Špalda sin carne - spojení dvou receptů, pro ty, kdo v kuchyni rádi experimentují. Tak do toho a dejte vědět jestli chutnalo!

Ingredience
  • 150 g celozrnné špaldy
  • hrst hrášku
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • celý kmín
  • špetka skořice
  • 3 hřebíčky
  • 3 tobolky kardamonu
  • 1 lžička řeckého sena
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 čajová lžička koření garam masala
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 2 cm strouhaného zázvoru
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 chilli paprička
  • 1 vrchovatá lžička kakaa
  • 250 g rajčatové omáčky
  • sůl
  • 1 lžíce umeocta
  • čerstvá petržel nebo koriandr
  • citrón
  • jarní cibulka

Jak připravit špaldové chilli sin carne

  1. Propláchněte a namočte špaldu přes noc. Ráno vařte 40 minut. Dejte stranou.
  2. Do pánve dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín, mletou papriku, řecké seno, hořčičné semínko, hřebíček, chilli papričku, kardamon a lehce všechno osmahněte.
  3. Nakrájejte cibuli na velmi jemno a přidejte ji do pánve, restujte ji asi 7-8 minut do zlatova. 
  4. Poté přidejte nastrouhaný zázvor a česnek a osmahněte asi 1 minutu.
  5. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
  6. Přidejte všechno ostatní koření, osolte, přidejte umeocet, kakao a promíchejte.
  7. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
  8. Poté přidejte uvařenou špaldu a hrášek. Vařte dalších 10 minut do zhoustnutí.
  9. Posypejte petrželkou a jarní cibulkou.

Praktické

  • Nevynechejte koření a kakao, dodávají pokrmu jeho charakteristickou chuť.
  • Pro bezlepkovou dietu nahraďte špaldu bezlepkovou obilovinou, hodí se slzovka nebo čirok.

Obměna

  • Špaldu můžete obměnit i za celozrnnou rýži nebo jinou obilovinu.

Děti

  • Velmi pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

 

 

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Pneumatika začala konečně mizet (Radka)

Radka: Můj úplně první kurz na Jíme Jinak. Byl...

Manželovi se lépe spí a já mám 2 kila dole (Martina)

Martina: Z kurzu jsem nadšená, "jinak" už vaříme pár...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

7 kg dole, migrény pryč, kafe mi nechybí (Linda)

Linda: Milá Evo a týme, MOC DĚKUJI ZA VAŠI ÚŽASNOU...
  1. Vierko , mám ti od mladšího syna vzkázat, že ta omáčka je prostě úžasná..:) skvělá, výborná, já ji tedy nedělám s hráškem ani nemíchám se špaldou, dnes jsem uvařila omáčku, část smíchala s jáhlami a nacpala tím žampiony ( inspiraci dalším tvým receptem) a pak dala omáčku k těm žampionům s jáhlami a špaldovými kroupami na cibulce…hm dobrota…fotit nestíhám..:)

    • Páni!!! Tak já mu moc s moc děkuji😘💕😘💕😘💕😘💕 to mě zahrzalo u srdce. Perfektní nápad se žampiony!!!

  2. Vierko, tak jsem si uvařila včera čirok, že budu vařit toto jídlo, pak jsem z čiroku udělala pudink..:) ale dost mě to lákalo to stejně uvařit. Tak jsem uvařila rýži basmati.
    Starší syn přišel na chvíli domů a že to tady prý voní, říkám, že vařím něco speciálního a on – Z Itálie?…:)))docela mě překvapil a pobavil, sledují to , co vařím a čí je to recept atd..:)
    Tak jsme se u večeře docela pobavili ( mimochodem, v životě jsem nedala do jídla tolik druhů koření a už vůbec ne kakao, jsem si to tady musela dát na mističky, co přijde jako první a druhé a třetí..:))), manžel ten nemusí pálivé jídlo, tak toto snědl, že prý je to dobré, ale pálí to, děti byly úplně nadšené..:)))) prý , že to zase mám uvařit..:), skoro to nestačilo, rýži jsem tam nenamíchala všechnu, aby si to měli čím naředit..:))) a nějak mi přišlo, že tam budou dobré žampiony, tak jsem tam dva dala..:)

    • Tak to mám fakt radost, a hlavně je dobře, že jste si tam dala i houby, každý si to musí přizpůsobit. Recept slouží jako inspirace a třeba poznat něco nového. Jo, koření, já používám často a dost druhů, bez něj by některé recepty vůbec nešli udělat.

  3. Plánovala som dnes 1hrncové jedlo,zapnem jj a..🙂ovos a fazuľka,karfiol ku všetkému a áách_ pri varení si prišiel na svoje môj covidnos a po uvarení aj moje dutiny😀v zime na zahriatie pravidelne zaradím,vďaka__malý tip:kto nepoužíva čoko/kakao v receptoch,nech skúsi menšiu dávku nazačiatok

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémová bylinková polévka z patizónu
Další článekDal makhani – černé fazole s batátem a špenátem