Tenhle teplý pečený dezert musí nadchnout každého, kdo má rád hrušky nebo jablka a vůni skořice. V zimě je navíc pečení pro tělo zahřívající a takto upravené ovoce ho neochladí.
Ingredience
pro 4 porce
  • 4 jablka
  • špetka soli
  • lžíce hrozinek
  • lžíce lískových ořechů
  • 2 lžíce horké vody
  • skořice na posypání

Postup

Zapneme troubu.

Jablka dobře umyjeme a vykrojíme střed tak, abychom se zbavili jadřince, stopky a bubáka.

Slupku neloupeme, ale jablko na 4 místech mírně nařízneme, aby se jablko při pečení neroztrhlo.

Hrozinky a ořechy rozmixujeme s vodou a špetkou soli na hrubou směs, ve které jsou kousky ořechů ještě poznat. Nádivka by měla být hutnější, ne tekutá, vodu přidávejte postupně.

Jablka naplníme nádivkou (pěchujeme čajovou lžičkou a posunujeme prstem dolů), uděláme jim malou čepičkou a posypeme skořicí.

Vyskládáme na plech a doplníme vodou (cca 3 mm vody na plechu), aby se jablka nepřipekla.

Pečeme asi 20 – 30 minut na 180 °C a podáváme. Zalít můžeme i tekutinou, která na plechu zbude, případně můžeme dozdobit rýžovým sirupem.

Praktické

Na vyndavání jadřince se mi osvědčila pomůcka z domácích potřeb k tomu určená. Užijeme ji celý rok, protože jablka syrová/vařená/pečená patří mezi naše časté svačiny. Použít ale můžete i tenký nuž a obsah vyříznout.

Jablíček můžete udělat celý plech, v lednici je můžete skladovat den dva a máte svačinu na druhý den hotovou. V chladných měsících doporučujeme před podáváním nechat ohřát na pokojovou teplotu.

Obměna

Místo jablíček, můžeme péct hrušky, švestky, meruňky či jiné ovoce, které neobsahuje až tolik vody.

Děti

Pečené dezerty dáváme dětem ideálně kolem 2 let, ovocný můžeme již od 1,5 roku.

Menším dětem je možné ovoce napařit na pařáčku a nepotřebují k tomu ani nádivku.

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala zapékané těstoviny, rýžové placky+dušený květák+cizrnovou...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky stravování podle JJ. Až neuvěřitelné...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný kurz. Recepty jsou jednoduché a...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky narazila a že jsem tu...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke...

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že není potřeba se vracet zpátky....

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A moc chválím za přizpůsobení kurzu...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem moc a moc poděkovat za...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi. Začal jsem s Vámi jarní...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a vaše stránky a informace taky,...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna jídelníčku podle JJ. Přišlo to...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických...

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem vahy, da se rici, ze...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj začala. "Zdravě" jsem jedla celý...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc dobře, mám dole 4 kg...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom...

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých chutí, zdravých kombinací jídel a...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky ❤️ to je pecka, asi si...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery (4 a 5 let) na...

7 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Tak já vám zrovna radím, že si máte udělat půlku koláče :-))) Ale tyhle jablka já taky miluju a je fajn mít svačinu na druhý den. Teda pokud zbude! 🙂

  1. Děvčata zdravím vás, když se dívám na vaše jídelníčky, tak si říkám, že jsou skvělé a některé jednoduché, ale mám problém vařit jen pro sebe, takže třeba polévku si vařím na dva dny. Jistě budu zkoušet a vlastně zkouším vařit podle jídelníčku pro Jarní očistu. Je mi 66 let, takže mám zažité určité stravovací návyky, které se snažím různě upravovat, myslím, že zeleniny a ovoce jím celkem dost, ale také dost masa. Dle vašeho návodu se to pokusím omezit, v čem si myslím, že mi pomohou vaše recepty. Prozatím děkuji a jdu na to…přeji krásný den…

    • Děkujeme Sylvo, je vidět, že změnu lze udělat v každém věku i když už máte nějaké návyky.

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOnline deníček
Další článekJak připravit kvašenou zeleninu – pickles z mrkve