Pokud patříte k maminkám, které z nějakého důvodu kojit nemohou, určitě se trápíte tím, jak svoje miminko krmit. Doporučujeme vám dělat dětem obilné mléko. Ale stačí dětem ke správnému vývoji JEN obilné mléko? Dostane miminko všechny živiny? Bude se mu dobře vyvíjet mozek? Bude mít zdravé kosti? Bude mít dost vápníku, té či oné živiny??? Zeptaly jsme se odbornice na výživu na její zkušenosti.

Není nad mateřské mléko

Že kojení je ideální strava pro novorozence, o tom dnes už asi nikdo nepochybuje. Že není nic na světě, co by se vyrovnalo mateřskému mléku, to asi tušíme a není to třeba obhajovat. Cokoli jiného než mateřské mléko bude vždycky jen náhražka. Pokud tedy patříte k těm nešťastným maminkám, které z nějakého důvodu kojit nemohou, určitě se trápíte tím, jak  svoje miminko krmit, aby újma byla co nejmenší. Víme, že z toho máte těžkou hlavu. Píšete nám na toto téma často a po Helčině článku o mléce se strhla přímo lavina. Stačí dětem ke správnému vývoji jen obilné mléko? Dostane všechny živiny? Bude se mu dobře vyvíjet mozek? Bude mít zdravé kosti? Bude mít dost vápníku, té či oné živiny???Markétka čtyři dny po narození

Kde vzít důkaz

Protože my dvě patříme mezi ty šťastné maminky, které kojily a kojí, nemáme osobní zkušenost s miminkem krmeným jen obilným mlékem. Ano, četly jsme to v knihách, slyšely jsme to vyprávět, ale osobně jsme to nezažily. Asi od nás ani nečekáte, že vám odkýváme jakékoli umělé mléko (mrkněte se na složení, zapojte mozek a pochopíte), ale protože celý web stojí na našich vlastních zkušenostech a praxi, chtěly jsme pro vás najít nějaký důkaz. Nechtěly jsme tak citlivou věc, jako je výživa novorozence, odbýt jen tím, že prostě máte dělat obilné mléko, protože to všichni říkají, a hotovo. 

Zeptali jsme se odbornice přes výživu

Zavolala jsem proto MUDr. Strnadelové, která už má přes 20 let praxe s takovouto stravou. Děti, které byly před 20 lety miminka, jsou dnes dospělými lidmi. A ona vidí, jak prospívají, jak jsou zdraví. Když jsem se jí ptala na to, zda nekojená miminka mohou přežít jen na obilném mléku, okamžitě začala vzpomínat na všechny ty děti, co jsou jen a pouze obilným mlékem “odkojené”. A už vyprávěla příběh Elišky, ze které je dnes krásná mladá žena, příběh dvojčat a další a další zkušenosti s dětmi, které byly jen na obilném mléku, protože je maminky kojit nemohly. Nikdo z nich neutrpěl nějakou zdravotní újmu, nemá nižší IQ nebo něco podobného. Zkrátka ujistila mě, že nic lepšího není a živiny jsou dostačující po stránce minerálů, vitamínů, bílkovin atd. Samozřejmě, že nad mateřské mléko není, vzkazuje vám Vlaďka. Všechno ostatní je jen náhražka a my hledáme tu nejlepší. A tou je obilné mléko.

Pozor na strachy

Vlaďka Strnadelová klade důraz ještě na jednu moc důležitou věc, na kterou nesmíme zapomínat. Většina z vás nám píše velmi ustrašené mejlíky. Žijete v obavách o své drobečky, o jejich zdraví a růst. A to je kámen úrazu. Náš web je sice o jídle, ale obě s Helčou víme, že jenom o jídle to není. A Vlaďka mi to opět připomněla. Vystresovaná maminka, která se o dítě bojí, páchá nechtěně velké zlo. I kdyby vařila to nejlepší obilné mléko na světě, zadělává na problémy svými obavami. Strach je k ničemu. Strach ubližuje víc než špatná strava.  Chápeme, že  ho máte. Ale vám nepomůže a mrňouskovi ublíží. Takže vemte rozum do hrsti, odvahu chyťte za pačesy, strachy a řeči okolí pošlete k čertu a začněte vařit obilná mléka. Třeba právě podle knížky Radost ze zdravých dětí. Není to žádná věda a zdraví našich dětí za trošku té námahy stojí. 

Hodně zdravíčka všem mrňouskům, kteří nemají možnost mít mlíčko od maminky, ze srdce přeje

Eva

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Neuvěřitelných 60 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. O obilném mlíčku tady bylo napsáno spousta řádků, ale přeci jen se potřebuji ujistit…
    Mám půlročního synka a od třetího měsíce je přikrmovaný. Moje mlíčko mu stačí k pokrytí tak cca třetiny denní dávky. Dle MUDr. Strnadelové nespěchám s příkrmy, zatím jsem mu zkusila dát jen mrkvičku. Chtěla bych jej z umělého mléka převést na obilné a dál kojit. Jaké složení obilného mlíčka by jste mi doporučovaly? Synek pije z lahvičky Medela, jak tady jedna maminka už řešila, větší otvor mu v ní dělat nechci, bojím se, že by pak mohl “zlenivět” a nechtěl sát ode mne. Jde obilné mlíčko více zředit vodou?
    Děkuji za rady!

  2. Makrobiotika možná není ideální způsob pro všechny. Ale to, co je dnes považováno za běžnou stravu, není vhodné pro nikoho. Téměř všem lidem tzv. normální strava přinese během života problémy (alergie, únavu, psychické problémy, nadváhu či obezitu a další a další, ale i nemoci daleko vážnější). Někdo se k tomu postaví čelem a hledá způsob, jak z toho ven. Někdo ne. Tak jako neexistuje jeden univerzální a jediný druh sportu, který by vyhovoval všem, neexistuje jeden univerzální a jediný způsob stravování. Každý člověk je jiný. Existuje nějaký důkaz, že tzv. normální strava je zdravá? Spíš naopak, existuje až moc důkazů, že není. Přesto je nám stále a dokola vnucováno, že je to strava správná. Samozřejmě…uberte trošku toho a trošku toho (ale vysadit ne, co bychom si taky počali s těmi všemi kravami a prasaty a mlékárnami a cukrovary… ) Taky on vlastně dneska ani nikdo nechce, aby lidi byli zdraví. Aby se léčili a potřebovali pomoc, to ano. Ale aby byli zdraví, to ne. Takoví lidé mívají kromě zdraví také velice zdravé názory a nedají se opít rohlíkem (ani kváskovým chlebem 🙂 ) Nejsou to ovce, protože používají vlastní mozek a taky jsou daleko méně bojácní. Jsou zvyklí, že nezapadají a nemají s tím problém. Jako test použijete vlastní děti… to jsou silná slova. Pokud to stavíte takto, drtivá většina lidí používá děti k testování zcela běžně. Děti vychováváme tak, jak si myslíme (myslíme! -bez důkazů), že je to správné. Ať se to týče jídla nebo výchovy. Jestli jsme to udělali dobře nebo špatně… možná ukáže čas, možná spíš se nabízí otázka: CO je dobře a CO je špatně? Existuje dobře a špatně? Kdo to posuzuje, CO je dobře a CO špatně? Kde je to dané?

