Quinoa nebo-li merlík čilský patří mezi superpotraviny s vysokým obsahem bílkovin a širokou škálou živin. Je vhodná pro sportovce, protože podporuje růst svalové hmoty. Navíc je přirozeně bezlepková, takže se perfektně hodí i na jarní očistu. Rychlý a jednoduchý salát je skvělý nejen po cvičení, ale i po té, co přijdete domů hladoví a potřebujete si rychle něco připravit.

Ingredience
pro 4 porce
  • 250 g quinoi
  • 1 litr vroucí vody
  • 120 g vlašských ořechů (nebo lískových či mandlí)
  • 2 PL umeocta
  • tři hrsti rukoly nebo polníčku
  • sůl

Na zálivku

  • 5 PL lžic tahini nebo mandlového másla
  • 4 lžíce horké vody
  • 2 PL umeocta
  • šťáva z půlky citrónu

Postup

  1. Omyjeme ořechy na sítku a necháme okapat. Stejně tak rukolu, polníček či jiný salát.
  2. Quinou zalijeme litrem vroucí vody, přidáme dvě lžíce umeocta , trochu soli a vaříme asi dvě minuty. Pak ztlumíme plamen a vaříme pod pokličkou na mírném plameni dalších asi 15 minut, dokud se voda nevstřebá. Quinoa by měla být nadýchaná, neměla by se rozvařit.
  3. Než se nám quinoa uvaří, opražíme omyté ořechy na suché pánvi. Je potřeba je míchat a hlídat, aby se nepřipálily. Pražíme do křupava.
  4. Na zálivku smícháme v hrnku nejdříve tahini horkou vodu, pak přidáme šťávu z citrónu a 2 lžíce umeocta.
  5. Uvařenou quinou smícháme s opraženými ořechy, zálivkou a natrhaným salátem a dobře promícháme.

Obměna

Místo ořechů můžeme použít i opražená semínka dýně nebo slunečnice.

Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete si do zálivky přidat trochu pálivého pepře nebo chilli.

Děti

Uvařenou quinou můžete dát dětem asi od 8 měsíců. Do roka nesolíme.

Asi od 1,5 roku mohou jíst tento salát s vámi, jen doporučujeme šetřit dochucovadly. Nejlepší je oddělit porci pro dítě a sobě dochutit zvlášť.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...
  1. Kombinace quinoi, ořechů a tahini zálivky slibovala kulinářský zážitek. Bylo to moje první seznámení s touto potravinou, když nepočítám tu trošku co jsem přidával do kaší. Bylo to moc fajn, všechny ingredience se skvěle doplňují. V rámci sytosti večeře, jsem to doplnil skvostným tempehem na medu :-)

  2. Tak na tenhle recept jsem koukala první nedůvěřivě, ale když jsem zjistila, že mám doma velkou zásobu quinoy, tak jsem se do toho pustila. Opražila jsem do toho vlašské ořechy i mandličky a byla to fakt dobrota. A navíc strašně rychle udělané :-).

  3. Moc díky za úžasný recept, salát je vážně luxusní! Připravila jsem ve variantě s praženými mandlemi a jsem v sedmém nebi :) Mandle pražím v troubě na pečícím papíru, je to méně rizikové než na pánvi :)

  4. Receptík velice mile překvapil svou chutí. Bohužel to jím sama :-(. Ještěže jsem dělala z menšího množství. Akorát došlo tahini,takže jsem nahradila arašídovým máslem. Mňamina:-)

  5. Tak konečně vím, co se zásobami quionoii. Měli ji před časem v akci a nezávisle na sobě jsem ji nakoupili s manželem moc a již prochází….

    • Já ji sypu často taky do polévek nebo přidávám k rýži, takhle se jí rychle zbavíte :-)

  6. Jana Florentýna Zatloukalová ještě doporučuje quinou před vařením namočit na 5-10 minut do studené vody. Pak slít a vařit v nové vodě (nejlíp vývaru). Namočení prý pomůže odbourat případnou hořkost. Quinoa asi má na sobě (podobně jako jáhly) tukový kabátek, který může žluknout. Jen se na rozdíl od jahel máčí ve studené (zatímco jáhly spařuju horkou – i když MUDr. Strnadelová radí na jáhly taky studenou).

  7. Super recept, chcem sa spýtať na pridanie umeocta do obiloviny. Je namiesto soli asi, ale doteraz som nepostrehla v receptoch, ze by sme do obilia pridávali umeocot. Má to svoj dôvod pri tejto obilovine? Ďakujem, pekný deň ?

    • Nemá to žádný důvod, kromě ochucení obiloviny už při varu. Já jsem takový experimentátor, takže stále něco vymýšlím a zkouším :-).

  8. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak pomohlo vydat třetí brožuru o očkování
Další článekBob Carr: Zelenina – jakou jíst a jak ji pěstovat