Fazole, obzvlášť ty obří, uvařené do máslova, jsou veliká pochoutka. A co teprve, když je spojíte s červenou řepou a tymiánem.
Ingredience
pro 4 porce

- 2 hrnky uvařených obřích fazolí (mohou být i běžné)
- 2 cibule
- 2 střední červené řepy
- 1 hrnek vývaru z fazolí nebo zeleninového vývaru
- 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička tymiánu
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce rostlinné smetany pro zjemnění (sójová, ovesná…)
- sůl
- umeocet
Postup
- Obří fazole namočíme přes noc. Ráno vodu slijeme a dáme je vařit s kouskem řasy do papiňáku.
- Uvaříme je do máslova, což znamená, že se uvařená fazole lehce rozmáčkne mezi palcem a ukazováčkem. Většinou stačí 70 minut.
- Uvařené fazole slijeme a vodu použijeme do omáčky.
- Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme řepu. Společně restujeme pár minut, přidáme tymián a hrnek vývaru z fazolí nebo vody, bobkový list a uvařené fazole. Vody by mělo být tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou.
- Necháme povařit asi 20 minut do změknutí řepy.
- Na závěr rozmícháme v půl hrnku studené vody lžící škrobu a nalijeme k fazolím. Povaříme za stálého míchání ještě 5 minut. Pokud je vody málo, přidáme.
- Sundáme z plotny, dochutíme trochou umeocta a rostlinnou smetanou.
Kombinujeme
- Luštěninové jídlo podáváme s obilovinou. Nejlepší jsou všechny druhy rýže, bulgur, kuskus, ale hodí se i kroupy či pohanka. Na fotce je celozrnná rýže s bezpluchým ovsem a kopeček domácí kvašené zeleniny.
Praktické
- Pokud chceme ušetřit čas, můžeme použít fazole už uvařené, které přidáte k orestované zelenině.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s dochucovadly.
- Děti do 2 let mohou tento pokrm už jíst s vámi.
Tak plno řečí, ale nakonec všechny tři děti snědly (6-5-2), klobouk smekám… samozřejmě si to vyžádalo debatu o červeném čůrání 😁 manžel zalil tabascem a šel si přidat…
😃😃😃 Gratuluju a mám radost, že i chlap si poradil 👍
Tak na tomto jídle je nádherná barva omáčky 😀 původně jsem vařila verzi bez řepy, protože vařenou ji tolik nemusím, nakonec jsem se těsně před koncem rozhodla přidat trochu nastrouhané řepy, co jsem připravovala jako přílohu, syrová, jen nastrouhaná je prostě neodolatelná! Měla jsem adzuki a oběd super, rozhodně oživení. A jak by řekl přítel, je to takové… takové pestré 😀😀😀
To je super Slávko, že vám omáčka chutná😍 Dát řepy míň a předem ji nastrouhat je dobré řešení, já takto šálím své děti, které ji vařenou taky nerady 😉
Fádní chuť fazolí vyzdvihne sladkost červené řepy. Ve spolupráci s kořením a dalšími ingrediencemi, je to opět dobrý recept. Jako přílohu jsem zvolil bulgur, sypaný opraženým slunečnicovým semínkem :-)
Opět paráda, Jaroslave 👍
Evi prosím ta řepa je vařená nebo čerstvá?
Čerstvá Moni 😉
Je to první jídlo, které jsem zahušťovala škrobem. Chutnalo to úplně jako koupené fazole z plechovky, akorát, že toto je mnohem zdravější.
Tak super :-)
Prosim,jaka obmena je misto repy?Muj pritel vidi jen barvu a uz je mu na nic…?
Cokoli, co máte doma – mrkev, dýni, jde o to mít tam nějakou zeleninu ;-)
Super,dekuji?
Rádo se stalo ;-)
Prosím Vás, jaké obří fazole kupujete? :) Jsem na netu našla jen nějaké pofiderní :) Děkuju :-)
Myslím že se jim říká sloní, jsou bílé a mají velikost asi 2 cm.