    • Milá Janino, přesně tak, jde hlavně o to, aby lidé používali mozek, to s vámi úplně souhlasím. A taky úplně souhlasím s tím, že strava průměrného člověka je dost děsivá a vede ke spoustě zdravotních problémů. Neznám ale žádného specialistu, který by ty uzeniny, sušenky, smažené věci, jídlo z fastfoodu, polotovary a všechna ta Ečka doporučoval. Je pravda, že moje babička i prababička jedla mnohem více zeleniny a také luštěnin než dnešní lidé a taky jedla méně masa, protože ho prostě tolik nebylo. Ale také v té době každý jedl denně chléb se sádlem, vajíčka, jedly se mléčné výrobky atd. Nemluvím tady ale o stravě nás dospělých, na to je milion názorů, mluvíme tady o těch nejmenších!!!

      Ano, že to testujeme na vlastních dětech jsou silná slova, protože přesně vyjadřují to, jak silné jsou to činy. Máme důkaz na to, že toto mléko dětem neublíží?

      • Pořád nevím, jestli mluvíte o mléku z krabice o které pravděpodobně v té Francii šlo, nebo o čerstvě vyrobeném mléku z obiloviny, luštěniny a semínek, o kterém tu píšeme my? V těchto mlékách je totiž obrovský rozdíl, viz náš nový příspěvek.

        • O tom, že obilné mléko škodí důkaz nemám. O tom, že škodí kravské mléko, Sunary a lepek bohužel ano. Přesto je tohle všechno dále tzv. odborníky doporučováno (mléko navíc v instantní formě) i nejmenším dětem. Nevím, na čem vyrostly vaše děti, pokud tedy děti máte, ale pokud ano, předpokládám, že jedí obdobně jako vy. Takže i vy jste testovala (nebo budete testovat) své děti prostřednictvím stravy, kterou považujete za nejlepší. Tisíc odborníků, tisíc názorů. Znovu se ptám: který odborník může rozhodnout, že obilné mléko je správná volba, aby to respektovali všichni lidé na světě? Nebo obráceně: který odborník rozhodne, že kravské mléko je jediné správné a bude všemi respektován? Ano, nejde to rozhodnout. Každý se rozhoduje sám podle sebe a podle svého svědomí. Jen poznámka. Tenhle způsob stravování je vysoce nakažlivý 🙂 Kdybyste si dala práci, najdete mé starší komentáře, které se velice podobaly těm vašim. Nebyla jsem nemocná, nic mě ke změně stravy akutně nenutilo, jen jsem to zkusila a nestačím žasnout, co všechno se děje. Holky už mám velké, taky jsem je testovala. Vyrostly na tzv. zdravé stravě. Odborníci přece doporučují jíst všechno. Hodně ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, maso, zdravé sladkosti. Starší má astma, alergii. Mladší celiakii. Ani nespočítám, kolik “specialistů” jsme navštívili. Zpětně hodnoceno, užitečný byl jeden. Lékař tradiční čínské medicíny. Milá Snilsko, je to jen o volbě názoru, kterému chcete věřit. A každý ať se rozhodne sám, který je pro něj správný. Já můžu porovnat oba. A vybrala jsem si. Pokud jste vy i děti zdraví, važte si toho a vlastně nemusíte nic řešit. Pak se ale asi těžko vžijete do pocitu mámy, které lítá s dítětem od jednoho doktora k druhému a jediné, co jí doktor dokáže nabídnout (kromě někdy dobrého slova) jsou antibiotika, kortikoidy, antihistaminika, vakcíny, vitamíny a další podobné nic neřešící přípravky. Bohudíky řada maminek chce takovým problémům raději předcházet. A právě pro ty udělaly Eva a Hela tenhle web.

  3. Dobry den, pozor, ve Francii bylo nahlášeno několik případů vážných zdravotních potíží velice malých dětí, které byly krmeny těmito typy mlék a to byl impuls pro nejnovější francouzskou studii, která varuje, že užívání rostlinných “mlék” může způsobit podvýživu, vážné metabolické poruchy, které mohou vést až k infekčním komplikacím nebo dokonce úmrtí.
    (viz http://www.bezpecnostpotravin.cz/anses-zduraznuje-rizika-pri-vyzive-kojencu.aspx)

    Nejdřív z jiného soudku. Moje dobrá kamarádka měla vážné zdravotní problémy – vysoký tlak, cholesterol, dýchací problémy, obezita…… Doktorka jí řekla, že buď zhubne 15kg nebo musí brát spoustu prášků. Tak změnila ze dne na den své stravování – pravidlená strava v menších porcích – hodně zeleniny a ovoce, obiloviny, jen libové maso, ryby, kysané mléčné výrobky, vejce, vaření ze základních potravin a ne polotovary… A za 3 měsíce zhubla 10kg, tlak se jí srovnal, cholesterol v pořádku, plná energie, prostě úplně jiný člověk, prášky samozřejmě brát nemusí.

    Jsem moc ráda, že makrobiotická strava tolik pomohla Marušce, Heleně, Evě a dalším. To je super. Strava dnešního průměrného člověka moc zdravá není a když člověk přejde na makrobiotiku, zhubne a vyřeší tak často některé zdravotní problémy. Je to ale důkaz, že makrobiotická strava je ideální pro všechny? Mohly by se tyto zdravotní problémy vyřešit i jinou stravou? Mohly být třeba některé zdravotní problémy způsobené nadváhou toho člověka? Nebo třeba jeho nesnášenlivostí některé potraviny, kterou při makrobiotické stravě vynechal? Myslíte si, že by to, že se několika lidem při makrobiotické stravě ulevilo, jakýkoli statistik vzal jako důkaz? Existuje nějaký důkaz, že makrobiotická strava je zdravá? (Samozřejmě kromě názoru jedné dr. Strnadelové?) Oproti všem těm odborníkům, kteří před touto stravou varují? Jsou všichni podplacení? Vsadíte si na to? A na test použijete to nejcennější co máte – svoje děti? Proč už jsem několikrát četla, že makrobiotika je věcí víry?

