Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

“Sýrová” omáčka na těstoviny

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Rychlá jednoduchá omáčka, která svou chutí připomíná sýrovou a na které si pochutná celá rodina.

Ingredience
4 porce
  • 1 větší cibule
  • 1 petržel (nemusí být)
  • 120 g mandlí + 2,5 dl namáčecí vody
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 2 dl horkého zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • umeocet
  • lžíce citrónové šťávy
  • balíček těstovin
  • 1/2 balení uzeného tofu
  • napařená zelenina
  • kvašená zelenina

Po dvou nedonošených dětech jsem byla vyřízená. Ukázalo se, že mám alergii na lepek a mléko a učila jsem se vařit bez...

Jak připravit těstoviny se sýrovou omáčkou bez sýra

  1. Uvaříme těstoviny podle návodu na obalu.
  2. Mandle namočíme do hrnku vody alespoň na pár hodin, můžeme i přes noc.
  3. V hrnci na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a petržel, přidáme trochu soli, orestujeme, přidáme lahůdkové droždí a ještě minutku restujeme.
  4. Přidáme 2 dl horkého zeleninového vývaru nebo vody a chvíli povaříme.
  5. Mezitím si v mixéru rozmixujeme namočené mandle včetně namáčecí vody na hladký krém.
  6. Rozmixovaný mandlový krém vlijeme do hrnce k zelenině a necháme povařit asi 10 minut.
  7. Obsah hrnce rozmixujeme dohladka.
  8. V trošce studené vody rozmícháme asi 2 lžíce kukuřičného škrobu a vlijeme do omáčky.
  9. Necháme cca 3 minutky provařit, až omáčka zhoustne a dochutíme lžící citrónové šťávy a umeoctem. Pokud by byla málo hustá, přidáme ještě trochu škrobu.

Praktické

  • Omáčku podáváme s těstovinami a pokrm posypeme strouhaným uzeným tofu a naklíčenými semínky. Na talíř přidáme napařenou zeleninu, např. mrkev a květák a lžíci kvašené zeleniny.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny, např. kukuřičné nebo rýžové a lahůdkové droždí bez sladu.
  • Pozor, omáčka je hodně hutná a sytá, proto si jí nedávejte moc najednou, i když bude těžké se od ní odtrhnout :-).
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.

Obměna

  • Pokud chcete mít omáčku více “sýrovou”, vynechte petržel a přidejte stroužek česneku. Při přidání několika stroužků česneku vznikne sýrovo-česneková omáčka.

Děti

  • Pokud vaříte vašim dětem pode Jíme Jinak, je pro ně pokrm v této podobě vhodný cca od 3 let. Pokud se vaše děti stravují konvenčně, můžete jim toto jídlo nabídnout i dříve, ale uberte sůl, olej a dochucovadla.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Opravdu výborný recept!! Tedy byla jsem překvapená jak nejvíc. My si doma vše hodně chválíme, chutná nám, ale dnes to bylo ještě o svě třídy chutnější než obvykle, taková dobrota, to jsem nečekala. Sedmé nebe. Místo petržele byl kousek květáku a vnitřek z kousku cukety, jinak jsem myslím tentokrát nic neměnila, a prostě slast!! Určitě zas brzo zopakuju. Děkuji!!

Mila Beata
30. 11. 2023

Taková dobrota, mnam ❤️ omáčku nebylo třeba zahuštovat, i tak byla hustá až až , ale vynikající, měli jsme s tzatziky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...