Šoulet je česká klasika. Jednoduché, zdravé a chutné jídlo můžeme teď na jaře doplnit o čerstvé bylinky a planou zeleninu. Pokud máte po ruce kopřivy, rozhodně je přidejte.
Ingredience
pro 4 porce
  • hrst čerstvých kopřiv
  • 1 hrnek krup
  • 1/2 hrnku celého hrachu
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka podle potřeby
  • voda na namáčení a vaření

Jak uvařit šoulet s kopřivami

  1. Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
  2. Hrách  omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
  3. Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
  4. Vaříme společně hrách a kroupy v tlakovém hrnci 30 minut bez soli.
  5. Oloupeme cibule, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen.
  6. Kopřivy opereme ve studené vodě, nasekáme na drobno a přidáme k cibuli, když už je téměř hotová. Kopřivu jen krátce orestujeme.
  7. Po 30 minutách varu odklopíme tlakový hrnec, přidáme k hrachu a kroupám sojovou omáčku, prolisovaný česnek, majoránku a ještě 5 minut vaříme.
  8. Na závěr smícháme kroupy a hrách s cibulí a kopřivou.
  9. Pokud je potřeba, dosolíme pomocí sojové omáčky.

Praktické

  • Pokud chcete mít jídlo raz dva hotové, uvařte si hrách a kroupy předem, příprava šouletu je pak otázka pár minut.
  • Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc.
  • Abyste se nespálili o kopřivu, použijte buď rukavice nebo na její přenesení z prkýnka do hrnce použijte lopatičku na zeleninu. Případně je přelijte vroucí vodou, přestanou pálit a můžete na ně sahat holýma rukama.
  • Pokud se chcete vyhnout sojové omáčce, použijte na cibuli více soli, aby se osolilo celé jídlo.

Obměna

  • Majoránku a česnek můžete zcela vynechat, dostanete tak chuťově zajímavou, ale nevýraznou přílohu, kterou můžete přidat k jakémukoli jídlu.

Kombinujeme

  • My si šoulet nedáváme s uzeným, ale perfektně nám sedí k pečené zelenině a kysanému zelí nebo naloženým okurkám.
  • Pokud byste potřebovali chuťově nahradit uzené, přidejte na talíř kus uzeného tempehu.
  • Protože na talíři už máme zástupce obilí i luštěniny, potřebujeme jen krátce tepelně upravenou zeleninu a máme kompletní talíř se vším všudy.
  • U nás doma můžete šoulet potkat na talíři klidně se zeleninovou omáčkou, fantazii se ani tady meze nekladou.

Děti

  • Hrách a kroupy jsou vhodné cca od 1,5 roku, pokud už dítě běžně zvládá jiné luštěniny. Jsme opatrní s česnekem a množstvím soli či sojové omáčky.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek7 rad, jak jíst při sportu bez živočišných bílkovin
Další článekSoutěž o balíček BIO koření značky Benkor