Chybí vám zdobené perníčky? Teď už nemusí. Máme pro vás tip na zdravější alternativu klasické cukrové bílé polevy na perníčky. Z pouhých 3 ingrediencí a do hodiny suchá a ztuhlá stejně jako ta originální cukrová. Lze udělat i bílá nebo barevná.
Ingredience
na 1 plech perníčků
  • 1 lžíce šlemu ze lněných semínek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • cca 60-80 g kokosového cukru (pro bílou variantu xylitol)
  • perníčky

Jak připravit “bílkovou” polevu

  1. Dvě lžíce lněných semínek povaříme v 1/4 hrnku vody cca 2 minuty.
  2. Nalijeme do sítka a přecedíme šlem.
  3. Rozmixujeme si na prach kokosový cukr nebo xylitol.
  4. K cukru přidáme lžíci šlemu a citronovou šťávu.
  5. Utřeme a zpracováváme tak dlouho, dokud není poleva tuhá, případně přidáme ještě trochu kokosového cukru.
  6. Přemístíme do sáčku na zdobení (stačí obyčejný igelitový a ustřihneme dírku na konci) a zdobíme.
  7. Ozdobené perníčky polevou můžeme ještě dozdobit semínky, oříšky a sušeným ovocem.
  8. Necháme ztvrdnout.

Praktické

  • Poleva do 15 minut tuhne a schne, je třeba pracovat rychle.
  • Tato poleva je sice zdravější než ta z bílého cukru, ale i tak je to pořád cukr, proto doporučujeme konzumovat s mírou a jen příležitostně (Vánoce, Velikonoce).

Obměna

  • Místo kokosového cukru (poleva bude karamelová) můžete použít xylitol nebo práškovou stévii a mít bílou polevu.
  • Pokud vyrobíte bílou polevu, můžete ji nabarvit různými přírodními barvivy. Poleva z kokosového cukru bude karamelová a lze ji nabarvit pouze na tmavě hnědou (třeba pomocí sušeného prášku z řepy, borůvek, acai nebo fialové kukuřice).

Děti

  • Poleva je vhodná pro děti od 2 let, ale pouze v malém množství.

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Nechá se ztvrdnout na vzduchu nebo v lednici?Mně bohužel celá poleva z perníčků “slezla”.Děkuji

    • Milá Simono, normálně na vzduchu. Moje poleva byla opravdu tuhá (lžící jsem s ní perníčky mazala), takže si nedokážu představit, jak by mohla slézt. Vyšlehala jste polevu pořádně? Měla tužší konzistenci před zdobením? Zkuste ji ještě zahustit cukrem, aby se dala mazat.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMůj adventní mega velký zázrak (Magda)
Další článekDIY celoroční stromeček na zeď