    • Dobrý den, děkujeme za váš názor, ale nemohu s vámi plně souhlasit. Jelikož odpovědi jsou nad rámec komentáře, napsala jsem je rovnou jako články, které v nejbližších dnech najdete na našich stránkách.

    • Zohlednila ta studie co ještě jiného děti jedly, jak dlouho byly kojeny a co při kojení jedly matky? Pokud ne, tak pak to o ničem nevypovídá nic. Pokud ano, ráda bych takovou studii znala. Děkuji.

      • Milá Deareo, jednalo se o děti, které nebyly kojeny, proto není důležité, co jedly jejich matky. A vy víte, od jakého věku, jak dlouho a jak často pily toto mléko děti, u kterých dr. Strnadelová uvádí, že jsou dnes zdraví? A jestli jedli ještě něco jiného? Bylo to třeba měsíční miminko, které nebylo kojené a pilo opravdu jen toho obilné mléko? A i tak, byl by to důkaz, že je toto mléko zdravé pro moje děti?

        • Jestli myslíte obilné mléko čerstvě vyrobené pro děti, které nemohly být kojené, o kterých jsme mluvily s paní doktorkou, tak ty ho pily od narození, jelikož se kojení prostě nepodařilo rozběhnout. V případě, že maminka mléko opravdu nemá a jedná se o novorozeně, je velmi důležité dodržovat přesný poměr obilovin, semínek, řasy a luštěnin a být ve spojení s někým, nejlépe doktorem, který této problematice rozumí. A vařit ho denně čerstvé. Pak budou v obilném mléku zastoupeny všechny esenciální kyseliny a děťátko bude dobře prospívat. Ty děti, které na tomto mléku vyrostly, jsou dneska naprosto zdraví jedinci oproti těm, kteří vyrostli na Sunaru, včetně mě a Evy.
          Když se podíváte na složení dnešních kojeneckých mlék, jde vám hlava kolem ze seznamu ingrediencí. Když se nad tím zamyslíte logicky, tak přeci nemůže být plnohodnotnější nějaká sušená bílá hmota vyrobena částečně z kravského mléka plného antibiotik a hormonů a ze spousty dalších přidaných a obohacujících látek, oproti čerstvě vyrobenému obilnému mléku plného životní energie už jen z toho, že pochází se semínek a obilovin, které po zasazení vyrostou a probudí se v nich život. Když zasadíte Sunar, bude akorát plesnivět.

    • Snilska – nedá mi nereagovat na Váš příspěvek. Předně – nejsem makrobiotik, tedy se vlastně netrefujete do mě. Ale …. proč tolik agresivity vůči těm, kteří se takto stravují a benefity z této stravy pro ně převažují všechna omezení a “nepohodlí,” která jsou s tím spojená? Vždyť Vás nikdo nenutí, abyste jedla makrobioticky? Proč tak často těm, kteří se stravují alternativně, je vnucováno, jak to dělají špatně, ohrožují kde co a kde koho a naopak to není?
      Ad názor jedné dr. Strnadelové…. ale ona není autorem tohoto stravovacího systému.
      MB nemusí být naprosto jedinečná pro každého, ale když se budu bát, nebo budu líná a nikdy to nezkusím, nemůžu vědět, jak by to fungovalo u mě. Čímž nechci říct, že to správné je zůstat u běžných dnešních stravovacích zvyklostí. Ty OPRAVDU škodí. Ale alternativních (zdravějších) způsobů stravy je víc.
      Přeju Vám pevné zdraví a klid v duši (rozčilování zdraví taky škodí). 🙂

      • Milá Fili, kde v mém přízpěvku vidíte agresivitu?

        Jsou tam pokládány otázky, které mají inspirovat k diskusi a k zamyšlení. Pokud bych já chtěla svým dětem toto mléko dávat, určitě by mě zajímala studie, jejíž závěry říkají, že to pro moje děti může být velmi nebezpečné. Jen jsem chtěla, aby maminky měly i velmi podstavné informace z jiného pohledu. A také to je inspirace k zamyšlení nad tím, že možná existují lidé, kterým pomohla makrobiotika, ale kterým by stejně tak pomohlo třeba jen zhubnout, jíst více zeleniny nebo třeba vynechat mléčnou bílkovinu, na kterou jsou alergičtí.

        Fili, přečtěte si prosím můj přízpěvek znovu 🙂

  4. Synovi je 15 měsíců a obilné mléko dávám asi měsíc, o kojení přestal mít zájem po té co jsem musela díky bolavým bradavkám odstříkávat a zjistil, že z hrnečku je to mnohem rychlejší a bylo po kojení. Chci se vás zeptat, jestli si myslíte, že v tom “odpadu” po pasírování, je ještě něco užitečné pro tělo. Je toho poměřně dost, a vzhledem k tomu, že tuto stravu jím pouze já se synem, tak abych s tím zbytečně nezaplácávala tělo a taky mi to moc nejede.. V dobré víře to dám do ledničky, že to do něčeho přidám, a pak to většinou vyhazuji. A taky se chci zeptat, do kdy jste dětem celozrnné obiloviny (rýže, ječmen, oves) pasírovaly. Nějak mi to nění jasné, všeobecně se pro malé děti celozrnné věci nedoporučují a tady je to vlastně hlavně o celozrnných obilovinách. Chápu to tak, že když to pasíruji tak to zbavím nestravitelné vlákniny a to dobré (vitamíny, minerály) se do té kaše protlačí, tak nevím, do kdy mu ty šlupky odpasírovávat.

    • Jasně že v odpadu z pasírování je ještě spousty živin, nemusíte schovávat vše, ale čerstvě bych přidala něco do polévky, do nákypů, do karbanátků…
      O těch celozrnných věcech proč se nedoporučují jsme tu psaly už několikrát. Obecně je to tak, že celozrnné pečivo by se dětem vůbec dávat nemělo, ale právě proto, že není opravdu celozrnné, ale je z bílé mouky a pak jsou do něj přidané těžce stravitelné otruby a je obarvené. Co se týče obilí, tam klidně už můžete začít nejdřív z celozrnnou rýží ze začátku v kombinací s bílou, pak přidejte krupky z ječmene, ovesné vločky…

  5. Katko, dávala jsem ob. mlíčko z flašky od Aventu, dudlík airflex(nejsem si jista, jestli jsem to napsala správně), hodně promixovala a přes jemňoučké sítko propasírovala. Vařila jsem to min. hodinu v tl. hrnci(mimo letní dny). Je dobré dávat ke slupkatému obilí i nesluplaté, např. rýže natural a jemné jáhly, oves a krupky atd. Zkoušejte a vytrvejte, výsledek stojí zato.

