Šoulet je česká klasika. Jednoduché, zdravé a chutné jídlo můžeme teď na jaře doplnit o čerstvé bylinky a planou zeleninu. Pokud máte po ruce kopřivy, rozhodně je přidejte.
Ingredience
pro 4 porce
  • hrst čerstvých kopřiv
  • 1 hrnek krup
  • 1/2 hrnku celého hrachu
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka podle potřeby
  • voda na namáčení a vaření

Jak uvařit šoulet s kopřivami

  1. Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
  2. Hrách  omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
  3. Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
  4. Vaříme společně hrách a kroupy v tlakovém hrnci 30 minut bez soli.
  5. Oloupeme cibule, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen.
  6. Kopřivy opereme ve studené vodě, nasekáme na drobno a přidáme k cibuli, když už je téměř hotová. Kopřivu jen krátce orestujeme.
  7. Po 30 minutách varu odklopíme tlakový hrnec, přidáme k hrachu a kroupám sojovou omáčku, prolisovaný česnek, majoránku a ještě 5 minut vaříme.
  8. Na závěr smícháme kroupy a hrách s cibulí a kopřivou.
  9. Pokud je potřeba, dosolíme pomocí sojové omáčky.

Praktické

  • Pokud chcete mít jídlo raz dva hotové, uvařte si hrách a kroupy předem, příprava šouletu je pak otázka pár minut.
  • Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc.
  • Abyste se nespálili o kopřivu, použijte buď rukavice nebo na její přenesení z prkýnka do hrnce použijte lopatičku na zeleninu. Případně je přelijte vroucí vodou, přestanou pálit a můžete na ně sahat holýma rukama.
  • Pokud se chcete vyhnout sojové omáčce, použijte na cibuli více soli, aby se osolilo celé jídlo.

Obměna

  • Majoránku a česnek můžete zcela vynechat, dostanete tak chuťově zajímavou, ale nevýraznou přílohu, kterou můžete přidat k jakémukoli jídlu.

Kombinujeme

  • My si šoulet nedáváme s uzeným, ale perfektně nám sedí k pečené zelenině a kysanému zelí nebo naloženým okurkám.
  • Pokud byste potřebovali chuťově nahradit uzené, přidejte na talíř kus uzeného tempehu.
  • Protože na talíři už máme zástupce obilí i luštěniny, potřebujeme jen krátce tepelně upravenou zeleninu a máme kompletní talíř se vším všudy.
  • U nás doma můžete šoulet potkat na talíři klidně se zeleninovou omáčkou, fantazii se ani tady meze nekladou.

Děti

  • Hrách a kroupy jsou vhodné cca od 1,5 roku, pokud už dítě běžně zvládá jiné luštěniny. Jsme opatrní s česnekem a množstvím soli či sojové omáčky.

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek7 rad, jak jíst při sportu bez živočišných bílkovin
Další článekSoutěž o balíček BIO koření značky Benkor