I vánoční cukroví se dá upéct z ingrediencí, které tolik nezatěžují náš trávicí systém a ještě nám dodají spousty minerálů. Pro náročnější, kteří mají rádi krémové cukroví a přitom by rádi mlsali zdravě, nabízíme čerstvě vyzkoušený recept na ořechové košíčky.

Ingredience
30-50 ks

těsto:

  • 200 g celozrnné jemně mleté, nebo hladké špaldové mouky
  • 80 g kokosového tuku
  • 120 g nastrouhaných vlašských ořechů
  • 1 vejce (tj. šlem z lněného semínka)
  • 40 g sladu

krém:

  • 2 lžíce celozrnné špaldové mouky
  • 200 ml vody
  • 150 g oříškového másla, tahini nebo kokosového/palmového tuku
  • 150 g sladu
  • 80-120 g mletých vlašských nebo lískových ořechů

ostatní:

  • vyloupané mandle na ozdobu
  • marmeláda bez cukru

Jak připravit plněné ořechové košíčky

  1. V mixéru ušleháme tuk, „vejce“ a sladěnku a vše přisypeme do mísy s moukou a ořechy.
  2. Rukama dobře propracujeme těsto, které dáme na noc odpočinout v mikroténovém sáčku do lednice.
  3. Druhý den napěchujeme těsto do formiček na košíčky, stačí tenčí vrstva a necháme ve formičce důlek, místo na budoucí náplň.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 8-10 minut, dokud lehce neztmavnou.
  5. Necháme vychladnout a pak vyklopíme.
  6. Ve studené vodě rozmícháme pomocí metličky mouku a vaříme za stálého míchání asi 5 minut, aby se dobře provařila. Pokud mouka hodně saje, musíme přidat trochu vody.
  7. Po 5 minutách, kdy nám směs zhoustne, přidáme sladěnku, mandlové, nebo oříškové máslo, nebo jen tuk a vaříme ještě 3 minuty za stálého míchání.
  8. Poté vyšleháme dohladka a zahustíme mletými ořechy.
  9. Necháme vychladnout.
  10. Na dno košíčku dáme mini kopeček marmelády a pak lžičku ořechové náplně.
  11. Jako ozdobu zapíchneme mandli.
  12. Skladujeme je raději v ledničce, nebo v chladu.

Praktické

Obměna

  • Místo 200 g špaldové mouky ji můžete odlehčit přidáním rýžové mouky v poměru 120 g špaldové a 80 g rýžové mouky. Nebo můžete dát celozrnnou pšeničnou mouku.
  • Slad můžete nahradit obilnými nebo jinými přírodními sirupy.
  • Pokud máte málo ořechového másla, lze přidat jen část a zbytek nahradit palmovým, nebo kokosovým tukem.
  • Experimentujte s příchutěmi krémů. Místo oříšků na zahuštění, můžeme použít i kokos a získáme kokosový krém. Když do hotového krému rozmixujeme rozpuštěnou karobovou čokoládu, získáme čokoládový krém. Košíčky můžeme zdobit i půlkou vlašského ořechu.

Děti

  • Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
  • Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...
      • Dagbri, tenhle recept jsem dělala v roce 2011 a už si nepamatuju, jak dlouho vydržel :-)) Já dělám všechno relativně těsně před Vánoci, tak si vůbec netroufnu vám říct.

    • Konzistenci si můžete klidně doladit podle potřeby. Já stejný krém vždycky použiju na víc způsobů – na slepení, na zdobení apod.

  1. Tak jsem dnes upekla kosicky v bezlepkove variante a drzi !!! :-) Pouzila jsem kombinaci jahelne a hladke ryzove mouky v pomeru 1:1. Stejne mouky a pomer jsem pouzila i na pracny a taky se povedly.

  2. Když nahradím špaldovou mouku bezlepkovou, budou mi kosicky drzet? Delala jsem je loni,ale ze spaldove mouky..

    • Nemáme to vyzkoušené, ale když chybí lepek, špatně to drží. Byla bych pro dát tam alespoň třetinu pohankové, ta pojí dobře. A dejte vědět, jak se to povedlo!

