Ingredience
na mísu placek
- 3 hrnky vařených jahel
- 1 hrnek vařené čočky
- 1/2 hrnku pohankové mouky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kus zelí
- koření: mletý kmín, mletý koriandr, kurkuma
- černý sezam na posypání
- olej
- sůl
Jak vyrobit bezlepkové placky
- Zapneme troubu na 180°C.
- Na oleji orestujeme nastrouhanou mrkev a na drobno nakrájené zelí spolu s kořením.
- Přidáme vařené jáhly a čočku a společně prohřejeme.
- Odstavíme, přidáme pohankovou mouku a promícháme.
- Mokrýma rukama tvarujeme placky.
- Pokládáme na pečící papír, potřeme olejem a posypeme sezamem.
- Pečeme cca 30 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.
Praktické
- Tyhle placky dělám i bez mouky a taky to drží.
- Pokud nechceme v plackách mít znát čočku a zeleninu, můžeme směr před přidáním mouky rozmixovat ponorným mixérem.
Kombinujeme
- Placky nám na talíři zastoupí bezvadně kompletní talíř, je ale vhodné přidat ještě další zeleninu krátce tepelně upravenou, salát nebo kvašenou zeleninu.
Obměna
- Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
- Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.
Děti
- Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.
Mě se nechtěly dělat placky,tak jsem to dala na plech a pekla tak.A protože mám čerstvý lotos,tak jsem ho uvařený ve vývaru nastrouhala do těstíčka + česnek,mouku jsem nedávala a bylo to moc dobré.Udělala jsem k tomu ještě pomazánku z červené čočky,ale je to dobré i jen tak.Děkuji za recept
Paráda, Binko, praktické, taky tak často řeším placky a karbanátky – na plochu do plechu 🙂
Výborné! Další jednoduchý a skvělý recept, děkuji! Iva