Pohanka je opomíjená obilovina, přitom je tak zdravá a přirozeně bezlepková. Obsahuje řadu flavonoidů, mezi jinými rutin, který pomáhá vstřebat vitamín C a který příznivě působí na cévy. Obsahuje také aminokyselinu lysin, která je skvělou prevencí před vznikem oparů. V zimě si z ní můžete připravit kaši, která je léčivá a pořádně vás zahřeje.

Ingredience
Pro dvě osoby
  • 1 hrnek pohanky
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli

Jak připravit pohankovou kaši

  1. Pohanku propereme ve studené vodě a dáme vařit do dvou a půl násobku vody se špetkou soli.
  2. Když přijde k varu, ztlumíme na minimum a dovaříme pod pokličkou na mírném plameni do vstřebání vody.
  3. Po cca 30 minutách máme uvařenou velmi výživnou kaši, kterou jen promícháme a můžeme podávat, nebo rozmixujeme na jemný krém viz foto.

Praktické

  • Pohanka musí být oloupaná – černá neloupaná je určena k pěstování, nedá se uvařit.
  • Můžeme využít pohanku lámanku i kroupy, lámanka je rychleji hotová.
  • Pokud nemáme možnost vařit, můžeme ji jen zalít horkou vodou a nechat změknout, povařená je však lépe stravitelná.
  • Čím více dámy vody, tím déle se bude vařit a tím bude kašovitější.

Obměna

  • Kdo nemá rád pohankovou chuť, může uvařit pohanku s bílou rýží, pak se její chuť úplně ztratí. Dáme půl hrnku pohanky a půl hrnku rýže.
  • Do kaše můžeme pro mléčnou chuť přimíchat lžičku tahiny nebo mandlového másla, případně část vody nahradit rostlinným mlékem.

Děti

  • Pohanku dáváme  dětem od roka a spíše v zimě. Pokud však děti běžně jedí pečivo, maso, sušenky apod., můžeme jim bez obav dát i pohanku ve stejném věku.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Nevěděla jsem, že zelenina může chutnat tak skvěle (Hana)

Hana: Chci jenom říct (byla jsem s vámi už...

Jsem lehčí a mohu řádit s dětmi (Kristýna)

Kristýna: Jupííí dneska, 8.den kurzu Hubneme do plavek, jsem...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Hubnu a jsem svěžejší (Klára)

Klára: Tak dneska 11. den a mám 1,2 kg...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....
  1. „A rána jsou zde krásná“
    V 5.45 sedím na podložce, v místnosti je kolem 17°C. Jsem naboso a mám na sobě oblíbenou kombinaci pro cvičení bílé triko a černé kalhoty. Začínám dýchat a těším se na protažení po nucené 5 denní pauze. Od francouzských dveří je cítit velký chlad, po chvíli to přestávám vnímat. Začíná nový den a já začínám milovat tyto víkendová rána. Děkuji Jana Nabais Ganito měla jste pravdu, už třetí víkend mi zvoní ráno budík a já se velmi těším, v porovnání s odpoledním cvičením je toto úplně jiný svět 🙏
    Snídaně se pak připravuje tak nějak zcela sama. I když se jedná o obyčejnou pohankovou kaši, tak realizuji nápad, který mě přijel už včera. Vypůjčuji si vynikající dušenou cibuli od Viera Vodrazkova a dávám vařit jeden batát co mě zbyl.
    A tak i obyčejné se může stát neobyčejným 🌻

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČokoládové tyčinky s „karamelem“
Další článekVěřte svému tělu, ono ví, co dělá