Základní informace

Když se venku náhle ochladí, je mnohem vhodnější připravovat saláty teplé, což znamená, že alespoň část zeleniny je krátce tepelně zpracovaná. Nejen že vám tento salát zbytečně neochladí zažívání, ale bude pro vás mnohem lépe stravitelný, než kopa syrového studeného salátu.


Ingredience

  • hrnek na růžičky rozebrané brokolice
  • 1 malá mrkev
  • 1/3 ledového salátu
  • 2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička sladěnky, pokud řešíte lepek, použijte rýžový sirup
  • hrst pražených slunečnicových semínek
  • sůl
  • umeocet

Postup

Zeleninu umyjeme, brokolici nakrájíme na menší růžičky, mrkev na tenoučké plátky a salát nakrájíme na menší pr
salátoužky. V kastrůlku rozehřejeme olej, přidáme trošku soli a osmahneme na něm brokolici s mrkví. Restujeme na mírném ohni asi 3 minuty a poté zalijeme trochou vývaru, nebo horké vody tak, aby zelenina byla si 1 cm pod vodou. Přidáme hrst pražených slunečnicových semínek. Necháme podusit do změknutí zeleniny a vyvaření půlky vody. Přidáme malou lžičku sladěnky a důkladně ji v zelenině  rozpustíme, vznikne taková zálivka. Sundáme z plotny a zálivku dochutíme umeoctem dle chuti. Zálivka v zelenině by měla mít sladko-kyselou chuť.

Ledový salát dáme do mísy, přidáme horkou dušenou brokolici s mrkví a zálivkou a promícháme. Ledový salát se teplou zeleninou lehce spaří a bude lépe stravitelný.

Praktické

Výborné jsou na přidání také listy pampelišek, které ještě nevykvetly, nebudou totiž hořké. Přednost dejte těm, které vyrostly ve stínu nebo pod kamenem. Pokud narazíte i na ptačinec žabinec, klidně ho do salátu zamíchejte.

Kombinujeme

Tento salát se výborně hodí k těstovinám, ale kombinovat ho můžeme bez obav se všemi obilovinami a luštěninami, nebo ho použít jako přílohu k rybě.

Obměna

Na salát můžeme použít i jakoukoli jinou zeleninu, dobrá je například kombinace kedlubny s mrkví. Místo ledového salátu můžete použít polníček, nebo jakýkoliv druh salátu. Místo semínek jsou výborné i opražené ořechy, ale ty dejte až na závěr, jako ozdobu.

Děti

Tento salát mohou děti od 1,5 let jako součást  jídla, jen opatrně na semínka.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...
  1. Naprosto genialni! Celkem jsem se toho obavala, hlavne toho spareneho ledoveho salatu, ale nakonec jsem se rozplivala. Dokonce jsem snedla i manzelovu porci (brokolici on nerad, ale presto jsem to na nej zkusila, bohuzel neuspesne).

  2. Helčo, na čem prosím krájíš mrkev? To asi nebude nůž, ne? Ty plátky jsou tak slaboučké….zaujalo mě to už na kurzu na Sázavě, nevím, proč jsem nevznesla dotaz už tam:-)

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrutá pravda o bramborách
Další článekPečené zelí