Tenhle teplý pečený dezert musí nadchnout každého, kdo má rád hrušky nebo jablka a vůni skořice. V zimě je navíc pečení pro tělo zahřívající a takto upravené ovoce ho neochladí.
Ingredience
pro 4 porce
  • 4 jablka
  • špetka soli
  • lžíce hrozinek
  • lžíce lískových ořechů
  • 2 lžíce horké vody
  • skořice na posypání

Postup

Zapneme troubu.

Jablka dobře umyjeme a vykrojíme střed tak, abychom se zbavili jadřince, stopky a bubáka.

Slupku neloupeme, ale jablko na 4 místech mírně nařízneme, aby se jablko při pečení neroztrhlo.

Hrozinky a ořechy rozmixujeme s vodou a špetkou soli na hrubou směs, ve které jsou kousky ořechů ještě poznat. Nádivka by měla být hutnější, ne tekutá, vodu přidávejte postupně.

Jablka naplníme nádivkou (pěchujeme čajovou lžičkou a posunujeme prstem dolů), uděláme jim malou čepičkou a posypeme skořicí.

Vyskládáme na plech a doplníme vodou (cca 3 mm vody na plechu), aby se jablka nepřipekla.

Pečeme asi 20 – 30 minut na 180 °C a podáváme. Zalít můžeme i tekutinou, která na plechu zbude, případně můžeme dozdobit rýžovým sirupem.

Praktické

Na vyndavání jadřince se mi osvědčila pomůcka z domácích potřeb k tomu určená. Užijeme ji celý rok, protože jablka syrová/vařená/pečená patří mezi naše časté svačiny. Použít ale můžete i tenký nuž a obsah vyříznout.

Jablíček můžete udělat celý plech, v lednici je můžete skladovat den dva a máte svačinu na druhý den hotovou. V chladných měsících doporučujeme před podáváním nechat ohřát na pokojovou teplotu.

Obměna

Místo jablíček, můžeme péct hrušky, švestky, meruňky či jiné ovoce, které neobsahuje až tolik vody.

Děti

Pečené dezerty dáváme dětem ideálně kolem 2 let, ovocný můžeme již od 1,5 roku.

Menším dětem je možné ovoce napařit na pařáčku a nepotřebují k tomu ani nádivku.

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

  1. Mnaminka… chutnalo cele rodince….jen teda asi mame velke jablka a nebo male lzice 😀 protoze jsem napln musela pridelavat 🙂 Jo a jako na fotce to me snazeni teda nevypadalo 😀 ale jak rikam, mnaminka a chutnalo vsem 🙂

    • Tak já vám zrovna radím, že si máte udělat půlku koláče :-))) Ale tyhle jablka já taky miluju a je fajn mít svačinu na druhý den. Teda pokud zbude! 🙂

  2. Děvčata zdravím vás, když se dívám na vaše jídelníčky, tak si říkám, že jsou skvělé a některé jednoduché, ale mám problém vařit jen pro sebe, takže třeba polévku si vařím na dva dny. Jistě budu zkoušet a vlastně zkouším vařit podle jídelníčku pro Jarní očistu. Je mi 66 let, takže mám zažité určité stravovací návyky, které se snažím různě upravovat, myslím, že zeleniny a ovoce jím celkem dost, ale také dost masa. Dle vašeho návodu se to pokusím omezit, v čem si myslím, že mi pomohou vaše recepty. Prozatím děkuji a jdu na to…přeji krásný den…

    • Děkujeme Sylvo, je vidět, že změnu lze udělat v každém věku i když už máte nějaké návyky.

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOnline deníček
Další článekJak připravit kvašenou zeleninu – pickles z mrkve