Quinoa nebo-li merlík čilský patří mezi superpotraviny s vysokým obsahem bílkovin a širokou škálou živin. Je vhodná pro sportovce, protože podporuje růst svalové hmoty. Navíc je přirozeně bezlepková, takže se perfektně hodí i na jarní očistu. Rychlý a jednoduchý salát je skvělý nejen po cvičení, ale i po té, co přijdete domů hladoví a potřebujete si rychle něco připravit.
Ingredience
pro 4 porce
  • 250 g quinoi
  • 1 litr vroucí vody
  • 120 g vlašských ořechů (nebo lískových či mandlí)
  • 2 PL umeocta
  • tři hrsti rukoly nebo polníčku
  • sůl

Na zálivku

  • 5 PL lžic tahini nebo mandlového másla
  • 4 lžíce horké vody
  • 2 PL umeocta
  • šťáva z půlky citrónu

Postup

  1. Omyjeme ořechy na sítku a necháme okapat. Stejně tak rukolu, polníček či jiný salát.
  2. Quinou zalijeme litrem vroucí vody, přidáme dvě lžíce umeocta , trochu soli a vaříme asi dvě minuty. Pak ztlumíme plamen a vaříme pod pokličkou na mírném plameni dalších asi 15 minut, dokud se voda nevstřebá. Quinoa by měla být nadýchaná, neměla by se rozvařit.
  3. Než se nám quinoa uvaří, opražíme omyté ořechy na suché pánvi. Je potřeba je míchat a hlídat, aby se nepřipálily. Pražíme do křupava.
  4. Na zálivku smícháme v hrnku nejdříve tahini horkou vodu, pak přidáme šťávu z citrónu a 2 lžíce umeocta.
  5. Uvařenou quinou smícháme s opraženými ořechy, zálivkou a natrhaným salátem a dobře promícháme.

Obměna

Místo ořechů můžeme použít i opražená semínka dýně nebo slunečnice.

Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete si do zálivky přidat trochu pálivého pepře nebo chilli.

Děti

Uvařenou quinou můžete dát dětem asi od 8 měsíců. Do roka nesolíme.

Asi od 1,5 roku mohou jíst tento salát s vámi, jen doporučujeme šetřit dochucovadly. Nejlepší je oddělit porci pro dítě a sobě dochutit zvlášť.

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Tak na tenhle recept jsem koukala první nedůvěřivě, ale když jsem zjistila, že mám doma velkou zásobu quinoy, tak jsem se do toho pustila. Opražila jsem do toho vlašské ořechy i mandličky a byla to fakt dobrota. A navíc strašně rychle udělané :-).

  2. Moc díky za úžasný recept, salát je vážně luxusní! Připravila jsem ve variantě s praženými mandlemi a jsem v sedmém nebi 🙂 Mandle pražím v troubě na pečícím papíru, je to méně rizikové než na pánvi 🙂

  3. Receptík velice mile překvapil svou chutí. Bohužel to jím sama :-(. Ještěže jsem dělala z menšího množství. Akorát došlo tahini,takže jsem nahradila arašídovým máslem. Mňamina:-)

  4. Tak konečně vím, co se zásobami quionoii. Měli ji před časem v akci a nezávisle na sobě jsem ji nakoupili s manželem moc a již prochází….

    • Já ji sypu často taky do polévek nebo přidávám k rýži, takhle se jí rychle zbavíte 🙂

  5. Jana Florentýna Zatloukalová ještě doporučuje quinou před vařením namočit na 5-10 minut do studené vody. Pak slít a vařit v nové vodě (nejlíp vývaru). Namočení prý pomůže odbourat případnou hořkost. Quinoa asi má na sobě (podobně jako jáhly) tukový kabátek, který může žluknout. Jen se na rozdíl od jahel máčí ve studené (zatímco jáhly spařuju horkou – i když MUDr. Strnadelová radí na jáhly taky studenou).

    • Dřív jsem jáhly také spařovala horkou, pak jsem to změnila a nikdy jsem neměla pocit hořkosti.

  6. Super recept, chcem sa spýtať na pridanie umeocta do obiloviny. Je namiesto soli asi, ale doteraz som nepostrehla v receptoch, ze by sme do obilia pridávali umeocot. Má to svoj dôvod pri tejto obilovine? Ďakujem, pekný deň ?

    • Nemá to žádný důvod, kromě ochucení obiloviny už při varu. Já jsem takový experimentátor, takže stále něco vymýšlím a zkouším :-).

  7. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBorůvkový páj s pudinkem
Další článekBob Carr: Zelenina – jakou jíst a jak ji pěstovat