Ingredience
na 1 plech

- 85 g pohankové mouky
- 1,5 lžičky na mouku rozemletých lněných nebo chia semínek
- 20 g kokosového oleje
- 50 g rozinek
- 1-2 lžíce perníkového koření (jak máte rádi)
- 1 lžíce aktivního kvásku
- 1 lžička kakaa
- 1 lžíce sladěnky/sirupu (není nutné)
- sůl
Jak připravit bezlepkové kváskové perníčky
- Smícháme v míse mouku, mleté chia nebo lněné semínko, koření, sůl a kakao.
- V mixéru si na pastu rozmixujeme olej a rozinky.
- Do suchých ingrediencí přidáme rozmixovanou pastu, kvásek a sirup.
- Vše spojíme do vláčného těsta (rukou vytvoříme kuličku).
- Prohněteme a dáme přes noc do lednice.
- Ráno vyválíme na 5 mm silnou placku, vykrájíme tvary, potřeme směsí sirupu a oleje (1 lžíce sirupu a 1 lžíce oleje) a pečeme 6-8 minut na 180°C.
- Necháme vychladit a můžeme zdobit.
Praktické
- Pokud chcete měkké perníčky, rozválejte stejnoměrnou silnější placku (pokud jsou perníčky vyšší je menší pravděpodobnost, že budou tvrdé) a pečte je maximálně 6-8 minut (dle vaší trouby), pro tvrdší variantu je můžete rozválet na tenké těsto a péct až 10 minut. Tvrdší perníčky můžete zavřít do krabice s nakrojeným jablíčkem, aby změkly nebo slepit marmeládou.
- Perníčky můžete ozdobit čokoládovou polevou nebo “cukrovou” polevou a posypat strouhaným kokosem nebo ozdobit oříšky, semínky, rozinkami, goji a jiným sušeným ovocem. Lze je také slepovat polevou nebo marmeládou.
- Perníkové koření dejte dle vaší chuti a také dle toho, jak je vaše koření silné (doma vyrobené je vždy intenzivnější než kupované).
- Pokud budete v receptu měnit mouky, je třeba počítat s tím, že každá jinak saje. Tj. upravit poměry tekutých a suchých ingrediencí. Pokud by se těsto drolilo, přidejte tekuté ingredience – olej, sirup a vodu.
- Skladujeme na balkoně v papírové krabici společně s jablíčkem viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
Obměna
- Místo rozinek můžete použít i sušené datle (ty tvrdé je třeba namočit nebo povařit, aby vám je mixér rozmixoval).
- Kakao můžete nahradit karobem nebo ho zcela vynechat.
Děti
- Perníčky můžete dát dětem od 1 roku i dříve, ale čím později je naučíte na sušenky a pečené věci, tím lépe. Pokud však pečivo a cukrovinky jí běžně, není třeba řešit věk a můžete mu bez obav dát tyto zdravé perníčky.
Já teda nevím,co jsem udělala,kde špatně (vše podle návodu),ale těsto mám tvrdé,jak kámen,bych s nim rozbila okno.🙁Budu ráda za radu,díky.
Simono, zkuste to nechat v teple a přidat mokré ingredience a znovu propracovat.
Dobrý den, mohla bych místo kvasku použit kyprici prášek do pečiva?
Dobrý den, řekla bych, že se záměnou za kypřící prášek nebude problém (dala bych cca 1 lžičku). Vyzkoušejte a dejte vědět 🙂
Ajko, ďakujem za recept na perníčky. V chladničke je zarobené cesto z dvojitej dávky na dva plechy. Trochu som pozmenila, dúfam, že sa podaria napriek tomu. Pridala som trochu pomixovaných mandlí a trochu medu. Viem, že ten sem nepatrí, ale uvidíme, aké to bude. Trochu mi vadí “ocásek” po slade, sirup som doma nemala. Recept som si prepísala do zošita so starými receptami, podľa ktorých som kedysi piekla. Sladké som vždy rada piekla, každý nový recept bola výzva. Dnes ma potešilo, že som si zapísala tento recept, uvidíme, či si nájde svoje miesto. Pevne verím, že áno. Majte sa krásne! Všetci! Nech sa darí!
