Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Krutá pravda o bramborách

Možná jste si všimli, že se v našich receptech nevyskytují brambory. Víte proč je nedoporučujeme? Znáte toxin solanin? A víte z čeho se běžně vyrábí hroznový cukr? Možná zažijete šok.

Brambory organismus překyselují

Když se v Čechách objevily brambory, brzy natolik zdomácněly, že postupně vytlačily 40 druhů běžně doposud používané zeleniny. Jenže tenkrát nikdo nevěděl, že brambory obsahují hodně jemných škrobů, jednoduchých cukrů a nebezpečný toxin alkaloid solanin.

Brambora je sice ve své podstatě alkalická, protože obsahuje hodně draslíku, ale při následném trávení ve výsledku překyseluje tělo. Obsahuje mnoho jednoduchých škrobů, které jsou po snědení velmi rychle v těle přeměněny na glukózu, což je silně oxidující a tím pádem překyselující proces. Nadbytek cukru v krvi vyplaví inzulín, což škodí slinivce, vede k hypoglykémii. A když nám cukr v krvi po chvíli klesne, máme zase na něco, většinou nezdravého, chuť. Brambory nás nutí solit, je to proto, že mají velký nepoměr minerálů. Ale to by nebylo to největší zlo.

Jed jménem solanin

Hlavní problém je solanin. Solanin je toxický jed a i když ho zdravé brambory obsahují zdánlivě malé množství, stačil by výtažek ze čtyř nenaklíčených brambor zabít krysu. Což ale teprve zelené nebo naklíčené brambory? Tam množství solaninu mnohonásobně stoupá a tento toxin silně poškozuje náš organismus. Porce brambor nás sice nezabije, ale mírně přiotráví a tělo, místo aby mělo energii, musí odbourávat toxin. U malých dětí může způsobit i otravu, těm raději brambory vůbec nedávejte.

Solanin slouží u brambor jako přirozená ochrana proti okusování hlíz, které se dostaly na povrch půdy, proto se jeho koncentrace úměrně zvyšuje se světlem. Současně se ale takové brambory stávají pro člověka nepoživatelné. Pokud si je tedy řádně neuvaří a neosolí, nebo z nich neudělá bramborovou kaši. Tím se nepříjemná chuť solaninu ztratí a my, aniž bychom to věděli, třeba v restauraci nebo v jídelně, sníme v podstatě toxické jídlo, které nám velmi škodí. Častá konzumace brambor vede k bolestem kloubů a revmatismu.

Pozor také na brambory, které byly sklizeny před dosažením zralosti a nebo špatně uskladněny. Poznáte je podle toho, že mají nazelenalou barvu. To způsobuje jednak neškodný chlorofyl, ale také toxický jed solanin. Jeho koncentrace se zvyšuje v jarních měsících, kdy brambory začínají přirozeně klíčit.

Chcete vědět víc?
Přečtěte si článek podložený studiemi: Zaměřeno na rajčata a brambory.

Zdravý jako tuřín

Už naši předci říkali, jsem zdravý jako řepa, jinde tuřín, ale určitě ne, jsem zdravý jako brambora :-). Bylo známo, že po bramborách se hloupne a proto se říkalo, že čím hloupější sedlák, tím má větší brambory. A co bramborová medaile? To taky není zrovna výhra.

Největší podvod
Věděli jste, že hroznový cukr se průmyslově vyrábí v Čechách z bramborového škrobu?

Jak konzumovat brambory?

Když si výjimečně brambory dopřejete, dbejte na to, aby veškeré zelené části brambor byly před konzumací důkladně okrájeny. Zelené a naklíčené brambory raději vůbec nekonzumujete. Jezte brambory nejpozději do února a pak už si počkejte raději na nové. Také vodu, ve které brambory vaříte bychom měli vylít a brambory vařit s kmínem. Solanin je nejvíce obsažen ve slupce, proto ve slupce konzumujte jen nové brambory, které nejsou nazelenalé.

Pokud vás bolí klouby, zkuste na 10 dní úplně vyloučit brambory a veškerá jídla, které obsahují bramborový škrob. Když vydržíte i bez rajčat a ostatní lilkovité zeleniny, možná budete příjemně překvapení, když vás klouby přestanou bolet.

