Pohanka je opomíjená obilovina, přitom je tak zdravá a přirozeně bezlepková. Obsahuje řadu flavonoidů, mezi jinými rutin, který pomáhá vstřebat vitamín C a který příznivě působí na cévy. Obsahuje také aminokyselinu lysin, která je skvělou prevencí před vznikem oparů. V zimě si z ní můžete připravit kaši, která je léčivá a pořádně vás zahřeje.
Ingredience
Pro dvě osoby
  • 1 hrnek pohanky
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli

Jak připravit pohankovou kaši

  1. Pohanku propereme ve studené vodě a dáme vařit do dvou a půl násobku vody se špetkou soli.
  2. Když přijde k varu, ztlumíme na minimum a dovaříme pod pokličkou na mírném plameni do vstřebání vody.
  3. Po cca 30 minutách máme uvařenou velmi výživnou kaši, kterou jen promícháme a můžeme podávat, nebo rozmixujeme na jemný krém viz foto.

Praktické

  • Pohanka musí být oloupaná – černá neloupaná je určena k pěstování, nedá se uvařit.
  • Můžeme využít pohanku lámanku i kroupy, lámanka je rychleji hotová.
  • Pokud nemáme možnost vařit, můžeme ji jen zalít horkou vodou a nechat změknout, povařená je však lépe stravitelná.
  • Čím více dámy vody, tím déle se bude vařit a tím bude kašovitější.

Obměna

  • Kdo nemá rád pohankovou chuť, může uvařit pohanku s bílou rýží, pak se její chuť úplně ztratí. Dáme půl hrnku pohanky a půl hrnku rýže.
  • Do kaše můžeme pro mléčnou chuť přimíchat lžičku tahiny nebo mandlového másla, případně část vody nahradit rostlinným mlékem.

Děti

  • Pohanku dáváme  dětem od roka a spíše v zimě. Pokud však děti běžně jedí pečivo, maso, sušenky apod., můžeme jim bez obav dát i pohanku ve stejném věku.

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČokoládové tyčinky s “karamelem”
Další článekVěřte svému tělu, ono ví, co dělá