Opět jedna velmi chutná a rychlá verze pro knedlíky či nočky. Stačí ráno uvařit víc na snídaňovou kaši a máte základ pro obědovou přílohu. A jako všechny knedlíky, i tyto můžeme dát malým dětem do ručičky na svačinku.
Ingredience
6 porcí
  • 1 hrnek rýže
  • 1 hrnek jahel
  • 4 hrnky vody
  • sůl
  • pohanková mouka jen pro případ řídkého těsta

Jak připravit jáhelno-rýžové knedlíky

  1. Pokud nemáme obiloviny již uvařené, uvaříme je tak, že dáme na dno hrnce propláchnutou rýži, přidáme 4 hrnky vody a přivedeme k varu.
  2. Pak přidáme oprané jáhly, osolíme, přiklopíme a bez míchání vaříme na mírném plameni, až se voda vstřebá.
  3. Takto připravené obiloviny jsou rozvařené a není potřeba je spojovat moukou, budou vám držet samy.
  4. Nevěříte-li si, že se knedlíky povedou, nebo máte obiloviny studené z předchozího vaření, přidáte trošku vroucí vody a zaprášíme pohankovou moukou.
  5. Vypracujeme rukama velmi tuhé těsto a vlhkýma rukama vytvarujeme koule, šišky nebo nočky, válečky a dáme vařit do osolené vroucí vody.
  6. Pokud jsme nepřidávali mouku, budou hotové hned, jak vyplavou. Pokud jsme přidávali mouku, dáme jim ještě nějakou minutu k dobru.
  7. V případě nejistoty jeden vyzkoušíme rozkrojit, není-li hotov, dáme jej dovařit.

Praktické

  • Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě.
  • Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je nahřát na pařáčku.
  • Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí.
  • Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.

Obměna

  • Do těsta na knedlíky můžete přidat oblíbené koření, čerstvé či sušené bylinky nebo burizony pro nadlehčení.

Kombinujeme

  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Děti

  • Pokud vynecháme sůl, jsou tyto knedlíky vhodné i pro nejmenší děti. Jinak podáváme od 1,5 roku.

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá se, né že by vše,...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na kari (přidala jsem ho trošku...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme do plavek". Byla jsem přesvědčená,...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla jsem 100% a diplom si...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle uvařené a velice dobré. Už...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou fázi cyklu.. a taky to...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc dobře, mám dole 4 kg...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy...

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy nedělala a povedlo se! Mám...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým...

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo bavit, to tohle JJ je...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak moc mi chyběla teplá zelenina....

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se dokopala k tomu, najet na...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle týdnu. Zaujaly mě, ale nějak...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun úplný nesmyslů, jako jsou třeba...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak, abych byla zdravá. A k...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou 2 roky a jeste nikdy...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer, někdy i během dne hledám..a...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

29 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jídlo na obrázku vypadá moc dobře. Asi už nevíte, co to bylo, že? 🙂 Chtěla bych tyhle knedlíky udělat, ale jáhly moc nemusím, takže k nim hledám nějakou výraznou omáčku …

  2. Je, tak se mi povedly 🙂 Bez mouky, jupiii! Dala jsem dle komentaru na radu jen probublavat a k memu vekemu prekvapeni zacali po delsi chvili knedlicky (kulicky) vyplavavat nahoru. A fakt dobry. To mam radost, ze zas umim neco novyho, zdavyho! 🙂

  3. Do zbytků z předešlého dne (uvařené ovesné vločky a jáhly) jsem přidala pohankovou mouku, vytvořila jsem malé knedlíky, které jsem zavařila do vroucí osolené vody, ale hned po vyplavání se úplně rozpadly. Těsto bylo husté, knedlíčky se tvořily docela dobře.
    V čem jsem udělala chybu?

      • Chci se zeptat, kyž nepoužiju žádnou mouku je nutné knedlíčky znovu vařit? Udělala jsem těsto bez mouky a tvarovala malé knedlíčky, které jsem nechala vychladnout a druhý den na pařáčku ohřála a podávala s dušeným zelí a cibulkou.

        • Takové už se vařit nemusí, ony by se taky zřejmě rozpadly. To se mi občas stane s těmi s moukou, když je nevyndám hned jak vyplavou. Vlastně je dobrý nápad uplácat z uvařené obiloviny koule a nevařit je. Polentový knedlík se taky už nevaří.

  4. Ahoj holky, tvarujete ty knedlíky rukou namočenou ve vodě? a pořádně je zamačknout? taky se mi rozpadají a když přidám víc mouky tak jsou pak tuhé jako podešev 🙂 vaše vypadají takové nadýchané, jako obláček…

    • Tak jako obláček nebo knedlík z bílé mouky s droždím to nebude, Oli 🙂 Mokré ruce a pořádně uválet doporučuji, víc mouky pomůže, když to nedrží samo, ale ne moc, aby právě nebyly tuhé. Když je chceme mít opravdu nadýchanější, tak je dobré přidat burizony.

