Tenhle teplý pečený dezert musí nadchnout každého, kdo má rád hrušky nebo jablka a vůni skořice. V zimě je navíc pečení pro tělo zahřívající a takto upravené ovoce ho neochladí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 jablka
  • špetka soli
  • lžíce hrozinek
  • lžíce lískových ořechů
  • 2 lžíce horké vody
  • skořice na posypání

Postup

Zapneme troubu.

Jablka dobře umyjeme a vykrojíme střed tak, abychom se zbavili jadřince, stopky a bubáka.

Slupku neloupeme, ale jablko na 4 místech mírně nařízneme, aby se jablko při pečení neroztrhlo.

Hrozinky a ořechy rozmixujeme s vodou a špetkou soli na hrubou směs, ve které jsou kousky ořechů ještě poznat. Nádivka by měla být hutnější, ne tekutá, vodu přidávejte postupně.

Jablka naplníme nádivkou (pěchujeme čajovou lžičkou a posunujeme prstem dolů), uděláme jim malou čepičkou a posypeme skořicí.

Vyskládáme na plech a doplníme vodou (cca 3 mm vody na plechu), aby se jablka nepřipekla.

Pečeme asi 20 – 30 minut na 180 °C a podáváme. Zalít můžeme i tekutinou, která na plechu zbude, případně můžeme dozdobit rýžovým sirupem.

Praktické

Na vyndavání jadřince se mi osvědčila pomůcka z domácích potřeb k tomu určená. Užijeme ji celý rok, protože jablka syrová/vařená/pečená patří mezi naše časté svačiny. Použít ale můžete i tenký nuž a obsah vyříznout.

Jablíček můžete udělat celý plech, v lednici je můžete skladovat den dva a máte svačinu na druhý den hotovou. V chladných měsících doporučujeme před podáváním nechat ohřát na pokojovou teplotu.

Obměna

Místo jablíček, můžeme péct hrušky, švestky, meruňky či jiné ovoce, které neobsahuje až tolik vody.

Děti

Pečené dezerty dáváme dětem ideálně kolem 2 let, ovocný můžeme již od 1,5 roku.

Menším dětem je možné ovoce napařit na pařáčku a nepotřebují k tomu ani nádivku.

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...
  1. Udělala jsem dnes ke svačině pro celou rodinu a všichni si moc pochutnali. Ještě, ze jsem udělala dvojitou dávku, bude zítra skvělá svačina do školy a do práce. Děkujeme za skvělý recept.

  2. pridavam se k tomu, ze se jedna opravdu o „mnaminku“ :-) delavam dusena jablka s rozinkami nebo kompot a tak jsem si rikala, ze to bude stejne, ale ona napln tomu doda rozmer desertu :-) a to jsem to jedno jablicko naparila, zapecene bude opet nekde jinde :-)

  3. Mnaminka… chutnalo cele rodince….jen teda asi mame velke jablka a nebo male lzice :-D protoze jsem napln musela pridelavat :-) Jo a jako na fotce to me snazeni teda nevypadalo :-D ale jak rikam, mnaminka a chutnalo vsem :-)

    • Tak já vám zrovna radím, že si máte udělat půlku koláče :-))) Ale tyhle jablka já taky miluju a je fajn mít svačinu na druhý den. Teda pokud zbude! :-)

  4. Děvčata zdravím vás, když se dívám na vaše jídelníčky, tak si říkám, že jsou skvělé a některé jednoduché, ale mám problém vařit jen pro sebe, takže třeba polévku si vařím na dva dny. Jistě budu zkoušet a vlastně zkouším vařit podle jídelníčku pro Jarní očistu. Je mi 66 let, takže mám zažité určité stravovací návyky, které se snažím různě upravovat, myslím, že zeleniny a ovoce jím celkem dost, ale také dost masa. Dle vašeho návodu se to pokusím omezit, v čem si myslím, že mi pomohou vaše recepty. Prozatím děkuji a jdu na to…přeji krásný den…

  5. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOnline deníček
Další článekVánoce jinak