Sušenky bez cukru, mléka a vajec jsou raz dva hotové a raz dva snědené, protože jsou moc dobré. Krásně voní po citrónu a neudělaly by ostudu ani na vánočním stole.
Ingredience
cca 70 pusinek
  • 5 hrnků špaldové (pšeničné) hladké mouky
  • 1/2 hrnků vody
  • 3/4 hrnku sladu
  • 1/3 hrnku oleje
  • kúra a šťáva z jednoho BIO citrónu
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli

Jak připravit citrónové pusinky bez cukru

  1. Omytý citrón ostrouháme ze všech stran na jemno na struhadle, šťávu vymačkáme.
  2. Do mísy dáme všechny ingredience: mouku, vodu, olej, citrónovou kúru a šťávu, slad a sůl.
  3. Řádně promícháme vařečkou a propracujeme v řidší těsto.
  4. Naplníme zdobičku těstem a na pečící papír na plechu tvoříme pusinky.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 15 minut, dokud pusinky nezačnou tuhnout a lehce tmavnout.
  6. Po upečení skladujeme v suchu a chladu.

Praktické

  • Pusinky si můžete udělat do zásoby, jen tak se vám nezkazí.
  • Pokud je těsto příliš řídké, přidejte mouku, v obráceném případě přidejte vodu.
  • Dobu pečení je potřeba přizpůsobit velikosti tvarů – malé pusinky budou za pár minut, veliké i za 20 minut.
  • Při pečení trochu nabudou.
  • Díky kypřícímu prášku nejsou úplně tvrdé, mají měkký střed.
  • Pokud si nejste jistí, zda vám to bude chutnat nebo ostatní jíst s vámi, udělejte si vzorek z menší dávky na zkoušku.
  • Sušenky mohou posloužit jako vánoční cukroví.
  • Pokud je chcete svátečnější, můžete na ně dát čokoládovou polevu.
  • Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete pusinky barevné, můžete přidat přírodní barvivo.
  • Skladujeme v plechové dóze v pokojové teplotě viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

Obměna

  • Nemáte-li zdobičku, můžete těsto dát do plechových či silikonových formiček a po upečení vyklopit.
  • Připravíme-li těsto tužší (méně vody/více mouky), můžeme tvarovat rukama koláčky, válečky nebo placičky, případně můžeme vyválet a vykrajovat.
  • Místo BIO citrónu můžeme dát vanilku či jiné oblíbené koření nebo přidat kokos či ořechy.

Děti

  • Sušenky jsou vhodné pro děti cca od 1 roku. Jsou bez vajec, mléka a cukru, ale jsou z pšeničné mouky a pečené, což není ideální. Dětem proto dáme jednu dvě sušenky pro radost, ne celou mísu na jídlo. Je to vhodná alternativa, když jdeme do společnosti, kde se konzumují konvenční sladkosti a slané pochoutky – máme pro dítě svoje a dítě je spokojené.

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

  1. Dovolím si napsat zkušenost s těmito pusinkami – chtěla bych moooooc pochválit recept na těsto a doporučit k vyzkoušení. Oproti receptu používám ječnou mouku (kvůli intoleranci pšenice). Pusinky mi z toho sice nešly, ale opravdu báječně mi šlo rozválet a vykrajovat. Dokonce na něho jdou použít i razítka. Udělala jsem na zkoušku s perníkovým kořením ala perníčky a už se po nich zaprášilo, na synovu narozeninovou oslavu jsem právě dodělala vanilkové – přidala jsem 2 vanilkové pudinky a vanilkový lusk. Vodu navíc dle potřeby, aby se s těstem dobře pracovalo a opravdu krásně funguje. Na vánoce ho použiju i jako “linecké” 🙂

    • Moc děkujeme za zpětnou vazbu, Majinko, to jste to perfektně upravila podle vaší potřeby. Vykrajovaná těsta bez pšenice jsou oříšek, tak to je fajn, že jste vynalezla “vykrájvatelnou” verzi 🙂 S ječnou moukou pracuju taky rády, palačinky děláme nejčastěji právě ječné. Kdybyste objevila nějakou zdravou dobrotu, klidně ji přidejte mezi čtenářské recepty.

