Něco pro milovníky krémových jídel. Recept na italské krémové rizoto ze sladké dýně hokkaido. Když nejedete do Itálie, musí Itálie za vámi! Dopřejte si tu pravou Itálii alespoň doma na talíři v podobě tohoto výborného rizota.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 0,5 menší dýně hokkaido
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku arborio rýže
  • 1/4 hrnku mirinu nebo bílého vína
  • cca 1,5 hrnku silného zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 1 lžička shiromisa (není nutné)
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 0,5 lžičky soli
  • na dozdobení: dýňový olej (není nutné)

Jak připravit pravé italské krémové rizoto z dýně

  1. Dáme si ohřát zeleninový vývar na plotýnku.
  2. Nakrájíme si cibuli na kostičky a dýni na velké kostky.
  3. Do hrnce se silnějším dnem si dáme lžíci oleje, na to dýni, posolíme špetičkou soli, posypeme tymiánem a zapneme plamen.
  4. Až olej začne prskat, snížíme plamen a necháme pod pokličkou na nejmenším plameni dusit.
  5. Do woku si dáme lžíci oleje a přidáme nakrájenou cibuli.
  6. Osolíme půl lžičkou soli a orestujeme dozlatova.
  7. Přidáme půl hrnku rýže arborio a lžičko shiromisa a mícháme.
  8. Za minutu k rýži nalijeme mirin nebo víno a stále mícháme.
  9. Jakmile se víno vsákne, nalijeme hrnek horkého nebo teplého zeleninového vývaru a mícháme.
  10. Až bude všechna voda vsáknutá do rýže, přidáme další hrnek vývaru.
  11. Opakujeme do spotřebování všeho vývaru.
  12. Zkontrolujeme dýni. Pokud se již začíná připalovat a je měkká, vypneme ji (pokud ještě není hotová a připaluje se, podlijeme troškou vody).
  13. Rýži ochutnáme a pokud je už měkká, vypneme ji.
  14. Dýni rozmačkáme a vmícháme do rizota.
  15. Na talíři ozdobíme dýňovým olejem a čerstvými bylinkami (petrželka nebo bazalka).

Praktické

  • Rizoto můžete posypat opraženými dýňovými (nebo jinými, třeba piniovými) semínky.
  • Výborné je rizoto posypané veganským parmazánem (rozmixované kešu oříšky smíchané s lahůdkovým droždím a případně i špetkou sušeného česneku v prášku).
  • K rizotu se jako bílkovina výborně hodí uzený tempeh nebo tofu. Nebo třeba cizrnové křupání.
  • Pokud nemáte dýni, můžete použít koupené nebo doma udělané a zavařené dýňové pyré.

Obměna

  • Místo dýně můžete použít mrkev, batát nebo cuketu. Toto rizoto se dá dělat i z dalších druhů zeleniny (špenát, hrášek a kukuřice atp.) nebo z hub (žampiony).
  • K cibulce můžete přidat i česnek, pokud máte rádi.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...
  1. Italske rizoto s vinem jsem varila uplne poprove. Cela rodinka si pochutnala. Akorat jej nema clovek s cim porovnat, zda je dobre udelane :-) pokazde, kdyz varim novy recept, potrebovala bych jej uvarit hned minimalne 2x – 3x znovu, aby se dostal pod kuzi :-) Kazdopadne diky za ne!

  2. V jídelničku čtu namočit bezpluchý oves. O jeho dalším zpracování se pak už nepíše. Co s ním teda dál? Uvařit a jak dlouho se vaří ? Možná se ptám hloupě, ale jsem úplný začatečník a obilí jsem ještě nikdy nepřipravovala .

    • Milkone, postupuj podle receptu v jídelníčku. Oves se využije na oběd 2. den a večeře 3. den. Jednou z něj uděláš knedlík (dle receptu uvaříš oves) a zbytek použiješ na večeři druhý den.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBílý jogurt z domácího kokosového mléka
Další článekNízkosacharidové diety s převahou živočišných bílkovin zkracují život