Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

“Sýrová” omáčka na těstoviny

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Při brouzdání našimi i zahraničním vegetariánskými weby jsem narazila na několik variant “sýrové omáčky”. Dostala jsem chuť ji vyzkoušet a tak jsem některé ingredience vyměnila, některé vynechala a jiné přidala, aby to bylo víc po našem. Testovaly jsme ji s Evou v rámci masopustu a moc nám zachutnala, jen je poměrně těžší na trávení, tak to s ní nepřežeňte jako my.

Věci a situace mnohdy nejsou tím, čím se zdají na první pohled být. Jen proto, abyste zapadli a vydrželi s ostatními,...

Ingredience na omáčku pro 4 osoby

  • 1 větší cibule
  • 1 petržel (nemusí být)
  • 120g mandlí + 2,5dcl namáčecí vody
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 2 dcl horké vody
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • umeocet
  • lžíce citronové štávy

Dále potřebujete

  • balíček těstovin
  • půlku uzeného tofu
  • napařenou zeleninu
  • kvašenou zeleninu

Postup

Mandle namočíme do hrnku vody alespoň na pár hodin, můžeme i přes noc. V hrnci na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a petržel, přidáme trochu soli, orestujeme, přidáme lahůdkové droždí a ještě minutku restujeme. Přidáme 2cdl horké vody nebo zeleninového vývaru a chvíli povaříme. Mezitím si v mixéru rozmixujeme namočené mandle včetně namáčecí vody na hladký krém. Mletý mandlový krém vlijeme k do hrnce a necháme povařit asi 10 minut. Obsah hrnce rozmixujte dohladka. V trošce studené vody rozmíchejte asi 2 lžíce kukuřičného škrobu a vlijte do omáčky. Nechte tři minutky provařit, až omáčka zhoustne a dochuťte  lžící citronové štávy a umeoctem. Pokud by byla málo hustá, přidejte ještě trochu škrobu.

Servírujeme

Omáčku jsem použila na těstoviny, ozdobila je strouhaným uzeným tofu, navrchu jsou naklíčená semínka. Dále jsme měli napařenou mrkev a květák a lžíci kvašené zeleniny.

Obměna

sýrová omáčka

Pokud chcete mít omáčku více “sýrovou”, vynechte petržel a přidejte stroužek česneku. Při přidání několika stroužků česneku vznikne sýrovo-česneková omáčka. Pozor, omáčka je hodně hutná a těžká, proto si ji nedávejte moc na jednou i když bude těžké se od ní odtrhnout :-).

Kombinujeme

Tato omáčka nám nejvíce chutná na těstoviny. Pokud použijete kukuřičné nebo rýžové, máte bezlepkové jídlo. Dobrá bude i s knedlíkem, ale tam bych ubrala mandlí a přidala cibuli s petrželí, aby se odlehčila.

Děti

Jelikož obsahuje lahůdkové droždí, dala bych ji nejdříve od 3 let, nebo udělala lehčí variantu bez droždí a dala víc petržele.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

mspoustova
12. 3. 2021

Chtěla bych se zeptat, proč nedoporučujete lahůdkové droždí pro děti do 3 let? Děkuji!

Chuť výborná, ale také se mi ji napodařilo rozmixovat dohladka a nezhoustla mi ani s další dávkou škrobu. Tak nevím, co dělám špatně ☹️

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma