Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Placky z jahel a čočky (bezlepkové)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Tyhle placky “co dům dal” bývají hned hotové a jsou vděčnou změnou na talíři. Ideální verze na cesty nebo do práce. V plackách je obilí, luštěnina i zelenina.

Ingredience
na mísu placek
  • 3 hrnky vařených jahel
  • 1 hrnek vařené čočky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus zelí
  • koření: mletý kmín, mletý koriandr, kurkuma
  • černý sezam na posypání
  • olej
  • sůl

Skoro každá žena v některém období svého života začne přemýšlet nad tím, jestli je její váha ideální a jak by ji mohl...

Jak vyrobit bezlepkové placky

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Na oleji orestujeme nastrouhanou mrkev a na drobno nakrájené zelí spolu s kořením.
  3. Přidáme vařené jáhly a čočku a společně prohřejeme.
  4. Odstavíme, přidáme pohankovou mouku a promícháme.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme placky.
  6. Pokládáme na pečící papír, potřeme olejem a posypeme sezamem.
  7. Pečeme cca 30 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.
Praktické

  • Tyhle placky dělám i bez mouky a taky to drží.
  • Pokud nechceme v plackách mít znát čočku a zeleninu, můžeme směr před přidáním mouky rozmixovat ponorným mixérem.

Kombinujeme

  • Placky nám na talíři zastoupí bezvadně kompletní talíř, je ale vhodné přidat ještě další zeleninu krátce tepelně upravenou, salát nebo kvašenou zeleninu.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
  • Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mňam, ty byly vynikající 😊 Akorát jsem měla rýži s pohankou a místo čočky adzuki fazole. K tomu salátek 😊 Děkujeme

Vynikající! Upečené na plechu a podáno jako příloha k zelenině ve sladké curry omáčce=výborná večeře 😋

Ukázat další komentáře