Humus nemusí být jen z cizrny. Zkuste zajímavou kombinaci fazolek mungo, tymiánu a arašídového másla. 

Ingredience
pro 4 porce
  • 400 g uvařených mungo fazolek (2 hrnky)
  • 2 větší cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • půl lžičky tymiánu
  • umeocet
  • sůl
  • šťáva z půlky citrónu
  • 100 g arašídového másla (nebo tahini)
  • 5 lžic oleje (sezamový, slunečnicový, olivový…)

Jak připravit mungo hummus

  1. Mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme asi 45 minut do změknutí munga.
  2. Cibuli a mrkev nakrájíme na kostky.
  3. Zeleninu dáme osmažit na větší množství oleje (asi 5 lžic) spolu ze solí do sklovata. Soli dáme trochu více, aby se tepelně s olejem zapracovala a osolila nám zároveň i humus.
  4. Přisypeme tymián a občas zamícháme.
  5. Ke konci smažení přidáme i česnek nakrájený na plátky a krátce ho orestujeme.
  6. Do nádoby mixéru dáme uvařené mungo s trochou vody. Vody dáme jen málo abychom neměli humus moc řídký.
  7. Přidáme osmaženou cibuli s mrkví, olejem, solí a česnekem, 100 g arašídového másla, šťávu z půlky citrónu a vše společně rozmixujeme na vysoké otáčky do hladké konzistence.
  8. Vodu z mungo přidáváme podle potřeby, kdyby kaše byla moc hustá. Konzistence by měla být asi jako hrachová kaše.
  9. Dochutíme trochou umeocta.

Kombinujeme

  • Pokud chcete mít kompletní talíř, přidejte k humusu obilovinu a krátce tepelně upravenou zeleninu. Hodí se rýže, jáhly, ale i bulgur, kuskus nebo placka či tortilla. Výborný je s podzimní pečenou zeleninou a troškou kvašené zeleniny.
  • Humus je také skvělý dip k syrové zelenině nebo jako pomazánka na kváskové pečivo.

Praktické

  • Uvařte si mungo dopředu ve větším množství a udělejte si z něj víc druhů jídel.

Děti

  • Kaše z fazolek mungo je vhodná pro děti od 1,5 roku, jen šetříme solí i olejem.
  • Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli a případně česneku.

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...
  1. Výborné taky jsem improvizovala, měla jsem uvařené adzuki a taky jsem potřebovala zpracovat řepu, tak pěkné plátky šly na plech do trouby a ty menší k mrkvi a cibulce do rendlíku. Přidala jsem i šalvěj a trochu shoy nakonec. Citron v tom krásně zvýrazní chuť a nakonec to byl i ten kompletní talíř. budu ji dělat na Silvestra pro všžravce, ty budou koukat!

  2. Ooo, to je žrádýlko! 😇 Tenhle postup, kdy se do hummusu přidává na oleji osmahnutá cibulka, je za mě top. A je super, že lze tak lahodný hummus udělat i z jiných luštěnin než z cizrny. Arašídové máslo jsem neměla, dala jsem proto napůl mandlové a tahini a mělo to díky tomu takový lehounce marcipánový nádech. Dokonce jsem na konci nemusela ani ničím dochucovat a pochutnala si celá rodina. 👨‍👩‍👦‍👦

  3. Díky za inspiraci, vynikající, nemixovala jsem tak do hladka jako hummus, malou část fazolek uvařenych hodně do měkka jsem přimíchala až po mixování, takže textura připomínala spíš hrubou paštiku, klidně nabídněte masožravcům, jen žasnou ☺

  4. Jak Tahini tak ořechové máslo vnučce nechutná a v jakémkoliv jídle ho hned pozná. Darebačka malá:)

  5. Vynikající jak teplé, tak studené jako pomazánka. Díky Helčo.
    Mungo jsem vařila se sezamovým semínkem a řasou Wakame.
    Právě jsem koupila z Coutry lifu pastu Jori ze čtyř druhů ořechů, dala jsem tam lžíci a je to moc velká mňamka. Teď k tomu jdu dělat placky. Krém Jori je z pražených arašídů, mandlí, kešu a lísk. ořechů. Koupila jsem ji s tím, že až mě bude honit mlsná, namáznu ji na nějaký zdravý chlebíček. Taková rychlovka, třeba do práce. Jednou za čas:)
    Dobrotka:)

    • Chválím Evi vaši kreativitu. A ty ořechové másla jsou pro mě skoro riskantní, jsou taaak dobrá. Naštěstí mi stačí vrchovatá lžička když je v lednici objevím a ještě radši si dám lžičku do polévky.

      • Tak to závidím,že Vám Heli, stačí jen lžíce..já když narazím na ořechové máslo,ujídám a ujídám a nevím kdy přestat a pak je mi těžko:-(

        • Mě to naštěstí samotné zas tak nechutná a to už je co říct, jsem děsný mlsal :-)

  6. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVěřte sobě a svým instinktům, maminky (Tereza 37 let, 3 děti)
Další článekBatátovo – zeleninový krém