícháme a vytvoříme těsto, ze kterého se dají tvarovat hadi.
- Pokud by bylo moc mokré, přidáme ještě jemné vločky.
- Těsto ochutnáme, pokud by bylo málo slané, přidáme sůl nebo sojovou omáčku, pokud by bylo málo cítit koření, přidáme ho.
- Suchýma a čistýma rukama tvarujeme z hadů prsty.
- Začátek prstu ozdobíme půlkou loupané mandle.
- Pečeme cca 20-30 minut na 200°C.
- Ozdobíme “krvavou” rajčatovou pastou (falešnou rajskou omáčkou nebo kečupem bez cukru) a podáváme.
Jablíčkové strašidelné tlamičky
- 1 jablko
- loupané mandle
- oříškové nebo semínkové máslo
- rajčatová pasta (není nutné)
Jak připravit strašidelné tlamičky
- Loupané mandle rozkrojíme na polovinu a poté na drobné hranolky. To budou zuby.
- Jablko rozkrojíme na čtvrtiny.
- Vykrojíme jádřince.
- Ve slupce uděláme 2 řezy (ale ne do konce) a dle obrázku vykrojíme tlamičku.
- Tlamičku namažeme oříškovým nebo semínkovým máslem a zasázíme do ní zuby nahoru i dolů.
- Můžeme ještě dozdobit “krvavou” rajčatovou pastou.
Strašidelné obličeje
- 100 g pohankových krup
- 100 ml vody
- velká špetka soli
- 1/2-1 lžička živočišného uhlí (nebo přidejte do těsta uvařenou černou čočku nebo černé fazole)
- 1 lžíce lněného semínka (není nutné)
- 1 lžíce kmínu/mahá koření (není nutné)
- na ozdobení: dýňová hořčice, loupané mandle
Jak připravit strašidelné obličeje
- Pohanku namočíme minimálně na 1 hodinu do vody (nejlépe přes noc).
- Pokud spěcháme, můžeme ji jen na 10 minut zalít horkou vodou.
- Pohanku slijeme a přemístíme do mixéru.
- Přidáme čerstvou vodu, sůl a uhlí (případně uvařenou a scezenou černou čočku nebo černé fazole) a rozmixujeme na hladké těsto.
- Těsto přemístíme do misky a přidáme kmín a len. Zamícháme.
- Na rozpálené pánvičce děláme malé kulaté placky.
- Opečeme z obou stran.
- Pomocí dýňové hořčice a mandlí zdobíme strašidelné obličeje.
Pavoučí hummus
- 250 g vařené cizrny nebo světlých fazolí
- 1 lžíce tahini
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/4-1/2 lžičky mletého římského pepře
- sůl nebo umeocet dle chuti
- voda nebo vývar z luštěnin na doředění
- na obarvení: 1 kapsle živočišného uhlí (nebo udělat druhý hummus z vařených černých fazolí nebo černé čočky)
Jak připravit hummus
- Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou pastu.
- Pokud by byl hummus moc hustý, přidáváme do mixéru vývar z luštěnin nebo vodu.
- Ochutnáme a dochutíme umeoctem nebo solí.
- Odebereme si 3 lžíce hummusu, obarvíme uhlím. Pokud uhlí nemáme, vyrobíme další úplně stejný hummus (můžeme snížit množství všech ingrediencí), jen místo cizrny použijeme vařené černé fazole nebo vařenou černou čočku a tímto hummusem zdobíme.
- Obarvenou část přendáme lžící do pytlíku, ustřihneme konec a na hummus nakreslíme pavoučí síť.
- Můžeme ozdobit i pavoukem z černých oliv.
Pečená strašidla
- 1 batát
- 1 tuřín nebo vodnice
- 1 červená řepa
- špetka soli
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce tymiánu
Jak připravit pečená strašidla
- Zeleninu zbavíme slupky a nakrájíme na tenčí kolečka.
- U batátu pomocí nože naznačíme obličeje a vyřízneme (viz foto výše).
- U tuřínu nebo vodnice pomocí nože uděláme tvar ducha a vyřízneme oči.
- Červenou řepu vykrojíme do tvaru klobouku, ale můžeme také vykrojit obličeje.
- Všechnu zeleninu naskládáme na plech, pokapeme olejem, posypeme solí a tymiánem a vše pomocí rukou smícháme, aby se olej dostal na každý kousek zeleniny.
- Pečeme cca 20 minut na 200°C.
- Podáváme s dipem nebo hummusem.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Holky dík za tu konverzaci.
Ještě dodávám k předešlému odkazu – tady je většina maminek – troufám si napsat, že všechny, které chtějí pro své děti ve výživě to nejlepší. Snažím se varovat před svátkem Halloween a učení dětí na tuto “srandu”. Taky jsem v tom dřív neviděla nic hroznějšího, než další Ameriku v Česku, ale teď už vím hodně a apeluji na všechny maminky, které aspoň trošku pochybují, aby si vyhledaly informace a dětem vysvětlovaly.
Nejen chlebem živ je člověk. Tak přece nebudeme dětem dávat do bříšek to nejlepší a do dušiček chechot ďábla díky naší nevědomosti.
I zde buďme vědomí. Toto Zlo není vidět jako ekzém nebo cítit jako bolest bříška.
Nezapomeňte na své milované zemřelé a naučte se třeba Otče náš a pošlete jim modlitbu. Ta se nikde neztratí , je důležitá a děti naučíte, že duše lidská je nesmrtelná a před Bohem stejně živá tak, jako my tady :). A taky tím pochopí, že se můžeme modlit my tady ze Země za duše zemřelých a že zase oni se modlí za nás:).
Přeji všem požehnaný čas.