  6. Janino, máte pravdu s lékaři jsem si užila svoje, když mi říkali (přímo do mě hučeli), že děti potřebují pečivo, maso, mléko a mléčné výrobky. Že když dcera nebude jíst mléčné výrobky, bude mít v pubertě křivé kosti. Teď že je to zatím v pohodě. Já jsem nevěděla, jak je přesvědčit, i když to mám vyzkoušeno hlavně na sobě. Bohužel naše společnost není připravena na menšinový názor. Musíme vydržet. Když nás bude víc, třeba něco dokážeme. Myslím, že se touto stravou dá změnit i svět.

    • Vauuu. To je slovo do pranice. A já se přidám. Skutečně je tímto možno změnit svět, ale musí se o nás vědět a musí se vědět že lidé takto žijí a jsou zdraví. Dnes je doba kdy každý člověk musí dát jasně najevo kam patří a co dělá. Použiju jeden citát:” Je hezké že jíte jako vegani, ale je to zbytečné když to nešíříte dál.” Vzpoměňte na nedávnou historii – kdyby se lidé báli mluvit a stát si za svým, tak tu máme ještě otroctví. A naše doktorka taky koukala divně a teď jsme zvědaví jak přijme naše odmítnutí očkování.

      • Mně je spíš bližší postoj, o kterém jsem někde četla, a to něco v tom smyslu, že není třeba na všechny strany rozkřikovat, že jím jinak. Souvisí to spíše se skromností, nikoliv s tím, že se člověk bojí mluvit. Mně samotné se to osvědčilo. Pokud má někdo zájem, vysvětlím, popovídám si. U doktora bych to řešila tak, že bych si našla takového, který rozumí (mimochodem chodit k lékaři, který nemá moji důvěru, je trošku podivné). Takže ideálně by to mělo fungovat tak, že doktorům, kteří trvají na nesmyslných tabulkách, by ubývali pacienti a naopak ti osvícení lékaři by jich měli víc 🙂

        • Janino hezky napsáno.Souhlasím. Jen asi blbý dotaz. Jak nacházíte osvícené lékaře? Já byla kdysi poslána za jednou osvícenou psychiatričkou, protože jsem už byla zoufalá ze synových tiků a zhoršujícího se stavu a zároveň jsem nechtěla, aby dostal kupu léčiv od naší dr., která je strašně hodná, ale na každé uprdnutí píše tabletku a milá osvícená paní dr. mi začala vyhrožovat sociálkou, odebráním syna vyčetla mi, že je zanedbaný- přitom my za sebou měli několik alternativních terapií, zkoušeli jsme diety, dlahy, v noci jsem s ním bděla… běhala do školy, učila se s ním… jak najít osvícené dr., kteří akceptují moji jinakost.

        • Jo to by byl ideál, jenže většina pacientů nechce převzít odpovědnost za svoje zdraví, tak potřebují ty neosvícené, co jim dokola na vše něco napíšou. Rozhodně jíst jinak souvisí se skromností. Takový člověk po nějakém čase, kdy překoná prvotní nezdary začíná vyzařovat jakési fluidum a lidé se většinou začnou sami ptát, co se to s vámi děje, nebo co to proboha zobete za úžasné vitamíny, že máte tolik energie a lépe vypadáte. Pak už nastává prostor jim něco povědět. Je fakt, že půlka lidí poslouchá se zájmem a druhá poslouchat nechce. Tolik by toho museli měnit a to oni nechtějí, oni by raději nějaký ten zázrak v tabletě.

      • Na odmítnutí očkování si dejte pozor. Nedávno v televizi byl o tom pořad, kdy říkali, že za odmítnutí hrozí 10 tis. Kč pokuta. Ještě k tomu, zda doktorům říkat, jak nám prospívá jíst jinak. Já osobně jim doporučuji tituly knih, které píši jejich kolegové – lékaři a vědci o tom, jaké výhody má veganská strava, tzn. bez veškerých živočišných produktů.

        • Jo ta pokuta hrozila dokonce opakovaně, pokud jste neuposlechli a nenaočkovali. Jenže jeden pár se pak kvůli tomu soudil a soud vyhrál, že je to zasahování do lidských práv, takže už by nám to nemělo hrozit.

  7. Maminky,proč doktorům neříkáte, že s dětmi jíte jinak? Proč se stydíte za to, že dětem dáváte to, co jim prospívá a ne to, co jim špatně radí lékaři? Oni pak žijí v omylu, že jejich rady léčí a některé maminky jim slepě věří. Kdybych já byla ve vašem věku a měla děti, určitě bych se řídila MB a rady od Evy a Heleny bych troubila do celého světa. Jím jinak, a zbavila jsem se mnoha nemocí. A taky to těm našim doktorům říkám, i když se jim to nelíbí. Není čeho se bát.

    • Víte, jenže vy jedete sama za sebe. Není pravda, že není se čeho bát. Většinový názor je ničivý. A je úplně jedno, že ten většinový názor je špatný. Najděte si tady na stránkách, jak dopadla Ufounka. Jistě, je to extrém, ale řada maminek bojuje s předsudky a nechápavostí ve své rodině, která vyrostla na bůčku a knedlících a nemá sílu ani nervy na to bojovat ještě u doktora. Sama mám děti taky poměrně velké a je to pro mě jednoduché – prostě si jím co a jak chci. A přesto i já – sama za sebe – musím občas bojovat. Jenže mě nikdo ničím hrozit nemůže. Ani tím, že na mě pošle sociálku ani ničím jiným. My, co jíme jinak, víme. Ale ostatní nevědí. Tak jako jsme předtím nevěděli my.

    • Já se nestydím že jíme jinak, naopak, kde můžu hlásám a jelikož jsem kadeřnice, mám komu hlásat. Dokonce jsem nahlodala jiným přístupem i několik doktorek, co ke mně chodí. Jen u dětského lékaře jsem tvrdě narazila a to jsem tam šla tak moc přesvědčená a plná informací… Přeci jen jsou na vás dva (sestra a doktor)a nemohou přiznat, že o tom nic nevědí, prostě si jedou své osvědčené pravdy z roku raz dva podpořené všepřítomnou reklamou a jakmile se odchýlíte začnou vás tvrdě argumentovat svými pravdami… Když jsem odmítla v půl roce umělé mléko jako příkrm (nechápala jsem proč moje mléko nestačí), tak jsme měli první konflikt, pak už jsem radši vždy odkývala že dávám jogurtíčky, masíčko, lepek a mimino si živila po svém. Stačilo že jsme odkládali první očkování a další už jsem odmítla. Pravda je, že čím déle jsem matkou, tím víc se stávám sebejistější a nezávislou na doktorech. Myslím si, že u druhého dítěte už se nedám a budu to říkat víc nahlas. Další problém je, že opravdu vám mohou dítě odebrat, když narazíte na blbce, co na vás pošle sociálku.
      Za nás nejvíc mluví to, že k lékaři chodíme jen na povinné dětské prohlídky. I doktor se minule divil, že nejsme vůbec nemocní. A to je právě možnost mu něco k tomu říct. Bohužel když jsem začala o vlivu jídla, měla jsem pocit, že mě vůbec neposlouchá. Ale jinak šířím kde se dá.

