Chybí vám zdobené perníčky? Teď už nemusí. Máme pro vás tip na zdravější alternativu klasické cukrové bílé polevy na perníčky. Z pouhých 3 ingrediencí a do hodiny suchá a ztuhlá stejně jako ta originální cukrová. Lze udělat i bílá nebo barevná.

Ingredience
na 1 plech perníčků
  • 1 lžíce šlemu ze lněných semínek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • cca 60-80 g kokosového cukru (pro bílou variantu xylitol)
  • perníčky

Jak připravit „bílkovou“ polevu

  1. Dvě lžíce lněných semínek povaříme v 1/4 hrnku vody cca 2 minuty.
  2. Nalijeme do sítka a přecedíme šlem.
  3. Rozmixujeme si na prach kokosový cukr nebo xylitol.
  4. K cukru přidáme lžíci šlemu a citronovou šťávu.
  5. Utřeme a zpracováváme tak dlouho, dokud není poleva tuhá, případně přidáme ještě trochu kokosového cukru.
  6. Přemístíme do sáčku na zdobení (stačí obyčejný igelitový a ustřihneme dírku na konci) a zdobíme.
  7. Ozdobené perníčky polevou můžeme ještě dozdobit semínky, oříšky a sušeným ovocem.
  8. Necháme ztvrdnout.

Praktické

  • Poleva do 15 minut tuhne a schne, je třeba pracovat rychle.
  • Tato poleva je sice zdravější než ta z bílého cukru, ale i tak je to pořád cukr, proto doporučujeme konzumovat s mírou a jen příležitostně (Vánoce, Velikonoce).

Obměna

  • Místo kokosového cukru (poleva bude karamelová) můžete použít xylitol nebo práškovou stévii a mít bílou polevu.
  • Pokud vyrobíte bílou polevu, můžete ji nabarvit různými přírodními barvivy. Poleva z kokosového cukru bude karamelová a lze ji nabarvit pouze na tmavě hnědou (třeba pomocí sušeného prášku z řepy, borůvek, acai nebo fialové kukuřice).

Děti

  • Poleva je vhodná pro děti od 2 let, ale pouze v malém množství.

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

  1. Nechá se ztvrdnout na vzduchu nebo v lednici?Mně bohužel celá poleva z perníčků „slezla“.Děkuji

    • Milá Simono, normálně na vzduchu. Moje poleva byla opravdu tuhá (lžící jsem s ní perníčky mazala), takže si nedokážu představit, jak by mohla slézt. Vyšlehala jste polevu pořádně? Měla tužší konzistenci před zdobením? Zkuste ji ještě zahustit cukrem, aby se dala mazat.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMůj adventní mega velký zázrak (Magda)
Další článekDIY celoroční stromeček na zeď