Velké fazole milujeme. Dnes jsme si moc pochutnali téhle dobrotě.
Ingredience
na 4 porce
  • 2 hrnky vařených fazolí
  • 1 hrnek vody z fazolí/vývar/voda
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • kus bílého zelí
  • 1 hrnek kvašeného zelí
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce tamari / sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • trochu vody
  • olej
  • sůl

Jak připravit výborné fazole na kyselo

 

  1. Zeleninu očistíme a pokrájíme. Cibuli na kostičky, petržel nastrouháme na hrubo, zelí pokrájíme na proužky, kvašené zelí překrájíme, aby nebylo dlouhé.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme cibuli, osolíme, pokmínujeme a krátce orestujeme.
  3. Přidáme petržel a zelí a společně krátce orestujeme, pak podlijeme a pod pokličkou dusíme do změknutí zelí, cca 15 minut.
  4. Přidáme fazole, prolisovaný česnek, majoránku a kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody.
  5. Zavaříme škrob, obsah zhoustne.
  6. Vypneme, přidáme kysané zelí a smetanu.

 

Praktické

  • Tekutiny přidávejte postupně podle potřeby, abyste neměli místo hlavního jídla polévku.
  • Pokud je obsah řídký, přidejte škrob, je-li příliš hustý, přidejte vodu/vývar.

Obměna

  • Místo petržele můžete použít pastiňák, mrkev či jinou kořenovou zeleninu.
  • Smetanu můžete vynechat a škrob nahradit kuzu.

Děti

  • Pokrm je vhodná pro děti od 2 let, které už jsou zvyklé na velké luštěniny.

14 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Výborné! Místo petržele, kterou jsem neměla, jsem dala nastrouhanou cuketu (já vím, že to není moc zimní zelenina, ale já cukety prostě miluju) a protože mám ráda hodně kyselé, dotáhla jsem ještě umeoctem. S ovesnými noky neskutečná mňamka. Díky za recept.

    • To jsem ráda, že chutnalo, Lucko 🙂 Já s cuketou taky moc ráda vařím a protože často tady neseženu petržel, tak s ní taky tahle supluju kde co a vždycky úspěšně 🙂

  2. Fazole jsem namáčela přes noc a pak vařila dlouho s řasou Hijiki . Myslím, že mám špatné trávení. Jím velmi pomalu a vše rozkousané hodně.

    • Právě chci večer vařit fazole na ten recept. A v posledních dnech je mi taky ze všeho nějak blbě. Spíše mě trápí slinivka, než žlučník. Tak budu dávat pozor na to, jak uvařím. Jinak to vidím na nějakou dobu zaměřit se na slinivku. Už dříve jsem si pomohla třeba čistou lékořicí – vycucat. Nic moc, ale pomáhala. Teď spíše pomáhá klid. Občas mátový čaj. Ale je nás tady asi více, co máme “zhuntované” trávení. To by mě mrzelo, kdybych zrovna v očistě byla spíše jen na slinivkové stravě – bez fazolek, bez sem tam opečeného něčeho, bez oleje. Uvidíme. Vyzkouším ty fazole, protože už jsme je dlouho neměli a byly skvělé. Mňam.

      • Aničko, jsme produktem doby a bývalého mléko+maso+sýr+cukr+brambor režimu, takže najít někoho se zdravým trávením je téměř nemožné 🙂 Když je špatně po jídle, bývá to tedy typicky ten žlučník a játra. Ale ono je to všechno propojené a slabý okruh slinivka-slezina má téměř každá žena, která byla těhotná, rodila, kojila. Takže ten náš jídelníček pomůže na všechny tyhle orgány. Jestli fazole nesednou, tak si dejte čočku (černou, žlutou, zelenou, hnědou), cizrnu, mungo, lehounké jsou tofu, tempeh. Jak se to uklidní, půjdou i fazole 🙂 Jestli mohu radit, nedávejte si ty fazole se zelím, ale spíše s kořenovou zeleninou.

        • Děkuji, Evi, já jsem letos pěkně popletená, já psala komentář pod tyhle fazole, ale chystám se na ty na paprice z očisty. Tam zelí nebude. Polévka květáková byla včera, takže nebudou dvě nadýmavé věci naráz. Je to tak, trávení nic moc. Ale myslím, že je to i psychika, četla jsem články, co jsem našla v klubu, budu se řídit podle toho, kdyby byl pořád problém. Já mám spíše potíže, když se nenajím včas. Ráno jím v práci kolem 7, jinak mi je slabo, nebo na zvracení. A taky jakýkoliv stres pociťuji těžce na žaludku. No jo, to ta uspěchaná doba a špatné návyky. Díky za to, že jsi s radou pořád na blízku.

          • Aničko, myslím, že velký kus problému už je vyřešen – víš, čím to je a jak na to jít! To je paráda. A ano, stres je neřád, rád smaže všechno to dobré, co jsme pro sebe udělali v jídle. Když se ráno dokážeš nasnídat v sem, není to problém. Důležité je právě najít cestu, která pro teď vyhovuje. Až se trávení srovná, bude to zase trochu jinak. Tak se drž!

  3. Bylo to výborné. ale nějak mi to nesedlo. Bylo mi strašně špatně. Nepomohli ani umebošky švestičky. Rodině moc chutnalo, špatně jim nebylo. 🙂

    • Soňo, tak to mě mrzí. A bylo to fazolemi? Když ostatním nic nebylo, tak asi nebyly nedovařené, že? Tak buď jich bylo moc nebo nebyly dobře rozkousané.

  4. 🙂 chystám se uvařit tu dobrotu,jak všichni píší,jen se v receptu při postupu nějak vytratily ty bílé fazole😂,asi šotek😂

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJaro je tu: Jak začít jíst zdravě
Další článekSeznam časů namáčení a vaření luštěnin