Při brouzdání našimi i zahraničním vegetariánskými weby jsem narazila na několik variant "sýrové omáčky". Dostala jsem chuť ji vyzkoušet a tak jsem některé ingredience vyměnila, některé vynechala a jiné přidala, aby to bylo víc po našem. Testovaly jsme ji s Evou v rámci masopustu a moc nám zachutnala, jen je poměrně těžší na trávení, tak to s ní nepřežeňte jako my.

Ingredience na omáčku pro 4 osoby

  • 1 větší cibule
  • 1 petržel (nemusí být)
  • 120g mandlí + 2,5dcl namáčecí vody
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 2 dcl horké vody
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • umeocet
  • lžíce citronové štávy

Dále potřebujete

  • balíček těstovin
  • půlku uzeného tofu
  • napařenou zeleninu
  • kvašenou zeleninu

Postup

Mandle namočíme do hrnku vody alespoň na pár hodin, můžeme i přes noc. V hrnci na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a petržel, přidáme trochu soli, orestujeme, přidáme lahůdkové droždí a ještě minutku restujeme. Přidáme 2cdl horké vody nebo zeleninového vývaru a chvíli povaříme. Mezitím si v mixéru rozmixujeme namočené mandle včetně namáčecí vody na hladký krém. Mletý mandlový krém vlijeme k do hrnce a necháme povařit asi 10 minut. Obsah hrnce rozmixujte dohladka. V trošce studené vody rozmíchejte asi 2 lžíce kukuřičného škrobu a vlijte do omáčky. Nechte tři minutky provařit, až omáčka zhoustne a dochuťte  lžící citronové štávy a umeoctem. Pokud by byla málo hustá, přidejte ještě trochu škrobu.

Servírujeme

Omáčku jsem použila na těstoviny, ozdobila je strouhaným uzeným tofu, navrchu jsou naklíčená semínka. Dále jsme měli napařenou mrkev a květák a lžíci kvašené zeleniny.

Obměna

sýrová omáčka

Pokud chcete mít omáčku více „sýrovou“, vynechte petržel a přidejte stroužek česneku. Při přidání několika stroužků česneku vznikne sýrovo-česneková omáčka. Pozor, omáčka je hodně hutná a těžká, proto si ji nedávejte moc na jednou i když bude těžké se od ní odtrhnout :-).

Kombinujeme

Tato omáčka nám nejvíce chutná na těstoviny. Pokud použijete kukuřičné nebo rýžové, máte bezlepkové jídlo. Dobrá bude i s knedlíkem, ale tam bych ubrala mandlí a přidala cibuli s petrželí, aby se odlehčila.

Děti

Jelikož obsahuje lahůdkové droždí, dala bych ji nejdříve od 3 let, nebo udělala lehčí variantu bez droždí a dala víc petržele.

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Zapomněla jsem namočit mandle, tak jsem do omáčky nalila madlovou smetanu. Manželivi přišla sýrovka vhod, byl rád, že máme chuťovou změnu.

    • Tak to je skvělé, že umíte zaimprovizovat a že rodina oceňuje pestrost našeho jídelníčku 🙂

      • No, byl to fakt jen manžel. Žel kluci (už začíná i ten mladší) si čím dál častěji začínají nahrazovat moje jídlo svým: slanina a vejce ted vedou. No aspoň se učí vařit, nechala jsem je, aby si to udělali úplně sami. A na vajíčkách jsem trvala, že musejí být bio z volného chovu – to bylo spíš na manžela, který jim ty suroviny rád koupí.

        • To je super, že kluci vaří, to se jim bude hodit a vy budete vědět, že se umějí postarat. Třeba se slaniny nabaží a zase si rádi dají s vámi 😉

          • V to pevně doufám. Naposledy jsem staršímu pořídila co chtěl, ocenil to a zároveň se mě zeptal, proč to nejím, tak jsem zajásala, ale jak je to pro mne tak automatické, že to nejím, neuměla jsem to pořádně vysvětlit, budu si muset pročíst ty články.

            • Děláte to skvěle! Klidně si k tomu sedněte s ním a řekněte mu, že ani nevíte, ale že tady o tom mluví nebo píšou a podívejte se na to a diskutujte společně. To je skvělá příležitost, jak ukázat synovi, že jste parťáci ne nepřátelé přes jídlo a že ani vy nevíte všechno a můžete to objevovat společně.

