Mangold zapečený s bešamelem je výborný jako příloha a nebo náplň do placek. Základem receptu je bešamel, který si připravíte velmi snadno i v bezlepkové verzi.

Ingredience
  • mangold
  • 500 g kvalitního sójového mléka
  • 13 g oleje
  • 50 g špaldové mouky
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • strouhanka z kváskového pečiva

Jak připravit zapečený mangold s bešamelem

  1. Připravte si bešamel. Do kastrůlku vlijte mléko, přidejte olej, mouku, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Pořádně vše promíchejte, aby nevznikly hrudky. Uveďte do varu a vařte do zhoustnutí asi 7 minut
  2. Oddělte listy mangoldu od stonků. Do vroucí vody ponořte stonky a vařte cca deset minut. Bude záležet na velikosti mangoldu. Po uvaření nechte v cedníku okapat.
  3. Vymažte pekáček olejem. Na něj rozprostřete nízkou vrstvu bešamelu.
  4. Na bešamel dejte okapané mangoldové stonky. Osolte je a opepřete.
  5. Nasekejte listy mangoldu a vmíchejte je do zbylého bešamelu. Pořádně promíchejte a natřete na mangoldové stonky.
  6. Vše posypejte trochou strouhanky a pokapejte olejem.
  7. Dejte zapéct do trouby cca na 30 minut, dokud se neutvoří zlatá kůrka na povrchu.

Praktické

  • Vybírejte kvalitní sójové mléko, které neobsahuje nic navíc, žádné vitamíny, cukr a různé ingredience, které tam nemají co dělat.
  • Pro přípravu toho receptu byl použit mladý čerstvý mangold ze zahrady. Pokud ho budete kupovat a bude už velký, spařte listy minutu ve vařící vodě.

Obměna

  • Bešamel můžete připravit i bezlepkový. Pro tuto variantu zvolte rýžovou mouku a bezlepkovou strouhanku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Sportuji a nepotřebuji žádné potravinové doplňky (Dušan)

Dušan: Ahoj všichni, říkám si,že bych měl také něco...

Syn už nepotřebuje inhalátor (Jitka)

Jitka: Dobrý den, chtěla bych jen dát zprávu o...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)

Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Chutná mně i vnoučkům a zhubla jsem přes 5 kg (Hana)

Hana: Evi, tak jsem Výzvu do plavek protáhla na...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Špíčky šly dolů a ustoupily bolesti hlavy (Helena)

Helena: Děkuji za výborný kurz, moc jsem se toho...
  1. Bešamel s mangolgem posmahnutým na cibulce jsem použila jako „smetanovou“ omáčku na špagety podobnou klasické úpravě ala carbonara nebo spíš ala spinacci. Mouku jsme měla ječnou a trošku pšeničné bilkoviny. Sypané jarní cibulkou. Konzistence k nerozeznání od provedení z restaurace. ;-) Díky za tip. Bešamel s mangolgem by mě kombinovat nenapadlo. Otevírá to nové možnosti v mém vaření. Už vidím možnosti použití do lasagni, krémové bešamelove omáčky atd. Příjemná mlsná rychlovka. Díky moc.

  2. Vierko, toto jídlo máme opravdu mezi oblíbenými, a dnes jsem dělala takto upravený mangold a dala ho do vydlabaných malých cuketových lodiček,pod které jsem dala trochu toho bešamelu…a bylo mi u oběda líto, že už nemůžu..:)))

    • Ludmilo,určitě, jen musíte vybrat nějaké, které není nasladle. Ti některé rostlinné mléka jsou i když v nich není cukr. Momentálně ideální obměna podle mě je mléko mandlové.

  3. Báječný, rychlý recept. Použila jsem pohankovou mouku, kukuřičnou strouhanku. K tomu rýží a tempeh na medu, salát z ředkviček a okurky. Hotové pohlazení. Díky za skvělý recept 😋!

  4. Vierko, upřímně, mangoldu teprve přicházím na chuť, ale toto mě chutná velmi, zařazuji mezi má hodně oblíbená jídla..:), dala jsem rýžovou mouku, jak píšete dole, mám ji ráda, je taková jemná..a strouhanku jsem dala kukuřičnou ( jinou jsem neměla) a také to bylo dobré…

  5. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak se stravovat v horkých a tropických letních dnech?
Další článekBezlepkový řez „zelenáč“