- 0,5 menší dýně hokkaido
- 2 lžíce oleje
- 1/2 hrnku arborio rýže
- 1/4 hrnku mirinu nebo bílého vína
- cca 1,5 hrnku silného zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 1 lžička shiromisa (není nutné)
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 0,5 lžičky soli
- na dozdobení: dýňový olej (není nutné)
Jak připravit pravé italské krémové rizoto z dýně
- Dáme si ohřát zeleninový vývar na plotýnku.
- Nakrájíme si cibuli na kostičky a dýni na velké kostky.
- Do hrnce se silnějším dnem si dáme lžíci oleje, na to dýni, posolíme špetičkou soli, posypeme tymiánem a zapneme plamen.
- Až olej začne prskat, snížíme plamen a necháme pod pokličkou na nejmenším plameni dusit.
- Do woku si dáme lžíci oleje a přidáme nakrájenou cibuli.
- Osolíme půl lžičkou soli a orestujeme dozlatova.
- Přidáme půl hrnku rýže arborio a lžičko shiromisa a mícháme.
- Za minutu k rýži nalijeme mirin nebo víno a stále mícháme.
- Jakmile se víno vsákne, nalijeme hrnek horkého nebo teplého zeleninového vývaru a mícháme.
- Až bude všechna voda vsáknutá do rýže, přidáme další hrnek vývaru.
- Opakujeme do spotřebování všeho vývaru.
- Zkontrolujeme dýni. Pokud se již začíná připalovat a je měkká, vypneme ji (pokud ještě není hotová a připaluje se, podlijeme troškou vody).
- Rýži ochutnáme a pokud je už měkká, vypneme ji.
- Dýni rozmačkáme a vmícháme do rizota.
- Na talíři ozdobíme dýňovým olejem a čerstvými bylinkami (petrželka nebo bazalka).
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!
Rezervovat místo zdarma
Praktické
- Rizoto můžete posypat opraženými dýňovými (nebo jinými, třeba piniovými) semínky.
- Výborné je rizoto posypané veganským parmazánem (rozmixované kešu oříšky smíchané s lahůdkovým droždím a případně i špetkou sušeného česneku v prášku).
- K rizotu se jako bílkovina výborně hodí uzený tempeh nebo tofu. Nebo třeba cizrnové křupání.
- Pokud nemáte dýni, můžete použít koupené nebo doma udělané a zavařené dýňové pyré.
Obměna
- Místo dýně můžete použít mrkev, batát nebo cuketu. Toto rizoto se dá dělat i z dalších druhů zeleniny (špenát, hrášek a kukuřice atp.) nebo z hub (žampiony).
- K cibulce můžete přidat i česnek, pokud máte rádi.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Uvařeno a bylo moc dobré. Byl to můj první pokus vařit rýži ve woku :-)
Již poněkolikáté vařím toto rizoto a je vynikající.akorat mám problém s dýní.jak ji uchovat,když je jí víc a každý den vařit dýňove jídlo se mi nechce.diky za odpověď