Quinoa nebo-li merlík čilský patří mezi superpotraviny s vysokým obsahem bílkovin a širokou škálou živin. Je vhodná pro sportovce, protože podporuje růst svalové hmoty. Navíc je přirozeně bezlepková, takže se perfektně hodí i na jarní očistu. Rychlý a jednoduchý salát je skvělý nejen po cvičení, ale i po té, co přijdete domů hladoví a potřebujete si rychle něco připravit.

Ingredience
pro 4 porce
  • 250 g quinoi
  • 1 litr vroucí vody
  • 120 g vlašských ořechů (nebo lískových či mandlí)
  • 2 PL umeocta
  • tři hrsti rukoly nebo polníčku
  • sůl

Na zálivku

  • 5 PL lžic tahini nebo mandlového másla
  • 4 lžíce horké vody
  • 2 PL umeocta
  • šťáva z půlky citrónu

Postup

  1. Omyjeme ořechy na sítku a necháme okapat. Stejně tak rukolu, polníček či jiný salát.
  2. Quinou zalijeme litrem vroucí vody, přidáme dvě lžíce umeocta , trochu soli a vaříme asi dvě minuty. Pak ztlumíme plamen a vaříme pod pokličkou na mírném plameni dalších asi 15 minut, dokud se voda nevstřebá. Quinoa by měla být nadýchaná, neměla by se rozvařit.
  3. Než se nám quinoa uvaří, opražíme omyté ořechy na suché pánvi. Je potřeba je míchat a hlídat, aby se nepřipálily. Pražíme do křupava.
  4. Na zálivku smícháme v hrnku nejdříve tahini horkou vodu, pak přidáme šťávu z citrónu a 2 lžíce umeocta.
  5. Uvařenou quinou smícháme s opraženými ořechy, zálivkou a natrhaným salátem a dobře promícháme.

Obměna

Místo ořechů můžeme použít i opražená semínka dýně nebo slunečnice.

Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete si do zálivky přidat trochu pálivého pepře nebo chilli.

Děti

Uvařenou quinou můžete dát dětem asi od 8 měsíců. Do roka nesolíme.

Asi od 1,5 roku mohou jíst tento salát s vámi, jen doporučujeme šetřit dochucovadly. Nejlepší je oddělit porci pro dítě a sobě dochutit zvlášť.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...
  1. Tak na tenhle recept jsem koukala první nedůvěřivě, ale když jsem zjistila, že mám doma velkou zásobu quinoy, tak jsem se do toho pustila. Opražila jsem do toho vlašské ořechy i mandličky a byla to fakt dobrota. A navíc strašně rychle udělané :-).

  2. Moc díky za úžasný recept, salát je vážně luxusní! Připravila jsem ve variantě s praženými mandlemi a jsem v sedmém nebi :) Mandle pražím v troubě na pečícím papíru, je to méně rizikové než na pánvi :)

  3. Receptík velice mile překvapil svou chutí. Bohužel to jím sama :-(. Ještěže jsem dělala z menšího množství. Akorát došlo tahini,takže jsem nahradila arašídovým máslem. Mňamina:-)

  4. Tak konečně vím, co se zásobami quionoii. Měli ji před časem v akci a nezávisle na sobě jsem ji nakoupili s manželem moc a již prochází….

    • Já ji sypu často taky do polévek nebo přidávám k rýži, takhle se jí rychle zbavíte :-)

  5. Jana Florentýna Zatloukalová ještě doporučuje quinou před vařením namočit na 5-10 minut do studené vody. Pak slít a vařit v nové vodě (nejlíp vývaru). Namočení prý pomůže odbourat případnou hořkost. Quinoa asi má na sobě (podobně jako jáhly) tukový kabátek, který může žluknout. Jen se na rozdíl od jahel máčí ve studené (zatímco jáhly spařuju horkou – i když MUDr. Strnadelová radí na jáhly taky studenou).

  6. Super recept, chcem sa spýtať na pridanie umeocta do obiloviny. Je namiesto soli asi, ale doteraz som nepostrehla v receptoch, ze by sme do obilia pridávali umeocot. Má to svoj dôvod pri tejto obilovine? Ďakujem, pekný deň ?

    • Nemá to žádný důvod, kromě ochucení obiloviny už při varu. Já jsem takový experimentátor, takže stále něco vymýšlím a zkouším :-).

  7. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak pomohlo vydat třetí brožuru o očkování
Další článekBob Carr: Zelenina – jakou jíst a jak ji pěstovat