Pozor na solamyl

Bramborový škrob u nás známý pod názvem Solamyl určitě nepoužívejte. Dá se jednoduše nahradit nezávadným kukuřičným škrobem. Také důkladně čtěte etikety a jak něco obsahuje bramborový škrob, nekupujte to. Pozor, nachází se často i v dětských výživách.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Náhodou jsem se dostal na tento článek a byť už je starší, žasnu :D Hromada vědecky neověřených a často dokonce vyvrácených blábolů. Články od podobných zaujatých aktivistických autorů neberte vůbec vážně. Tohle je skupina lidí, která nabyde dojmu, že je něco pravda a protože se jim daná teorie hodí či líbí, tak jen hledají důkazy, které jim jejich teorie potvrdí. Kritické myšlení žádné. Ověřování faktů žádné. Jenže skutečné vědecky podložené důkazy nikdy nemají, proč asi….. Maximálně najdou pochybné ničím nepotvrzené studie a těmi se začnou ohánět a vydávat je za fakt (jenže takhle věda nefunguje).

To samé provádí autor článku s rčením o sedlákovi. Ne, opravdu nebylo známo, že po bramborách se hloupne, protože to tak nikdy nebylo. To rčení mělo úplně jiný podtext a souvislosti, takže opět jen překrucování pravdy ve vlastním zájmu.

Takže prosím vás, jezte dále brambory, protože jsou plnohodnotnou součástí zdravé výživy, vybírejte si kvalitní odrůdy ideálně lokální produkce, vařte a skladujte je tak, jak je pro ně vhodné a bude vše v pořádku. Samozřejmě si dejte i třeba ten tuřín, ale proboha, hlavně neberte vážně podobné články pro prosťáčky!!!!

p.s., jestli má autor chuť po letech polemizovat, ať dodá relevantní zdroje, které potvrdí jeho tvrzení (ale já vím, že nedodá – takové dodnes neexistují…. proč asi….)

Klub

Požehnaný den všem! Já moc děkuji za článek. Někde jsem četla, jak indiáni uměli uskladňovat brambory, jak je sušili a zase namáčeli a tak je vlastně zbavili škodlivých látek. Nevíte někdo přesný recept? Jsem na dědině a bramborové pole jsem zkrouhla na polovinu a většina jde zvířectvu, ale přesto… Kdyby byl způsob, jak je udělat alespoň neutrální, pak bych za recept byla moc vděčná. Upřímně – z toho ,co se kolem děje, myslím, že jdeme do velice těžkých časů a je docela možné, že budeme za vlastní brambory vděční. Takže také soběstačnost a na severní Moravě nám toho zas až tolik neroste. Kdyby jste někdo měl ten recept , budu moc ráda. Na netu je taky video Liziki – číňanky, která vyráběla právě bramborový škrob z čerstvých brambor. Proč je špatný i bramborový škrob? Obsahuje právě on ten solanin? Díky moc. Eva

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tradiční strava našich předků

Myslíte si, že snídat polévku a jíst obilné kaše je novodobý vynález? Víte, odkdy se u nás jedí brambory a co bylo na talíři našich předků nejčastěji? Star...
1

Naše průměrné IQ pořád klesá: vědci už vědí proč

Myslíte si, že lidé hloupnou dobou? Nový výzkum ukazuje, že vina je v našem jídelníčku. Vědci už urgují za zákaz. Zkontrolujte si svůj jídelníček.

Je lepší kváskový chléb nebo extrudované chlebíčky?

Je vhodnější dát si k svačině kváskový chléb nebo pufované výrobky, jako jsou rýžové a jiné chlebíčky, extrudované “žížaly” a různé křupky? A c...
klub
3

Jak zdravě zařadit rajčata, papriky a lilky do stravy. Inspirujte se našimi předky!

Rajčata, papriky, lilek a brambory. Pomalu začíná jejich sezóna… To vše jsou lilkovité rostliny, které obsahují toxické látky lektiny, ale také solan...
13
2

Těmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?

Myslíte si, že když dáte jakékoliv potraviny do lednice, tak vám vydrží všechny déle čerstvé? Omyl. Některé potraviny nemají chlad rády a lednice jim vylo...
1
2

Toto je důvod, proč jsou některé okurky hořké.

Pomalu se nám blíží sezóna nakládaček a šťavnatých salátových okurek. Jsou osvěžující a pro léto ideální potravinou. Často se mi ale stává, že narazím na n...