Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Vegoyaki s shiitake

Uvařeno
bez cukru

Tyto lahodné, lepkavé kuličky jsou neuvěřitelné. Cestuji do Japonska po svém – představuji si jídla a chutě, které s největší pravděpodobností nikdy nebudu mít možnost jíst. Pojeďte také a vyzkoušejte tyto smažené kuličky plněné náplní z shiitake.

Ingredience
Na těstíčko:
  • 145 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 5 g kukuřičného škrobu
  • sůl
  • voda podle potřeby
  • 1 lžička prášku do pečiva
Na náplň:
  • sušené shiitake
  • tempeh
  • mrkev
  • pórek
  • česnek
  • olej
  • rýžový ocet
  • sůl
Ostatní ingredience:
  • černá sezamová semínka
  • bílá sezamová semínka
  • čerstvá jarní cibulka
  • čerstvou petrželkou
  • vločky z mořské řasy nori
  • tamari
  • rýžový ocet
  • datlový sirup

Jíme Jinak je pro mne novou životní filosofií. Díky změně stravy jsme s manželem plní životního elánu a cítíme se mno...

Jak připravit plněné kuličky takoyaki s shiitake

  1. Na náplň namočte shiitake na několik hodin do vody.
  2. V mixéru nasekejte pórek, mrkev, sůl, česnek, shiitake a tempeh.
  3. Směs dejte na pánev s olejem a osmahněte. Zalijte trochou vody a rýžovým octem. Vařte, dokud se vše neuvaří a tekutina zcela nevysuší. Dejte stranou a nechte vychladnout.
  4. Vytvořte těstíčko smícháním ingrediencí na těsto.
  5. Vnitřek pánve na takoyaki velmi dobře naolejujte a nahřejte pánvičku.
  6. Nalijte těsto, přidejte náplň.
  7. Trochu opečte a bambusovou špejlí otočte kuličku o 90 stupňů a přidejte další těsto. Pečte a kuličku ze všech stran otáčejte. Chce to trošku praxe, ale jakmile pochopíte systém přípravy, jde to pak rychle od ruky. 
  8. Jakmile jsou všechny kuličky upečené, nechte je stranou.
  9. V míse smíchejte tamari, datlový sirup, rýžový ocet a trochu vody.
  10. Na pánev dejte sezamová semínka a opečte je, přidejte kuličky, přelijte kondimentem a na vysokém ohni kuličky obalte v omáčce. Když je omáčka pěkně vsáklá do kuliček, přidejte řasu nori, jarní cibulku a petrželku. Podávejte s veganskou majonézou.

Praktické

  • Jako náplň jsem použila zbytek náplně do japonských taštiček Gyoza. Náplně je zapotřebí opravdu málo, počítejte s tím, pokud jí budete připravovat od nuly, že vám zbyde a proto mějte po ruce recept, kam jí lze použít.
  • Na kuličky je zapotřebí pánev na takoyaki, která je běžně k sehnání na e-shopech.

Obměna

  • Náplň můžete obměnit podle vaší fantazie.
  • Pro bezlepkovou dietu je k dispozici i bezlepková verze.
  • Místo datlového sirupu můžete použít jakýkoliv slad nebo obilný sirup.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jak je to obracíte, že jsou tak hezky kulaté? Shlédla jsem pár videí, kde to jsou schopni zalít celou pánev těstíčkem a mají to pak na konci krásné a já se s tím opatrně frfňám po jedné a nic. Zkusím ještě verzi z pšeničné mouky, jinak už nevím.
A asijské chutě doma také milujeme, hlavně tedy thajskou a japonskou kuchyni.

Dobry večer Vierko, Vase recepty jsou naprosto skvělé, myslim, ze mame podobne témeř japonske chutě🤣. Moc za ne dekuji. Prosim o doporučení kde nejlépe koupit pánev na tekoyaki. Na webech jsem něco nasla, ale nějak si nemůžu vybrat

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dvoubarevné gyoza (fotopostup)

Gyoza jsou asijské knedlíčky v originální verzi plněné mletým masem. My si připravíme jejich veganskou verzi, která vás svou chutí jistě nezklame. Jejich p...

Růžové hnízdo z rýžových nudlí

Rychle jednoduché jídlo, které hraje barvami i chutěmi.

Zelenina s omáčkou Mitarashi

Tento recept je velmi rychlý a chutný. Při přípravě omáčky jsem se inspirovala japonským receptem Dango Mitarashi. Zkuste ho a dejte vědět, jak vám chutnal...

Vegoyaki bezlepkové

U nás mají kuličky vegoyaki, variace na japonské tradiční jídlo takoyaki, velký úspěch, proto nesměla chybět ani bezlepková verze. Doufám, že potěší i vás....

Zelené Shishimai ve woku

Voňavý a jednoduchý pokrm z korejské kuchyně. Pokud patříte mezi milovníky pikantních asijských jídel, určitě si pochutnáte.

Dýňový Tantanmen

Tantanmen ramen je japonská verze receptu dan dan noodles. Já jsem ho zkusila připravit z dýně a výsledek mě nadchl. Věřím, že si pochutnáte i vy.