Chybí vám zdobené perníčky? Teď už nemusí. Máme pro vás tip na zdravější alternativu klasické cukrové bílé polevy na perníčky. Z pouhých 3 ingrediencí a do hodiny suchá a ztuhlá stejně jako ta originální cukrová. Lze udělat i bílá nebo barevná.
Ingredience
na 1 plech perníčků
  • 1 lžíce šlemu ze lněných semínek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • cca 60-80 g kokosového cukru (pro bílou variantu xylitol)
  • perníčky

Jak připravit „bílkovou“ polevu

  1. Dvě lžíce lněných semínek povaříme v 1/4 hrnku vody cca 2 minuty.
  2. Nalijeme do sítka a přecedíme šlem.
  3. Rozmixujeme si na prach kokosový cukr nebo xylitol.
  4. K cukru přidáme lžíci šlemu a citronovou šťávu.
  5. Utřeme a zpracováváme tak dlouho, dokud není poleva tuhá, případně přidáme ještě trochu kokosového cukru.
  6. Přemístíme do sáčku na zdobení (stačí obyčejný igelitový a ustřihneme dírku na konci) a zdobíme.
  7. Ozdobené perníčky polevou můžeme ještě dozdobit semínky, oříšky a sušeným ovocem.
  8. Necháme ztvrdnout.

Praktické

  • Poleva do 15 minut tuhne a schne, je třeba pracovat rychle.
  • Tato poleva je sice zdravější než ta z bílého cukru, ale i tak je to pořád cukr, proto doporučujeme konzumovat s mírou a jen příležitostně (Vánoce, Velikonoce).

Obměna

  • Místo kokosového cukru (poleva bude karamelová) můžete použít xylitol nebo práškovou stévii a mít bílou polevu.
  • Pokud vyrobíte bílou polevu, můžete ji nabarvit různými přírodními barvivy. Poleva z kokosového cukru bude karamelová a lze ji nabarvit pouze na tmavě hnědou (třeba pomocí sušeného prášku z řepy, borůvek, acai nebo fialové kukuřice).

Děti

  • Poleva je vhodná pro děti od 2 let, ale pouze v malém množství.

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMůj adventní mega velký zázrak (Magda)
Další článekŠtrúdlománie: nejlepší těsta a nádivky na závin