Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Krémový mangold

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Mangold zapečený s bešamelem je výborný jako příloha a nebo náplň do placek. Základem receptu je bešamel, který si připravíte velmi snadno i v bezlepkové verzi.

Ingredience
  • mangold
  • 500 g kvalitního sójového mléka
  • 13 g oleje
  • 50 g špaldové mouky
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • strouhanka z kváskového pečiva

Nikdy není pozdě začít vařit a jíst jinak. Klidně na samém začátku důchodu. Za pár týdnů můžete mít výsledky jako Jan...

Jak připravit zapečený mangold s bešamelem

  1. Připravte si bešamel. Do kastrůlku vlijte mléko, přidejte olej, mouku, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Pořádně vše promíchejte, aby nevznikly hrudky. Uveďte do varu a vařte do zhoustnutí asi 7 minut
  2. Oddělte listy mangoldu od stonků. Do vroucí vody ponořte stonky a vařte cca deset minut. Bude záležet na velikosti mangoldu. Po uvaření nechte v cedníku okapat.
  3. Vymažte pekáček olejem. Na něj rozprostřete nízkou vrstvu bešamelu.
  4. Na bešamel dejte okapané mangoldové stonky. Osolte je a opepřete.
  5. Nasekejte listy mangoldu a vmíchejte je do zbylého bešamelu. Pořádně promíchejte a natřete na mangoldové stonky.
  6. Vše posypejte trochou strouhanky a pokapejte olejem.
  7. Dejte zapéct do trouby cca na 30 minut, dokud se neutvoří zlatá kůrka na povrchu.

Praktické

  • Vybírejte kvalitní sójové mléko, které neobsahuje nic navíc, žádné vitamíny, cukr a různé ingredience, které tam nemají co dělat.
  • Pro přípravu toho receptu byl použit mladý čerstvý mangold ze zahrady. Pokud ho budete kupovat a bude už velký, spařte listy minutu ve vařící vodě.

Obměna

  • Bešamel můžete připravit i bezlepkový. Pro tuto variantu zvolte rýžovou mouku a bezlepkovou strouhanku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko opět jsem si velmi pochutnala a k mangoldu jsem upekla tyto placky https://www.jimejinak.cz/manakeesh-zaatar-jinak/…hmmm dobrota…

Včera sme si toto chutné jedlo pripravili na večeru. Bolo vynikajúce s pohárikom ľahkého bieleho vína. Ďakujem veľmi krasne🥰

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.
11
16

Smažený květák s domácí Teryiaki omáčkou

Máta rádi smažený květák a přitom chcete jíst zdravě? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a pochutnáte si víc, než na klasice. Teriyaki omáčka si s křupavý...