Fazole, obzvlášť ty obří, uvařené do máslova, jsou veliká pochoutka. A co teprve, když je spojíte s červenou řepou a tymiánem.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky uvařených obřích fazolí (mohou být i běžné)
  • 2 cibule
  • 2 střední červené řepy
  • 1 hrnek vývaru z fazolí nebo zeleninového vývaru
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rostlinné smetany pro zjemnění (sójová, ovesná…)
  • sůl
  • umeocet

Postup

  1. Obří fazole namočíme přes noc. Ráno vodu slijeme a dáme je vařit s kouskem řasy do papiňáku.
  2. Uvaříme je do máslova, což znamená, že se uvařená fazole lehce rozmáčkne mezi palcem a ukazováčkem. Většinou stačí 70 minut.
  3. Uvařené fazole slijeme a vodu použijeme do omáčky.
  4. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na kostky.
  5. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli do sklovata a přidáme řepu. Společně restujeme pár minut, přidáme tymián a hrnek vývaru z fazolí nebo vody, bobkový list a uvařené fazole. Vody by mělo být tolik, aby celá směs byla ponořená pod vodou.
  6. Necháme povařit asi 20 minut do změknutí řepy.
  7. Na závěr rozmícháme v půl hrnku studené vody lžící škrobu a nalijeme k fazolím. Povaříme za stálého míchání ještě 5 minut. Pokud je vody málo, přidáme.
  8. Sundáme z plotny, dochutíme trochou umeocta a rostlinnou smetanou.

Kombinujeme

  • Luštěninové jídlo podáváme s obilovinou. Nejlepší jsou všechny druhy rýže, bulgur, kuskus, ale hodí se i kroupy či pohanka. Na fotce je celozrnná rýže s bezpluchým ovsem a kopeček domácí kvašené zeleniny.

Praktické

  • Pokud chceme ušetřit čas, můžeme použít fazole už uvařené,  které přidáte k orestované zelenině.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s dochucovadly.
  • Děti do 2 let mohou tento pokrm už jíst s vámi.

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...
  1. Je to první jídlo, které jsem zahušťovala škrobem. Chutnalo to úplně jako koupené fazole z plechovky, akorát, že toto je mnohem zdravější.

  2. Prosím Vás, jaké obří fazole kupujete? 🙂 Jsem na netu našla jen nějaké pofiderní 🙂 Děkuju 🙂

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTradiční italská kuchyně V.
Další článekLesní pažitka neboli divoký šnytlík