Už je tu ten správný čas na pečení perníčků! A pokud chcete mlsat bez výčitek, tak máme pro vás tip na perníčky zcela bez cukru, sladidel, bílé mouky, vajec a mléka. Jsou slazené rozinkami, bez lepku a místo kypřícího prášku je prokvasí kvásek. A mohou je i bez obav malé děti. Není to vůbec složité, tak jdeme na to!
Ingredience
na 1 plech

- 85 g pohankové mouky
- 1,5 lžičky na mouku rozemletých lněných nebo chia semínek
- 20 g kokosového oleje
- 50 g rozinek
- 1-2 lžíce perníkového koření (jak máte rádi)
- 1 lžíce aktivního kvásku
- 1 lžička kakaa
- 1 lžíce sladěnky/sirupu (není nutné)
- sůl
Jak připravit bezlepkové kváskové perníčky
- Smícháme v míse mouku, mleté chia nebo lněné semínko, koření, sůl a kakao.
- V mixéru si na pastu rozmixujeme olej a rozinky.
- Do suchých ingrediencí přidáme rozmixovanou pastu, kvásek a sirup.
- Vše spojíme do vláčného těsta (rukou vytvoříme kuličku).
- Prohněteme a dáme přes noc do lednice.
- Ráno vyválíme na 5 mm silnou placku, vykrájíme tvary, potřeme směsí sirupu a oleje (1 lžíce sirupu a 1 lžíce oleje) a pečeme 6-8 minut na 180°C.
- Necháme vychladit a můžeme zdobit.
Praktické
- Pokud chcete měkké perníčky, rozválejte stejnoměrnou silnější placku (pokud jsou perníčky vyšší je menší pravděpodobnost, že budou tvrdé) a pečte je maximálně 6-8 minut (dle vaší trouby), pro tvrdší variantu je můžete rozválet na tenké těsto a péct až 10 minut. Tvrdší perníčky můžete zavřít do krabice s nakrojeným jablíčkem, aby změkly nebo slepit marmeládou.
- Perníčky můžete ozdobit čokoládovou polevou nebo „cukrovou“ polevou a posypat strouhaným kokosem nebo ozdobit oříšky, semínky, rozinkami, goji a jiným sušeným ovocem. Lze je také slepovat polevou nebo marmeládou.
- Perníkové koření dejte dle vaší chuti a také dle toho, jak je vaše koření silné (doma vyrobené je vždy intenzivnější než kupované).
- Pokud budete v receptu měnit mouky, je třeba počítat s tím, že každá jinak saje. Tj. upravit poměry tekutých a suchých ingrediencí. Pokud by se těsto drolilo, přidejte tekuté ingredience – olej, sirup a vodu.
- Skladujeme na balkoně v papírové krabici společně s jablíčkem viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
Obměna
- Místo rozinek můžete použít i sušené datle (ty tvrdé je třeba namočit nebo povařit, aby vám je mixér rozmixoval).
- Kakao můžete nahradit karobem nebo ho zcela vynechat.
Děti
- Perníčky můžete dát dětem od 1 roku i dříve, ale čím později je naučíte na sušenky a pečené věci, tím lépe. Pokud však pečivo a cukrovinky jí běžně, není třeba řešit věk a můžete mu bez obav dát tyto zdravé perníčky.
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Těsto jsem zadělala, nechala odležet a teď jsem chtěla válet, ale vůbec to nejde, protože se strašně drolí. Je mi líto, to vyhodit, dá se to ještě nějak zachránit? Použila jsem namletá lněná semínka, ale asi ta lžička a půl je málo. Zachrání to třeba ještě chia semínka?
Blanko, zkuste přidat trosku horké vody a propracovat. Vyvalejte mezi 2 papiry nebo jen vytvarujte kolecka to je taky možnost. Muže to být moukou, každá jinak saje, mohla být taky staršího data
Těsto jsem udělala z dvojnásobné dávky, ale nedělala jsem bezlepkové – půlku jsem dala rýžovou mouku, půlku špaldovou jemnou. Semínko lněné mleté. Sladidlo rýžový sirup. Nyní se synem válíme těsto a vykrajujeme, naprosto nádherně se s ním pracuje a vůbec nelepí a není třeba ho podmoučňovat. Jsem nadšená. Škoda, že jsem zapomněla, že nemáme na perníčky žádná vykrajovátka, tak děláme srdíčka a kolečka. :-D Možná si dokoupíme a uděláme ještě další várku, když je těsto tak jednoduché a skvělé na práci. :)
… Teď jsme dopekli první várku a jsou strašně dobré! A protože ochutnáváme víc, než by bylo třeba, druhou várku budeme muset udělat :-D
AHoj, chtěla bych se do nich pustit a zjistila jsem, že nemám kokosový olej. Máte někdo zkušenosti v tomhle receptu třeba s Alsanem nebo prostě slunečnicovým olejem? Předem díky za tipy :-)
Ahoj, alsan bude asi nejlepší náhrada;)
Ajko, díky za radu, bydlím trochu na konci světa, tak vážím kažkou cestu do obchodu :-) Dám vědět, jak dopadly :-)
Tak i s Alsanem a žitným kváskem jsou výborné, snad vydrží do Vánoc 😊
To se musí dobře schovat :-) A včas najít :-))))
tak tohle bylo velké překvapení. perníčky jsou super. ta základní dávka z 85 g mouky, to by v naší 5členné rodině byl špatný vtip, takže jsem ingredience rovnou násobila čtyřmi. musela jsem do těsta přisypávat dost mouky navíc, ale to asi bylo tím, že jsem měla hodně řídký kvásek a taky jsem rozinky namočila do horké vody, neb jsem se bála, že suché by můj mixér nerozmixoval dohladka. výsledek je skvělý, asi nejlepší perníčky, co jsem zkoušela bez lepku, vajec a mléka. doporučuju a autorce velké díky za recept
Hurá, díky! :-)
Já teda nevím,co jsem udělala,kde špatně (vše podle návodu),ale těsto mám tvrdé,jak kámen,bych s nim rozbila okno.?Budu ráda za radu,díky.
