Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zapékané batáty

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí se budete olizovat až za ušima!

Ingredience
  • 2 střední batáty
  • vařená čočka
  • vařená černá rýže
  • tofu
  • zahradní bob
  • hrášek
  • dýňové semínko
  • jarní cibulka
  • čerstvé bylinky dle možností
  • sůl
  • olej
  • citrónová šťáva
  • ředkvičkové tzaziki - viz recept

13 rokov podnikám a s autistickou dcérou mám už 8 rokov homeschooling. V januári a februári som nevládala robiť pomal...

Jak připravit zapečené batáty s čočkou a rýží

  1. Do sekáčku dejte bylinky, olej, sůl, citrónovou šťávu a nasekejte. Dejte na pánev lehce nahřát, aby se bylinky rozvoněly. Poté dejte stranou.
  2. Batáty podélně rozpulte, osolte, pokapejte vodou a dejte do trouby péct. Bude to trvat hodinu i více, podle velikosti. Až začnou měknout, nařízněte povrch nožem, pokropte znovu vodou a pečte do měkka.
  3. Mezitím co se pečou batáty, uvařte rýži a čočku. Po uvaření je osolte a smíchejte.
  4. Do rendlíku dejte vařit vodu a do vařící ponořte tofu na dvě minuty. Pak ho vyndejte a nakrájejte na kostičky.
  5. Uvařte hrášek (čerstvému stačí pár minut), pak ho okamžitě zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat.
  6. Do upečených batátů lžičkou vmačkejte bylinkový olej.
  7. Poté na ně přidejte vrstvu čočky a rýže.
  8. Poslední vrstva je hrášek a tofu. Pořádně vše přimáčkněte, aby vám jednotlivé vrstvy z batátů nespadly.
  9. Dejte zapéct na několik minut do trouby předehřáté na 220°C.
  10. Naservírujte na talíř batáty, nezapomeňte na ředkvičkové tzaziki, jarní cibulku, zahradní bob a dýňová semínka.

Praktické

  • Řiďte se počtem strávníků a podle toho si upravte množství ingrediencí.
  • Nezapomeňte na tzatziki nebo na jakýkoliv kyselejší dip.
  • Recept na ředkvičkové tzatiki najdete zde.
  • Bylinkový olej připravte z jakýchkoli čerstvých bylinek, které máte k dispozici.

Obměna

  • Pokud nemáte zahradní bob, použijte jinou sezónní zeleninu nebo ho úplně vynechejte.
  • Můžete použít jakoukoliv jinou rýži nebo luštěninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pozor na možné vdechnutí semínek.

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Katarína
27. 2. 2022

zabudla som na tekvicové semienka, ale aj napriek tomu je to luxusné jedlo. Už teraz viem, že bude patriť medzi moje obľúbené

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...