Mangold zapečený s bešamelem je výborný jako příloha a nebo náplň do placek. Základem receptu je bešamel, který si připravíte velmi snadno i v bezlepkové verzi.
Ingredience
- mangold
- 500 g kvalitního sójového mléka
- 13 g oleje
- 50 g špaldové mouky
- pepř
- sůl
- muškátový oříšek
- strouhanka z kváskového pečiva
Jak připravit zapečený mangold s bešamelem
- Připravte si bešamel. Do kastrůlku vlijte mléko, přidejte olej, mouku, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Pořádně vše promíchejte, aby nevznikly hrudky. Uveďte do varu a vařte do zhoustnutí asi 7 minut
- Oddělte listy mangoldu od stonků. Do vroucí vody ponořte stonky a vařte cca deset minut. Bude záležet na velikosti mangoldu. Po uvaření nechte v cedníku okapat.
- Vymažte pekáček olejem. Na něj rozprostřete nízkou vrstvu bešamelu.
- Na bešamel dejte okapané mangoldové stonky. Osolte je a opepřete.
- Nasekejte listy mangoldu a vmíchejte je do zbylého bešamelu. Pořádně promíchejte a natřete na mangoldové stonky.
- Vše posypejte trochou strouhanky a pokapejte olejem.
- Dejte zapéct do trouby cca na 30 minut, dokud se neutvoří zlatá kůrka na povrchu.
Praktické
- Vybírejte kvalitní sójové mléko, které neobsahuje nic navíc, žádné vitamíny, cukr a různé ingredience, které tam nemají co dělat.
- Pro přípravu toho receptu byl použit mladý čerstvý mangold ze zahrady. Pokud ho budete kupovat a bude už velký, spařte listy minutu ve vařící vodě.
Obměna
- Bešamel můžete připravit i bezlepkový. Pro tuto variantu zvolte rýžovou mouku a bezlepkovou strouhanku.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Bešamel s mangolgem posmahnutým na cibulce jsem použila jako „smetanovou“ omáčku na špagety podobnou klasické úpravě ala carbonara nebo spíš ala spinacci. Mouku jsme měla ječnou a trošku pšeničné bilkoviny. Sypané jarní cibulkou. Konzistence k nerozeznání od provedení z restaurace. ;-) Díky za tip. Bešamel s mangolgem by mě kombinovat nenapadlo. Otevírá to nové možnosti v mém vaření. Už vidím možnosti použití do lasagni, krémové bešamelove omáčky atd. Příjemná mlsná rychlovka. Díky moc.
Naprosta delikatessa :-)
😘moc díky i nám chutná 😅
Vierko, toto jídlo máme opravdu mezi oblíbenými, a dnes jsem dělala takto upravený mangold a dala ho do vydlabaných malých cuketových lodiček,pod které jsem dala trochu toho bešamelu…a bylo mi u oběda líto, že už nemůžu..:)))
Opět výborné chutě, Viero, díky. Dali jsme k tomu opražené plátky česneku a marinované tofu a spokojená byla i mužská část domácnosti :-)
Perfektní a když si to dají i pánové tak to je super zpráva.
Vierko chci se zeptat je možné nahradit v receptu na bešamel sójové mléko za jiné.Děkuji za info.
Ludmilo,určitě, jen musíte vybrat nějaké, které není nasladle. Ti některé rostlinné mléka jsou i když v nich není cukr. Momentálně ideální obměna podle mě je mléko mandlové.
Super tak tj.fajn.Buď koupim nebo vyrobím domácí.😃
Báječný, rychlý recept. Použila jsem pohankovou mouku, kukuřičnou strouhanku. K tomu rýží a tempeh na medu, salát z ředkviček a okurky. Hotové pohlazení. Díky za skvělý recept 😋!
Vlasto, děkuji, to jsem moc ráda.
Vierko, upřímně, mangoldu teprve přicházím na chuť, ale toto mě chutná velmi, zařazuji mezi má hodně oblíbená jídla..:), dala jsem rýžovou mouku, jak píšete dole, mám ji ráda, je taková jemná..a strouhanku jsem dala kukuřičnou ( jinou jsem neměla) a také to bylo dobré…
To mám radost, mě také takto moc chutná.