  3. Dobrý den,
    zajímalo by mne – dá se v receptech vyměnit sladěnka třeba za Agavový sirup nebo med?

    • Dá se vyměnit za cokoli. Jen sirupy jsou tekutější, tak je potřeba vždy doladit podle potřeby vodu, mouku apod., zkrátka aby těsto drželo. Agávový sirup tedy spíše nedoporučujeme, to už raději svátečně ten med.

  4. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat. Jestli by se to bio vajíčko dalo nahradit banánem/slizem ze lněného semínka?
    Děkuji, Verča

    • Vajíčka budeme podrobně probírat v některým s dalších týdnu. Sliz je v pohodě, banány my moc nedoporučujeme.

  5. Taky by mě zajímalo jak dlouho to vydrží. Jestli už můžu plnit, když bych chtěla cukroví jíst aspoň do Silvestra.

  6. Dělala jsem košíčky z mletých jedlých kaštanů namísto vlašáků, a vršek polila karobovou polevou a na to dala rozinku. Část těsta jsem dala do formiček na oříšky a stejnou náplní slepila. Do náplně jsem dala místo vlašáků kokosovou mouku. Povedlo se a jsou výborné.

  7. Manžel se každý rok těší na ovocné košíčky a v podstatě je to skoro jediné cukroví, které peču :D
    Zajímalo by mě, jestli existuje nějaká zdravá alternativa (jestli jste už vyzkoušely) pudinkového krému, kterým se ty košíčky plní.
    Košíčky jsem udělala ze špaldové a rýžové mouky, bez cukru pouze se sladěnkou, tak bych je nechtěla ničit jedovatým cukrem.
    Díky za tipy

  8. Chtěla jsem se zeptat jaký přesný tip mlýnku používáte na mandle. Já mám sice nožový mixér, ale do krému se mi to nikdy neušlehalo…:-(

    • Já má hodně silný mixér, který dokáže dlouhým mixováním vyrobit i mandlové nebo kokosové máslo, musí mít hodně otáček.

  9. Dobrý den, mohla bych poprosit o radu? Dělala jsem Vaše ořech. košíčky – pouze korpus a ráda bych je naplnila nějakým jáhlovým krémem třeba s oříšky, nevěděla byste náhodou o nějakém receptu, který by po naplnění košíčků i hezky zatuhl? Děkuji, Tereza Š.

    • Konkrétně vám asi neporadím, letos jsem je díky vytíženosti nepekla, ale zaměřila bych se na jáhly co nejvíc zahuštěné mletými oříšky možná s troškou kokosového tuku. Nebo je nakonec polijte karobovou čokoládou.

  10. O palmovém tuku jsem teď nedávno poslouchala ňáký pořad v televizi a Zicherka má pravdu.Naše legislativa totiž nedává za povinnost tento tuk uvádět,takže výrobci většinou napíší rostlinný tuk a je to v pořádku.Palmový je totiž levný,tak se hodně při výrobě čehokoli používá.Kokosový se už dá běžně koupit ve zdravých obchodech.A nebo jako já z malého města si ho musíte objednat přes internetový obchod.

    • S touto informací jsem se v poslední době také setkala, vždy jsme používaly kokosový tuk, ale v poslední době mám pocit, že stejně nejlepší je slunečnicový, nebo sezamový olej a peču s ním vše.

  11. Palmový olej je vůbec nejhorší z olejů. Předpokládám, že stejné to bude i s tukem – nebo se mýlím? S kokosovým tukem nemám žádnou zkušenost (ani nevím, kde ho sehnat), šlo by použít i něco jiného? díky.

  12. To vypadá naprosto skvěle. Nikdy by mě nenapadlo, že se dá toto vytvořit za pomoci zdravých surovin. Je červen ale asi už začnu trénovat na Vánoce :). Škoda že němůžu oříšky, snad mi poslouží mandle stejně.

  13. Zobrazit všech 31 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek„Čokoládová“ poleva z karobu
Další článekKapustovo-dýňová omáčka s adzuki