Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Velké bílé fazole na kyselo

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Velké fazole milujeme. Dnes jsme si moc pochutnali téhle dobrotě.

Ingredience
na 4 porce
  • 2 hrnky vařených fazolí
  • 1 hrnek vody z fazolí/vývar/voda
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • kus bílého zelí
  • 1 hrnek kvašeného zelí
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce tamari / sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • trochu vody
  • olej
  • sůl

O Jíme Jinak vím už několik let, ale až letos jsem se konečně rozhodla poctivě začít. Od kurzu jsem si slibovala, že ...

Jak připravit výborné fazole na kyselo

  1. Zeleninu očistíme a pokrájíme. Cibuli na kostičky, petržel nastrouháme na hrubo, zelí pokrájíme na proužky, kvašené zelí překrájíme, aby nebylo dlouhé.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme cibuli, osolíme, pokmínujeme a krátce orestujeme.
  3. Přidáme petržel a zelí a společně krátce orestujeme, pak podlijeme a pod pokličkou dusíme do změknutí zelí, cca 15 minut.
  4. Přidáme fazole, prolisovaný česnek, majoránku a kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody.
  5. Zavaříme škrob, obsah zhoustne.
  6. Vypneme, přidáme kysané zelí a smetanu.

 

Praktické

  • Tekutiny přidávejte postupně podle potřeby, abyste neměli místo hlavního jídla polévku.
  • Pokud je obsah řídký, přidejte škrob, je-li příliš hustý, přidejte vodu/vývar.

Obměna

  • Místo petržele můžete použít pastiňák, mrkev či jinou kořenovou zeleninu.
  • Smetanu můžete vynechat a škrob nahradit kuzu.

Děti

  • Pokrm je vhodná pro děti od 2 let, které už jsou zvyklé na velké luštěniny.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
11. 11. 2021

Zase Plha 😂 v postupu není , kdy se přidává kmin a Tamari ♥️

Dnes jsem zkusila tento recept a výsledek perfektní,použila jsem i trochu celeru místo jedné petržele a ranné zelí,místo klasického bílého zelí.Moc mi to chutnalo a připomnělo polský bigos.Dekuji za inspiraci,samotnou by mne kombinace zelí a fazolí asi nenapadla a je to skvělé👌😉

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Hustá mexická omáčka/polévka z fava fazolí

Polévka nebo omáčka? Tato mexická dobrota se dá použít i tak, i tak. Základem jsou fava fazole (u nás se jim říká bob koňský) – jedna z nejstarších p...

Sladká zelenina s kokosovým mlékem na způsob Nishime

Rychlé a výborné zeleninové jídlo v léčebném a lahodném japonském stylu nishime. Jako stvořené do chladnějších dnů. Zahřeje, zasytí a pohladí :-)