Napadlo vás někdy, že nejlepší způsob, jak snížit dopad člověka na životní prostředí je omezit spotřebu masa a mléka? To zjistil nový nejrozsáhlejší výzkum. Už nejde jen o řeči ekologických aktivistů, ale neúprosná tvrdá čísla.

Možná vás dříve ohledně snížení ekologické stopy napadlo, že přestanete tak často létat letadlem, zvolíte autobus, spolujízdu nebo auto vyměníte za elektrické. Účinnější je omezit maso a mléko.

Výsledky výzkumu vyznívají mimořádně vážně

Nejnovější a nejrozsáhlejší výzkum z oblasti ekologie, publikovaný v prestižním časopise Science, analyzoval 40 000 farem ze 119 zemí. Tyto farmy produkují 40 různých pokrmů, což je v přepočtu až 90 % veškerého jídla, které se na naší planetě konzumuje. Výzkum do detailů zjišťoval dopad produkce jednotlivých pokrmů v různých kategoriích od využívání půdy, produkování emisí, využívání sladké vody, znečištění vody, až po znečištění ovzduší. Podle vědců jsou hospodářská zvířata nejničivějším faktorem pro planetu. 

Odmítnutí masa a mléka je nejlepší způsob, jak snížit dopad člověka na planetu

Pokud by každý z nás přestal konzumovat maso a mléko, mohli bychom zredukovat globální využívání zemědělské půdy o více než 75 % (což je půda o velikosti USA, Číny, Evropy a Austrálie dohromady) a svět by se dal uživit. Maso a mléko poskytují lidem pouze 18 % kalorií a 37 % bílkovin, ale spotřebují 83 % veškeré farmářské půdy a produkují 60 % zemědělských skleníkových plynů.

Není samozřejmě možné, aby se všichni lidé stali vegany. Studie poukázala na to, že kdyby alespoň lidé omezili tu polovinu produkce masa a mléčných výrobků, která planetě nejvíce škodí (chov skotu, jehňat, korýšů, produkce mléka a sýrů), zlepšila by se situace v zemědělství o 2/3 viz graf současného stavu (vlevo) a v případě snížení živočišné produkce (vpravo).

Etikety na potravinách ukáží dopad na prostředí

Studie navrhuje zavedení označení na potravinách v supermarketech, které by lidem ukázalo, jak velký dopad tyto jednotlivé pokrmy mají na znečištění životního prostředí.

 

“Konečně máme spolehlivá data,” říkají odborníci

Závěry tohoto výzkumu si pochvalují mnozí odborníci, protože mají konečně spolehlivá data k tomu, aby mohli ukázat lidem, jak moc konzumace masa a mléčných výrobků škodí naší planetě.

A co tedy jíst místo mléka a masa?
rostlinná mléka
– rostlinné sýry můžete koupit (ve zdravých výživách existují alternativy strouhaného sýra, plátkového, dále tofu, tempeh)nebo doma vyrobit třeba z tofu
– vyrobte si rostlinný tvaroh
– vyrobte si “sýrovou omáčku” na těstoviny
– vyrobte si rostlinný jogurt, seženete ho také ve větších supermarketech a ve zdravé výživě (sojové, kokosové, mandlové)
– jako maso můžete upravit tempeh, tofu, seitan, robi a jiné “masové” alternativy – inspirujte se recepty

Zdroj: The guardian, Science

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

7 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Mě by spíše zajímalo jaký to má dopad na naše zdraví. Většina lidí netřídí ani odpad, natož aby se zajímala o zelené louky. Nemáte nějaký článek o tom co dělají mléčné výrobky v těle? A cukr? Děkuji

    • Máme toho plné kurzy, Kešu. Učíme lidi se bez cukru a mléka obejít, takže tam jsou i videa proč ne a co místo toho.

  2. Já myslím, že je správný maso a mléko omezit… znám lidi, co jedí masné výrobky 3x denně a to mi přijde opravdu nezdravý.

    Ale že by celá planeta přestala jíst skot, mléko a sýry? To mi přijde absolutní utopie. Když to vezmu třeba v práci, tak by se lidi vzdali tak maximálně těch korýšů a jehňat, protože je skoro nejedí.

    Důvodů je mnoho, ale hlavním důvodem je chuť. Prostě nic na světě nechutná úplně jako maso a žádná náhražka na světě nechutná 100% jako mléko. Mně třeba v mnoha receptech rostlinné mléko nevadí, ale do kafe se to prostě nedá – tam ta “pachuť/příchuť” je strašně cítit.

    Mám ráda vaše varianty vaření!, chutná mi tempeh, robi… ale maso to prostě není, je to obměna.

    Navíc hodně lidí nechce konzumovat soju – důvodů je víc (chuť, alergie, pověst, fytoestrogeny, nedoporučování při některých nemocech atd.)

    Možná až se bude vyrábět umělé maso a bude levnější než to pravé, tak se něco změní…

    • Jako že když bude umělé a levné, tak nebudou lidé tolik kupovat to ze zvířat? To asi jo 🙂 Jinak mě napadla otázka, co vlastně je to dnešní maso zač – vznikne tak, že je uměle oplodněna samice, která je fofrem vykrmena v umělých podmínkách v betonovém baráku při umělém světle a krmená umělou stravou z GMO kukuřice a GMO soji pro rychlý růst…. Spíš se obávám, že ke změně lidi dožene až nedostatek pitné vody nebo něco podobného.

      • Bohužel si myslím, že to tak je – co je levné, to se prodává. Zrovna nedávno jsme četla nějaký článek o tom, že lidé TVRDÍ, že mají rádi regionální, poctivé produkty, ale ve skutečnosti rozhoduje hlavně cena:(

        Pokud by lidé šli cestou “budu jíst málo masa, ale kvalitního” nastalo by alespoň nějaké zlepšení.

        A ano, spousta lidí změní své návyky, až když nad nima visí meč a hodně se kýve…

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHlíva na smetaně
Další článekDotazy začátečníků – kvašená zelenina, pohanka a napařovaná zelenina