Něco pro milovníky krémových jídel. Recept na italské krémové rizoto ze sladké dýně hokkaido. Když nejedete do Itálie, musí Itálie za vámi! Dopřejte si tu pravou Itálii alespoň doma na talíři v podobě tohoto výborného rizota.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 0,5 menší dýně hokkaido
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku arborio rýže
  • 1/4 hrnku mirinu nebo bílého vína
  • cca 1,5 hrnku silného zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 1 lžička shiromisa (není nutné)
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 0,5 lžičky soli
  • na dozdobení: dýňový olej (není nutné)

Jak připravit pravé italské krémové rizoto z dýně

  1. Dáme si ohřát zeleninový vývar na plotýnku.
  2. Nakrájíme si cibuli na kostičky a dýni na velké kostky.
  3. Do hrnce se silnějším dnem si dáme lžíci oleje, na to dýni, posolíme špetičkou soli, posypeme tymiánem a zapneme plamen.
  4. Až olej začne prskat, snížíme plamen a necháme pod pokličkou na nejmenším plameni dusit.
  5. Do woku si dáme lžíci oleje a přidáme nakrájenou cibuli.
  6. Osolíme půl lžičkou soli a orestujeme dozlatova.
  7. Přidáme půl hrnku rýže arborio a lžičko shiromisa a mícháme.
  8. Za minutu k rýži nalijeme mirin nebo víno a stále mícháme.
  9. Jakmile se víno vsákne, nalijeme hrnek horkého nebo teplého zeleninového vývaru a mícháme.
  10. Až bude všechna voda vsáknutá do rýže, přidáme další hrnek vývaru.
  11. Opakujeme do spotřebování všeho vývaru.
  12. Zkontrolujeme dýni. Pokud se již začíná připalovat a je měkká, vypneme ji (pokud ještě není hotová a připaluje se, podlijeme troškou vody).
  13. Rýži ochutnáme a pokud je už měkká, vypneme ji.
  14. Dýni rozmačkáme a vmícháme do rizota.
  15. Na talíři ozdobíme dýňovým olejem a čerstvými bylinkami (petrželka nebo bazalka).

Praktické

  • Rizoto můžete posypat opraženými dýňovými (nebo jinými, třeba piniovými) semínky.
  • Výborné je rizoto posypané veganským parmazánem (rozmixované kešu oříšky smíchané s lahůdkovým droždím a případně i špetkou sušeného česneku v prášku).
  • K rizotu se jako bílkovina výborně hodí uzený tempeh nebo tofu. Nebo třeba cizrnové křupání.
  • Pokud nemáte dýni, můžete použít koupené nebo doma udělané a zavařené dýňové pyré.

Obměna

  • Místo dýně můžete použít mrkev, batát nebo cuketu. Toto rizoto se dá dělat i z dalších druhů zeleniny (špenát, hrášek a kukuřice atp.) nebo z hub (žampiony).
  • K cibulce můžete přidat i česnek, pokud máte rádi.

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...
  1. Dyňové pyré lze zavařovat? Jak na to? Klasicky nacpat pyré do sklenic a zavařit na cca 80st cca 20minut? Vyřešilo by mi to problém se zpracováváním velkých cca 4-5kg dýni. Jakmile nakrojím, vydrží max týden v lednici a to máme pak dyňové hody. Jenže takových dýni mám povícero a nechci jíst od října do dubna jen dýně :-)))

  2. Italske rizoto s vinem jsem varila uplne poprove. Cela rodinka si pochutnala. Akorat jej nema clovek s cim porovnat, zda je dobre udelane :-) pokazde, kdyz varim novy recept, potrebovala bych jej uvarit hned minimalne 2x – 3x znovu, aby se dostal pod kuzi :-) Kazdopadne diky za ne!

  3. V jídelničku čtu namočit bezpluchý oves. O jeho dalším zpracování se pak už nepíše. Co s ním teda dál? Uvařit a jak dlouho se vaří ? Možná se ptám hloupě, ale jsem úplný začatečník a obilí jsem ještě nikdy nepřipravovala .

    • Milkone, postupuj podle receptu v jídelníčku. Oves se využije na oběd 2. den a večeře 3. den. Jednou z něj uděláš knedlík (dle receptu uvaříš oves) a zbytek použiješ na večeři druhý den.

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBílý jogurt z domácího kokosového mléka
Další článekNízkosacharidové diety s převahou živočišných bílkovin zkracují život