  8. Dobrý den, mám kluka necelých 7 měsíců, bohužel už asi ve 4 měsících jsem neměla dost mlíčka, přes veškerou snahu se to ani po několika týdnech nezlepšilo, tak jsme museli začít dokrmovat, teď už nemám mléko žádné. Škoda že jsem na vaše výborné stránky nenarazila dřív, možná by to změna jídelníčku ještě zachránila… Vždycky když čtu o kojení, mám slzy v očích, je mi hrozně líto, že nám to nefunguje. Nicméně teď už jsme víc než měsíc jen na umělém mléku, vůbec se mi nelíbí dávat nějaký chemický prášek z kravského mléka, takže mi obilné mléko připadá jako záchrana. Jenže Jeník pije celou dobu mlíčko z lahvičky Calma od Medely, která má takový jemný ventilek. Obilné mléko ho okamžitě ucpe, i když je filtrované přes látku. Jinou lahev Jeník rezolutně a opakovaně odmítá, vždycky to skončí jen strašným řevem, i když v ní má normální sunar… Nemáte někdo tip, z čeho mu to dávat pít?

    • A nedala by se tam udělat větší dirka? Hlavně si nic nevyčítejte, v té době jste dělala co jste mohla, příště budete zase chytřejší.

      • No, vzhledem k tomu, že to není klasická jednoduchá savička, ale taková sestava ventilků, tak to nebylo úplně jednoduché, ale nakonec jsem se do toho dala a podařilo se dírku zvětšit. Dneska se z toho Jeník učil pít, dostal už i obilné mlíčko napůl se sunarem a dal to, tak to asi takhle půjde 🙂
        Rozhodně děkuju za inspiraci na vašich super stránkách, i já se pomalu učím jíst jinak a lépe!

  9. Tak jsme to rozkojili 🙂 hurááá a momentálně je syn 100% na mateřském mléku. Moc děkuji za rady a pomoc. Ten týden byl fakt krušný hlavně na psychiku.
    No ale aby se to nepletlo, tak se synovi začal dělat atopický ekzém. Musela jsem přestat ze dne na den jíst mléko, vajíčka, kořenovou zeleninu a jablka, hrušky. Bílou mouku a cukr se snažím omezit a začala jsem co nejvíce “jíst jinak”. Jen mám teď problém, že mám pořád hlad a ona ta tepelná úprava jídla a pro mne úplně nové recepty zaberou dost času, takže bohužel někdy ten chlebík se šunkou nebo marmeládou prostě musím.
    Doufám, že se do pár dnů zlepší a já pak zkusím zařadit i věci ze soji (tempeh, tofu a miso pastu) a postupně odzkoušet co mu vadí.
    Lenka

    • To mám obrovskou radost!!! Jste šikulky, že jste vytrvali, veřte, že tím jste pro syna udělali strašně moc. A jestli je exematik, tak po UM by se vám osypal do krve. Exému se v pohodě zbavíte, když vy úplně vyřadíte ze stravy veškeré mléčné výroky včetně másla, veškerý lepek, vejce, bílý cukr. Zeleniny bych se nebála, ani té kořenové, zkuste nejdřív mrkev, pak petržel, celer opatrně a s ovocem velmi šetřete, jezte ho jen 1-2x týdně a tepelně upravené. Stejně tak pak budete muset stravovat a přikrmovat vašeho syna, aby se mu exém nerozjel, tak už budete zkušenější.
      Máme s tímto problémem velkou zkušenost a vím, jak zázračně exém dokáže zmizet, když matka tohle vše přestane jíst a jak stačí jedno sousto a dítě se znovu osype. Držím palce!

  10. Dobrý den, mám prosbu.
    Synovi jsou 4,5 měsíce a doposud plně kojím, bohužel poslední měsíc se prakticky večer nevyspíme, budí se každé dvě hodiny s pláčem. Uspat jde jedině když ho nakojím, ale před týdnem jsem prodělala horečku a prsa mi dost splaskly a synovi intervaly buzení se zkracují. Díky tomu jsme si uvědomili, že má vlastně hlad.
    Chtěla bych ho přikrmovat na večer obilným mlékem, ale přijde mi divné, že v receptu knihy Radost ze zdravých dětí se jako základ používá rýže, jáhly, fazole, semena a ještě řasa. Nemělo by se s různými příkrmy začínat postupně, pro případ, že by dítěti potravina nevyhovovala?
    Moc děkuji za reakci.
    Lenka

    • Zkuste ještě pár dní vydržet, může mít hlad, tak co nejčastěji přikládejte, mléko by se mělo upravit, je to pouze o poptávce a nabídce, do tří dnů se to srovná a jestli malý trochu přibývá, počkala bych s obilným mlékem až do půl roku. Nejideálnější je mateřské mléko. Děti, i ty, které dobře v noci spaly, se v tomto věku začínají častěji budit, (můj syn se také budil co dvě hodiny asi 2 měsíce a usnul jen při kojení) a když vydržíte, mléko se vám podle potřeby upraví.
      V receptu na obilné mléko jdou fazole ap. kvůli tomu, že toto mléko nahradí plně mateřské mléko, počítá se s tím, že nemůžete kojit, proto tam musejí být bílkoviny ( fazole) a minerály (řasa). Není to myšleno jako příkrm, ale jako plná náhražka za mateřské. Pokud by jste dělala mléko pro dítě, které k tomu kojíte, není nutné tam fazole a řasu dávat. Zkuste ho pro začátek udělat jen z bílé rýže, nebo jahel, či kombinace obojího – rozvařit do kaše a naředit do konzistence mléka, lze jemně osladit ječným sladem, ale raději bych to nedělala, vaše dítě je ještě hodně malé. Pokud budete chtít mít mléko sytější, uvařte rýži, nebo jáhly s mandlemi, mandlí asi čtvrtinu a až bude malému 9 měsíců, můžete udělat mléko podle Strnadelové. Hlavně žádný sunar.

      • Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Bohužel už jsme to s manželem nevydrželi a na radu paní doktorky (že malý má hlad, protože už ve 3 měsících měl 6 kg – prý pak dětem už MM nestačí) prckovi večer dali před spaním rýžovou kaši (tedy paní doktorka radila kupovanou bezmléčnou, ale já raději zkusila ukuchtit domácí) řídkou rozvařenou rýži a jáhly (2:1) a dosladila jsem to ječmenným sladem. Malý spapal asi 140ml, ale stejně se pak vzbudil za 3 hodiny a pak zase pokračovalo celonoční buzení. Mléko v každém prsu vypije cca za 3 minuty a pak je prso úplně prázdné, to mu nestačí a už při pití se pěkně vzteká a pak nemůže dlouho usnout a je rozmrzelý :(.
        Jsem opravdu dost nalomená mu dát Nutrilon nebo alespoň zkusit to obilné mléko. Co když ho opravdu trápím hlady… Tenhle stav jak jsem psala už trvá celý měsíc a postupně se zhoršuje a dovršilo se to mojí střevní virozou, horečkou a pár dny diety, což tvorbě mléka vůbec nepomohlo 🙁
        Ani v tomto případě nedoporučujete mléčnou kaši večer nebo párkrát to obilné mléko přes den/ případně v noci.
        Ještě jednou moc děkuji.
        Lenka

        • To je blbost že dětem ve 3 měsících MM nestačí, přece by to příroda tak špatně nevymyslela, že se musí od 3 měsíců přidávat sunar. Já plně kojila téměř do roka, malý příkrmy nechtěl a také mu jen MM stačilo a dle záznamů měl ve 4 měsících necelých 6 kg. U vás bude ale jiný problém, asi vás vyčerpala vaše nemoc a nedostatek spánku. Jak vy vlastně jíte? Také je hrozně důležité, aby jste vy dobře a kvalitně jedla. Mateřské mléko je vaše přetvořená krev, proto je důležité jíst co nejlépe, ideálně dle knížky Radost ze zdravých dětí. Hodně různých obilovin, luštěniny, přidávat řasy, semínka a čerstvě uvařenou zeleninu a kvalitně žvýkat, přidejte si i kvalitní bílou rýži a mandle.
          Do půl roku by se mělo jen plně kojit, ale pokud to nejde, vždy je mnohem mnohem lepší přidat obilné mléko, nebo rýžovou nemléčnou kaši. Kupovanou rýžovou kaši raději nedávejte, jen ve velké nouzi. Je totiž instatní a to je druh zpracování, který není vhodný pro nikoho, natož pro miminko. Ideálně uvařte každý den čerstvou rýžovou, nebo rýžovo – jáhlovou kaši a synovi ji po kojení přidejte. Připravte si večer obilné mléko a zkuste mu ho v noci dávat, až se nasytí, což může trvat i pár dní, bude spát trochu lépe. Pokud stále nebude spokojený a kojení nepůjde, začněte vařit kompletní obilné mléko (luštěnina, obilovina, semínka, řasa). V knížce Vaříme pro maminky od Dagmar Lužné je několik receptů na obilné mléka podle věku. Mléčná kaše opravdu není vhodná, mléčná bílkovina mu může podráždit střeva a nastartovat třeba exém. Zkuste to vydržet. Jen na obilním mléku vyrostlo spousty zdravých dětí. A dejte vědět, zda se to trochu zlepšilo.

        • No já ty dr. fakt miluju! Náš Vítek měl při narození 3.90kg, v 6ti týdnech měl 6.30kg (to měl starší syn v půl roce) a ve 3 měsícíh měl 8kg. Mně zase paní dr. nevěřila, že jen kojím. Uvěřila, když měl reakci V 8-mi měsících na mléčnou kaši. Takže byl téměř výhradně kojen do roka. Mléko mu očovidně stačit muselo, protože přibýval na váze, měl pomočené pleny a byl velmi spokojené mimčo. Přes svou špeky oplácanou postavičku začal v 7- mi měsících chodit kolem nábytku a lézt po čtyřech, tímto chci říci, že dr a jejich tabulky a grafy mě vždycky spolehlivě nadzvednou ze židle! Zvláště, když překazí kojení!

          • Ha, ha, tak to je přesné, moje dítě bylo také jen po MM mléku pěkný cvalík. Jen jsem dr.odkývala že už od půl roku papá maso, vejce, banány, jogurty a dál jen kojila a pak přidala jen zeleninu a obilovinu. I přes obavy mého okolí, že mi nebude pak nic jíst jí dnes naprosto všechno a moc pěkně a rozhodně to není žádná hubená tyčka.

            • Ano, mám stejnou zkušenost i s kamarádkou, ona vegetariánka, já jím masa málo. Naše plně kojené holčičky byly nejtlutší v okolí. Obě přikrmujeme cca od půl roka, protože to naše děti vyžadovaly. Největší chut na jiné jídlo měla má dcera holem 3/4 roka, ted kolem roka zas preferuje m. mléko a ostatní stravu spíš objevuje a zkoumá. Na váze sice nepřibývá ale ani neubývá. To je ale jedno, hlavně že je zdravá a štastná 🙂
              Ps: Maminky co kojit nemůžete, nic si z toho nedělejte, každý máme svou cestu a děláme to nejlepší co můžeme pro naše děti (já rodila nechtěně císařem). Nejdůležitější je naše láska k nim, ta překoná vše.

  11. Dobrý den,
    mám na vás prosbu. Synovi je 8,5 měsíce a já přicházím o mléko. Mám tak jednu denní dávku mléka. Chtěla bych mu dávat obilné, ale jak to je s tím jídelníčkem a z čeho mu můžu v tomto věku mléko udělat?
    K jídlu se mu snažím dávat trochu vařeného ovoce (moc ho nesní), k obědu má zeleninu a někdy s masem, k večeři rýžovou nebo jáhelnou kaši. Doteď jsem tolik neřešila co sní, protože byl kojený, ale teď se na mě pořád sápe hlady a já mléko nemám. 🙁
    Děkuji za odpověď Štěpánka

