Fazole, obzvlášť ty obří, uvařené do máslova, jsou veliká pochoutka. A co teprve, když je spojíte s červenou řepou a tymiánem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařených obřích fazolí (mohou být i běžné)
  • 2 cibule
  • 2 střední červené řepy
  • 1 hrnek vývaru z fazolí nebo zeleninového vývaru
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rostlinné smetany pro zjemnění (sójová, ovesná…)
  • sůl
  • umeocet

Postup

  1. Obří fazole namočíme přes noc. Ráno vodu slijeme a dáme je vařit s kouskem řasy do papiňáku.
  2. Uvaříme je do máslova, což znamená, že se uvařená fazole lehce rozmáčkne mezi palcem a ukazováčkem. Většinou stačí 45 minut.
  3. Uvařené fazole slijeme a vodu použijeme do omáčky.
  4. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na kostky.
  5. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme řepu. Společně restujeme pár minut, přidáme tymián a hrnek vývaru z fazolí nebo vody, bobkový list a uvařené fazole. Vody by mělo být tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou.
  6. Necháme povařit asi 20 minut do změknutí řepy.
  7. Na závěr rozmícháme v půl hrnku studené vody lžící škrobu a nalijeme k fazolím. Povaříme za stálého míchání ještě 5 minut. Pokud je vody málo, přidáme.
  8. Sundáme z plotny, dochutíme trochou umeocta a rostlinnou smetanou.

Kombinujeme

  • Luštěninové jídlo podáváme s obilovinou. Nejlepší jsou všechny druhy rýže, bulgur, kuskus, ale hodí se i kroupy či pohanka. Na fotce je celozrnná rýže s bezpluchým ovsem a kopeček domácí kvašené zeleniny.

Praktické

  • Pokud chceme ušetřit čas, můžeme použít fazole už uvařené,  které přidáte k orestované zelenině.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s dochucovadly.
  • Děti do 2 let mohou tento pokrm už jíst s vámi.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Bolesti hlavy zmizely, krevní obraz výtečný (Lenka)

Lenka: Ahojte. Inspirovala mě kamarádka. Nesměle jsem k vám...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Zbavila jsem se závislosti na kávě (Dana)

Dana: Ahoj všem. Tak se mi zdá, že se...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Dala jsem si dnes dárek k narozeninám podle svého gusta

Jsem už znalá života, proto mi je jasné, že...

„Rada“nebo spíš“povzbuzení „?

Dobrý den!Včera jsem k vám zavítala poprvé a jsem...
  1. Po skvělém plavání na rybníku Špinka za příjemného doprovodu dvou tygřic z plaveckého oddílu. Následuje vytoužená večeře aneb i přes zvýšené ceny je potřeba prostě doplňovat palivo 😄
    Kukuřičný knedlík, napařená mrkev, posypka naklíčená černá čočka Beluga, ředkvička a petrželka.

  2. 70 minut na fazole v papiňáku? Není to spíš doba pro vaření v normálním hrnci? Ze zkušenosti velkým fazolím v tlakáči stačí 35-40 min aby byly do máslova…

    • Jo jo, to je překlep, upravila jsem. Ale jinak pozor, někdy jsou fazole přesušené a starší a pak se vaří i déle. Já všechny velké luštěniny vařím v papiňáku hodinu 😉

  3. Tak plno řečí, ale nakonec všechny tři děti snědly (6-5-2), klobouk smekám… samozřejmě si to vyžádalo debatu o červeném čůrání 😁 manžel zalil tabascem a šel si přidat…

  4. Tak na tomto jídle je nádherná barva omáčky 😀 původně jsem vařila verzi bez řepy, protože vařenou ji tolik nemusím, nakonec jsem se těsně před koncem rozhodla přidat trochu nastrouhané řepy, co jsem připravovala jako přílohu, syrová, jen nastrouhaná je prostě neodolatelná! Měla jsem adzuki a oběd super, rozhodně oživení. A jak by řekl přítel, je to takové… takové pestré 😀😀😀

    • To je super Slávko, že vám omáčka chutná😍 Dát řepy míň a předem ji nastrouhat je dobré řešení, já takto šálím své děti, které ji vařenou taky nerady 😉

  5. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTradiční italská kuchyně V.
Další článekZdravá střeva, zdravý život – bestseller nejen o stravě