  2. 3/4 úspěch, sice to muži připomínalo houbovou omáčku, ale snědl i si přidal 🙂 určitě nebyla naposled 🙂

    • Tak to je celkem velký úspěch :), prý u dětí trvá až 15 x, než začnou akceptovat nové jídlo, nevím jak je to u mužů? 🙂

    • To nemáme vyzkoušeno 🙂 kdybyste zkoušela, dejte vědět, klasické droždí také nekupujeme, sušené Helča s úspěchem zkoušela v pomazánkách a omáčkách, kde to chtělo sýrovou chuť.

    • Lahůdkové droždí tam není z důvodu kypření, ale pro výbornou, sýrovou chuť. Toto droždí už je usmrcené, není tam kvůli kynutí. Klidně ho vynechejte, není tam nutné.

  3. Dělala jsem omáčku bez droždí, místo mandlí slunečnice a trochu jiná zelenina, a přesto jsem si moc pochutnával, byla to mňamka a jupí nový recept?

  4. Prosím, je lahudkové droždí bezlepkové? Já jsem ho zkoumala ve zdravé výživě a mám pocit, že tam byly nějaké slady. Nevíte, jak to je?

    • existuje lahůdkove droždí „jedlé sušené standard“ a pak lahůdkové droždí „se sladem“ /náhodou jsem zjistila, protože jsem ho kvůli tomuto receptu sháněla a po několika neúspěšných pokusech sehnala to „standard“ a pak jsem ho náhodou potkala i v Globusu/ (obojí CountryLife)

      • Lahůdkové droždí jsem si koupila. Je na něm napsáno – může obsahovat stopy lepku. Takže úplně bezlepkové nemusí být, ale bohužel tento termín nikde není definován. Výrobci to tam kolikrát napíšou, protože se tím kryjí a výrobek třeba žádný lepek neobsahuje, ale zase tím předchází možným žalobám. Takže spíš záleží, jak je kdo citlivý. A taky si uvědomit, jaké množství daného výrobku sním. Aby mohl být výrobek označován jako bezlepkový, tak nesmí obsahovat více než 20 mg lepku/kg. Takže i bezlepkové věci obsahují lepek.

      • ještě jsem nenapsala, že mám obě droždí – oboje od Country life, Lahůdkové droždí jedlé sušené standard a Lahůdkové droždí jedlé sušené se 7 % sladového výtažku. U obojího je uvedeno, že obsahuje stopy lepku. Koukala jsem na jejich web a ve složení má standard pouze droždí. To druhé se sladovým výtažkem má ve složení droždí a slad. Tak bych si spíš koupila to standard.

  5. Výborná omáčka!!! Děkuji za inspiraci:)
    Trošku jsem si ho upravila a ubrala jsem mandlí a přidala tempeh natural ještě k zelenině, kdy se restovala. Dodal tomu onu sýrovou chuť 🙂

  6. Zajímalo by mě, co jsou to za těstoviny??? Kupuji kukuřičné, ty jsou ale mnohem víc žluté. Tyhle vypadají jako od Panzani:-) Tím bych mohla skvěle ošálit manžela, tomu kukuřičné moc nejedou:-(

  7. Tak tohle vypadá naprosto skvěle! Vyzkouším ji zítra na rodičích :). Jen, co to lahůdkové droždí, co to je – má to něco společnýho s kvasinkama? Normální droždí nepoužívám právě proto, abych si do těla nervala mrtvá těla kvasinek a jejich toxiny.

    • Sušené lahůdkové droždí (dříve Tebi) jsou inaktivované kvasnice, obsahují velmi kvalitní bílkoviny, vitamíny skupiny B, minerální látky, stopové prvky, nukleotidy, volné aminokyseliny. Nemají kvasicí účinek ani nenarušují střevní flóru a nezpůsobují poruchy trávení, je to výborné dochucovadlo do polévek, omáček, pomazánek….“vaječinu“ jedině s Tebim. Výborný je občas kváskový chleba s avokádem, česnekem a Tebim.

  8. Zobrazit všech 35 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOmáčka z červené čočky a mrkve
Další článekVidím svou cestu aneb Není to jen o hubnutí (příběh Stanislava)