Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Black Cherry s bazalkou a mezze penne

Uvařeno
sezóna léto

Rychlý oběd bez dlouhého vaření, letní a velmi italský. Můj manžel a já tuhle „omáčku“ milujeme. Černá cherry rajčátka si pěstujeme již několik let. Jsou báječné! Tato odrůda je nejen lahodná, ale také bohatá na antioxidanty. Co by byla Itálie bez rajčat? Co by byla rajčata bez bazalky?

Ingredience
2 porce
  • 200 g celozrnné těstoviny mezze penne (nebo jiné)
  • cherry rajčata černá odrůda
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • česnek
  • pepř
  • sůl

Chcete spolupracovat? Ozvěte se.

Jak připravit black cherry s bazalkou a mezze penne

  1. Do pánve vložte olej, nasekaný česnek, bazalku a jemně restujte.
  2. Nakrájejte cherry rajčata na polovinu, vložte je do pánve a vařte, dokud nezměknou a nevytvoří trošku omáčky. Můžete podlít trochou vody. Osolte a opepřete.
  3. Uvařte těstoviny a přidejte je na rajčátka. Promíchejte a přidejte listy čerstvé bazalky.

Praktické

  • Rajčata rozhodně netvoří náš základ jídelníčku. Jíme je jen v sezóně a z dobrých zdrojů, pokud jsme jinak zdraví.
  • V Itálii rajče nesmí chybět. My si je pěstujeme samy a používáme pouze ty naše. Mám na záhonech mnoho odrůd, teď jsem propadla vášni odrůd starých, které byli vytlačeny moderními kultivary a hybridy. To, co mají společného staré odrůdy, je vynikající chuť a vůně. Spousta zahrádkářů se vrací k těmto starým a zapomenutým odrůdám. Rajče z obchodu už ani nenazývám rajčetem. Ta rozhodně nekupuju.
  • Když se podívám na tento jednoduchý talíř, je mě krásně u srdce. Proč? Mám tam bazalku ze zahrady, rajčata ze zahrady, česnek ze zahrady a náš olej z oliv, co si samy pěstujeme. Není to sranda se o olivovníky starat, máme asi 300 stromů. Koupili jsem si terén před 7 lety a vysadili olivovníky. Čerstvě vylisovaný olej je prostě fantazie.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv krátké těstoviny.
  • I cherry rajčátka nemusí být ta černá, i klasické červené můžete bez obav použít.
  • Pokud nechcete jíst i slupku, opařte rajčata horkou vodou a sloupněte jí.

Děti

  • Bez soli a pepře vhodné i pro děti od 2 let.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Zdálky jsem si myslela, že to jsou třešně a říkala jsem si, že to už je docela zvláštní kombinace:)

makropes
22. 9. 2020

Díky za recept i tipy na odrůdy. Jinak black cherry nám rostou i v paneláku na balkoně a mají velkou výnosnost. Zkusili jsme je letos poprvé a byla jsem nadšená.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Duté těstoviny s fazolovým krémem

Pro tento recept jsou velmi vhodné jakékoliv duté těstoviny, naplní se krémem a jsou lahodné. Krém je jemný a krásný kontrast chutí pokrmu dodají pikantní ...

Špagety v rajčatovo-kokosovou omáčkou z jednoho hrnce

Máte na zahrádce spoustu rajčat a nevíte co s nimi? Zkuste tuto rychlovku z jednoho hrnce.

Čočkové rigatoni s lilky a olejnatými semeny

Opečený lilek na pánvi je dalším italským letním receptem. Rychlé a snadné, prostě recept na poslední chvíli. A navíc v této podobě chutná všem. Kdo ze zdr...

Dýňové ravioli s lískovými oříšky

Ravioli plněné dýní jsou italskou klasikou. Jde o zdravé, lehké a přitom chuťově i na pohled atraktivní jídlo, se kterým jistě zabodujete u celé rodiny neb...

Zelené letní gnocchi

Tyto rychlé gnocchi jsou díky hrášku krásně barvené a díky hrachové mouce mají výraznou chuť. Doporučujeme je servírovat pouze zakápnuté kvalitním olivovým...

Palestinský Maftoul jinak

Rychlé, chutné a pikantní jídlo inspirované palestinskou kuchyní potěší zejména muže. Dokonce i ti, kteří si na zdravou stravu moc nepotrpí, tuhle dobrotu ...