Obrovskou výhodou tohoto těsta je, že se rohlíčky nelámou. Pamatujeme obě z dětství, jak se půlka plechu mohla rovnou sníst, protože z rohlíčků byly dvě půlky. Tyhle rohlíčky jsou po upečení takřka nerozbitné, přitom v chladu za pár ní změknou. Nejsou to klasické vanilkové rohlíčky, ale nám i dětem chutnají moc. Musely jsme je dobře schovat.

Ingredience
100 ks

suchá část

  • 40 dkg špaldové mouky
  • 20 dkg mouky z ovesných vloček
  • 20 dkg mletých vlašských ořechů
  • 15 dkg opraných rozinek
  • vanilka

mokrá část

  • 1 vejce (tj. 1 lžíce šlemu z lněného semínka)
  • 2 lžíce sladovitu/sladěnky
  • 15 dkg kokosového oleje (případně. ztuženého palmového tuku)
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu

posyp

  • obilné nebo kokosové sušené mléko
  • sušený sladovit

Jak připravit vanilkové rohlíčky

  1. Mokrou část rozmixujeme a smícháme s částí suchou, vypracujeme vláčné těsto, mouku přidáváme postupně.
  2. Pokud je těsto příliš drobivé, můžeme přidat vodu. Ještě zvláční uležením.
  3. Do těsta přidáme na drobno nasekané oprané rozinky a necháme v ledničce odležet zabalené v mikrotenovém sáčku, ideálně přes noc.
  4. Pak vytváříme malé rohlíčky (velké by se lámaly), které dáme na vymazaný plech nebo pečící papír a pečeme v předem rozehřáté troubě až zespodu zrůžoví.
  5. Pokud chceme rohlíčky obalovat, připravíme si směs ze sušeného mléka a sušeného sladovitu a za tepla obalujeme.

Praktické

  • Tyto rohlíčky jsou výborným cukrovím na Vánoce.
  • Pokud chcete rohlíčky barevné, můžete přidat přírodní barvivo.

Obměna

  • Rohlíčky můžete obalovat také v prášku mesquite, lucumě, mletém kokosovém cukru aj. a místo sušeného mléka můžete použít kokosovou mouku.
  • Ze stejného těsta můžete udělat ještě Hrozinková zrna s mandlí nebo Mandlová prsíčka.

Děti

  • Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
  • Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...
  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mohu slad vyměnit za med? Jaké to má výhody a nevýhody.
    Medu máme hodně a slad nemohu sehnat více jak 200g
    Moc děkuji za odpověď.
    Veronika

  2. Jaké sušené mléko se dá použít na obalení, prosím? Já našla jen sušená mléka s cukrem. Poradíte mi prosím nějakou značku ať jdu na jisto? Děkuji

    • Giano, oni výrobci pořád mění složení, takže je potřeba se vždy podívat, ale teď tu v kurzu psala Kamila, že v ovesném nápoji od EcoMilu, tam nejsou žádné fosforečnany a podobné zhůvěřilosti, tak se po něm podívejte. Případně obalujte v kokosové mouce.

  3. Smíchala jsem bezlepkové mouky, přidala navíc cca 100g pomletých ořechů, místo vejce hrašky, ghí, citr. kůru, špětku soli a trochu prdopeč a těsto drží pěkně pohromadě, zítra to upeču a napíšu, jak to dopadlo. Hraška tomu dává krásnou vůni.

  4. Úplně skvělý receptík. Vajíčko ani jeho „náhražku“ ve formě slizu jsem nepoužila ani ovocný koncentrát. Rozinky jsem rozmixovala a použila jsem kokosový tuk. Skvěle se s tím pracovalo. Jen jsem se chtěla zeptat, zda kokosový tuk je v pořádku, palmový nepoužívám (má špatnou „pověst“), většinou používám olej, ale není to s ním ono. Můžete napsat, v čem je palmový tuk špatný? Děkuji, je to mňamka:)

    • Ovesné vločky se dají koupit bezlepkové,jsou hodně drahé. A místo špaldové mouky stačí použít světlá pohanková nebo v kombinaci s rýžovou.