      • Největší dík patří Helče – viz níže, kde mi ječnou mouku poradila… upřímně tím pro mě začaly vánoce, udělalo mi to těsto takovou radost, jako bych už byla u stromečku 🙂 🙂 🙂

        • To byla maličkost, ale chápu, že na maličkostech to prostě začíná :). Já ječnou také miluji 🙂

          • Ječná mouka je výborná :-)) Taky mi bylo doporučeno vynechat pšenici, takže volba padla na ječnou, dávám ji do všech těst a rodina to nepozná. Pohanková má přece jen trochu jinou chuť 😉 A pusinky se nám z počátku zdáli málo sladké a málo výrazné…a nakonec zmizely jak mávnutím proutku. Ale další již vánoční várka bude víc přislazená a víc ocitrónovaná. Díky za recept.

            • Dievčatá kde kupujete jačmennú (ječnou) múku? Nenašla som u nás v žiadnom obchode, ani v zdravej výžive. ?

                • Ďakujem, najskôr som nechápala na akom Rohliku ?. Ale asi http://www.rohlik.cz

                • Přesně tak. Já ječnou mouku melu doma z koupeného ječmene. Někde mají ve zdravé výživě k dispozici mlýnek, tak kdyby měli ječmen i mlýnek, můžete si odnést domů čerstvou. Jinak dříve jsem kupovala od Probia.

            • Rádo se stalo, je skvělé, že si to umíte doladit podle potřeby, aby vám to chutnalo.

              • Evi, prosim Vás, na jakém mlýnku melete obilí? Existuje nějaký speciální na obilí, nebo co doporučujete? Děkuji 🙂

  2. Ahoj, nemáte doporučení jakou mouku použít, když bych potřebovala sušenky bezlepkové? Nebo alespoň bez pšenice? (Kvůli synovi.) Bezlepkově peču, ale se sušenkami zatím nemám zkušenosti, tak nevím, jestli risknout prostě použít třeba rýžovou … Díky předem za rady, tipy.

    • Pokud vám stačí bez pšenice, použijte ječnou mouku. Jen výměnou pšeničné mouky za rýžovou to úplně nefunguje, jelikož tam chybí lepek a těsto se pak chová úplně jinak. Je potřeba v malém množství vyzkoušet, co to udělá, budou tam jiné poměry vody a někdy je potřeba, aby to drželo přidat i trochu namočených chia semínek nebo lněných.

      • Děkuji Helčo, zkusím, sušenky vypadají moc lákavě. Syna jsem držela bezklepkově kvůli ekzemu, ten už mizí, ale na pšenici kůže ještě reaguje…

  3. Evi, právě se mi pečou v troubě. Dala jsem půl hrnku vody a bylo to strašně suché, musela jsem přidat. Máte tam napsaný správný poměr? Možná jsem to špatně pochopila a má to být 1 – 2 hrnky vody?

    • Já dala jen jeden, ale měla jsem čerstvě namletou mouku, která asi je mokřejší než koupená vysušená. Proto vždycky do receptů píšu, že mouku a vodu podle potřeby, protože mě to taky jednou vyjde na hrnek a jindy na dva 🙂

      • Mám prosbu, mám velkou chuť na medovník, nemáte prosím pěkně recept na zdravější verzi, asi největší oříšek by byla náplň, krém. Díky za tip. Karolína

        • Hezky vecer :-), medovnik pecu podle coconut-cream pod nazvem Javornik, je naprosto stejny nebo i lepsi jak ten klasicky. Uz jsem jej vyzkousela v ruznych obmenach, treba jsem pouzila jen med.. Krem taky upravuju, jeste jsem ho uplne nevychytala. Misto Alsanu pouzivam radsi farmarske maslo, zalezi komu ho pecu a jednou do roka kousek masla neublizi… Zkousela jsem i s kokosovym olejem a byl krasne vlacny, jen jsem uvarila vic pudinku (kokosove mleko vyrabim vlastni) a kokosoveho oleje jen tak polovicni mnozstvi. Zkuste, a napiste, u nas jsou vsichni nadseni 😉

    • Taky jsem zkoušela a taky měla problém s vodou – má to být řidší těsto, ale na pět hrnků mouky jen půl hrnku vody je fakt málo. Určitě jsem dodala minimálně na hrnek, možná víc. Dala jsem dva citrony (kúru i šťávu) a stejně by mohly být i citronovější. Ale zaprášilo se po nich – část bez polevy, část s polevou….

  4. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak používat kokosový olej
Další článekSladový puding