Simono, zkuste to nechat v teple a přidat mokré ingredience a znovu propracovat.
Dobrý den, mohla bych místo kvasku použit kyprici prášek do pečiva?
Dobrý den, řekla bych, že se záměnou za kypřící prášek nebude problém (dala bych cca 1 lžičku). Vyzkoušejte a dejte vědět :-)
Ajko, ďakujem za recept na perníčky. V chladničke je zarobené cesto z dvojitej dávky na dva plechy. Trochu som pozmenila, dúfam, že sa podaria napriek tomu. Pridala som trochu pomixovaných mandlí a trochu medu. Viem, že ten sem nepatrí, ale uvidíme, aké to bude. Trochu mi vadí „ocásek“ po slade, sirup som doma nemala. Recept som si prepísala do zošita so starými receptami, podľa ktorých som kedysi piekla. Sladké som vždy rada piekla, každý nový recept bola výzva. Dnes ma potešilo, že som si zapísala tento recept, uvidíme, či si nájde svoje miesto. Pevne verím, že áno. Majte sa krásne! Všetci! Nech sa darí!
Gabi, mě přijde, že pečením se ten ocásek úplně ztratí a jinak doporučuji Dobroslad, ten ho podle mě nemá vůbec. Ale med do perníčku v podstatě patří, to jen my si to všechno děláme ještě o kousek zdravější :-)
Evi o Dobroslade viem z minulého roku. Písalo sa tu o ňom. Komunikovala som vtedy s dodávateľom, či nie je niekto na Slovensku. Nevedeli o nikom. Boli veľmi ochotní dodať mi to na Slovensko. Už som to vlani nechala tak, teraz zatiaľ tiež. Raz … :-)
Na Slovensko urcite uz bezne dodavaji, nedavno to tam psali v clanku pod Dobrosladem.
Ďakujem ?
Dobrý den prosím chci žít bez lepku, mám ekzém na pravé ruce. V tomto receptu je kvásek bezlepkový? A jak ho vyrobit? Máte nějaký tip? Díky moc.
Mona010101 ja som si ho vyrobila z lepkového žitného kvásku. Zobrala som lyžicu žitného kvásku, dala do čistého suchého zaváraninového pohára a pridala lyžicu ryžovej múky a lyžicu vody, zamiešala, zakryla viečkom a nechala pri izbovej teplote pracovať. Na druhý deň som do čistého suchého pohára preložila lyžicu kvásku, ktorý som začala zakladať predchádzajúci deň. Prikŕmila múkou a vodou, prikryla a nechala pracovať do nasledujúceho dňa. Takto som pokračovala päť dní alebo podľa pocitu aj dlhšie. Potom som už prikrmovala do toho istého pohára múkou a vodou. Strava pre kvások – múka a voda, izbovej teploty, používam neperlivú dojčeneckú vodu. Mne sa to z vody z vodovodu zatiaľ nepodarilo. Dá sa založiť aj z čisto bezlepkovej múky. To som ešte neskúšala – 10 vody, 10 g bezlepkovej múky alebo suroviny v pomere 1:1. Vznikne taká kašička. Keď je to moc suché, vyschne to, keď riedke, zase sa rýchlo pokazí. Skúste, pre mňa kvások ešte stále výzva :-)
Mona, to není problém, u nás jsou mraky receptů bez lepku, stačí kliknout na https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/stitky/bez-lepku/ a co se týče ekzému, tak tady strava rozhodně moc pomáhá. Mrkněte na články, příběhy a konzultace s odborníky na toto téma https://www.jimejinak.cz/stitky/atopicky-ekzem/ nebo https://www.jimejinak.cz/stitky/ekzem/
Pokud by na ekzém nepomohla samotná strava, moc doporučuji čínskou medicínu. Měla jsem po porodu urputný ekzém na obou rukách, rozpraskané do krve… nic nepomáhalo (je ale pravda, že jsem jedla běžně), ale jak jsem začala užívat tradiční čínskou medicínu, do 3 měsíců byl pryč s už se nevrátil. Chce to dobrého terapeuta.
Ideální je terapeut, který z té TČM použije byliny, dietetiku a ještě navede na emoční problémy, které za ekzémem bývají.
Mohu poprosit na nějaký odkaz, jak si vyrobit ten bezlepkový aktivní kvásek?
Aleno, postup je úplně stejný jako z pšenice nebo žita. Mrkni do klubu na toto https://www.jimejinak.cz/jak-zalozit-kvasek-a-jak-se-o-nej-starat-2-dil/ a jen vyměň mouky. Případně začni hotovým kváskem a přeuč ho na bezlepokový, jak popisuje Gabi v komentáři.