Fazole, obzvlášť ty obří, uvařené do máslova, jsou veliká pochoutka. A co teprve, když je spojíte s červenou řepou a tymiánem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařených obřích fazolí (mohou být i běžné)
  • 2 cibule
  • 2 střední červené řepy
  • 1 hrnek vývaru z fazolí nebo zeleninového vývaru
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rostlinné smetany pro zjemnění (sójová, ovesná…)
  • sůl
  • umeocet

Postup

  1. Obří fazole namočíme přes noc. Ráno vodu slijeme a dáme je vařit s kouskem řasy do papiňáku.
  2. Uvaříme je do máslova, což znamená, že se uvařená fazole lehce rozmáčkne mezi palcem a ukazováčkem. Většinou stačí 45 minut.
  3. Uvařené fazole slijeme a vodu použijeme do omáčky.
  4. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na kostky.
  5. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme řepu. Společně restujeme pár minut, přidáme tymián a hrnek vývaru z fazolí nebo vody, bobkový list a uvařené fazole. Vody by mělo být tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou.
  6. Necháme povařit asi 20 minut do změknutí řepy.
  7. Na závěr rozmícháme v půl hrnku studené vody lžící škrobu a nalijeme k fazolím. Povaříme za stálého míchání ještě 5 minut. Pokud je vody málo, přidáme.
  8. Sundáme z plotny, dochutíme trochou umeocta a rostlinnou smetanou.

Kombinujeme

  • Luštěninové jídlo podáváme s obilovinou. Nejlepší jsou všechny druhy rýže, bulgur, kuskus, ale hodí se i kroupy či pohanka. Na fotce je celozrnná rýže s bezpluchým ovsem a kopeček domácí kvašené zeleniny.

Praktické

  • Pokud chceme ušetřit čas, můžeme použít fazole už uvařené,  které přidáte k orestované zelenině.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s dochucovadly.
  • Děti do 2 let mohou tento pokrm už jíst s vámi.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...
  1. 70 minut na fazole v papiňáku? Není to spíš doba pro vaření v normálním hrnci? Ze zkušenosti velkým fazolím v tlakáči stačí 35-40 min aby byly do máslova…

    • Jo jo, to je překlep, upravila jsem. Ale jinak pozor, někdy jsou fazole přesušené a starší a pak se vaří i déle. Já všechny velké luštěniny vařím v papiňáku hodinu 😉

  2. Tak plno řečí, ale nakonec všechny tři děti snědly (6-5-2), klobouk smekám… samozřejmě si to vyžádalo debatu o červeném čůrání 😁 manžel zalil tabascem a šel si přidat…

  3. Tak na tomto jídle je nádherná barva omáčky 😀 původně jsem vařila verzi bez řepy, protože vařenou ji tolik nemusím, nakonec jsem se těsně před koncem rozhodla přidat trochu nastrouhané řepy, co jsem připravovala jako přílohu, syrová, jen nastrouhaná je prostě neodolatelná! Měla jsem adzuki a oběd super, rozhodně oživení. A jak by řekl přítel, je to takové… takové pestré 😀😀😀

    • To je super Slávko, že vám omáčka chutná😍 Dát řepy míň a předem ji nastrouhat je dobré řešení, já takto šálím své děti, které ji vařenou taky nerady 😉

  4. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTradiční italská kuchyně V.
Další článekZdravá střeva, zdravý život – bestseller nejen o stravě