Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Bezlepková strava může škodit. Vyhněte se těmto 4 chybám!

bez lepku

Možná jíte bez lepku, protože se chcete cítit lépe, uzdravit se anebo zhubnout. Mnoho lidí ale při bezlepkové dietě dělá chyby a může si naopak zdraví poškodit, anebo přibrat na váze. Jak to? Ne všechny bezlepkové potraviny jsou zdraví prospěšné. Neděláte také jednu z těchto chyb?

Vyřadím lepek, vše ostatní jím

Ať už máme celiakii, anebo se lepku vyhýbáme z jiných důvodů, nejčastější chybou je vyřadit vše z lepku a jíst stejně, jako předtím. Tedy například vyřadit knedlíky a místo toho jíst jen brambor / rýži a maso. Taková jednotvárná strava vede k nedostatku živin (vitamínu B, železa, kyseliny listové aj.). Je třeba zařadit potraviny, které střevo léčí.

Lepkové potraviny vyměním za bezlepkové

Další typickou chybou na bezlepkové stravě je vyřazení klasických lepkových příloh (pečivo, knedlíky, sušenky, koláče) a nahrazení bezlepkovými alternativami. Také si myslíte, že když je na obale napsáno bez lepku, tak že to bude rozhodně zdravější než lepkový výrobek? Pak si přečtěte článek Drahé bezlepkové potraviny: platíme za méně bílkovin i vlákniny a více éček. Ne všechny bezlepkové alternativy jsou špatné, ale většina z nich má šílené složení (četli jste si někdy složení třeba bezlepkového chleba nebo sušenek?) – příliš mnoho škrobů, sacharidů, tuků a éček (aby to drželo, vydrželo, vypadalo a chutnalo jako s lepkem).

Používám bezlepkové směsi

Bezlepkové směsi na pečení nejsou vhodné. Obsahují příliš mnoho sacharidů, škrobů a aditiv. Pečivo sice může chutnat dobře, ale pro tělo je mnohem vhodnější a přirozenější jíst celé obilí. A pokud chcete péct, pak raději z jednodruhových muk, anebo si vyrobte domácí univerzální bezlepkový mix.

V jídelníčku mi chybí obiloviny

Na trhu je tolik bezlepkových výrobků, že často zapomínáme zařazovat do stravy celé obilí, které je přirozeně bezlepkové. Patří sem například jáhly, pohanka, quinoa, amarant, polenta, celozrnná rýže, teff a slzovka. Tyto obiloviny by měly být základem našeho jídelníčku, ne kupované chleby, sušenky, suchary apod.

Možná se necítíte nejlépe, nevíte, jak poskládat jídelníček, aby vám nic nechybělo, nebo děláte některou ze zmíněných chyb a nevíte, jak to změnit?

Pojďte to změnit! Začněte vařit zdravě podle našich receptů (většina z nich je bezlepková a pokud nemáte vyloženě celiakii, naučíme vás, jak zhubnout a cítit se lépe i bez omezování se). Pokud nevíte, jak správně na to, rádi vás to naučíme v některém z našich kurzů. A studnici informací, článků, tipů, rad a podpory najdete v klubu Jíme Jinak.

Chci se naučit zdravý jídelníček

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar, jaký Jíme Jinak dává. Ač jsem již 3 roky na vegan stravě na receptech dle JJ funguje mé tělo mnohem, mnohem lépe. posunula jsem se o mnoho dál a ještě zdravěji. Děkuji za vaši práci, opravdu má smysl pro všechny věkové kategorie :-)

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní jídla, pečivo), jsou naprosto úžasné. Vařím vegetariánská jídla už 30 let, takže se možná dá říci, že mám nějakou zkušenost :-) Veganské recepty zkouším až nyní a jsem úplně spokojená, zmizely i chutě na sladké :-)

Ivetuska1: Byla jsem jen vegetarián, ale spěla jsem k veganství, jenže jsem nevěděla, jak nahradit (chuťově) mléčné výrobky a vejce. No a kurzy Jíme Jinak jsou teda PECKA! Nekonečná studnice receptů a hlavně ty nákupní seznamy. Úspěch u mě je i vynechání kávy! Taky mám lepší pocit ohledně stravy mých dětí. Mám další informace o vyváženém jídelníčku a tím pádem více argumentů na obhajobu našeho stravování. Děkuju Vám, za to vše!

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Bezlepková dieta: moderní šílenství nebo nutnost?

Slovo bezlepkový se stává moderním. Celiaků přibývá. Je opravdu nutné vyloučit lepek z našich jídelníčků? Změnila se tolik dnešní pšenice? Anebo jsme se sn...

Mouky, jak se v nich vyznat a k čemu je použít

Když se řekne slovo mouka, vybaví se vám určitě spousta různých druhů – špaldová, celozrnná, bílá, chlebová, bezlepková, hrachová, mandlová… Al...

Cereální kváskový chléb Bezlepkáč

Miluji tu vůni a chuť domácího chleba. Ta křupavá kůrka, obláčkově nadýchaná střídka, nakyslá chuť po kvásku… Právě takový je tento cereální kváskový...

Tabulka poměrů vody a časů pro vaření obilovin

Když jsem začínala Jíst jinak, pamatuji si, že jsem nevěděla, jak dlouho a zda-li namáčet luštěniny, jak dlouho luštěniny a obiloviny vařit a v jakém poměr...
22
2

Jak správně připravit obiloviny. Většina lidí je vaří špatně.

Jak uvařit rýži, jáhly, kroupy, čirok a další obiloviny, aby nebyly tvrdé? Které obiloviny namočit a které jen propláchnout? Kolik dát vody? Je v tom zmate...
3

Dobrá zpráva pro celiaky: uzené tofu i tempeh jsou bez lepku!

Skvělá zpráva pro všechny, kteří mají bezlepkovou dietu. Máme laboratorně potvrzeno, které uzené tofu a uzený a smažený tempeh jsou bezlepkové a tudíž vhod...