Ingredience na omáčku pro 4 osoby
- 1 větší cibule
- 1 petržel (nemusí být)
- 120g mandlí + 2,5dcl namáčecí vody
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžíce oleje
- 2 dcl horké vody
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- sůl
- umeocet
- lžíce citronové štávy
Dále potřebujete
- balíček těstovin
- půlku uzeného tofu
- napařenou zeleninu
- kvašenou zeleninu
Postup
Mandle namočíme do hrnku vody alespoň na pár hodin, můžeme i přes noc. V hrnci na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a petržel, přidáme trochu soli, orestujeme, přidáme lahůdkové droždí a ještě minutku restujeme. Přidáme 2cdl horké vody nebo zeleninového vývaru a chvíli povaříme. Mezitím si v mixéru rozmixujeme namočené mandle včetně namáčecí vody na hladký krém. Mletý mandlový krém vlijeme k do hrnce a necháme povařit asi 10 minut. Obsah hrnce rozmixujte dohladka. V trošce studené vody rozmíchejte asi 2 lžíce kukuřičného škrobu a vlijte do omáčky. Nechte tři minutky provařit, až omáčka zhoustne a dochuťte lžící citronové štávy a umeoctem. Pokud by byla málo hustá, přidejte ještě trochu škrobu.
Servírujeme
Omáčku jsem použila na těstoviny, ozdobila je strouhaným uzeným tofu, navrchu jsou naklíčená semínka. Dále jsme měli napařenou mrkev a květák a lžíci kvašené zeleniny.
Obměna
Pokud chcete mít omáčku více “sýrovou”, vynechte petržel a přidejte stroužek česneku. Při přidání několika stroužků česneku vznikne sýrovo-česneková omáčka. Pozor, omáčka je hodně hutná a těžká, proto si ji nedávejte moc na jednou i když bude těžké se od ní odtrhnout :-).
Kombinujeme
Tato omáčka nám nejvíce chutná na těstoviny. Pokud použijete kukuřičné nebo rýžové, máte bezlepkové jídlo. Dobrá bude i s knedlíkem, ale tam bych ubrala mandlí a přidala cibuli s petrželí, aby se odlehčila.
Děti
Jelikož obsahuje lahůdkové droždí, dala bych ji nejdříve od 3 let, nebo udělala lehčí variantu bez droždí a dala víc petržele.
Komentáře
Chtěla bych se zeptat, proč nedoporučujete lahůdkové droždí pro děti do 3 let? Děkuji!
Chuť výborná, ale také se mi ji napodařilo rozmixovat dohladka a nezhoustla mi ani s další dávkou škrobu. Tak nevím, co dělám špatně ☹️