    • Ano rukou ve vodě a nemusí být úplně tuhé, tak akorát, aby držely tvar a trochu zmáčknout a do vody. Hned jak vyplavou tak vyndat!

    • Tak dneska jsem zkusila ještě jednou,poměry vody jsem dodržela, rýže zůstala celé zrno (bílá dlouhozrna), ale vytvarovat to šlo krásně do válečků. Zmáčkla jsem to pořádně , bylo to pevné, ale jak to šlo do vody vroucí, tak za 5 vteřin se začali oddělovat jednotlivá zrna, jahel i rýže. Nemá se to tedy předem rozmixovat?

      • Ja sa práve vždy obávam,že to takto dopadne takže nekompromisne parím na paráku.Dám na parák vätší kus papiera na pečenie na neho knedliky,preložim polovicou papiera aby na nich nekvapkala voda a dam pariť.Robím tak všetky knedlíky,”masové koule”,”bramborové špalíčky”atd.a nikdy sa to nerozpadne.

        • Taky většinou napařuji. Přijde mi to i jednodušší, ale co se týče vaření tak myslím, že vtip je v tom (jak píše pí Lužná ve své knížce pro děti) nevařit klokotem. Takže od té doby dávám hodně na malý stupeň, že jdou ve vodě jen malé bublinky a vše mi drží pohromadě i když to není extra tuhé. Dřív jsem taky všechno hned rozvařila a byla naštvaná 🙂

          • A VŮBEC….Proč to ještě jednou vařit? jáhly i rýže jsou uvařené teplé..stačí vyformovat do válečků a šup na talíř 🙂 Ne? a na druhý den ohřát parákem…tak jsem si to usnadnila , ha

            • Moje slova, Oli, ale ženské se bojí, že to nebude držet. Já to taky tak dělám. Díky za podporu 🙂

      • Můžete, ale já nemixuji, možná málo mouky? Zkuste to dát na pařák ve formě většího válečku jako knedlík a nechat 30-45min, pak se nic neoddělí.

        • Taky podle Lužné nevařím knedlíky klokotem, voda v podstatě vůbec nevaří a po vyplavání do minutky vytahuju. Nedovařené rozhodně nejsou, jak ta voda nevře, tak jsou tam knedlíky dýl, podle toho jak jsou velké a provaří se dostatečně. Od té doby se mi nic nerozvařilo. Výborné jsou taky čistě jáhlové uvařené 1:3 a zahuštěné trochou kukuřičné mouky.

  5. Tiez som robila knedlicky, teda gulicky a tiez sa mi rozpadli – teda, z nejakych desat kusov mi ostalo pat, o nieco mensich, ostatne sa rozpadli uplne. Muku som nepridavala, varila som s cerstvo uvarenej ryze a psena… Druhu polovicu som ponechala bez varenia vo vode – ved to obilie uz uvarene bolo a zjedli sme to tak…

    • Možná jste je tam nechala moc dlouho, stačí je vařit pár minut, než vyplavou. To že jdou vařit bez přidání mouky máme vyzkoušené jen v kombinaci jáhly a rýže. S pšenicí si myslím, že to nemá šanci bez přidání pohankové mouky držet, je to moc velké zrno.

  6. Dobrý den, dělala jsem nočky z jahel. Měla jsem jáhly dosti tuhé tak jsem nepřidávala pohank.mouku, jen jsem to tuhé těsto osolila a dělala nočky a šišky. Ještě než stačily nočky vyplavat, tak se úplně rozpadly, šišky vydržely. Nevíte náhodou proč? Jinak šišky byly výborné.Škoda těch nočků.

    • Dobrý den, těsto musí být opravdu hodně tuhé nebo si ho pojistit moukou. Nevím, jestli nočky byly ve vodě zároveň se šiškami, to je tak asi jediné, co mě napadá, že by mohlo vadit. Na nočky už to mohlo být moc, na šišky ještě málo varu. V každém případě škoda jahel a nočků, takže takový zahuštěný vývar klidně použijte jako základ polévky nebo omáčky, případně v případě podobné nehody přeceďte přes sítko, zahustěte moukou a znovu vytvarujte knedlíky, které dejte znovu vařit. Na druhý pokus už to určitě vyjde!

      • Mně se stalo úplně to samé, že se rozpadly, vypadaly tak pevné, vytvarované a bác! Jakékoliv nočky se mi daří nerozvarovat v nepravidelných intervalech..asi záleží na fázi měsíce :-))) nebo stavu kuchařky?

        • Tak raději více mouky než se to vychytá 🙂 Důležité je, že to berete s humorem! Fáze měsíce má jistě svoji roli a o stavu kuchařky už vůbec nepochybuju. Otrávená kuchařka vaří otrávené jídlo a naopak. Víte, proč vám někdy od stejného kuchaře chutná a jindy ne? Zeptejte se ho, kdo ho ten den naštval :-)) Každopádně rozvařené nočky vyberte z vody, zahustěte moukou a znovu naházejte do vody, napodruhé už to vyjde!

  7. Zobrazit všech 29 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkové jáhlové nočky
Další článekMoje první pickles – kvašená zelenina