Chybí vám zdobené perníčky? Teď už nemusí. Máme pro vás tip na zdravější alternativu klasické cukrové bílé polevy na perníčky. Z pouhých 3 ingrediencí a do hodiny suchá a ztuhlá stejně jako ta originální cukrová. Lze udělat i bílá nebo barevná.

Ingredience
na 1 plech perníčků
  • 1 lžíce šlemu ze lněných semínek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • cca 60-80 g kokosového cukru (pro bílou variantu xylitol)
  • perníčky

Jak připravit „bílkovou“ polevu

  1. Dvě lžíce lněných semínek povaříme v 1/4 hrnku vody cca 2 minuty.
  2. Nalijeme do sítka a přecedíme šlem.
  3. Rozmixujeme si na prach kokosový cukr nebo xylitol.
  4. K cukru přidáme lžíci šlemu a citronovou šťávu.
  5. Utřeme a zpracováváme tak dlouho, dokud není poleva tuhá, případně přidáme ještě trochu kokosového cukru.
  6. Přemístíme do sáčku na zdobení (stačí obyčejný igelitový a ustřihneme dírku na konci) a zdobíme.
  7. Ozdobené perníčky polevou můžeme ještě dozdobit semínky, oříšky a sušeným ovocem.
  8. Necháme ztvrdnout.

Praktické

  • Poleva do 15 minut tuhne a schne, je třeba pracovat rychle.
  • Tato poleva je sice zdravější než ta z bílého cukru, ale i tak je to pořád cukr, proto doporučujeme konzumovat s mírou a jen příležitostně (Vánoce, Velikonoce).

Obměna

  • Místo kokosového cukru (poleva bude karamelová) můžete použít xylitol nebo práškovou stévii a mít bílou polevu.
  • Pokud vyrobíte bílou polevu, můžete ji nabarvit různými přírodními barvivy. Poleva z kokosového cukru bude karamelová a lze ji nabarvit pouze na tmavě hnědou (třeba pomocí sušeného prášku z řepy, borůvek, acai nebo fialové kukuřice).

Děti

  • Poleva je vhodná pro děti od 2 let, ale pouze v malém množství.

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

I po kurzu pokračuji dál, protože je mi dobře (Petra Monika)

Petra Monika: Děkuji za kurz Huneme do plavek, bylo...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Nevěděla jsem, že zelenina může chutnat tak skvěle (Hana)

Hana: Chci jenom říct (byla jsem s vámi už...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...
  1. Nechá se ztvrdnout na vzduchu nebo v lednici?Mně bohužel celá poleva z perníčků „slezla“.Děkuji

    • Milá Simono, normálně na vzduchu. Moje poleva byla opravdu tuhá (lžící jsem s ní perníčky mazala), takže si nedokážu představit, jak by mohla slézt. Vyšlehala jste polevu pořádně? Měla tužší konzistenci před zdobením? Zkuste ji ještě zahustit cukrem, aby se dala mazat.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMůj adventní mega velký zázrak (Magda)
Další článekDIY celoroční stromeček na zeď