Gabi, mě přijde, že pečením se ten ocásek úplně ztratí a jinak doporučuji Dobroslad, ten ho podle mě nemá vůbec. Ale med do perníčku v podstatě patří, to jen my si to všechno děláme ještě o kousek zdravější 🙂
Evi o Dobroslade viem z minulého roku. Písalo sa tu o ňom. Komunikovala som vtedy s dodávateľom, či nie je niekto na Slovensku. Nevedeli o nikom. Boli veľmi ochotní dodať mi to na Slovensko. Už som to vlani nechala tak, teraz zatiaľ tiež. Raz … 🙂
Na Slovensko urcite uz bezne dodavaji, nedavno to tam psali v clanku pod Dobrosladem.
Ďakujem 😉
Dobrý den prosím chci žít bez lepku, mám ekzém na pravé ruce. V tomto receptu je kvásek bezlepkový? A jak ho vyrobit? Máte nějaký tip? Díky moc.
Mona010101 ja som si ho vyrobila z lepkového žitného kvásku. Zobrala som lyžicu žitného kvásku, dala do čistého suchého zaváraninového pohára a pridala lyžicu ryžovej múky a lyžicu vody, zamiešala, zakryla viečkom a nechala pri izbovej teplote pracovať. Na druhý deň som do čistého suchého pohára preložila lyžicu kvásku, ktorý som začala zakladať predchádzajúci deň. Prikŕmila múkou a vodou, prikryla a nechala pracovať do nasledujúceho dňa. Takto som pokračovala päť dní alebo podľa pocitu aj dlhšie. Potom som už prikrmovala do toho istého pohára múkou a vodou. Strava pre kvások – múka a voda, izbovej teploty, používam neperlivú dojčeneckú vodu. Mne sa to z vody z vodovodu zatiaľ nepodarilo. Dá sa založiť aj z čisto bezlepkovej múky. To som ešte neskúšala – 10 vody, 10 g bezlepkovej múky alebo suroviny v pomere 1:1. Vznikne taká kašička. Keď je to moc suché, vyschne to, keď riedke, zase sa rýchlo pokazí. Skúste, pre mňa kvások ešte stále výzva 🙂
Mona, to není problém, u nás jsou mraky receptů bez lepku, stačí kliknout na https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/stitky/bez-lepku/ a co se týče ekzému, tak tady strava rozhodně moc pomáhá. Mrkněte na články, příběhy a konzultace s odborníky na toto téma https://www.jimejinak.cz/stitky/atopicky-ekzem/ nebo https://www.jimejinak.cz/stitky/ekzem/
Pokud by na ekzém nepomohla samotná strava, moc doporučuji čínskou medicínu. Měla jsem po porodu urputný ekzém na obou rukách, rozpraskané do krve… nic nepomáhalo (je ale pravda, že jsem jedla běžně), ale jak jsem začala užívat tradiční čínskou medicínu, do 3 měsíců byl pryč s už se nevrátil. Chce to dobrého terapeuta.
Ideální je terapeut, který z té TČM použije byliny, dietetiku a ještě navede na emoční problémy, které za ekzémem bývají.
Mohu poprosit na nějaký odkaz, jak si vyrobit ten bezlepkový aktivní kvásek?
Aleno, postup je úplně stejný jako z pšenice nebo žita. Mrkni do klubu na toto https://www.jimejinak.cz/jak-zalozit-kvasek-a-jak-se-o-nej-starat-2-dil/ a jen vyměň mouky. Případně začni hotovým kváskem a přeuč ho na bezlepokový, jak popisuje Gabi v komentáři.