    • Dobrý den, určitě si co nejdříve kupte knížku Radost ze zdravých dětí, je to tam dost podrobně a přehledně rozepsané. Jediné s čím v knížce a po našich zkušenostech a znalostech nesouhlasím je dávat ovoce od 8. měsíce, nejdřív bych ho dala v roce a jen tak 2-3x týdně. Pokud nemáte mléko, budete muset synovi co nejdříve začít vařit obilné mléko, to ho nahradí, pak nepotřebuje maso. V komentáři nad vámi jsem Terx napsala jak přesně postupovat s příkrmy i recept na obilné mléko s tím rozdílem, že vy u toho nekojíte. Ovoce raději vůbec nedávejte, hlavně ne teď v zimě, překyseluje, zahleňuje a ochlazuje organismus. Ideálně by syn do roka měl být na bezlepkových obilovinách (jáhly, rýže) a z těch mu můžete také dělat obilné mléko a kaše. Toho by měl mít přes den nejvíc, klidně i s rozmixovanou vařenou zeleninou (mrkev, dýně, petržel…) byť to zní divně, zelenina mu dodá spousty minerálů, vlákniny a vitamínů. Ráno, nebo i v noci, pokud se budí obilné mléko, pak kaši ke snídani či svačině (uvařené jáhly s rýži, nebo zvlášť a rozmixované, pokud mu to nejede, tak lze lehce osladit sladěnkou, ale neučila bych ho na to. K obědu zeleninová polévka s rýží, nebo jáhlami, pokud nekojíte, tak můžete přidat trochu červené čočky, odpol. obilné mléko nebo kaše, večeře podobná obědu, nebo kaše. Není na tom nic složitého, jen střídejte různé druhy zeleniny, z luštěnin červená čočka, adzuki, časem mungo a od roka i ostatní luštěniny. Do kaše lze rozmixovat mandle, jsou výborné i v obilném mléku. Maso, vejce ani mléčné výrobky a hlavně ne pečivo, nic z toho nepotřebuje, je to špatně stravitelné. Vždyť se teprve učí přecházet z tekuté stravy (mateř.mléka) na kašovitou (kašičky, polévky…) a maso je hrozně špatně stravitelné a na tak malé dítě tuhé, nemůže ho rozkousat a ani proslinit, takže ho bude i špatně trávit. Držím palce, dejte vědět jak to jde, není to nic složitého, stačí mít uvařené obilné mléko na dva dny a míchat ho na střídačku se sladem, nebo zeleninou, polévky, kaše…Víc takhle malé děťátko nepotřebuje.

  12. Dobrý den,
    mám prosbu – dotaz. Dceři je skoro rok, je stále kojená, ale místo Dr. doporučovaných jogurtů k odpolední svačině bych ráda zařadila obilné mléko. Mám ale asi zmatek v tom, jaké suroviny používat – více méně často se píše o nevhodnosti celozrných potravin pro děti, kvůli přemíře vlákniny atp. Rýže v receptech je ale doporučována neloupaná (natural). Stejně rozporuplné je uvádění semínek/mandlí – někde se píše, že nejsou vhodná až do 3 let věku… A jak s luštěninami? Neporadili byste mi prosím nějaký recept vhodný pro 11 měsíční dítě? Moc moc děkuji a přeji Vám krásné Vánoce.

    • Dobrý den, moc vás chválím, že stále kojíte a ideálně by jste měla kojit asi do 2 let. Kolem roka by mateřské mléko mělo být hlavní součástí dcery jídelníčku a to ostatní spíše okrajové. Do roka si jako příkrm naprosto vystačíte s vařenou sezónní zeleninou a bezlepkovou obilovinou (rýže, jáhly, nebo jejich kombinace). Ideálně uvařit do rozvařena rýži, může být natural i kvalitní bílá a s ní rozmixujete, nebo propasírujete uvařenou zeleninu. jeden druh stačí (mrkev, dýně, petržel, mrkev, zelí…) To samé s jáhlami. To ji ke kojení vystačí, kolem roka lze po zrníčkách postupně přidávat sůl a přidat červenou čočku. Obilné mléko je také dobré řešení, ale není nutné, když máte vlastní. Pokud by jste ho chtěla vyrábět, tak několik receptů má Dagmar Lužná ve své knížce Vaříme pro děti podle makrobiotických zásad.
      Obilné mléko s jáhlami: 1 díl sladké natural rýže, 1 díl jáhel, 1 díl bílé rýže, 1 díl loupaného sezamového semínka, 2 cm řasy kombu – nemusí být a voda v poměru 1 : 3 (vody více) Sezamové semínko umeleme, nebo rozetřeme v třecí misce, obiloviny propláchneme a vše dáme do papiňáku, máčíme min. 3 hod, max. 12hod. Vaříme v namáčecí vodě s Kombu 1,5 hod. Vznikne hustá kašovitá hmota, kterou je třeba dále zpracovat. Z hmoty část odebereme ( několik lžic), rozředíme vodou do tekuté podoby a chvíli vaříme za občasného míchání bez pokličky. Trošku vychladlé propasírujeme, nebo rozmixujeme a můžeme dosladit trochou sladěnky a mléko je hotové.
      Zbylou hmotu ještě za horka můžeme dát do skleniček, kde vychladne, pak zašroubovat s víčkem a skladovat v lednici až 3 dny.
      Nevařte si na začátek toho moc, je toho fakt hodně, stačí to zkusit z pár lžic obilí a semínek.
      Luštěniny kojené děti mají dostat až kolem roka, ideálně jen červenou čočku, pak adzuki, mungo a ostatní přidávat postupně až kolem 1,5 roku. Semínka a mandle mohou nekojené děti už od půl roku ve formě obilného mléka, samozřejmě rozdrcené a propasírované. Doporučení od 3 let se nejspíš týká toho, že by je mohly vdechnout, což u zpracovaných semínek nevadí. Počkala bych jen s ořechy, ty až od 1,5 – 2 let.
      Celozrnné výrobky opravdu nejsou vhodné pro děti, už jsme to tu někde vysvětlovaly, jen stručně, myslí se tím hlavně celozrnné pečivo, kam jsou přidávány otruby k bílé mouce, to poškozuje dětské střevo. Jinak celozrnná rýže rozhodně nevadí, začala bych bílou a pak to vařila v poměru 1:1 postupně ve prospěch celozrnné.

      • Dobrý den!
        Moc Vám děkuji za vyčerpávající odpověď! Hned jak přijedeme ze svátečních návštěv tak se do toho pustím. Přeji jen vše dobré!

  13. S obilným mlíčkem mám jen samé pozitivní zkušenosti. Jak píše Eva, hlavně se nebát a jít do toho. První dcera byla od 7. měsíce pouze na obilném, druhá už od 4. měsíce. Teď je jim 3,5 a 2 roky. Obě prospívají a mimo občasné rýmy jsou zdravé. Pokud to můžu nyní celkově zhodnotit, je to to nejlepší, co jsem pro své děti mohla udělat. Takže pokud o tom uvažujete, milé maminky, tak do toho jděte. Hodně štěstíčka a hlavně spokojená dětská bříška.

  14. Vlastní zkušenost: Po měsíci a půl MB stravování výrazně mizí celulitida. Je to jen jídlem a občas (maximálně 1x týdně, víc to nestíhám) si dávám odkyselující koupel. Sice to není okamžitý indikátor toho, že se tělo odkyseluje, ale zato spolehlivý.

