Něco pro milovníky krémových jídel. Recept na italské krémové rizoto ze sladké dýně hokkaido. Když nejedete do Itálie, musí Itálie za vámi! Dopřejte si tu pravou Itálii alespoň doma na talíři v podobě tohoto výborného rizota.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 0,5 menší dýně hokkaido
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku arborio rýže
  • 1/4 hrnku mirinu nebo bílého vína
  • cca 1,5 hrnku silného zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 1 lžička shiromisa (není nutné)
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 0,5 lžičky soli
  • na dozdobení: dýňový olej (není nutné)

Jak připravit pravé italské krémové rizoto z dýně

  1. Dáme si ohřát zeleninový vývar na plotýnku.
  2. Nakrájíme si cibuli na kostičky a dýni na velké kostky.
  3. Do hrnce se silnějším dnem si dáme lžíci oleje, na to dýni, posolíme špetičkou soli, posypeme tymiánem a zapneme plamen.
  4. Až olej začne prskat, snížíme plamen a necháme pod pokličkou na nejmenším plameni dusit.
  5. Do woku si dáme lžíci oleje a přidáme nakrájenou cibuli.
  6. Osolíme půl lžičkou soli a orestujeme dozlatova.
  7. Přidáme půl hrnku rýže arborio a lžičko shiromisa a mícháme.
  8. Za minutu k rýži nalijeme mirin nebo víno a stále mícháme.
  9. Jakmile se víno vsákne, nalijeme hrnek horkého nebo teplého zeleninového vývaru a mícháme.
  10. Až bude všechna voda vsáknutá do rýže, přidáme další hrnek vývaru.
  11. Opakujeme do spotřebování všeho vývaru.
  12. Zkontrolujeme dýni. Pokud se již začíná připalovat a je měkká, vypneme ji (pokud ještě není hotová a připaluje se, podlijeme troškou vody).
  13. Rýži ochutnáme a pokud je už měkká, vypneme ji.
  14. Dýni rozmačkáme a vmícháme do rizota.
  15. Na talíři ozdobíme dýňovým olejem a čerstvými bylinkami (petrželka nebo bazalka).

Praktické

  • Rizoto můžete posypat opraženými dýňovými (nebo jinými, třeba piniovými) semínky.
  • Výborné je rizoto posypané veganským parmazánem (rozmixované kešu oříšky smíchané s lahůdkovým droždím a případně i špetkou sušeného česneku v prášku).
  • K rizotu se jako bílkovina výborně hodí uzený tempeh nebo tofu. Nebo třeba cizrnové křupání.
  • Pokud nemáte dýni, můžete použít koupené nebo doma udělané a zavařené dýňové pyré.

Obměna

  • Místo dýně můžete použít mrkev, batát nebo cuketu. Toto rizoto se dá dělat i z dalších druhů zeleniny (špenát, hrášek a kukuřice atp.) nebo z hub (žampiony).
  • K cibulce můžete přidat i česnek, pokud máte rádi.

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Italske rizoto s vinem jsem varila uplne poprove. Cela rodinka si pochutnala. Akorat jej nema clovek s cim porovnat, zda je dobre udelane 🙂 pokazde, kdyz varim novy recept, potrebovala bych jej uvarit hned minimalne 2x – 3x znovu, aby se dostal pod kuzi 🙂 Kazdopadne diky za ne!

    • To mas jedno, jak to ma chutnat, hlavne, ze chutna vam doma 👍Rada holek to tak v kurzu dela, ze jídlo vari vickrat za sebou, protoze tak setri pri opacku cas 😉

  2. V jídelničku čtu namočit bezpluchý oves. O jeho dalším zpracování se pak už nepíše. Co s ním teda dál? Uvařit a jak dlouho se vaří ? Možná se ptám hloupě, ale jsem úplný začatečník a obilí jsem ještě nikdy nepřipravovala .

    • Milkone, postupuj podle receptu v jídelníčku. Oves se využije na oběd 2. den a večeře 3. den. Jednou z něj uděláš knedlík (dle receptu uvaříš oves) a zbytek použiješ na večeři druhý den.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBílý jogurt z domácího kokosového mléka
Další článekNízkosacharidové diety s převahou živočišných bílkovin zkracují život