Velké bílé fazole patří k mým luštěninovým favoritům. Když jich udělám moc, připravím z nich druhý den výborný teplý salát. Je to rychlovka, která chutná a rozhodně zasytí, i když se podává jen s kváskovým chlebem.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařených bílých fazolí
  • 1 řepa
  • 1 mrkev
  • kus zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušeného koření: mletý římský kmín, mleté hořčičné semínko, mletý koriandr
  • 4 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • sojová omáčka na dochucení
  • voda na podlití

Postup

  1. Všechnu zeleninu pokrájíme na menší kousky, česnek nasekáme.
  2. Na oleji orestumeme cibuli a ihned osolíme.
  3. Po chvíli přidáme zbývající zeleninu, česnek a fazole, sušené koření.
  4. Společně restujeme do změknutí zeleniny.
  5. Pokud je potřeba, podlijeme troškou vody.
  6. Ke konci přidáme ocet a necháme ho odpařit.
  7. Pokud je potřeba, dosolíme na závěr troškou sojové omáčky.

Kombinujeme

  • Teplý salát se hodí ke kváskovému chlebu, ale můžeme jej podávat i jako hlavní jídlo s vařeným obilím.

Obměna

  • Místo fazolí můžeme použít jinou vařenou luštěninu.
  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl, miminkům nedáváme fazole.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJá, minimalista – I.díl
Další článekJá, minimalista – II.díl