  5. Dobrý den, poradte mi, kde kupujete kokosovy tuk? Co jsem videla, tak je to celkem draha zalezitost. Dekuji, Katka

  6. Chválím, jsou moc dobré. Sice poněkud náročnější příprava těsta, ale myslím že se vyplatí :) Jak už jsem psala, jde to i s olejem a bez vejce. Jen jsem se prosím chtěla zeptat, na kolik a jak dlouho obecně pečete cukroví (vím že každá trouba peče jinak ale já bych byla schopná pěct cukroví půl hodiny) a jak je nejlépe skladovat aby se hezky rozleželo ale nezkazilo. Tyto rohlíčky mám týden v pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě a jsou pořád dost tvrdé.

    • Já dávám cukroví spíše do chladu a trochu vlhka…a vždy mi cukroví změkne. Také mohu doporučit dát k cukroví rozkrojrné jablíčko, také by to mělo změknout. A peču obvykle kolem 10-15 min.

      • Děkuji. Takže asi radši papírová krabice než neprodyšná plastová.. S tím jablkem mi to jednou zplesnivělo :-(

        • Taky dávám do krabice, no a to jablíčko musíte hlídat…stejně chodím na cukroví a tajně ujídám :-)

    • Já peču cukroví obvykle na 180°C asi 7-10 minut, záleží jak je rozpálená trouba a kontroluji je podle barvy. Nám se vyplatilo rohlíčky skladovat spíš na balkóně, v chladu, kde je trochu i vlhko a trochu změkly.

  7. Zdravím, chtěla bych se zeptat, co je ten ovocný koncentrát??..sladké recepty z těchto stránek se mi zrovna nevedou, (krom na dýňový perník -vynikající!) takže se chci zeptat, když dám do receptu slunečnicový olej, půjde to??… (nechci mít ze všeho kokosky..) díky!

    • Ovocný koncentrát je vlastně dlouho odpařované ovoce až se z něj stane hustá šťáva. Koupíte to ve zdravé výživě pod názvem Ovocenka nebo ovocný koncentrát.

      • chtěla jsem se zeptat, jestli jde něčím nahradit ovocný koncentrát. viděla jsem ho jen v jediném obchodě, ale byla to asi litrovka a kvůli třem lžícím nechci kupovat celý litr (stál asi 130 Kč). šlo by použít třeba nějaký sirup – kukuřičný, ječný, rýžový? nebo máme doma odšťavňovač – můžu si na to vymačkat jablko a použít to? ale nevím, jestli to bude podobné jako ten kupovaný koncentrát… ? je v receptu kvůli tekutině nebo kvůli sladké chuti? moc děkuji. :)

        • Koncentrát vzniká tak, že se vezme šťáva z jablek a ta se vaří tak dlouho, až z ní vznikne sirup. Prodávají se i menší balení a je to moc dobré do čaje :-). Asi to půjde v receptu i vynechat nebo nahradit něčím sladkým, je to sladko kyselé.

  8. Zdravím, místní recepty se mi líbí, ale tenhle je špatně označený – je v něm vejce, tudíž není „vegan“. Navíc Vámi použitý palmový tuk je snad nejméně vhodnou variantou z rostlinných tuků, protože jsou kvůli němu káceny pralesy a umírá jejich přirozená fauna včetně orangutanů. Nejste tady sice vegani a palmový tuk možná je zdravý, ale chtěla jsem na tohle upozornit.

    • Děkujeme za upozornění, hned to opravím. Když jsme tam dávaly tento recept, tak to s palmovým tukem nebylo ještě tak špatné. Dnes doporučujeme spíš kokosový tuk, nebo jiný rostlinný olej.

  9. Dobrý den, jsem bezlepkář a ráda bych nějaké zdravé cukroví zkusila, snažím se stravovat podobně, jako Vy, ale teprve začínám… Myslíte (nebo nemáte ozkoušené) jestli místo mouky špaldovémohu namíchat mouky bezlepkové (pohankovou, rýžovou, jáhlovou…) a místo ovesných vloček vločky třeba jáhlové…nebo je úplně vynechat…? Asi bude nejlépe to zkusit,ale ptám se, jelikož máte určitě větší zkušenosti…Děkuji :)

    • Leono jelikož nejsme bezlepkáři, i když se snažíme lepek omezovat, tak jsme tuto verzi ještě nezkusily. Proto bych navrhla zkusit to v menším množství a poměr vody a tuku upravit až dle toho, jak se vám bude těsto jevit. Určitě nám pak dejte vědět, jak to dopadlo.

  10. Zobrazit všech 29 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHruškový pudink bez cukru a mléka
Další článek„Čokoládová“ poleva z karobu