Něco pro milovníky krémových jídel. Recept na italské krémové rizoto ze sladké dýně hokkaido. Když nejedete do Itálie, musí Itálie za vámi! Dopřejte si tu pravou Itálii alespoň doma na talíři v podobě tohoto výborného rizota.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 0,5 menší dýně hokkaido
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku arborio rýže
  • 1/4 hrnku mirinu nebo bílého vína
  • cca 1,5 hrnku silného zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 1 lžička shiromisa (není nutné)
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 0,5 lžičky soli
  • na dozdobení: dýňový olej (není nutné)

Jak připravit pravé italské krémové rizoto z dýně

  1. Dáme si ohřát zeleninový vývar na plotýnku.
  2. Nakrájíme si cibuli na kostičky a dýni na velké kostky.
  3. Do hrnce se silnějším dnem si dáme lžíci oleje, na to dýni, posolíme špetičkou soli, posypeme tymiánem a zapneme plamen.
  4. Až olej začne prskat, snížíme plamen a necháme pod pokličkou na nejmenším plameni dusit.
  5. Do woku si dáme lžíci oleje a přidáme nakrájenou cibuli.
  6. Osolíme půl lžičkou soli a orestujeme dozlatova.
  7. Přidáme půl hrnku rýže arborio a lžičko shiromisa a mícháme.
  8. Za minutu k rýži nalijeme mirin nebo víno a stále mícháme.
  9. Jakmile se víno vsákne, nalijeme hrnek horkého nebo teplého zeleninového vývaru a mícháme.
  10. Až bude všechna voda vsáknutá do rýže, přidáme další hrnek vývaru.
  11. Opakujeme do spotřebování všeho vývaru.
  12. Zkontrolujeme dýni. Pokud se již začíná připalovat a je měkká, vypneme ji (pokud ještě není hotová a připaluje se, podlijeme troškou vody).
  13. Rýži ochutnáme a pokud je už měkká, vypneme ji.
  14. Dýni rozmačkáme a vmícháme do rizota.
  15. Na talíři ozdobíme dýňovým olejem a čerstvými bylinkami (petrželka nebo bazalka).

Praktické

  • Rizoto můžete posypat opraženými dýňovými (nebo jinými, třeba piniovými) semínky.
  • Výborné je rizoto posypané veganským parmazánem (rozmixované kešu oříšky smíchané s lahůdkovým droždím a případně i špetkou sušeného česneku v prášku).
  • K rizotu se jako bílkovina výborně hodí uzený tempeh nebo tofu. Nebo třeba cizrnové křupání.
  • Pokud nemáte dýni, můžete použít koupené nebo doma udělané a zavařené dýňové pyré.

Obměna

  • Místo dýně můžete použít mrkev, batát nebo cuketu. Toto rizoto se dá dělat i z dalších druhů zeleniny (špenát, hrášek a kukuřice atp.) nebo z hub (žampiony).
  • K cibulce můžete přidat i česnek, pokud máte rádi.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...
  1. Dyňové pyré lze zavařovat? Jak na to? Klasicky nacpat pyré do sklenic a zavařit na cca 80st cca 20minut? Vyřešilo by mi to problém se zpracováváním velkých cca 4-5kg dýni. Jakmile nakrojím, vydrží max týden v lednici a to máme pak dyňové hody. Jenže takových dýni mám povícero a nechci jíst od října do dubna jen dýně :-)))

    • Janko, ano, takto zavařit, ale není to pak čerstvé jídlo ve smyslu léčivé. To já mít takové dýňě,tak mám hody každý den 😋😋

      • Dýni mám ráda, ale ještě jsem nevychytala recepty, aby to jídlo nebylo přeslazené. Pěstuji různé dýně, kromě hokkaida mám takové ještě sladší šedomodré, uvnitř úplně oranžové. Je luxusní, jen velká a sladká :-) Se synem kolem nich běháme a ručně je opylujeme místo včeliček, aby nám zůstala původní odrůda. Moc mě baví je pěstovat, syn už ve 4 letech pozná samčí a samičí květy :-) ale když si je pak všechny nastěhují na podzim domů, říkám si, že máme tedy, co dělat, jestli to chceme sníst. Hokkaida mají tak krátkou konzumní dobu. :-)

        • Tak zrovna hokkaida mívám až do jara. Četla jsi https://www.jimejinak.cz/jak-uskladnit-dyni/ ? A tuhle velkou sladkou mám rada, ale chce to přidat sojovku, umeocet nebo koření, aby nebyla přeslazená. Dneska jsem z ní dělala polévku, dala do základu zázvor a místo sladká byla pěkně pikantní 😋

          • Zkusím. Já tam dala citron, protože nic jiného jsem neměla (vařila jsem na návštěvě) a nebylo to ono. Článek jsem četla, děkuji. Jen bohužel nemám dobré skladovací podmínky. Skladují kousek od kamen. Jinde není kde.

  2. Italske rizoto s vinem jsem varila uplne poprove. Cela rodinka si pochutnala. Akorat jej nema clovek s cim porovnat, zda je dobre udelane :-) pokazde, kdyz varim novy recept, potrebovala bych jej uvarit hned minimalne 2x – 3x znovu, aby se dostal pod kuzi :-) Kazdopadne diky za ne!

    • To mas jedno, jak to ma chutnat, hlavne, ze chutna vam doma 👍Rada holek to tak v kurzu dela, ze jídlo vari vickrat za sebou, protoze tak setri pri opacku cas 😉

  3. V jídelničku čtu namočit bezpluchý oves. O jeho dalším zpracování se pak už nepíše. Co s ním teda dál? Uvařit a jak dlouho se vaří ? Možná se ptám hloupě, ale jsem úplný začatečník a obilí jsem ještě nikdy nepřipravovala .

    • Milkone, postupuj podle receptu v jídelníčku. Oves se využije na oběd 2. den a večeře 3. den. Jednou z něj uděláš knedlík (dle receptu uvaříš oves) a zbytek použiješ na večeři druhý den.

  4. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBílý jogurt z domácího kokosového mléka
Další článekNízkosacharidové diety s převahou živočišných bílkovin zkracují život