    • No, diky za postreh, az ted jsem si toho vsimla… Opravdu velky rozdil a to nejime dle zasad na 100%! Presto vynechani mlecnych vyrobku apod. zjevne pomaha – parada! 🙂

      • No když nad tím přemýšlím tak to mám úplně stejně a vůbec mě nenapadlo, že by to mohlo být jen jídlem 🙂

  15. Maminky, děláte mi chutě s obilným mlékem 🙂 Přestože nekojím, asi se do výroby mléka taky pustím 🙂
    Při zmínce o kyselinotvorných semínkách se chci zeptat, kde by šly sehnat tabulky – či seznam – kyselinotvorných a zásadotvorných potravin. Opravdu vědecky podložená data, protože po tom, co jsem prostudovala snad všechno na internetu, jsem zjistila, že různí autoři si celkem protiřečí. Např. mandle byly jednou kyselé, jindy zásadité apod. Nejde mi o energetické působení či jiné vlastnosti, ale o kyselino/zásadotvornost. Neměli byste o něčem takovém ponětí?
    Díky

    • Není univerzální seznam kyselinotvorných a zásadotvorných potravin. Co u jednoho reaguje kyselinotvorně, mpže u druhého reagovat zásadotvorně. Také záleží, jak jíte, kdy jíte, jak kombinujete – i z té nejlepší stravy můžete velice jednoduše udělat kyselinotvornou (např. jíte-li pozdě večer, nebo to s něčím nevhodně zkombinujete, nebo nedáte trávení dostatek času strávit předchozí jídlo…). Kupte si papírky na měření pH (např. Triphan) a měřte si pH moči, zaznamenávejte, co jste snědla a jak se měnilo pH, po pár týdnech budete mít jasno, jaký je právě Váš seznam Z / K potravin.

    • Vir, na toto téma má Dr. Strnadelová ve své knize kapitolku. Teď jen z hlavy vím, že zelenina a mandle jsou zásadotvorné a obiloviny, luštěniny a ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Hodně kyselinotvorné je maso, cukry, mouky, mák a vychladlá zelenina a myslím i tuky.
      Ještě se podívám a dám vědět. Ale myslím, že vědeckost tam uvedená není. Tepelně upravená zelenina neutralizuje kyselost.
      Myslím, že dobrý příklad uvádí těstoviny s mákem, kde je právě mouka, cukr, tuk a mák a z toho často pálí žáha. A já si říkala, co mi to jídlo dělá, o pálení žáhy jsem neměla ani ponětí, ale zažité chutě člověk těžko předělává, chce to pevnou vůli a hlavně si najít jiné dobré chutě a jídla a inspirace je tady dost díky Evě a Helči.

      • Děkuji, ono přirozené potraviny jednoduše upravené budou logicky nejlepší. I když i ta úprava je důležitá, protože se jí dá mnoho pokazit. A nudle s mákem jsou pěkný příklad, pro mně osobně jsou bílé pšeničné těstoviny skoro “jedovaté”. Přisuzuji to i silnému kyselinotvornému účinku bílé mouky, stejně jako sýry, cukr apod.

  16. Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, zda mohu kombinovat různé luštěniny (vařeno dle receptu ze semináře) např. dnes jsem tam dala červenou čočku a bezpluchý oves (ten je tam navíc). Můžu dávat různé luštěniny jako adzuki, mungo, čočku, atd?
    A kroupy tam musí být vždy nebo je mohu taky něčím jiným nahradit? Chutná tedy jinak než to z mlékovaru (řekla bych, že hůř…), ale to bude asi těmi luštěninami… A když už nemám sladovit, ale rýžový sirup, můžu ho tam místo toho dát na doslazení? A taky jsem zkoušela variantu, kdy mi došly mandle a neměla jsem sezam, tak jsem tam místo toho dala slunečnici…, je to špatně? Díky za rady.

    • A jak máte velké dítě? Pokud je mu už přes rok, tak to klidně mohou být různé kombinace lepkových i nelepkových obilovin. Červenou čočku od roka, pokud je dítě kojené, u nekojeného klidně i dříve. Ostatní luštěniny od roka a půl. Kroupy tam být nemusí, jen by to měla být první lepková obilovina, se kterou se dítko setká. Kombinace můžete zkoušet různé, jen by tam měla být většina obiloviny. Semínka slunečnice klidně používejte a výborný je i sezam, či kombinace mandle a sezamu.
      Sirup ať už je rýžový není moc ideální, obsahuje většinu jednoduchých cukrů, lepší je sladěnka.
      Každopádně vše z toho, co jste uvedla je vždy lepší než sunar.

      • Heleno, nechci se hádat, ale mám za to, že překyselují oříšky všeho druhu, jen mandle ne a semínka také ne. MYslím, že jsem to četla tak různě … Můžu se ale mýlit. Lucka

        • Děkuji Tuštičko za upozornění, je to tak, olejnatá semínka jsou zásadotvorná, stejně jako mandle.

      • Dceři budou za pár dnů 2 roky. Kojená byla jen v šestinedělí a to horko těžko, protože jsem neměla skoro žádné mléko a nepodařilo se nám rozkojit (i přes zapůjčenou odsávačku, atd.), ani rady laktační sestry nepomohly.
        Od té doby je na umělém mléku, které odbourávám a nahrazuji ho obilným. Mléčné výrobky nejí žádné, takže když chce mlíčko, tak je to jen to její obilné.

  17. Dobry den, mam doma kojence a bojim se jist lusteniny a celozrnne obiloviny, ze jsou nadymave a maleho pak boli brisko. Jakou s tim mate zkusenost?

    • Dobrý den,
      já jsem při obou kojení luštěniny zařadila bezprostředně po porodu, kamarádka mi vařila už do porodnice, jen je dobré, hlavně nutné;), luštěniny přes noc namočit, následně přivést vodu k varu, slít, vařit znovu s cibulí, bobkovým listem, saturejkou či marjánkou… Obiloviny jsem taky namáčela a obojí vařila tak minimálně hoďku. Ani jedna dcerka nadýmáním netrpěla…

      • podle toho co vidim ja – nelze zkusenost jedne maminky aplikovat pro jinou. Nehlede na to, ze holcicky vseobecne na bolebrichy trpivaji mene. … Ingrid, neni problem zacit v dobe kdy necestujete, nemate ockovani, ci jine stresy a zacit pri kojeni zkouset lusteniny – zacit treba hraskem, cervenou cockou. Vetsina zdroju o vyzive rika, ze nikdo zatim nevi, proc nektere deti na prdiky trpi a jine ne e. Jakmile ale “pukne hraz” a dite zacne s bolebrichy, traveni je na problemky nachylnejsi a je vhodne nadymave zavadet o to opatrneji. Nas maly byl bolebrich opravdu super velky ale ze zdravotnich duvodu jsem zacala s zitnymi otrubami a rozdil jsem u maleho nespozorovala — za to na susenky snad reagoval pokazde :))).

  18. Zobrazit všech 60 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekAdventní půst dneska začíná, kdo ho drží s námi?
Další článekVánoce jsou za dveřmi