Při brouzdání našimi i zahraničním vegetariánskými weby jsem narazila na několik variant "sýrové omáčky". Dostala jsem chuť ji vyzkoušet a tak jsem některé ingredience vyměnila, některé vynechala a jiné přidala, aby to bylo víc po našem. Testovaly jsme ji s Evou v rámci masopustu a moc nám zachutnala, jen je poměrně těžší na trávení, tak to s ní nepřežeňte jako my.

Ingredience na omáčku pro 4 osoby

  • 1 větší cibule
  • 1 petržel (nemusí být)
  • 120g mandlí + 2,5dcl namáčecí vody
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 2 dcl horké vody
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • umeocet
  • lžíce citronové štávy

Dále potřebujete

  • balíček těstovin
  • půlku uzeného tofu
  • napařenou zeleninu
  • kvašenou zeleninu

Postup

Mandle namočíme do hrnku vody alespoň na pár hodin, můžeme i přes noc. V hrnci na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a petržel, přidáme trochu soli, orestujeme, přidáme lahůdkové droždí a ještě minutku restujeme. Přidáme 2cdl horké vody nebo zeleninového vývaru a chvíli povaříme. Mezitím si v mixéru rozmixujeme namočené mandle včetně namáčecí vody na hladký krém. Mletý mandlový krém vlijeme k do hrnce a necháme povařit asi 10 minut. Obsah hrnce rozmixujte dohladka. V trošce studené vody rozmíchejte asi 2 lžíce kukuřičného škrobu a vlijte do omáčky. Nechte tři minutky provařit, až omáčka zhoustne a dochuťte  lžící citronové štávy a umeoctem. Pokud by byla málo hustá, přidejte ještě trochu škrobu.

Servírujeme

Omáčku jsem použila na těstoviny, ozdobila je strouhaným uzeným tofu, navrchu jsou naklíčená semínka. Dále jsme měli napařenou mrkev a květák a lžíci kvašené zeleniny.

Obměna

sýrová omáčka

Pokud chcete mít omáčku více “sýrovou”, vynechte petržel a přidejte stroužek česneku. Při přidání několika stroužků česneku vznikne sýrovo-česneková omáčka. Pozor, omáčka je hodně hutná a těžká, proto si ji nedávejte moc na jednou i když bude těžké se od ní odtrhnout :-).

Kombinujeme

Tato omáčka nám nejvíce chutná na těstoviny. Pokud použijete kukuřičné nebo rýžové, máte bezlepkové jídlo. Dobrá bude i s knedlíkem, ale tam bych ubrala mandlí a přidala cibuli s petrželí, aby se odlehčila.

Děti

Jelikož obsahuje lahůdkové droždí, dala bych ji nejdříve od 3 let, nebo udělala lehčí variantu bez droždí a dala víc petržele.

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

35 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Zapomněla jsem namočit mandle, tak jsem do omáčky nalila madlovou smetanu. Manželivi přišla sýrovka vhod, byl rád, že máme chuťovou změnu.

    • Tak to je skvělé, že umíte zaimprovizovat a že rodina oceňuje pestrost našeho jídelníčku 🙂

      • No, byl to fakt jen manžel. Žel kluci (už začíná i ten mladší) si čím dál častěji začínají nahrazovat moje jídlo svým: slanina a vejce ted vedou. No aspoň se učí vařit, nechala jsem je, aby si to udělali úplně sami. A na vajíčkách jsem trvala, že musejí být bio z volného chovu – to bylo spíš na manžela, který jim ty suroviny rád koupí.

        • To je super, že kluci vaří, to se jim bude hodit a vy budete vědět, že se umějí postarat. Třeba se slaniny nabaží a zase si rádi dají s vámi 😉

          • V to pevně doufám. Naposledy jsem staršímu pořídila co chtěl, ocenil to a zároveň se mě zeptal, proč to nejím, tak jsem zajásala, ale jak je to pro mne tak automatické, že to nejím, neuměla jsem to pořádně vysvětlit, budu si muset pročíst ty články.

            • Děláte to skvěle! Klidně si k tomu sedněte s ním a řekněte mu, že ani nevíte, ale že tady o tom mluví nebo píšou a podívejte se na to a diskutujte společně. To je skvělá příležitost, jak ukázat synovi, že jste parťáci ne nepřátelé přes jídlo a že ani vy nevíte všechno a můžete to objevovat společně.

  2. 3/4 úspěch, sice to muži připomínalo houbovou omáčku, ale snědl i si přidal 🙂 určitě nebyla naposled 🙂

    • Tak to je celkem velký úspěch :), prý u dětí trvá až 15 x, než začnou akceptovat nové jídlo, nevím jak je to u mužů? 🙂

    • To nemáme vyzkoušeno 🙂 kdybyste zkoušela, dejte vědět, klasické droždí také nekupujeme, sušené Helča s úspěchem zkoušela v pomazánkách a omáčkách, kde to chtělo sýrovou chuť.

    • Lahůdkové droždí tam není z důvodu kypření, ale pro výbornou, sýrovou chuť. Toto droždí už je usmrcené, není tam kvůli kynutí. Klidně ho vynechejte, není tam nutné.

  3. Dělala jsem omáčku bez droždí, místo mandlí slunečnice a trochu jiná zelenina, a přesto jsem si moc pochutnával, byla to mňamka a jupí nový recept?

  4. Prosím, je lahudkové droždí bezlepkové? Já jsem ho zkoumala ve zdravé výživě a mám pocit, že tam byly nějaké slady. Nevíte, jak to je?

    • existuje lahůdkove droždí “jedlé sušené standard” a pak lahůdkové droždí “se sladem” /náhodou jsem zjistila, protože jsem ho kvůli tomuto receptu sháněla a po několika neúspěšných pokusech sehnala to “standard” a pak jsem ho náhodou potkala i v Globusu/ (obojí CountryLife)

      • Lahůdkové droždí jsem si koupila. Je na něm napsáno – může obsahovat stopy lepku. Takže úplně bezlepkové nemusí být, ale bohužel tento termín nikde není definován. Výrobci to tam kolikrát napíšou, protože se tím kryjí a výrobek třeba žádný lepek neobsahuje, ale zase tím předchází možným žalobám. Takže spíš záleží, jak je kdo citlivý. A taky si uvědomit, jaké množství daného výrobku sním. Aby mohl být výrobek označován jako bezlepkový, tak nesmí obsahovat více než 20 mg lepku/kg. Takže i bezlepkové věci obsahují lepek.

      • ještě jsem nenapsala, že mám obě droždí – oboje od Country life, Lahůdkové droždí jedlé sušené standard a Lahůdkové droždí jedlé sušené se 7 % sladového výtažku. U obojího je uvedeno, že obsahuje stopy lepku. Koukala jsem na jejich web a ve složení má standard pouze droždí. To druhé se sladovým výtažkem má ve složení droždí a slad. Tak bych si spíš koupila to standard.

  5. Výborná omáčka!!! Děkuji za inspiraci:)
    Trošku jsem si ho upravila a ubrala jsem mandlí a přidala tempeh natural ještě k zelenině, kdy se restovala. Dodal tomu onu sýrovou chuť 🙂

  6. Zajímalo by mě, co jsou to za těstoviny??? Kupuji kukuřičné, ty jsou ale mnohem víc žluté. Tyhle vypadají jako od Panzani:-) Tím bych mohla skvěle ošálit manžela, tomu kukuřičné moc nejedou:-(

  7. Tak tohle vypadá naprosto skvěle! Vyzkouším ji zítra na rodičích :). Jen, co to lahůdkové droždí, co to je – má to něco společnýho s kvasinkama? Normální droždí nepoužívám právě proto, abych si do těla nervala mrtvá těla kvasinek a jejich toxiny.

    • Sušené lahůdkové droždí (dříve Tebi) jsou inaktivované kvasnice, obsahují velmi kvalitní bílkoviny, vitamíny skupiny B, minerální látky, stopové prvky, nukleotidy, volné aminokyseliny. Nemají kvasicí účinek ani nenarušují střevní flóru a nezpůsobují poruchy trávení, je to výborné dochucovadlo do polévek, omáček, pomazánek….”vaječinu” jedině s Tebim. Výborný je občas kváskový chleba s avokádem, česnekem a Tebim.

  8. Zobrazit všech 35 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOmáčka z červené čočky a mrkve
Další článekVidím svou cestu aneb Není to jen o hubnutí (příběh Stanislava)