Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Black Cherry s bazalkou a mezze penne

Uvařeno
sezóna léto

Rychlý oběd bez dlouhého vaření, letní a velmi italský. Můj manžel a já tuhle „omáčku“ milujeme. Černá cherry rajčátka si pěstujeme již několik let. Jsou báječné! Tato odrůda je nejen lahodná, ale také bohatá na antioxidanty. Co by byla Itálie bez rajčat? Co by byla rajčata bez bazalky?

Ingredience
2 porce
  • 200 g celozrnné těstoviny mezze penne (nebo jiné)
  • cherry rajčata černá odrůda
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • česnek
  • pepř
  • sůl

Jak řešit mikulášskou nadílku a adventní kalendář u dětí, které jsou z dětství zvyklé na sladkosti? Svoje zkušenosti ...

Jak připravit black cherry s bazalkou a mezze penne

  1. Do pánve vložte olej, nasekaný česnek, bazalku a jemně restujte.
  2. Nakrájejte cherry rajčata na polovinu, vložte je do pánve a vařte, dokud nezměknou a nevytvoří trošku omáčky. Můžete podlít trochou vody. Osolte a opepřete.
  3. Uvařte těstoviny a přidejte je na rajčátka. Promíchejte a přidejte listy čerstvé bazalky.

Praktické

  • Rajčata rozhodně netvoří náš základ jídelníčku. Jíme je jen v sezóně a z dobrých zdrojů, pokud jsme jinak zdraví.
  • V Itálii rajče nesmí chybět. My si je pěstujeme samy a používáme pouze ty naše. Mám na záhonech mnoho odrůd, teď jsem propadla vášni odrůd starých, které byli vytlačeny moderními kultivary a hybridy. To, co mají společného staré odrůdy, je vynikající chuť a vůně. Spousta zahrádkářů se vrací k těmto starým a zapomenutým odrůdám. Rajče z obchodu už ani nenazývám rajčetem. Ta rozhodně nekupuju.
  • Když se podívám na tento jednoduchý talíř, je mě krásně u srdce. Proč? Mám tam bazalku ze zahrady, rajčata ze zahrady, česnek ze zahrady a náš olej z oliv, co si samy pěstujeme. Není to sranda se o olivovníky starat, máme asi 300 stromů. Koupili jsem si terén před 7 lety a vysadili olivovníky. Čerstvě vylisovaný olej je prostě fantazie.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv krátké těstoviny.
  • I cherry rajčátka nemusí být ta černá, i klasické červené můžete bez obav použít.
  • Pokud nechcete jíst i slupku, opařte rajčata horkou vodou a sloupněte jí.

Děti

  • Bez soli a pepře vhodné i pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

nertiati
16. 8. 2023

Vyborne :) Take moc dekuji za odkazy na rajcata :)

Zdálky jsem si myslela, že to jsou třešně a říkala jsem si, že to už je docela zvláštní kombinace:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čočkové rigatoni s lilky a olejnatými semeny

Opečený lilek na pánvi je dalším italským letním receptem. Rychlé a snadné, prostě recept na poslední chvíli. A navíc v této podobě chutná všem. Kdo ze zdr...

Špagety s rapini a žampióny

Další recept na oblíbené špagety, tentokrát v pikantní verzi se žampiony a zeleninou rapini. Jedna ze zdravých rychlovek, které máte za pár minut na stole....

Sváteční ravioli s mandlovou ricottou

Na italském stole v období svátků nesmí chybět plněné těstoviny. Proč je nezkusit i u nás? Tento recept opravdu stojí to za to. Je připraven v duchu pravid...

Duté těstoviny s fazolovým krémem

Pro tento recept jsou velmi vhodné jakékoliv duté těstoviny, naplní se krémem a jsou lahodné. Krém je jemný a krásný kontrast chutí pokrmu dodají pikantní ...

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...

Celozrnné krémové špagety

V tomto receptu zužitkujeme postranní listy bulvy fenyklu a košťál z brokolice a vyzkoušíme si, že i ze zbytků se dá snadno vykouzlit skvělý kondiment na t...