Humus nemusí být jen z cizrny. Zkuste zajímavou kombinaci fazolek mungo, tymiánu a arašídového másla. 
Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařených mungo fazolek (2 hrnky)
  • 2 větší cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • půl lžičky tymiánu
  • umeocet
  • sůl
  • šťáva z půlky citrónu
  • 100 g arašídového másla (nebo tahini)
  • 5 lžic oleje (sezamový, slunečnicový, olivový…)

Jak připravit mungo hummus

  1. Mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme asi 45 minut do změknutí munga.
  2. Cibuli a mrkev nakrájíme na kostky.
  3. Zeleninu dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu ze solí do sklovata. Soli dáme trochu více, aby se tepelně s olejem zapracovala a osolila nám zároveň i humus.
  4. Přisypeme tymián a občas zamícháme.
  5. Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
  6. Do nádoby mixéru dáme uvařené mungo s trochou vody. Vody dáme jen málo abychom neměli humus moc řídký.
  7. Přidáme osmaženou cibuli s mrkví, olejem, solí a česnekem, 100 g arašídového másla, šťávu z půlky citrónu a vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence.
  8. Vodu z mungo přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být asi jako hrachová kaše.
  9. Dochutíme trochou umeocta.

Kombinujeme

  • Pokud chcete mít kompletní talíř, přidejte k humusu obilovinu a krátce tepelně upravenou zeleninu. Hodí se rýže, jáhly, ale i bulgur, kuskus nebo placka či tortilla. Výborný je s podzimní pečenou zeleninou a troškou kvašené zeleniny.
  • Humus je také skvělý dip k syrové zelenině nebo jako pomazánka na kváskové pečivo.

Praktické

  • Uvařte si mungo dopředu ve větším množství a udělejte si z něj víc druhů jídel.

Děti

  • Kaše z fazolek mungo je vhodná pro děti od 1,5 roku, jen šetříme solí i olejem.
  • Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.

9 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Díky za inspiraci, vynikající, nemixovala jsem tak do hladka jako hummus, malou část fazolek uvařenych hodně do měkka jsem přimíchala až po mixování, takže textura připomínala spíš hrubou paštiku, klidně nabídněte masožravcům, jen žasnou ☺

  2. Jak Tahini tak ořechové máslo vnučce nechutná a v jakémkoliv jídle ho hned pozná. Darebačka malá:)

  3. Vynikající jak teplé, tak studené jako pomazánka. Díky Helčo.
    Mungo jsem vařila se sezamovým semínkem a řasou Wakame.
    Právě jsem koupila z Coutry lifu pastu Jori ze čtyř druhů ořechů, dala jsem tam lžíci a je to moc velká mňamka. Teď k tomu jdu dělat placky. Krém Jori je z pražených arašídů, mandlí, kešu a lísk. ořechů. Koupila jsem ji s tím, že až mě bude honit mlsná, namáznu ji na nějaký zdravý chlebíček. Taková rychlovka, třeba do práce. Jednou za čas:)
    Dobrotka:)

    • Chválím Evi vaši kreativitu. A ty ořechové másla jsou pro mě skoro riskantní, jsou taaak dobrá. Naštěstí mi stačí vrchovatá lžička když je v lednici objevím a ještě radši si dám lžičku do polévky.

      • Tak to závidím,že Vám Heli, stačí jen lžíce..já když narazím na ořechové máslo,ujídám a ujídám a nevím kdy přestat a pak je mi těžko:-(

        • Mě to naštěstí samotné zas tak nechutná a to už je co říct, jsem děsný mlsal 🙂

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVěřte sobě a svým instinktům, maminky (Tereza 37 let, 3 děti)
Další článekBatátovo – zeleninový krém