Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

BBQ tempeh žebírka (vegan)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Jak si vychutnat tempeh? Zkuste ho ve formě šťavnatých “žebírek” servírovaných s lahodnou BBQ omáčkou podle tohoto receptu. Když tempeh předtím ještě ogrilujete, bude to hit!

Ingredience
  • 1 tempeh (natural nebo ochucený)
  • 1/4 hrnku rajčatového protlaku
  • 1/4 hrnku sojové omáčky
  • 1/4 hrnku obilného sirupu
  • 1/4 lžičky kari pasty (nebo trošku chili)
  • 1 lžička mleté cibulky v prášku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 hrnku zeleninového vývaru

Martina známe díky jeho komentářům a fotkám v kurzu Vánoce jinak. Už vloni byly jeho pokrmy a nápady k nepřehlédnutí,...

Jak připravit žebírka z tempehu

  1. Tempeh nakrájíme na cca 5 cm široké plátky (žebírka) a každý plátek (žebírko) nařežeme jako hřebínek.
  2. V hrnci/pánvičce smícháme všechny ingredience na omáčku kromě tempehu.
  3. Přivedeme k varu a vložíme tempeh.
  4. Snížíme plamen a vaříme až omáčka zhoustne.
  5. V polovině vaření tempeh otočíme.
  6. Podáváme pomazaný zbylou omáčkou.

Praktické

  • Žebírka můžeme podávat například k dušenému zelí a knedlíkům, jáhlové nebo batátové kaši, hranolkům ze zeleniny (např. batátovým), v tortille či jiné placce (místo hamburgeru) nebo salátu (můžeme nakrájet na tenké pásky nebo kostky) atp.
  • Podávejte třeba s tofunézou.
  • Ještě lepšího výsledku dosáhneme, když tempeh před vařením/pečením v marinádě opečeme na olejem pomazané grilovací pánvi s žebrováním. A poté pokračujeme podle postupu v receptu.

Obměna

  • Místo tempehu můžeme použít i tofu nebo seitan.
  • BBQ omáčku můžeme měnit dle chuti.
  • Místo vaření v hrnci/pánvičce můžeme i péct v menším pekáčku nebo pečící nádobě. V létě se dají žebírka grilovat.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 3 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
17. 3. 2021

Dnes (16.3), jsem se pokusil o “žebírka” a mojí první BBQ omáčku 😀
Indické osvěžující citrónové jáhly, napařená mrkev, pickles, posypka gomasio. Vynikající omáčka, použil jsem tempeh natural a i bez grilování to byla prostě bomba 😀 Indické jáhly krásně vyrovnávají chuť “ostrých” žebírek.

Ukázat další komentáře