Fazole, obzvlášť ty obří, uvařené do máslova, jsou veliká pochoutka. A co teprve, když je spojíte s červenou řepou a tymiánem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařených obřích fazolí (mohou být i běžné)
  • 2 cibule
  • 2 střední červené řepy
  • 1 hrnek vývaru z fazolí nebo zeleninového vývaru
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rostlinné smetany pro zjemnění (sójová, ovesná…)
  • sůl
  • umeocet

Postup

  1. Obří fazole namočíme přes noc. Ráno vodu slijeme a dáme je vařit s kouskem řasy do papiňáku.
  2. Uvaříme je do máslova, což znamená, že se uvařená fazole lehce rozmáčkne mezi palcem a ukazováčkem. Většinou stačí 70 minut.
  3. Uvařené fazole slijeme a vodu použijeme do omáčky.
  4. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na kostky.
  5. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme řepu. Společně restujeme pár minut, přidáme tymián a hrnek vývaru z fazolí nebo vody, bobkový list a uvařené fazole. Vody by mělo být tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou.
  6. Necháme povařit asi 20 minut do změknutí řepy.
  7. Na závěr rozmícháme v půl hrnku studené vody lžící škrobu a nalijeme k fazolím. Povaříme za stálého míchání ještě 5 minut. Pokud je vody málo, přidáme.
  8. Sundáme z plotny, dochutíme trochou umeocta a rostlinnou smetanou.

Kombinujeme

  • Luštěninové jídlo podáváme s obilovinou. Nejlepší jsou všechny druhy rýže, bulgur, kuskus, ale hodí se i kroupy či pohanka. Na fotce je celozrnná rýže s bezpluchým ovsem a kopeček domácí kvašené zeleniny.

Praktické

  • Pokud chceme ušetřit čas, můžeme použít fazole už uvařené,  které přidáte k orestované zelenině.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s dochucovadly.
  • Děti do 2 let mohou tento pokrm už jíst s vámi.

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...
  1. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTradiční italská kuchyně V.
Další článekZdravá střeva, zdravý život – bestseller nejen o stravě