Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové knedlíky z jahel a rýže

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
sezóna léto

Opět jedna velmi chutná a rychlá verze pro knedlíky či nočky. Stačí ráno uvařit víc na snídaňovou kaši a máte základ pro obědovou přílohu. A jako všechny knedlíky, i tyto můžeme dát malým dětem do ručičky na svačinku.

Ingredience
6 porcí
  • 1 hrnek rýže
  • 1 hrnek jahel
  • 4 hrnky vody
  • sůl
  • pohanková mouka jen pro případ řídkého těsta

Donedávna jsem si myslela, že jím celkem zdravě… Ale poslední dobou mi nebylo dobře. Místo snídaně jsem si bral...

Jak připravit jáhelno-rýžové knedlíky

  1. Pokud nemáme obiloviny již uvařené, uvaříme je tak, že dáme na dno hrnce propláchnutou rýži, přidáme 4 hrnky vody a přivedeme k varu.
  2. Pak přidáme oprané jáhly, osolíme, přiklopíme a bez míchání vaříme na mírném plameni, až se voda vstřebá.
  3. Takto připravené obiloviny jsou rozvařené a není potřeba je spojovat moukou, budou vám držet samy.
  4. Nevěříte-li si, že se knedlíky povedou, nebo máte obiloviny studené z předchozího vaření, přidáte trošku vroucí vody a zaprášíme pohankovou moukou.
  5. Vypracujeme rukama velmi tuhé těsto a vlhkýma rukama vytvarujeme koule, šišky nebo nočky, válečky a dáme vařit do osolené vroucí vody.
  6. Pokud jsme nepřidávali mouku, budou hotové hned, jak vyplavou. Pokud jsme přidávali mouku, dáme jim ještě nějakou minutu k dobru.
  7. V případě nejistoty jeden vyzkoušíme rozkrojit, není-li hotov, dáme jej dovařit.

Praktické

  • Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě.
  • Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je nahřát na pařáčku.
  • Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí.
  • Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.

Obměna

  • Do těsta na knedlíky můžete přidat oblíbené koření, čerstvé či sušené bylinky nebo burizony pro nadlehčení.

Kombinujeme

  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Děti

  • Pokud vynecháme sůl, jsou tyto knedlíky vhodné i pro nejmenší děti. Jinak podáváme od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Knedlik je skvělý. Dělala jsem pro rodinu svíčkovou a nebyl knedlik.Mela jsem ale jahly z předchozího dne atak jsem usoulala malé knedlíčky.Vzala jsem si jen omáčku a knedlíky, bez masa,ale i tak je to výborné. Můj bratr je celiak a kupuje drahé bezlepkové veci i knedlíky v obchodě, musím mu říct,jak je toto jednoduché a přitom levne a chutné.

Příště musím ušoulet menší knedlíčky nebo kuličky. Vždy se mi povedou… Tito obří knedlíci se mi rozlámali při pokusu o vytažení… Ale nakonec to není tak hrozné, po nakrájení vypadají celkem ok 🙃

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

55
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření m...