- 250 g quinoi
- 1 litr vroucí vody
- 120 g vlašských ořechů (nebo lískových či mandlí)
- 2 PL umeocta
- tři hrsti rukoly nebo polníčku
- sůl
Na zálivku
- 5 PL lžic tahini nebo mandlového másla
- 4 lžíce horké vody
- 2 PL umeocta
- šťáva z půlky citrónu
- Omyjeme ořechy na sítku a necháme okapat. Stejně tak rukolu, polníček či jiný salát.
- Quinou zalijeme litrem vroucí vody, přidáme dvě lžíce umeocta , trochu soli a vaříme asi dvě minuty. Pak ztlumíme plamen a vaříme pod pokličkou na mírném plameni dalších asi 15 minut, dokud se voda nevstřebá. Quinoa by měla být nadýchaná, neměla by se rozvařit.
- Než se nám quinoa uvaří, opražíme omyté ořechy na suché pánvi. Je potřeba je míchat a hlídat, aby se nepřipálily. Pražíme do křupava.
- Na zálivku smícháme v hrnku nejdříve tahini horkou vodu, pak přidáme šťávu z citrónu a 2 lžíce umeocta.
- Uvařenou quinou smícháme s opraženými ořechy, zálivkou a natrhaným salátem a dobře promícháme.
Obměna
Místo ořechů můžeme použít i opražená semínka dýně nebo slunečnice.
Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete si do zálivky přidat trochu pálivého pepře nebo chilli.
Děti
Uvařenou quinou můžete dát dětem asi od 8 měsíců. Do roka nesolíme.
Asi od 1,5 roku mohou jíst tento salát s vámi, jen doporučujeme šetřit dochucovadly. Nejlepší je oddělit porci pro dítě a sobě dochutit zvlášť.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
rozumím tomu dobře, že quinoa je něco jak luštěnina, když má hodně bílkovin, může tedy nahradit luštěniny? :-)
Tento salát je výborný díky kombinaci mnoha chutí. Já si ho prostě zvykl jíst s tempehem “na medu”, což je výborná kombinace 🙂