Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Špalda sin carne

Uvařeno
bez sóji

Špalda sin carne – spojení dvou receptů, pro ty, kdo v kuchyni rádi experimentují. Tak do toho a dejte vědět jestli chutnalo!

Ingredience
  • 150 g celozrnné špaldy
  • hrst hrášku
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • celý kmín
  • špetka skořice
  • 3 hřebíčky
  • 3 tobolky kardamonu
  • 1 lžička řeckého sena
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 čajová lžička koření garam masala
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 2 cm strouhaného zázvoru
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 chilli paprička
  • 1 vrchovatá lžička kakaa
  • 250 g rajčatové omáčky
  • sůl
  • 1 lžíce umeocta
  • čerstvá petržel nebo koriandr
  • citrón
  • jarní cibulka

Mám dole 16 kg a nespočet centimetrů. Zbavil jsem se úporného průjmu, křečí i zánětu v kyčli. Nepřišel jsem o svaly a...

Jak připravit špaldové chilli sin carne

  1. Propláchněte a namočte špaldu přes noc. Ráno vařte 40 minut. Dejte stranou.
  2. Do pánve dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín, mletou papriku, řecké seno, hořčičné semínko, hřebíček, chilli papričku, kardamon a lehce všechno osmahněte.
  3. Nakrájejte cibuli na velmi jemno a přidejte ji do pánve, restujte ji asi 7-8 minut do zlatova. 
  4. Poté přidejte nastrouhaný zázvor a česnek a osmahněte asi 1 minutu.
  5. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
  6. Přidejte všechno ostatní koření, osolte, přidejte umeocet, kakao a promíchejte.
  7. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
  8. Poté přidejte uvařenou špaldu a hrášek. Vařte dalších 10 minut do zhoustnutí.
  9. Posypejte petrželkou a jarní cibulkou.

Praktické

  • Nevynechejte koření a kakao, dodávají pokrmu jeho charakteristickou chuť.
  • Pro bezlepkovou dietu nahraďte špaldu bezlepkovou obilovinou, hodí se slzovka nebo čirok.

Obměna

  • Špaldu můžete obměnit i za celozrnnou rýži nebo jinou obilovinu.

Děti

  • Velmi pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

 

 

 

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Žakale
9. 5. 2022

Vierko , mám ti od mladšího syna vzkázat, že ta omáčka je prostě úžasná..:) skvělá, výborná, já ji tedy nedělám s hráškem ani nemíchám se špaldou, dnes jsem uvařila omáčku, část smíchala s jáhlami a nacpala tím žampiony ( inspiraci dalším tvým receptem) a pak dala omáčku k těm žampionům s jáhlami a špaldovými kroupami na cibulce…hm dobrota…fotit nestíhám..:)

Vierko, tak jsem si uvařila včera čirok, že budu vařit toto jídlo, pak jsem z čiroku udělala pudink..:) ale dost mě to lákalo to stejně uvařit. Tak jsem uvařila rýži basmati.
Starší syn přišel na chvíli domů a že to tady prý voní, říkám, že vařím něco speciálního a on – Z Itálie?…:)))docela mě překvapil a pobavil, sledují to , co vařím a čí je to recept atd..:)
Tak jsme se u večeře docela pobavili ( mimochodem, v životě jsem nedala do jídla tolik druhů koření a už vůbec ne kakao, jsem si to tady musela dát na mističky, co přijde jako první a druhé a třetí..:))), manžel ten nemusí pálivé jídlo, tak toto snědl, že prý je to dobré, ale pálí to, děti byly úplně nadšené..:)))) prý , že to zase mám uvařit..:), skoro to nestačilo, rýži jsem tam nenamíchala všechnu, aby si to měli čím naředit..:))) a nějak mi přišlo, že tam budou dobré žampiony, tak jsem tam dva dala..:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

kurz
6

Letní rýžový salát s cizrnou

Marocká kuchyně byla inspirací téhle chuťovky. Perfektní do horkých dní.
kurz
20

Quinoa salát s pečenou zeleninou a cizrnovým dipem

Tohle je naprostá delikatesa, určitě bude chutnat i těm, kdo nejsou zrovna nadšenci do zdravé výživy.
kurz
21

Thajské rýžové nudle se zeleninou

Tenhle pokrm inspirovaný indickou kuchyní bude totiž chutnat i těm, kteří nemají rádi zeleninová jídla. Další skvělá rychlovka!
kurz
4

Cizrnový guláš s polentou a salátem

Komplet hlavní jídlo za 30 minut a skvěle si pochutnáte. Kam se hrabe česká klasika!

Prokládaná quinoa s růžovou salsou

Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické ...

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...