Špalda sin carne - spojení dvou receptů, pro ty, kdo v kuchyni rádi experimentují. Tak do toho a dejte vědět jestli chutnalo!

Ingredience
  • 150 g celozrnné špaldy
  • hrst hrášku
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • celý kmín
  • špetka skořice
  • 3 hřebíčky
  • 3 tobolky kardamonu
  • 1 lžička řeckého sena
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 čajová lžička koření garam masala
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 2 cm strouhaného zázvoru
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 chilli paprička
  • 1 vrchovatá lžička kakaa
  • 250 g rajčatové omáčky
  • sůl
  • 1 lžíce umeocta
  • čerstvá petržel nebo koriandr
  • citrón
  • jarní cibulka

Jak připravit špaldové chilli sin carne

  1. Propláchněte a namočte špaldu přes noc. Ráno vařte 40 minut. Dejte stranou.
  2. Do pánve dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín, mletou papriku, řecké seno, hořčičné semínko, hřebíček, chilli papričku, kardamon a lehce všechno osmahněte.
  3. Nakrájejte cibuli na velmi jemno a přidejte ji do pánve, restujte ji asi 7-8 minut do zlatova. 
  4. Poté přidejte nastrouhaný zázvor a česnek a osmahněte asi 1 minutu.
  5. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
  6. Přidejte všechno ostatní koření, osolte, přidejte umeocet, kakao a promíchejte.
  7. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
  8. Poté přidejte uvařenou špaldu a hrášek. Vařte dalších 10 minut do zhoustnutí.
  9. Posypejte petrželkou a jarní cibulkou.

Praktické

  • Nevynechejte koření a kakao, dodávají pokrmu jeho charakteristickou chuť.
  • Pro bezlepkovou dietu nahraďte špaldu bezlepkovou obilovinou, hodí se slzovka nebo čirok.

Obměna

  • Špaldu můžete obměnit i za celozrnnou rýži nebo jinou obilovinu.

Děti

  • Velmi pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

 

 

 

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...
  1. Vierko , mám ti od mladšího syna vzkázat, že ta omáčka je prostě úžasná..:) skvělá, výborná, já ji tedy nedělám s hráškem ani nemíchám se špaldou, dnes jsem uvařila omáčku, část smíchala s jáhlami a nacpala tím žampiony ( inspiraci dalším tvým receptem) a pak dala omáčku k těm žampionům s jáhlami a špaldovými kroupami na cibulce…hm dobrota…fotit nestíhám..:)

    • Páni!!! Tak já mu moc s moc děkuji😘💕😘💕😘💕😘💕 to mě zahrzalo u srdce. Perfektní nápad se žampiony!!!

  2. Vierko, tak jsem si uvařila včera čirok, že budu vařit toto jídlo, pak jsem z čiroku udělala pudink..:) ale dost mě to lákalo to stejně uvařit. Tak jsem uvařila rýži basmati.
    Starší syn přišel na chvíli domů a že to tady prý voní, říkám, že vařím něco speciálního a on – Z Itálie?…:)))docela mě překvapil a pobavil, sledují to , co vařím a čí je to recept atd..:)
    Tak jsme se u večeře docela pobavili ( mimochodem, v životě jsem nedala do jídla tolik druhů koření a už vůbec ne kakao, jsem si to tady musela dát na mističky, co přijde jako první a druhé a třetí..:))), manžel ten nemusí pálivé jídlo, tak toto snědl, že prý je to dobré, ale pálí to, děti byly úplně nadšené..:)))) prý , že to zase mám uvařit..:), skoro to nestačilo, rýži jsem tam nenamíchala všechnu, aby si to měli čím naředit..:))) a nějak mi přišlo, že tam budou dobré žampiony, tak jsem tam dva dala..:)

    • Tak to mám fakt radost, a hlavně je dobře, že jste si tam dala i houby, každý si to musí přizpůsobit. Recept slouží jako inspirace a třeba poznat něco nového. Jo, koření, já používám často a dost druhů, bez něj by některé recepty vůbec nešli udělat.

  3. Plánovala som dnes 1hrncové jedlo,zapnem jj a..🙂ovos a fazuľka,karfiol ku všetkému a áách_ pri varení si prišiel na svoje môj covidnos a po uvarení aj moje dutiny😀v zime na zahriatie pravidelne zaradím,vďaka__malý tip:kto nepoužíva čoko/kakao v receptoch,nech skúsi menšiu dávku nazačiatok

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPolévka s česnekovými výhonky
Další článekZahrada v červenci