Potraviny obsahující “éčka”
Přečtěte si…
– Éčka: konvenční versus BIO produkce
– Éčka do peněženky
Nejrůznější polotovary, chemicky zpracované výrobky a potraviny obsahující různé druhy konzervantů, barviv, látek zlepšující chuť, aroma nebo trvanlivost. Tyto všechny “potraviny” jsou velkou zátěží pro náš organismus. Způsobují nejrůznější problémy jako třeba ADHD u dětí, některé jsou karcinogenní a ani odborníci a vědci nevědí, co koktejl těchto éček může v našem těle udělat. Proto se jim snažme co nejvíce vyhýbat a kupovat přírodní a celistvé potraviny s čistým složením.
Maso
Čím maso nahradit?
– uzený tempeh a tofu
– seitan
– luštěniny
– mrkněte na naše recepty a naučte se, jak chutně maso nahradit!
Maso se řadí k rizikovým potravinám, které způsobují nebezpečí vzniku rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Studie (1, 2, 3, 4) potvrzují, že vegetariáni a vegani mají mnohem menší riziko těchto onemocnění než ti, kteří jedí maso. Navíc organismus maso tráví nejdéle, ze všech potravin a spotřebuje na něj hodně energie, proto se pak cítíme ospalí a unavení. A kromě toho je eliminace masa a mléka nejlepší způsob, jak snížit dopady člověka na planetu a nepodporovat kruté velkochovy.
Smažená jídla
Řízky, chipsy, hranolky, koblihy, bramboráky… Tato všechna smažená jídla nás lákají a chutnají nám. Ale vzpomeňte si, jak se po nich cítíte. Unavení, bez síly a ospalí. Na trávení smažených jídel totiž tělo spotřebuje opravdu velké množství energie. A navíc jsou plné nevhodných tuků a soli a zvyšují riziko diabetu, obezity a chorob srdce. Obsahují také karcinogen a neurotoxin akrylamid, který poškozuje DNA.
Zdravější smažení
– Pokud si chcete jednou za čas dopřát něco smaženého, udělejte si doma třeba smaženou zeleninu v hrašce, bezinky v těstíčku, zdravý vegan řízek v trojobalu, smažené bedly nebo smažené placky.
– Nezapomeňte ale vždy k těmto jídlům přidat například salát z daikonu nebo ředkviček, které pomohou tělu tyto těžká jídla strávit.
Pečivo a moučné výrobky z bílé mouky
Bílá mouka je jednoduchý sacharid a výživově prázdná kalorie. Výrobky z ní mají vysoký glykemický index, rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a nutí tělo produkovat inzulín. Ale po chvíli jde krevní cukr dolů a nás dovedou do stavu těžké únavy. Kromě tukových polštářků ještě v těle způsobují způsobují tyto potravin zánět, a tím zhoršují akné.
Jaké jíst pečivo?
– Místo pečiva z bílé mouky zařaďte do jídelníčku kváskové celozrnné pečivo. Můžete si ho upéct sami, anebo koupit ve zdravé výživě.
– Nezapomeňte vždy zkontrolovat složení, protože i když je chléb nazvaný jako kváskový nebo kvasový, může být kynutý droždím a kvásek tam být jen přidaný “na chuť”.
– Pečivo vám nahradí také různé druhy placek, palačinek, lívanců, karbanátků aj.
Sladkosti s cukrem
Sladkosti obsahující jednoduchý sacharid cukr, podobně jako pečivo z bílé mouky, způsobují výkyvy krevního cukru a tím i nálady a energie. Cukr v nich obsažený je vysoce návykový podobně jako drogy. Zhoršuje kvalitu pleti, způsobuje akné, je spojovaný s rakovinou, kazí zuby, způsobuje cukrovku, obezitu a zatěžuje naše játra (doporučujeme si přečíst těchto 10 důvodů, proč se cukru vyhnout).
Zdravé sladkosti existují!
– Nahraďte nezdravé sladkosti těmi zdravými dle našich receptů.
– A pokud nevíte, jak na to, vše pěkně krok po kroku jsme pro vás připravili ve video návodech kurzu Dezerty, kde se naučíte připravovat zdravé dezerty bez cukru jako profíci.
Buďte první, kdo napíše komentář